Te mooi om waar te zijn..

Het is al langer geweten dat de Belgen sceptischer zijn ten opzichte van cryptocurrencies dan hun noorderburen. Slechts een klein percentage van het land gelooft in de toekomst van crypto, terwijl het grootste aandeel het maar een scam of oplichterij vindt. Aangezien sommigen zich toch wagen aan het wilde westen van de cryptocurrencies zonder enig opzoekwerk, is het logisch dat er het afgelopen jaar heel wat klachten zijn binnengekomen in verband met fraude bij cryptocoins. In het licht van deze klachten, besloten het FOD Economie en de FSMA een campagne op te starten om mensen te waarschuwen voor het gevaar van cryptocurrencies. De campagne zelf, genaamd “Te mooi om waar te zijn“, is dan ook opgericht om de potentiële investeerders te laten inzien dat sommige dingen gewoon te mooi zijn om waar te zijn. Wij stellen ons echter de vraag, vanuit welk oogpunt wordt hier gekeken naar fraude en scams? We doorlopen de campagne website even voor je (http://temooiomwaartezijn.be/) en vinden heel wat bizarre statements waar we ons toch vragen stellen bij de bekwaamheden van deze content schrijvers…

Het concept

De campagne is aangewezen en komt op een goed tijdstip. Vele mensen worden op dit moment namelijk opgelicht door allerhande frauduleuze praktijken, waarbij cryptocurrencies in een slecht daglicht worden geplaatst. Hierbij denk ik aan de HashCard scam waar we enkele weken geleden over schreven, maar ook de vele Twitter fake accounts die zogezegd “free Ethereum” weggeven. Het is een duidelijk probleem dat erkend moet worden. Hoe sneller het probleem aangepakt wordt, hoe veiliger de mensen zich zullen voelen om in de cryptowereld te stappen. Ondanks dat deze campagne een slecht licht werpt op het geheel in cryptocurrencies, zijn we toch blij dat er een campagne voor opgestart wordt. Hun tv-spot haalt dan ook enkele rake punten aan:

  1. “Geef toe: hij ziet er betrouwbaar uit.” – Investeer niet in iets wat je niet kent. Met andere woorden DYOR (Do your own research). Het is heel belangrijk om niet zomaar een persoon of project blindelings te vertrouwen. Vraag na op online platforms, lees goed de website, leer meer over het project en kijk of het team capabel is om het project in goede banen te leiden. Het wordt veel gezegd, maar is zo belangrijk!
  2. “Hij overtuigde mij om 5.000 euro te investeren in cryptomunten.” – Investeer enkel wat je bereidt bent om te verliezen. Sterker zelfs, als je begint in een nieuwe markt waar je weinig van af weet, begin dan met een klein bedrag. Op die manier leer je de wereld van cryptocurrencies kennen en kan je meer leren over de projecten waar je in investeert. Is het dan toch een scam? Dan ben je maar een klein bedrag kwijt.
  3. “In geen tijd ga je je geld verdubbelen, zei hij.” – Één van de grootste aanwijzingen waardoor een project als scam bestempelt zal worden, is als het beloofd een bepaalde ROI (Return on Investment) te creëeren binnen een vooropgestelde periode. Dit kan nu eenmaal niet. Wij geloven dat cryptomunten een enorme boost zullen hebben over de komende jaren, maar vraag ons geen zekerheid, want dat kan niemand bieden.

Het probleem begint echter al wat bij hun slogan: “Als het te mooi is om waar te zijn, is het dat ook.” Cryptocurrencies zijn een volledig nieuw concept, die een hele waaier aan veranderingen kunnen teweeg brengen de komende jaren. Is het daarom te mooi om waar te zijn? Wij denken alvast van niet.

De website

De website vinden we helaas wat minder. Bij het openen ervan wordt al snel de woordspeling gevonden: “Snel rijk met cryptomunten, of alles kwijt met corrupte munten?”. Al snappen we het sentiment dat hier wordt gevolgd, er wordt nergens op de website aangegeven dat cryptomunten misschien wel iets positiefs kunnen bijdragen en dat er ook goede projecten zijn. Er wordt nergens een referentie gegeven naar hoe het wel zou moeten en welke bronnen ze wel vertrouwen. Kortom, een bash op cryptocurrencies.

Verder op deze homepage, wordt een afbeelding gevonden van een iPhone met daarop een crypto applicatie geopend (CoinBase) en wat cryptomunten (tastbare weliswaar). Al wordt op de applicatie BitcoinCash getoond (kudo’s voor wie deze afbeelding nam), is het toch wat misleidend. De titel erboven duidt aan: “Fraude met cryptomunten”, terwijl in onze ervaring CoinBase één van de veiligste en meest instapklare exchange is om Bitcoin of Ethereum aan te kopen. Verder zijn die fysieke munten zonder waarde misleidend, omdat velen nog altijd geloven dat cryptomunten echte munten zijn die je vast kan nemen.

