Tim Draper over India, Bitcoin en Blockchain

De Amerikaanse miljardair, investeerder en bitcoin-evangelist Tim Draper is opnieuw optimistisch over India, deels vanwege het harde optreden van de regering-Narendra Modi tegen corruptie, maar hij heeft ook kritiek op het gebrek aan acceptatie van cryptocurrency door de regering. Hij gelooft dat bitcoin en blockchain niet alleen industrieën als het bankwezen, de gezondheidszorg en de vastgoedsector zullen ontwrichten, maar ook overheden in staat zullen stellen om transparanter en efficiënter te worden.

U hebt investeringen in China stopgezet als gevolg van beperkingen op het aantrekken van kapitaal uit het land. DFJ verkocht activa van het India fonds in 2016 en u had corruptie genoemd als één van de redenen. Hoe is het investeringsscenario sindsdien in de twee landen veranderd en op welke durf je te wedden?

We stelden vast dat er veel ambitie was, maar dat er weinig werd vastgehouden aan investeringsnormen en soms zelfs aan de rechtsstaat. In bepaalde gevallen, waarin een belegging goed verliep en er winst werd gemaakt, zouden de verschuldigde rendementen niet terugvloeien naar onze investeerders. In India zijn de zaken echter aanzienlijk ten goede veranderd met meer geavanceerde investeerders en ondernemers, van wie velen hebben geleerd van de tijd die ze in Silicon Valley doorbrachten. We hebben er veel meer vertrouwen in dat we nu weer in de markt kunnen stappen.

In China is het helaas minder goed gegaan. Door overheidscontroles is het voor buitenlandse investeerders veel moeilijker geworden om Chinese starters te steunen en zelfs voor Chinese investeerders om in het buitenland te investeren. Gezien India’s snelgroeiende innovatie-economie en de steun van de Indische overheid voor binnenlandse en buitenlandse investeringen in de sector, ziet India er nu veelbelovender uit… (Ook,) toen (Premier Narendra) Modi binnenkwam, gaf hij een sterk signaal af (tegen corruptie) met de munt (demonetisering). Ik dacht dat dit de manier was om het land te laten draaien. Daarom besloten we terug te komen.

Indische e-commerce marktleider Flipkart is in gesprek om overgenomen te worden door Walmart. Als een land geen internetgiganten heeft die gerund worden door of eigendom zijn van lokale ondernemers en die een eigen winstpool hebben, is het dan mogelijk om een duurzaam ecosysteem voor de lange termijn op te bouwen?

De overname van Flipkart zou geweldig kunnen zijn voor de oprichters van het bedrijf, werknemers, investeerders en de sector als geheel, ongeacht de herkomst van de koper. Grote uittredingen zoals deze maken kapitaal vrij dat vaak wordt geherinvesteerd in lokale starters, waardoor meer toekomstige winnaars worden gecreëerd, van wie velen in Indische handen zullen zijn.

Hoe heeft het partnerschap met Blume Ventures zich ontwikkeld in die zin dat het wereldwijde toegang biedt tot zijn portefeuillebedrijven en dat het de interesse van wereldwijde durfkapitaalondernemingen zal opwekken in deze bedrijven?

Het is iets meer dan een jaar geleden dat we Blume’s toelating tot het Draper Venture Network aankondigden. Sinds hun toetreding zijn zij één van de meest actieve leden geweest, waarbij zij hun portfoliobedrijven consequent hebben geïntroduceerd bij onze andere Member Funds en gebruik hebben gemaakt van het DVN operations team om hun oprichters te helpen bij hun expansie in de Verenigde Staten. Sanjay Nath is genomineerd voor de raad van bestuur van dit netwerk en we organiseren samen met hen regelmatig evenementen in Silicon Valley en India. Ik hoop binnenkort een bezoek te brengen aan India en verheug me op een ontmoeting met onder andere Blume’s lokale portefeuille(s) (bedrijven).

Wat is uw mening over de Indische regering die de cryptocurrency als ongeldige munt beschouwt?

Dat is het stomste ding. Toen China zei dat bitcoins illegaal waren, gingen alle ondernemers en ingenieurs die aan deze nieuwe technologie werkten naar Japan. Japan staat open voor de crypto… Het is alsof Amerika zegt dat het internet illegaal is. Daar hadden ze het over. Het zijn de dwazen en de idioten, die niets van de economie of dit soort zaken begrijpen.

