Ter ere van Kobe Bryant! Hij was meer dan enkel een basketbalspeler!

Kobe Bryant stierf gisteren bij een helikopterongeluk. Hij was één van de grootste sporters die ik gekend heb, zowel op sportief als op menselijk vlak. De vijf-voudige NBA-wereldkampioen heeft naast zijn sport nog veel meer bereikt. Kobe Bryant was veel meer dan alleen maar een topatleet.

Hij was een echtgenoot, een vader, een zoon en een held voor zoveel mensen. Het kind uit Philadelphia maakte vanuit het middelbare school basketbal rechtstreeks een sprong naar de NBA en van daar werd hij prompt één van de grootste basketbalspelers in de geschiedenis. ZIjn prestaties zijn gedocumenteerd door de miljoenen mensen die naar hem hebben opgekeken.

Hier zijn een paar ‘quotes’ die in de loop der jaren zijn blijven hangen:

  • “When we are saying this cannot be accomplished, this cannot be done, then we are short-changing ourselves. My brain, it cannot process failure. It will not process failure. Because if I have to sit there and face myself and tell myself, ‘You’re a failure,’ I think that is a worse, that is almost worse than death.
  • “The most important thing is you must put everybody on notice that you’re here and you are for real. I’m not a player that is just going to come and go. I’m not a player that is going to make an All-Star team one time, two times. I’m here to be an all-time great. Once I made that commitment and said, ‘I want to be one of the greatest ever’, then the game became everything for me.”
  • “I can’t relate to lazy people. We don’t speak the same language. I don’t understand you. I don’t want to understand you.”
  • “Leadership is lonely … I’m not going to be afraid of confrontation to get us to where we need to go. There’s a big misconception where people thinking winning or success comes from everybody putting their arms around each other and singing kumbaya and patting them on the back when they mess up, and that’s just not reality. If you are going to be a leader, you are not going to please everybody. You have to hold people accountable. Even if you have that moment of being uncomfortable.”
  • “These young guys are playing checkers. I’m out there playing chess.”
  • “I don’t want to be the next Michael Jordan, I only want to be Kobe Bryant.”
  • People just don’t understand how obsessed I am with winning.”

Eeuwig respect voor Kobe Bryant

Als je de Showtime special van Kobe Bryant (genaamd Muse) niet hebt gezien, dan raden wij deze ten zeerste aan. Het geeft je een authentieke blik op de mentaliteit, de obsessie en de waanzin van een wereldkampioen. Maar zoals wij in het begin al zeiden, was Kobe veel meer dan een basketbalspeler alleen.

Hij gebruikte dezelfde mentaliteit die hem groot maakte in de sport ook in andere aspecten van zijn leven. Hij was geobsedeerd door zijn vier dochters en praatte er met veel liefde over.

Kobe ging in 2016 met pensioen en besloot dat hij een tweede doelstelling voor zichzelf wilde creëren. Hij begon een carrière als durfkapitalist en als CEO van een mediaproductiebedrijf.

De beschrijving van Granity Studios maakt zijn ambitie heel duidelijk:

Granity Studios, opgericht door NBA Legend Kobe Bryant, is een bekroond multimediaproductiebedrijf dat zich richt op het creëren van nieuwe manieren om verhalen over sport te vertellen. Verhalen die gemaakt zijn om te entertainen, door het samenbrengen van educatie en inspiratie. We werken samen met bekroonde schrijvers, producenten en illustratoren om de verbeelding van jonge sporters te prikkelen en een emotionele en mentale ontwikkeling te stimuleren die hen in staat stelt hun volledige potentieel te bereiken.

En de “Mamba Mentality” sectie van Kobe’s biografie op de Bryant Stibel website illustreert zijn cross-over van basketbal naar het bedrijfsleven heel goed:

Investeren is voor mij een ware passie geworden en het bouwen van bedrijven is waar ik van hou. Elke dag kom ik binnen en het is dynamisch, het is anders en ik ben aan het leren.

Om anderen te leiden, moet je constant leren. Ik zal niet zeggen dat mijn leiderschapsstijl in de loop der jaren is veranderd. Het is leuk om mensen uit te dagen en oncomfortabel te maken. Dat leidt tot introspectie wat vervolgens resulteert in verbetering. Je zou kunnen zeggen dat ik mensen uitdaag om hun beste zelf te zijn.

Die aanpak is nooit afgezwakt – van basketbal naar het bedrijfsleven. Wat ik wel heb bijgestuurd, is op welke manier ik mijn aanpak heb gevarieerd van speler tot speler, van business tot business. Ik daag nog steeds iedereen uit en maak ze nog steeds ongemakkelijk; maar ik doe het gewoon op een manier die op ieder van hen is afgestemd. Om te leren wat zou moeten werken en voor wie, maak ik huiswerk en kijk ik hoe ze zich gedragen. Ik bestudeer hun verleden en luister naar wat hun doelen zijn. Ik bestudeer wat hen een veilig gevoel geeft en waar hun grootste twijfels liggen. Als ik ze eenmaal begrijp, kan ik hen helpen om het beste uit zichzelf te halen, door de juiste prikkel op het juiste moment te raken.

De obsessie van ‘greatness’ spreekt voor zich in alles wat Kobe Bryant deed. Maar wat hij ons allemaal heeft geleerd is zoveel belangrijker dan alleen basketbal. Hij liet ons zien dat we ons nooit moeten verontschuldigen wanneer we uitmuntendheid eisen in alles wat we doen. Dat wat we voor de kost doen, ons niet moet definiëren. En of je nu kapitaal investeert of spelwinnende shots maakt, het leven is te kort en je moet er ten volle van genieten.

Kobe Bryant verwoordde dit het beste toen hij zei: “Haters are a good problem to have. Nobody hates the good ones. They hate the great ones.” Er is maar één reden waarom mensen, ongeacht hun sportieve trouw, Kobe liefhadden (en haatten) – het streven naar ‘greatness’ kende geen grenzen.

RIP aan één van de grootste sporters die ooit heeft geleefd. Bedankt voor het zegenen van de wereld met de ‘Mamba-mentaliteit’. Een hele generatie mensen is hierdoor beter geworden.

What's your reaction?

Leave a comment