Er is echter ook een hoop misinformatie te vinden op de website, wat opnieuw een slecht licht werpt op het hele cryptocurrencies verhaal en het blockchain concept. De volgende statements willen wij alvast even uitklaren:

Cryptomunten zijn dé hype van het jaar. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, cryptomunten? Dat zijn een soort digitale en volledig virtuele munteenheden in de vorm van cryptografische (versleutelde) codes. Die codes veranderen naarmate er transacties gebeuren met de munt. Dit principe wordt ‘blockchain’ genoemd.

Dit is fout op zoveel niveau’s, al wil men het hier eenvoudig houden voor het niet-technische volk. Cryptomunten zijn als het ware tokens of eenheden waarmee men transacties kan verrichten. Deze eenheden worden bijgehouden op wallets. Om deze cryptocoins nu veilig te houden op een wallet waar jij als persoon enkel toegang tot hebt, wordt er gebruik gemaakt van cryptografie. Elke wallet heeft dus een unieke public key (code), waarop een bepaald aantal cryptomunten staan. Als die cryptomunten nu verplaatst worden door een transactie, zullen deze munten komen te staan in een nieuwe wallet met een andere public key (code). Dit houdt echter niet in dat de munten zelf versleutelde codes zijn! Een belangrijk concept in cryptocurrencies is dat je nooit te nimmer cryptomunten bezit! Je bezit altijd de sleutel (private key) waarmee je toegang hebt tot een aantal cryptomunten in je wallet! Het feit dat ze hier blockchain aanhalen als het maken van versleutelde transacties is nog een niveau verder in onwetendheid, maar hierover gaan we niet verder uitweiden.

Oplichters vragen vaak om een kopie van je identiteitskaart, een foto, bewijs van je domicilie of de nummer van je bankkaart of kredietkaart. Soms beweren ze dat dit wettelijk verplicht is. Ga hier in ieder geval niet op in.

Het woord cryptocurrencies bevat niet voor niks het woord currencies. Op bepaalde platforms kan je deze nu eenmaal traden voor euro, dollar of andere cryptocurrencies. Dit houdt in, als je cryptocurrencies koopt of als je door toedoen van een airdrop of dergelijke gratis coins zou ontvangen, je het KYC (Know your customer) proces zal moeten doorlopen. Dit houdt inderdaad in dat je persoonlijke gegevens zal moeten afstaan, zoals een kopie van je identiteitskaart en uitzonderlijk een bewijs van je woonst. Dit is enkel en alleen omdat deze platformen en crypto projecten ook moeten voldoen aan de AML (Anti Money Laundering) wetgeving, wat een reeks procedures vooropstelt om ervoor te zorgen dat er geen inkomen gegenereerd kan worden via illegale activiteiten. Het is dus enkel in het voordeel van de klant zelf om deze informatie aan te bieden. Kort samengevat, veel correcte en betrouwbare projecten en platformen vragen dus ook deze gegevens, al moet je altijd opletten of het al dan niet betrouwbaar is!

Je kunt cryptomunten opslaan in een virtuele portefeuille of offline, op je pc of een externe harde schijf. Cryptomunten hebben een virtuele waarde (koers), die sterk schommelt.

Opnieuw, cryptomunten kunnen niet opgeslaan worden! Enkel de toegang tot de wallet, waarin je cryptomunten verblijven. Deze munten blijven dus altijd online, al kan je de sleutel wel offline of op een harde schijf (e.d.) opslaan. Wat betreft de statement over de virtuele waarde, dit is niet iets wat cryptomunten typeert. Uit zo’n statements blijkt het duidelijk dat de overheid cryptocurrencies enkel bekijkt als potentiële investering en niet als langetermijn projecten die een echte waarde behouden.

Cryptomunten zijn anoniem

Diegene die al een tijdje in de blockchain space vertoeven, zullen al weten dat cryptomunten nu eenmaal niet anoniem zijn. Er bestaan anonieme cryptomunten die hiervoor speciale privacy protocollen gebruiken, maar merendeels van de cryptomunten zijn dit niet. Er is echter niet altijd een directe link met de gebruiker ervan, wat misschien wijst op het fabeltje van anonimiteit. Bitcoin, bijvoorbeeld, is niet anoniem. Betaal je je telefoonrekening via Mobile Vikings bijvoorbeeld? Dan kan je Bitcoin wallet gelinkt worden aan je telefoonnummer en dus ook je naam en adres. Niet zo anoniem hé?

Al bij al is er nog wat onderzoek werk aan de winkel bij de overheid, maar wij zijn alvast blij dat er iets van sensibilisering komt in verband met oplichterij binnenin de cryptowereld. Door coin analyses te schrijven en scams uit te klaren, willen wij jullie namelijk ook verder helpen bij het begrijpen van deze nieuwe wereld. Oplichterij is voor niemand leuk en hoe sneller dit verholpen wordt, hoe veiliger iedereen zich zal voelen om eens een eerste stap te maken in de wondere wereld van crypto, al zouden wij ons ook een stuk beter voelen moest de campagne leren hoe ze “Ethereum schrijven…”.

What's your reaction?

Leave a comment