Bitcoin en de blockchain is de beste innovatie die er voor het bedrijfsleven zijn gebeurd. Overal waar landen deze hebben aanvaard, hebben ze er enorm veel baat bij. Als India overweegt om cryptocurrencies illegaal te maken, dan zullen andere landen de handen uit de mouwen steken om alle ondernemers uit India weg te krijgen. Als ik een vergadering had gehad met Modi, zou ik hem hebben laten weten dat hij een enorme fout maakt. Bitcoin moet de nationale munteenheid zijn. Mensen praten over crypto als vluchtig. Bitcoin is stabiel. De andere valuta’s dalen ertegen… Bitcoin is wereldwijd, kan waarde opslaan. Ik denk dat het binnen 2-3 jaar overal aanvaardbaar zal zijn voor transacties.

Verscheidene blockchain- en cryptobedrijven in India zijn op zoek naar landen waar het eerste aanbod van munten is toegestaan. Verschillende Indische risicokapitaalondernemingen zijn ook geïnteresseerd in crypto’s/ICO’s investeringen, maar maken zich zorgen over onzekerheden op het gebied van de regelgeving. Wat is uw advies aan hen?

Als de lokale autoriteiten de crypto verbieden, moeten bedrijven in de ruimte naar elders verhuizen. De overheid moet zich realiseren dat zij deze innovatie verstikken en ze moet in plaats daarvan een omgeving creëren waarin deze ideeën getest en gepromoot kunnen worden. Ze hebben de keuze om trendsetters te zijn en ’s werelds beste ingenieurs en codeurs aan te trekken, of om hun beste en slimste aan andere regio’s te verliezen. Landen als India, waar miljarden roepies (lokale munteenheid) worden verspild aan inefficiëntie en onnodig papierwerk, zullen het meest profiteren van het gemak en de veiligheid van de blockchain.

Worden ICO’s opgericht door bedrijven die niet in staat zijn risicokapitaal aan te trekken?

ICO’s zijn manieren voor ondernemers om geld te krijgen voor hun visie. Ondernemers zeggen: “Hier is mijn visie, als je erin gelooft, koop dan mijn coin. Als de coin in het netwerk groeit, zal hij in waarde groeien. Ik zou mensen die ICO’s willen kopen willen aanraden om de ICO’s te kopen waarvan je het gevoel hebt dat ze een beweging hebben waar je deel van wilt uitmaken. U helpt iemand een maatschappelijke transformatie door te drukken, dus zorg ervoor dat het degene is die u wilt.

We doen één op de 95 (ICO’s). Degenen die we steunen zijn degene waarbij de ondernemer de maatschappelijke transformatie heeft uitgevonden. Is er een reden voor iemand om deze coin te gebruiken? Je moet een economie rond de coin creëren. Als een ICO dat niet doet, moet je wegblijven. Als een ICO een succes wil zijn, moet het een succesvolle coin blijven na de beursgang. Het moet iets zijn dat mensen kunnen gebruiken om iets aan te kopen of te verkopen. Het project moet iets kunnen betekenen naar de buitenwereld toe en het moet een meerwaarde waarvan de wereld beter wordt.

Blockchain zal worden gebruikt voor auteursrechten, om gegevens bij te houden. Het zal de media-industrie veranderen. Een andere sector die het meest kan veranderen is de gezondheidszorg. Er zullen veel deep learning en neurale netwerken zijn die buitengewone dingen gaan doen met die gegevens. We krijgen een veel betere gezondheidszorg met of zonder de dokter.

Overheden zullen al die zaken die ze doen en die virtueel zijn, veranderen, want die kunnen efficiënter zijn met Bitcoin en blockchain. Ook het verzekeringswezen en de vastgoed- en bancaire sector zullen veranderen. Het bankwezen is er niet meer. Een grootboek (hardware) kan een bank zijn. Het is een vertrouwde derde partij. De Bitcoin blockchain heeft honderdduizenden miners die elk blok bekijken en zien dat elke transactie echt is en niet gehackt is.

Zal de blockchain de durfkapitaalmarkt verstoren?

Het schaadt mijn bedrijf, het schaadt de durfkapitaalsector. Een groot deel van het geld dat door starters wordt ingezameld, zal van ICO’s komen. Dat betekent dat onze markt kleiner wordt. We moeten flexibeler zijn en opnieuw uitvinden. VC’s die dat doen, zullen zeer succesvol zijn. Dit is een nieuwe technologie en we moeten aan boord komen. Deze technologie is een kans om de industrie te transformeren. De industrieën die het gemakkelijkst kunnen worden omgevormd, zijn degene die tegen hoge kosten slechte diensten verlenen. Risicokapitaal, bankieren, investeringsbankieren, gezondheidszorg en de overheid verlenen slechte diensten tegen hoge kosten. Nu zullen ze allemaal met elkaar concurreren. hierdoor hoef je ook niet fysiek een plek te verlaten om een betere overheid te verkiezen. Van waar ik ook ben, ik kan sociale zekerheid krijgen uit Chili, een ziektekostenverzekering uit Canada, onderwijs uit Rusland. Het hele systeem wordt veel virtueeler.

What's your reaction?

Leave a comment