Tezos: een devalorisatie of gewoon een goede waarde?

April is een keerpunt geweest voor crypto. Dat is natuurlijk geweldig nieuws. De prijsstijging werd geleid door zogenaamde “Gen III-players”.  We hebben het over bijna een verdubbeling van de prijs van veel ICO’s die in 2017 werden gelanceerd. Vergelijk dat eens met de 31% bitcoinwinst en je begrijpt waarom iedereen de laatste tijd zoveel interesse hierin toont.  Het lijkt erop dat veel mensen willen weten welke coins zinvol zijn.

We willen allemaal profiteren van ICO’s en een hoog rendement op onze investeringen behalen. Beleggers zijn nu veeleisender geworden. Zij beoordelen de projecten nu grondiger. Alle ICO’s met een product of prototype zijn zeker op het punt om sneller uit te verkopen dan projecten met loze beloften van sommige tiener wannabe-ondernemers. Je werkt echt hard om dit geld te verdienen, dus verspil het niet aan scam ICO’s zonder project of product.

Een paar maanden geleden kon je nog door een mooie website te maken, een verwarrende white paper te schrijven en door wat loze beloften te maken, miljoenen verdienen op enkele uren tijd. De meeste van deze ICO’s hebben gefaald of zullen binnenkort falen. Een groot voorbeeld hiervan is de Tezos ICO. Nu staat het op het punt uit elkaar te vallen met rechtszaken en gevechten tussen de oprichters en de stichting. De oprichters hebben geen ervaring in softwareontwikkeling en ook geen leiderschapskwaliteiten.

Nou, een naam die opvalt is Tezos.  Hier is waarom. De ICO haalde vorig jaar in juli 232 miljoen dollar op en hebben tot nu toe nog niets verwezenlijkt. In die tijd was dat de grootste ICO in de geschiedenis. Zoals veel ICO’s schoot de prijs van XTZ in december op tot $10,75.  In de daaropvolgende crypto crash verloor de coin 77% en daalde hij tot 2,50 dollar. Dit is niet ver van de prestaties van andere ICOs uiteindelijk.

Door de groei van de cryptomarkt in april, waar veel Gen III-prijzen verdubbelden, steeg XTZ slechts maar 48%.

Als startende onderneming heeft Tezos een hoger risico, zodat investeerders recht hebben op een hoger rendement. Is er dan een verwachting voor een veel hogere prijs van XTZ ?

Dit is de kernvraag. Hebben beleggers iets gemist? Laten we eens een kijkje nemen op Tezos.

Zelfbesturende software

Het Tezos-project is beschreven als een “zichzelf verbeterende” blockchain aangezien één van de centrale concepten ervan is dat belanghebbenden op protocolniveau kunnen beslissen over veranderingen van de netwerkbreedte.

Dit is mogelijk omdat Tezos geen token is die aan een platform als Ethereum gekoppeld is, het is een coin met een eigen platform. Dit is een belangrijk verschil. Om wijzigingen in de protocollen te vergemakkelijken, is Tezos een nieuw technologische “stuurwiel” aan het ontwikkelen. Dat betekent dat de ontwikkeling van een netwerk van nul af aan moet gebeuren. Die tijd is meetbaar in jaren en niet in maanden.

De Tezos Foundation projecteert een publieke lancering van het platform in het derde kwartaal na een bètaversie in het tweede kwartaal. Er loopt al een alfa versie sinds vorig jaar, maar zoals bij alle bèta-releases zijn er echte omstandigheden nodig om te zien hoe de technologie presteert.

De voordelen van het concept zouden aanzienlijk kunnen zijn

Vrijwel elke whitepaper dat in het ICO-tijdperk geschreven is, smijt met begrippen zoals ontwrichtend, ontzagwekkend en wereld veranderend. Eerlijkheidshalve is het Tezos-project wat subtieler. Het behandelt de kwestie van bestuur en ontwikkeling in de context van een gedecentraliseerd netwerk dat bestaat uit verschillende entiteiten met mogelijk verschillende stimulansen en doelstellingen.

Met andere woorden, Tezos is een beetje een middel tot verandering. Hun theorie is dat de grote crypto’s zoals Bitcoin, Ethereum enz. slecht geconstrueerd zijn om zich aan verandering aan te passen. Deze gedecentraliseerde systemen moedigen de democratie aan tot het punt van het opofferen van de efficiëntie.

