Sentinel protocol (UPP)

Sentinel Protocol, gemaakt door de Uppsala Foundation, is een op blockchain gebaseerde cybersecurity startup. Ze hebben zich voorgenomen om de huidige nadelen van decentralisatie op het gebied van cryptocurrency technologieën te overwinnen en dit ecosysteem om te vormen tot een veilige en beschermde omgeving tegen hacker bedreigingen.

Dit doen ze door veiligheidsdeskundigen en crypto-services van over de hele wereld in staat te stellen om tijdig dreigingsdata te verzamelen die ondersteund worden door AI, dit voor een gebundelde en solide verdediging tegen hacks, oplichterij en fraude.

Concept

Sentinel Protocol kan worden gezien als ‘The Guardian of your Digital Assets’ en brengt met zijn geïntegreerde security intelligence-oplossingen de ultieme veiligheid voor de blockchain. Sentinel Protocol zal worden gelanceerd op de ICON blockchain.

De projectontwikkelaars stellen vast dat er momenteel een groot verschil is in het beschermingsniveau tussen individuele gebruikers en zakelijke gebruikers. De laatstgenoemden kunnen het zich veroorloven om grote bedragen uit te geven om hun IT-veiligheid te waarborgen.

Volgens het SANS-instituut was in 2016 de grootste kostencategorie voor financiële instellingen het waarborgen van cyber security (10-12% van het jaarlijkse budget van organisaties). Het rapport van Cybersecurity Ventures stelt vast dat de omvang van de markt van beveiligingssystemen op dit gebied van 2017 tot 2021 met 1 biljoen dollar zal groeien, aangezien de voortdurende toename van cybercriminaliteit tot een kritiek niveau is gekomen.

De DAO-zaak in 2016 was het eerste ernstige incident op het gebied van een beveiligingslek in de blockchain-technologie. Door dit incident kregen de ontwikkelaars van de Singapore-gebaseerde Uppsala Foundation het idee om het Sentinel Protocol project op te zetten.

Technologie

Het platform maakt gebruik van een delegated proof of stake algoritme (DPoS). De “guards” aangesteld door de medewerkers van de Uppsala Foundation zijn een groep van vertrouwde instellingen of personen met de nodige kwalificaties, waaronder beveiligingsteams op servers, medewerkers van gespecialiseerde onderzoeksbureaus of een groep externe hackers. Allen worden gecertificeerd om hun status en ervaring te bevestigen.

Zij krijgen punten voor het uitgevoerde werk, zoals het identificeren van dreigingen en frauduleuze praktijken. Op basis van hun effectiviteit, kunnen gebruikers stemmen op een bepaalde “guard”, waardoor de reputatie van een bepaalde “guard” toeneemt of afneemt. Als de acties van de “guard” vals zijn, zal hij zijn reputatie verliezen.

Gebruik

Het Sentinel Protocol team heeft hun product ontworpen voor twee doeleinden: het beschermen van individuele crypto-houders en het beschermen van grotere instellingen zoals exchanges. Alle beveiligingsservices worden geleverd via een geïntegreerde “Security Wallet”, ook wel bekend als de S-Wallet. De architectuur van het hele systeem bestaat uit de volgende vier componenten:

 • Threat reputation database (database voor gekende bedreigingen)  (TRDB).
 • Machine-learning Engine Integrated Security Wallet (S-wallet).
 • Interactive Cooperation Framework (ICF).
 • Een gedistribueerde malware analyse sandbox (D-Sandbox).
Threat Database –

TRDB lost onmiddellijk twee problemen op die samenhangen met de huidige cybersecurity bedreigingen. De eerste is een gecentraliseerde database van security bedrijven. Het opslaan van informatie over bedreigingen op één centrale locatie maakt de data kwetsbaar voor manipulatie en misbruik. De database wordt een duidelijk doelwit voor de Sybil aanval, een server wordt gehackt en de service wordt verstoord. Dit is het fundamentele probleem van het gecentraliseerde client-server model in het moderne internet.

Het tweede probleem is het gebrek van algemene kennis bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in IT-beveiliging. Hoe meer risico-informatie wordt verzameld, hoe groter de kans op het voorkomen van cybercriminaliteit. Dit is te wijten doordat dergelijke bedrijven niet worden gestimuleerd om zich aan te sluiten bij deze database en samen te werken om één uitgebreide database te creëren.

Dankzij de Collective Intelligence is TRDB in staat om efficiënt data te verzamelen over hackers, schadelijke links, phishing adressen, virussoftware, enz. TRDB wordt enkel door veiligheidsdeskundigen geüpdatet om systematische fouten, zoals valse meldingen, te elimineren. Maar ook gewone gebruikers kunnen op twee manieren aan dit proces deelnemen – via de functies van automatische en handmatige rapportage.

In het eerste geval, zullen onbekende bedreigingen automatisch worden gedetecteerd door het beveiligingssysteem van de wallet op basis van het machine learning mechanisme en naar de database gestuurd. Handmatige rapportage stelt de gebruiker in staat om risico’s te rapporteren. De community zal deze informatie vervolgens ook verifiëren.

