Stevenen we af op een nieuwe Dotcom bubble?

De Nasdaq is tot nu toe met meer dan 16% gestegen, dit terwijl de pandemie in volle gang is en de werkloosheid in de VS tot 11% is gestegen.

Big Tech is een grote winnaar geweest tijdens deze pandemie doordat het werken op afstand, online winkelen en sociale media/online-content zich hebben gevestigd als veiligste plek om te leven. Bovendien is het heel gemakkelijk voor de “luie” mensen.

Daarom staan de technische aandelen op een hoger niveau dan in januari 2020. De markt lijkt de prijzen te bepalen in een steeds complexere monopolisering van deze grote bedrijven.

Maar voor kleinere bedrijven die zich hebben hersteld van de dieptepunten van maart 2020, is het beeld niet zo rooskleurig. De Russell 2000 is tot op heden gedaald met ongeveer -14%.

Russel 2000 index-chart

De small caps lijden!

Als u niet bekend bent met de Russell 2000, de Russell 2000-index is een index die de prestaties meet van ongeveer 2.000 Amerikaanse bedrijven met de kleinste cap in de Russell 3000 Index. De Russell bestaat uit de 3000 grootste Amerikaanse aandelen. Het wordt vaak gebruikt als een benchmark voor small cap aandelen. De Russell 2000 is ten opzichte van 2018 nog ver verwijderd van zijn recordhoogte, terwijl de largecaps een nieuw hoogtepunt hebben bereikt. Het herstel is nog steeds ver weg, wat te zien is in de ondermaatse prestaties van de kleinere caps in vergelijking met de grote technologie-aandelen. Dit is iets om naar te kijken voor de rest van 2020. Wanneer zullen de small caps zich herstellen? Of heeft het virus de economie zo drastisch veranderd voor de small cap bedrijven dat het jaren kan duren voordat ze zich herstellen?

 

Large Cap Tech overtreft de Dotcom Bubble…

In 1999 stonden de vijf grootste bedrijven in de S&P 500 met 18% aan de top van de dotcom Bubble. Momenteel staat de top vijf (Microsoft, Apple, Amazon, Google en Facebook) op 20% van de S&P 50: dat is de grootste machtspositie sinds 1999-2000. Veel marktanalisten wijzen met de vinger naar deze toppositie in de markt en zeggen dat de dotcom-crash zich zal herhalen; de vergelijking tussen de betrokkenheid van de detailhandel in 2020 en die van de dotcom-bubbel is een feit.

Big Tech is de enige reden waarom de indexen zich hebben hersteld

De S&P 500 bedraagt minder dan 2% van zijn totale jaarlijkse omzet. Het grootste deel van het herstel is afkomstig van de grote technologie aandelen die goed presteren en hun all time highs van eerder dit jaar overtreffen. Er is reden om voorzichtig te zijn in de aandelenmarkt op dit moment. Sommige waarderingen zoals Tesla lijken onterecht en als je kijkt naar Robinhood gegevens blijkt het aantal Tesla aandeelhouders op Robinhood te blijven stijgen naarmate de prijs stijgt. Er is een mogelijkheid dat Tesla wordt toegevoegd aan de S&P 500-index, wat zou leiden tot een sterke stijging van de prijs van de indexfondsen die een percentage van de allocatie moeten kopen.

Het is nog onduidelijk hoelang de stijgende interesse van de detailhandel en de prijzen in de technologie zal aanhouden, maar onthoud dit gezegde: “Markten kunnen langer irrationeel blijven dan dat je solvabel kunt blijven.”

 

What's your reaction?

Leave a comment