In theorie wil het Tezos-project dus een platform ontwerpen dat verandering mogelijk maakt zonder de democratie op te offeren.  Als het werkt, zou het een doorbraak kunnen betekenen.

De waarde valstrik

Tezos heeft duidelijk indruk gemaakt op mensen die veel kennis hebben van de blockchain-technologie, maar volgens onze kennis wil Tezos gewoon de looks en het professionalisme tonen om een soort van waarde valstrik op te zetten. Zuivere speculanten zullen beweren dat XTZ een achterblijvende prijs heeft.

Nou, veel succes. De enige twee exchanges die XTZ verhandelen zijn HitBTC en CoinGecko. Met absoluut geen minachtende gevolgen voor één van deze organisaties

Volgende verklaring doet bij ons al een belletje rinkelen: het is één van de grootste ICO’s van vorig jaar en het wordt maar verhandeld op 2 kleinere exchanges.

Verschillende entiteiten hebben zo hun redenen

Het project dat probeert zelfbestuur in de crypto te brengen, heeft zijn eigen problemen op dit moment. Door $232 miljoen op te halen zou u denken dat zij de beste talenten ter wereld zouden inschakelen om het werk te leveren wat ze aan de investeerders beloofd hebben. Maar zoiets is nooit gebeurd en nu vecht het “stichtersechtpaar/familieteam” van Arthur en Kathleen Breitman om meer geld van de stichting te krijgen. Ze geven niet om de investeerders of de technologie. Het zijn gewoon gulzige oplichters. Gelukkig heb ik er niet in geïnvesteerd, omdat het van meet af aan heel duidelijk was dat er iets scammy aan de hand was. Zij zijn gevestigd in de VS en vormen een stichting in Zwitserland. Allemaal zodat ze kunnen ontsnappen aan de SEC regelgeving en kunnen profiteren van belastingen en regelgevende wetten van Zwitserland. Dit maakt het voor ons al uiterst onbetrouwbaar om in dit project te stappen.

De acties van Breitmans en de media geven echter geen warm en opwindend gevoel. Onder andere zouden de Breitmans gaan lopen zijn met de ICO-opbrengst, waardoor ze ergens in Zug Zwitserland zijn gevestigd.

Na die verhuizing zouden de Breitmans geweigerd hebben om een aantal basisprojecten te financieren die deel uitmaakten van het oorspronkelijke Tezos-project. Zij raakten in februari ook verwikkeld in een “oorlog” wat resulteerde in het vertrek van president Johann Gevers.

Is het de schuld van de investeerders?

Conclusie

Ja gedeeltelijk, maar in die tijd was de technologie zo nieuw dat alles er veelbelovend uitzag. De les die we van Tezos moeten leren, is dat ons geld te kostbaar is om te verspillen aan oplichters zonder product of prototype. In de Tech World van de Venture Capitalists scoor je ook geen milljoenen zonder een echt prototype of product. Meestal is de VC op zoek naar een project of team dat de mogelijkheid heeft om een bedrijf te runnen en hoe ze zouden omgaan met bepaalde  problemen ect…. Zo’n analyse gebeurt nu ook in de cryptowereld. Investeer alleen als zij u een prototype of product kunnen tonen.

Er zijn andere vissen

Als coin aanbieding en als apart platform, heeft Tezos dus een aantal angstaanjagende hindernissen om doorheen te lopen. Voeg daar nog aan toe dat er rechtszaken lopende zijn en dat ze het nieuwe leiderschap aangekondigd hebben voor de Tezos Foundation. Hieruit besluiten wij dat het niet de beste moment is om aan boord te springen.

Met 100’s ICO’s die elke maand op de markt komen, moet je zorgvuldig analyseren zodat je weet welke er echt een prototype hebben. Als ze tot nu toe niets hebben ontwikkeld, dan zullen ze dat ook nooit doen. Niet dat ze dat niet van plan zijn, maar het ontbreekt ze zeker aan ervaring. Met geld kun je geen ervaring of een toegewijd team kopen. Je moet het bouwen. Hoeveel geld je ook investeert, als het project niet het juiste team heeft, vergeet dan maar het succes.

What's your reaction?

Leave a comment