Wat is een fork?

Een fork betekent dat consensus in een blockchain community gesplitst wordt in twee of meer door een min of meer radicale verandering in het onderliggende protocol.

Telkens wanneer een update van de originele blockchain code wordt voorgesteld, moet er een soft- of hard-fork worden gestart om deze kleine wijzigingen van kracht te laten worden. Soms gaat het om iets kleins als een eenvoudige update, maar soms gaat het om iets reusachtigs, zoals een totaal nieuwe coin supply.

Wat is een soft-fork?

Een soft-fork werkt meer als een update van het bestaande protocol. Oudere versies worden nog steeds geaccepteerd, maar deze oudere versies zullen bepaalde nieuwere functies missen. Om een meer vertrouwd voorbeeld te gebruiken: wanneer WhatsApp wordt bijgewerkt, maar u beslist NIET om te updaten, betekent dit alleen dat u mogelijk niet in staat bent om een aantal nieuwe functies te gebruiken. U verliest NIET uw vrienden en u kunt de communicatie die u gewend bent nog steeds gebruiken. Hetzelfde is het geval voor een soft-fork.

Een soft-fork werkt dus als een nieuwe update en is BACKWARDS COMPATIBLE. Daarom wordt de blockchain gewoonlijk NIET in verschillende onderdelen gesplitst.

Wat is een hard-fork?

Een hard-fork werkt op een meer drastische manier. Om het WhatsApp voorbeeld van zonet te gebruiken: stel je voor dat je vrienden ongelukkig zijn met een paar functies in WhatsApp, maar in plaats van het te updaten, besluiten ze een volledig nieuwe app te gebruiken. Dit is een echte splitsing/fork, want je moet beslissen bij welke groep je wilt horen: WhatsApp, de nieuwe app of beide. Als uw vrienden niet beide willen gebruiken, moet u kiezen omdat deze apps NIET compatibel zijn met elkaar.

Een hard-fork zorgt dus voor een fork/split van een blockchain omdat een nieuw voorgestelde upgrade NIET achterwaarts compatibel is met de vorige versie.

What's your reaction?

Leave a comment