Trade’s crypto introductie deel 7

Wist je dat je een simpel stukje papier een grote waarde kan geven net zoals Picasso zijn doek kon omtoveren naar een miljoenen waarde? Ben je nieuwsgierig? Lees dan alvast onze 7de editie van trade’s crypto introductie. Bij vragen kan je altijd bij ons terecht bij ons.

Paper wallet

Een paper wallet is een vorm van cold storage, dit betekent dat je de toegang tot je Bitcoins offline bewaard. Een Bitcoin wallet bestaat uit een ‘public key’ en een ‘private key’. De public key is het adres om Bitcoins heen te sturen en de private key is de sleutel om de Bitcoins mee te kunnen versturen. De public key mag iedereen dus zien, maar de private key moet strikt geheim blijven.

Het idee van een paper wallet is dat je jouw private key op papier zet en zorgt dat het online niet meer aanwezig is. Nu kan je Bitcoins naar jouw adres sturen en via jouw public key kan je nog steeds in de blockchain zien wat jou saldo is. Je kan deze wallet in een kluis of een andere veilige plek bewaren. Wanneer je ze wil verkopen moet je een online wallet aanmaken en jou public key invoeren.

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn paper wallets meestal gemaakt van papier, hoewel ze technisch gezien ook van plastic of een andere stof kunnen zijn waarop informatie duurzaam kan worden afgedrukt.

Gebruik

Wat op de paper wallet wordt afgedrukt, zijn de private en public keys, meestal in QR-vorm, waarbij de laatste ook als adres dient. U kunt de “keys” (sleutels) gewoon in een tekstdocument kopiëren en plakken en dat afdrukken (achteraf de kopie op de computer wissen). Of u kunt één van de gratis webservices gebruiken die de afdrukbare wallet voor u genereren. De key-generering gebeurt meestal in uw browser, dus ze worden nooit verzonden op het internet. Voor de zekerheid moet u uw browsergegevens wissen na het afdrukken. Sla ook nooit een afbeelding van de paper wallet op op uw computer of telefoon.

Sommige paper wallet-diensten hebben een handig ontwerp dat je kunt knippen, vouwen en verzegelen, waardoor ze een lichtgewicht en relatief veilige vorm van offline opslaan van Bitcoin zijn. U stuurt uw Bitcoin naar het openbare adres dat op de wallet wordt weergegeven en bewaart deze vervolgens op een veilige plaats.

Wat paper wallets beveiligt, is dat ze volledig offline zijn (algemeen bekend als “cold storage”). Ze zijn niet binnen het bereik van hackers en uw Bitcoin wordt nooit vertrouwd door derden. Zolang de paper wallet veilig is, zijn uw investeringen veilig.

Daarin schuilt echter ook het relatieve gebrek aan veiligheid. Iemand zou je schuilplaats kunnen vinden, je afdruk kunnen nemen, alle Bitcoin die bij die keys hoort kunnen spenderen en het papier terug kunnen sturen, zodat je het nooit zou weten.

Een veiligere versie zou het vouwen van het papier met zich mee brengen, zodat de private-key uit het zicht wordt verborgen, de vouw wordt geplakt met een verzegeling die niet kan worden verbroken en vervangen (zoek gewoon naar “verzegelde zegels”, er zijn veel verschillende providers en modellen ) ook met de bedoeling om ervoor te zorgen dat de persoonlijke sleutel niet kan worden gezien, zelfs als het gevouwen papier tegen het licht wordt gehouden.

Zelfs dat is niet bijzonder veilig. Wat als de map, lade of doos waarin u het bewaart, overstroomt?

Natuurlijk, het is onwaarschijnlijk, maar als je veel Bitcoin beveiligt, loont het om worstcase-scenario’s te bedenken. Dus een goed afgesloten plastic zak zou helpen.

Afgezien van de duidelijke risico’s van brand of waterschade, kan de inkt na verloop van tijd vervagen, waardoor de “keys” onleesbaar worden. Geen leesbare sleutels/keys, geen Bitcoin.

Zelfs met paper wallets, kunt u uw saldo op elk gewenst moment controleren met blockchain.info (typ gewoon uw openbare sleutel in het zoekvak). En met de meeste online wallets kunt u uw paper wallet gegevens importeren. Om die Bitcoin te spenderen, wordt u gevraagd om de persoonlijke  informatie in te voeren, of de QR-code van de private key te scannen.

Enkele goede paper walletgenerators

3 sites om een paper wallet te creëren

https://bitcoinpaperwallet.com/
https://bitaddress.org
https://Walletgenerator.net

Dit zijn willekeurige open-source adres- en keygeneratoren die de JavaScript-engine van uw browser gebruiken, dus er worden geen keys over het internet verzonden. Je kan ook je muis bewegen om entropie te maken, die ervoor zorgt dat de karakters zich nog meer te vermengen. Die willekeurige reeks wordt vervolgens gebruikt om uw public en private-keys te genereren, die op het volgende scherm worden weergegeven om af te drukken.

