Stabiele munten in crypto

Een veel voorkomend argument voor de waarde van bitcoin is de hyperinflatie van valuta’s in landen als Venezuela of Zimbabwe, maar de hoge volatiliteit van bitcoin is niet noodzakelijk het antwoord.

In feite is de hoge volatiliteit die gepaard gaat met alle speculatie in het gebied iets wat veel gebruikers verschrikt. Deze mensen zien de waarde in van de technologische innovatie, maar hebben geen interesse in het omgaan met de enorme ups en downs die de meeste cryptocurrencies hebben doorgemaakt. Dit is waaruit de behoefte aan een stabielere cryptocurrency is voortgesproten.

Lage volatiliteit is vereist

Sommige landen, zoals Canada, hebben gewerkt aan een eigen digitale valuta, maar missen het feit dat, hoewel “digitaal”, de munt dezelfde problemen heeft als Bitcoin. In plaats daarvan is een gedecentraliseerde en betrouwbare oplossing nodig.
Dit is waar stabiele munten in het verhaal komen.
Stabiele munten hebben een enorme use-case omdat er veel gebruikers op zoek zijn naar valuta’s die alle voordelen van de blockchain-technologie bieden, maar zonder dezelfde marktvolatiliteit. Duidelijk, er is marktvraag naar lage volatiliteit cryptocurrencies, en de stabiele munten zijn een klasse van cryptocurrencies die het probleem proberen aan te pakken.
Het doel van deze bedrijven is om alle voordelen van bitcoin te verpakken in een cryptocurrency, maar alle speculatieve onzin te vermijden die potentiële gebruikers van de technologie schrik aanjaagt.

Hoe werkt een stablecoin?

Een stablecoin werkt in wezen door de waarde van het token te koppelen aan de waarde van een stabiele valuta.
Dit komt het makkelijkst tot uiting door gebruikers een “digitale” versie van de USD te laten kopen die decentraal is.
Stabiele munten kunnen over het algemeen gesorteerd worden op basis van de manier waarop ze gedekt zijn. Dit betekent dat de onderneming die de muntstukken in haar bezit heeft, moet over beschikken over bepaalde activa om de waarde van de cryptocurrency te waarborgen.

Er zijn drie soorten stabiele munten, maar het meest populaire type is fiat-gebonden. Deze ondernemingen houden deposito’s aan in fiat valuta en geven coins uit in een verhouding van 1:1. Andere manieren zijn mogelijk, maar de eenvoud van de USD als fiat is wat deze gemakkelijk maakt.

Daarnaast heb je crypto-gebonden munten die cryptocurrency in deposito’s houden. Wegens het verhoogde risico in het houden van cryptocurrency, moet de waarde van de stortingen groter zijn dan de waarde van de tokens om potentiële verliezen te beperken.

Tot slot heeft u niet gebonden stabiele munten die werken als een gedecentraliseerde versie van een fiat valuta, het houdt in dat zij een beperkte volatiliteit hebben, maar afhankelijk zijn van de verwachting van waardebehoud.

De basis van de stablecoin markt

Tether is misschien wel het bekendste voorbeeld van een stabiele munt, maar dit komt vooral door de controverse rond de regelgevers die hen dagvaarden in verband met hun reserves in USD. Tether is bedoeld om te worden “vastgebonden” aan de waarde van een enkele USD en is een voorbeeld van een fiat tegen onderpand token.

MakerDAO is een ander project dat levensvatbaarder lijkt vanwege zijn gedecentraliseerd beheer en meer transparantie. Het wordt met ether in verbinding gesteld en als voorloper in de industrie gezien.

Een ander populair project is trueUSD, dat volledig is gedekt met fiat-valuta en veel transparanter is dan tether. De controverse van tether werpt vragen op over de vraag of u op de kapitalisatie van een bedrijf zult moeten speculeren, dat is waarom transparantie zo’n essentieel onderdeel is.

Op dit ogenblik is de markt voor stablecoins hoofdzakelijk gericht op de ondersteuning van enkele van de belangrijkste fiatvaluta’s (USD, EUR, enz.) of goud (de oorspronkelijke waarde opslag). Zoals het model bewijst heeft het levensvatbaarheid, maar het is waarschijnlijk dat stabiele munten zullen worden ontworpen voor het dekken van alternatieve activa.

 

What's your reaction?

Leave a comment