SEC start procedure op voor Bitcoin ETF

De inspanningen om de eerste bitcoin exchange-traded funds (ETF’s) te openen, zijn misschien toch niet helemaal van de baan. Volgens een recent document dat is gepubliceerd door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zal in de nabije toekomst een formele procedure over de kwestie worden gestart.

SEC denkt na over een regelwijziging

De SEC heeft een onderzoek gestart naar het goedkeuren voor een wijziging van de regels waardoor de New York Stock Exchange twee bitcoin ETF’s kan opsommen. De twee ETF’s in kwestie zijn vorig jaar door ProShares voorgesteld, maar later ingetrokken vanwege een terugslag van de in Washington gevestigde toezichthouder.

De voorgestelde fondsen bieden blootstelling aan bitcoin-futures-contracten, waardoor beleggers een nieuwe manier krijgen om te diversifiëren in de digitale activaklasse.

“De Commissie is zich aan het baseren op een procedure van artikel 19 (b) (2) (B) van de wet om te bepalen of de voorgestelde wijziging van de regel moet worden goedgekeurd of afgekeurd”, aldus het bureau. “Het instellen van dergelijke procedures is op dit moment gepast gezien de juridische en beleidskwesties die de voorgestelde wijziging van de regel met zich meebrengt. Het instellen van een procedure betekent niet dat de Commissie enige conclusie heeft getrokken met betrekking tot een van de betrokken kwesties. ”

Door het openen van een formele procedure staat de SEC het toe om een aanvullende analyse toe te laten volgens de voorgestelde regelwijziging dat in overeenstemming is met de wet. De voorgestelde wijziging werd voor het eerst gepubliceerd voor publieke commentaar op 26 december.

The Elusive Quest for Bitcoin ETF’s

Verschillende fondsuitgevers hebben formeel getracht hun bitcoin ETF genoteerd te krijgen op een belangrijke beurs, maar elk van hen werd door de SEC neergeschoten vanwege liquiditeits- en waarderingsrisico’s. ProShares, Direxion en Exchange Listed Funds waren de meest recente emittenten om hun bod formeel in te trekken. VanEck, REX ETF en de gebroeders Winklevoss zijn allemaal opgeschrikt door hun bitcoin-fonds op de beurs te zetten.

Ons team denkt sinds vorige week dat er een mogelijkheid bestaat dat de bitcoin-ETF’s dichter bij de realiteit zullen komen, nadat CBOE de SEC had laten weten dat ze van plan waren om een ​​aanbieding te doen. Chris Concannon, de president van CBOE, stuurde een brief naar het bureau met het argument dat een op crypto’s gebaseerd fonds geen ingrijpende herziening hoeft te hebben op de bestaande regels inzake waardering, liquiditeit en arbitrage. Hij voegde eraan toe dat elk voorstel “per geval moet worden geëvalueerd op een manier die sterk lijkt op eerdere fondsen en hun onderliggende posities.”

CBOE heeft de SEC aangemoedigd om cryptogebaseerde fondsen niet in de weg te staan ​​- een argument dat meer waarde heeft, gezien de succesvolle notering van bitcoin-futures in december.

Een crypto-gesteunde ETF zou theoretisch meer handelaren in staat stellen toegang te krijgen tot digitale activa op de open markt zonder afhankelijk te zijn van digitale exchanges of walletleveranciers. Voor crypto-activa zelf zou dit kunnen betekenen dat de institutionele acceptatie en liquiditeit toenemen.

Sommige analisten beweren dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de eerste bitcoin ETF wordt gelanceerd. De enige vraag is wie het ijs zal breken.

 

Lees ook het artikel Marktoverzicht van maart om de brief van de CBOE te overlezen.

What's your reaction?

Leave a comment