TRDB wordt geleverd in de vorm van een API, zodat deze informatie beschikbaar is voor elke persoon of organisatie.

De S-wallet –

S-Wallet heeft de functionaliteit van een antivirussoftware, maar het heeft ook een fundamenteel verschil. Antivirussoftware reageert het beste op nieuwe bedreigingen pas na ontvangst van de laatste updates (via een gecentraliseerde server). Deze aanpak is niet effectief tegen nieuwe onbekende bedreigingen, zoals zero-day-attacks.

S-Wallet analyseert bedreigingen, hun trends en geschiedenis om zo te kunnen reageren tegen onbekende aanvallen.

S-Wallet gebruikt “collective intelligence” door verbinding te maken met TRDB en zorgt voor noodzakelijke beveiligingsservices zoals:

 • cryptocurrency addressen filteren
 • URL/URI filteren
 • data-analyse
 • zoeken en detecteren van frauderisico

Het fraudedetectiesysteem (FDS) is gebaseerd op de technologie van “machine learning” en werkt op alle gedistribueerde registers en identificeert transacties die mogelijk frauduleus kunnen zijn, waardoor bijkomende schade wordt voorkomen.

Interactive Cooperation Framework (ICF)

Sentinels en eindgebruikers communiceren beide met het Sentinel Protocol via het Interactive Cooperation Framework (ICF), ook bekend als Sentinel Portal. Gebruikers melden hackers incidenten via het Sentinel Portal.

Het Sentinel Portal biedt ook een dashboard om de interactie tussen Sentinels en de informatie op basis van gebruikersactiviteiten te valideren via root cause analysis, incident response en macro-level statistische inzichten. Sentinels verdienen Sentinel Points (SP) op basis van hun bijdrage aan het systeem en hun reputatie, die kunnen worden ingeruild voor de oorspronkelijke valuta van het platform.

Sandbox –

Sandbox is een beveiligingsmechanisme dat niet-geteste en ongecontroleerde programma’s isoleert. Deze programma’s zijn afgezonderd van de hoofdtoepassing en in een testomgeving, zodat potentiële bedreigingen geanalyseerd en onderworpen kunnen worden aan collective intelligence via een ticketsysteem.

Deze 4 kenmerken van het Sentinel Protocol worden bewaakt door de ‘Sentinels’, een groep van beveiligingsexperts, individuen en organisaties die dienen om hacking claims te valideren, de hoofdoorzaak van een bedreiging te analyseren en de TRDB bij te werken.

Wat zijn de Sentinels (schildwachten) concreet –

Sentinel Protocol introduceert een menselijke component in het systeem genaamd Sentinels. De Uppsala Foundation heeft als doel om cybersecurity experts over de hele wereld aan te moedigen om Sentinels te worden en hun kennis te gebruiken voor de verbetering van het systeem.

De Sentinels zullen bestaan uit zowel individuele beveiligingsexperts als organisaties die volgende taken hebben:

1) Het valideren van hacking claims en het opsporen van de aanvallers.
2) Het analyseren van de hoofdoorzaak van een bedreiging en het bijwerken van informatie via de TRDB.
3) Bijdragen aan de TRDB om ervoor te zorgen dat de TRDB het meest recente veiligheidsonderzoek en -analyse nauwkeurig weergeeft.

Beschikbaarheid en prijs

 • Sentinel protocol staat vanaf 18 jun 2018 op CMC en de prijs is sindsdien aleen maar gedaald, dit mede door de bearmarket van 2018.
 • Sentinel protocol is beschikbaar op 7 exchanges waarvan de bekendste UPbit (67%), GDAC (10.62%) en Bittrex (2.42%) zijn.
 • Dit project heeft in onze ogen nog geen onderbouwde ATH behaald, omdat de koers sinds de lancering alleen maar een neerwaarste trend heeft gekend.

Team & Community

Het core-team van het Sentinel Protocol bestaat uit 10 leden. De biografieën van de belangrijkste teamleden staan hieronder vermeld

Patrick Kim, oprichter en CEO – heeft ervaring met Cisco, Palo Alto Networks, Fortinet, F5 Network en Darktrace.

HM Park, mede-oprichter en bedrijfshoofd – werkte bij F5 Networks, Darktrace, Penta Security Systems.

John Kirch, chief evangelist – werkte bij Darktrace, Watchguard, Softbank, Bank of America).

Dayeol Lee, hoofdontwikkelaar – afgestudeerd aan de Universiteit van Californië, Berkeley, gepromoveerd in de informatica, specialist in beveiligingssystemen, en werkte eerder bij bedrijven als Penta Security Systems, Inc. en WINS Co, Ltd.).

Guo Feng, hoofdontwikkelaar – werkte aan de Singapore Exchange, Accenture en NCS).

Partners 

Het Sentinel protocol bestaat 22 leden en de hierboven beschreven 10 mensen zijn de belangrijkste.

Community

Facebook - 572 volgers
Twitter - 21.498 volgers
Telegram - 424 volgers
Reddit - 10.000 subs

Roadmap

De ontwikkeling van het project is gestart vanaf januari 2018. Hieronder kort de vooruitgang geschetst die ze in 2018 al verwezenlijkt hebben:

 • Juni 2018 – Publieke bètaversie
 • Juli 2018 – Lancering van het hoofdnet (handmatige rapportage van TRDB)
 • November 2018 – Machine learning engine beta test
 • December 2018 – Machine learning engine functie vrijgave (auto report applied) beta / Distributed sandbox (D-sandbox) vrijgave
 • 2019 – Machine learning based Fraud Detection Systeem (FDS) beschikbaar stellen op het mainnet.

ProCon Risk

Pro’s

 • Het team is al bezig met productontwikkeling en heeft een prototype afgerond. Een demonstratie van het prototype van de ICON-top is hier te zien. De bètaversie van de infrastructuur is gepland in juni, met de mainnet lancering in juli.
 • Sentinel Protocol ICO heeft verschillende partnerschappen gesloten met exchanges en wallets die de TRDB zullen integreren voor het opvragen van adressen. Door de database te raadplegen, dragen zij nieuwe informatie over aan het systeem en ontvangen zij in ruil daarvoor een veiligheidsbeoordeling. De eerste exchange Sentinel Protocol voor de integratie van de TRDB is Kyber Network. Daarnaast is Sentinel Protocol samenwerkingsverbanden aangegaan met de grootste wallets in China en Korea: imToken en Coinmanager. Deze partnerschappen zullen ook de integratie van de TRDB omvatten.
 • Veiligheid is één van de belangrijkste onderwerpen omtrent de groei van cryptocurrencies. Er zijn ontelbare oplichtingspogingen op Telegram, Twitter, Slack, enzovoort. Indien het project succesvol is, kunnen ze een enorm potentieel bieden aan vele projecten.
 • De meeste mensen richten zich op hoe ze niet gefraudeerd of opgelicht kunnen worden, wat Sentinel Protocol doet is het traceren van de transacties/wallets van deze hackers. Op dit moment is er geen enkel concurrerend project op de markt, daarom beschouwen we “Sentinel Protocol” als een first mover.

Cons

Sentinel Protocol is afhankelijk van de participatie van mensen om de kernwaarde propositie van het product te leveren. Specifiek gezien is het product afhankelijk van de medewerking van cybersecurity experts. Hierdoor denken wij dat het systeem vrij arbeidsintensief is.

Om dit akkoord te bereiken werd een Pre-Sentinel rekruteringsprogramma opgezet om het onboarding proces op gang te brengen. Hoewel het veelbelovend is om te zien dat de wervingsactiviteiten al aan de gang zijn, heeft het team aangegeven dat hun strategie sterk zal afhangen van B2B-partnerschappen voor de groei van het aantal Sentinels in het ecosysteem. De adoptie van het product is dus afhankelijk van de eindgebruiker en van de actieve deelname van Sentinels voor de functionaliteit, dus dit punt is van cruciaal belang. Naarmate Sentinel Protocol vordert, zullen we de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten houden.

Risks

De financiële middelen die individuen of instellingen betalen om exclusieve beveiligingsfuncties te verkrijgen, is een grote factor die verhindert dat de beste beveiligingsexperts vandaag de dag met elkaar samenwerken. Er is ook de problematiek omtrent de geheimhouding tussen landen, waardoor veel cybersecurity experts die voor overheden werken, geen bijdrage kunnen leveren.

Score

Conclusie

Sentinel protocol biedt een dienst die een kritisch probleem binnen de crypto gemeenschap oplost: beveiliging.

Naarmate er meer exchanges worden gelanceerd en er meer cryptogebruikers ontstaan, zal beveiliging alleen maar een groter probleem worden.

Door één van de eerste blockchains te worden die zich volledig op beveiliging richt, is Sentinel protocol goed gepositioneerd om een relevante speler te worden in deze ruimte voor een lange tijd.

Het bedrijf heeft wijselijk gekozen om niet de weg van conventionele marketing te bewandelen en richt zich in plaats daarvan op het brengen van echte cyberbeveiligingsexperts naar Sentinel Protocol en het aangaan van partnerschappen met exchanges, wallets en betaaldiensten.

Zij kunnen te maken krijgen met een aantal initiële uitdagingen om de beste beveiligingsexperts voor het netwerk te werven. Er is al veel vraag naar deze mensen en zij zullen te maken krijgen met concurrerende belangen van de echte wereld.

We geloven echter wel dat het Sentinel-protocol een netwerk-effect teweeg kan brengen wanneer institutionele beleggers de ruimte betreden en hogere beveiligingsniveaus eisen om hun fondsen te beschermen.

Links

What's your reaction?

Leave a comment