Bitcoinpaperwallet.org maakt een afdruk van een kleurrijke paper wallet, met de juiste vouwlijnen, en verkoopt stickers die je kan gebruiken om deze dicht te verzegelen.

Mycelium biedt een originele en nog veiligere manier om paper wallets te genereren, met een USB-dongle die u rechtstreeks op uw printer aansluit. Het apparaat genereert een paper wallet die automatisch wordt afgedrukt, zonder ooit uw computer te hebben aangeraakt.

Wat is een hardware-wallet

Hardware-wallets zijn veilig geprogrammeerde apparaten die uw private-keys opslaan en nooit onthullen. Dit is een belangrijke functie omdat we private-keys gebruiken om transacties te ondertekenen en uw adres te herstellen. Deze hardware-wallets kunnen ook als cold wallets worden beschouwd, omdat ze uw private-keys isoleren, zelfs wanneer ze met internet zijn verbonden.

6 De voordelen van hardware-wallets

  1. Private-keys worden nooit blootgesteld aan uw computer.
  2. De hardware is immuun voor computervirussen.
  3. Uw hardware vereist dat u een transactie op uw apparaat bevestigt (niet de app op uw computer) voordat u coins kunt uitgeven.
  4. De meeste hardwares zijn gecodeerd met een pin, zoals uw bankkaart, die een extra laagbeveiliging toevoegt.
  5. De software van het hardwarebedrijf is meestal open source waarmee gebruikers de volledige werking van het apparaat kunnen valideren.
  6. Hardware wallets kunnen meerdere cryptocurrencies hosten.

Wat je moet weten

Het nadeel van hardware-wallets is dat ze geld kosten. Het kan echter de moeite waard zijn om te overwegen te investeren in een hardware-wallet omdat deze veiliger is, vooral als je een aanzienlijk aantal coins bezit.

Laten we bijvoorbeeld zeggen dat u onbewust een virus op uw computer download. Wanneer je bv Electrum opent, is de app vatbaar voor malware net als elke andere software op je bureaublad. Dit betekent dat uw coins gevaar lopen omdat uw privésleutels nu worden weergegeven. Hier zijn twee manieren waarop een hacker uw coins kan stelen:

Als uw wallet niet is gecodeerd, kan hij een opdracht instellen om in dit geval uw LTC naar een specifiek adres te sturen zodra Electrum is geopend.

Hij kan opnemen en uw scherm bekijken om te zien of u per ongeluk uw privé-sleutels op het scherm laat zien. Zodra hij dit ziet, kan hij je LTC stelen door ze te importeren.

U riskeert geen van deze opties als u een hardwareportefeuille bezit.

Trezor

Sommige apparaten zoals Trezor vereisen een pincode. Trezor is waarschijnlijk één van de bekendere merken van een kleine subset van offline hardware-wallets. Met een Trezor-wallet worden de private-keys gegenereerd op het apparaat en worden deze nooit verlaten – de sleutels worden deterministisch gemaakt en er wordt een seed-phrase gegenereerd wanneer het apparaat wordt geïnitialiseerd, wat betekent dat als het wordt verloren of gestolen, een nieuw apparaat op commando opnieuw kan worden opgestart.

Ledger Nano S

Een ander apparaat is de ledger-wallet, die een aantal unieke kenmerken heeft dankzij de compatibiliteit met de Chrome-toepassing voor de ledger-wallet. De wallet bevat een microprocessor – de standaard voor de banksector voor het beveiligen van gegevens.

Paper wallet VS. hardware wallet

Zowel een paper wallet als een hardware wallet zijn heel veilig. De keys van een paper wallet die online is gecreëerd kunnen bij het aanmaken gestolen zijn. Wanneer je jouw bitcoins echt veilig wil bewaren zal je dus voor een paper wallet die offline is aangemaakt of een hardware wallet moeten kiezen.

Wanneer je nu je winst wil pakken en de bitcoins wil verkopen, zal je eerst een online wallet aan moeten maken en je private key hier vanaf je paper wallet moeten importeren. Dit is vrij veel werk, maar in het geval van een lange termijn investering eenmalig, dus niet zo’n grote struikelblok.

Een hardware wallet is beter wanneer je jouw bitcoins veilig wil bewaren, maar ook soms transacties wilt mee doen. De hardware wallet is een soort barrière tussen de online omgeving op jouw computer en de hardware waar jouw keys op staan. Dit betekent dat je zelfs op een geïnfecteerde computer veilig transacties kan doen.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment