Update reguleringen – Malta, Zuid-Korea & Indië

Dit artikel maakt gaat over regelgevende updates met betrekking tot cryptovaluta. 2018 zou het jaar worden waarin zinvolle nieuwe regelgeving tot stand zouden komen en de afgelopen maanden is dat proces begonnen. Met name uit de publieke verklaringen van regelgevers van de afgelopen maand is steeds meer gebleken dat zij een beter beeld hebben van de onderliggende technologie en ze zien de potentiële voordelen er nu ook van in. Dit stuk bevat belangrijke updates over regulatie sinds onze update van april.

Malta, het blockchain-eiland van de toekomst?

Afgelopen dinsdag werd er in Malta geschiedenis geschreven. Ze hebben namelijk 3 afzonderlijke voorstellen goedgekeurd die er samen voor kunnen zorgen dat Malta het blockchain-eiland van de toekomst wordt.

CCN kwam woensdag als eerste met het nieuws dat alle 3 voorstellen goedgekeurd werden en verder behandeld kunnen worden voordat het officieel in werking gesteld kan worden.

De goedgekeurde wetsvoorstellen omvatten onder meer de wet Virtual Financial Assets (VFA), de wet Innovative Technology Arrangements and Services en de wet Malta Digital Innovation Authority (MDIA).

De VFA houdt zich specifiek bezig met de reglementering van de ICO’s (Initial Coin Offerings) en ziet er op toe dat nieuwe ICO’s voorzien zijn van gedetailleerde beschrijvingen en de VFA houdt streng toezicht op de publicatie van whitepapers.

De wet inzake innovatieve technologie-regelingen en -diensten regelt en controleert startups en andere bedrijven die gebruik willen maken van de blockchaintechnologie.

MDIA zal daadwerkelijk fungeren als een sectorspecifiek bestuursorgaan ter ondersteuning van de ontwikkeling en uitvoering van regelgeving rond blockchaintechnologie.

Malta heeft zicht snel geplaatst als prominente speler in de blockchainwereld. Grote spelers op vlak van exchanges hebben al aangekondigt dat ze hun activiteiten verplaatsen naar het eiland. Binance heeft al plannen aangekondigt om haar activiteiten te verplaatsen.

OkEx, de tweede grote exchange heeft ook aangekondigd dat Malta hun nieuwe thuis zal worden. Beide exchanges verwerken dagelijks een volume van meer dan 950 miljoen dollar.

De beslissing van de exchanges om naar Malta te verhuizen is grotendeels tot stand gekomen omdat ze fiat pairs aan hun klantenn willen aanbieden. Malta heeft beloofd dit mogelijk te maken via partnerships met lokale banken.

Zuid-Korea kondigt nieuwe reguleringen aan voor crypto-exchanges.

De financiele waakhond van zuid-korea neemt stappen om de lokale blockchain-industrie verder te ontwikkelen. Afgelopen donderdag heeft de FSC (Financial Services Commision) nieuwe richtlijnen aangekondigd voor crypto-exchanges om zich beter te beveiligen tegen cyberaanvallen.

Nieuwe reguleringen

De FSC versterkt de AML (Anti Money Laundering) en KYC (Know Your Customer) richtlijnen voor exchanges als onderdeel om de gehele markt beter te kunnen opvolgen.

Uitgebreidere identiteitscontroles zijn hier ook onderdeel van. Het doel van deze maatregelen is om buitenlanders van de lokale exchanges te houden en het moeilijk te maken voor criminelen om gebruik te maken van deze exchanges. Deze nieuwe maatregelen zullen onder het toezicht van de KFIU (Korea Financial Intelligence Unit) vallen.

Drie van de grootste banken hebben onderzoeken lopen om te kijken of ze geen bankrekeningen hebben aangemaakt voor buitelandse exchanges. Hoe uitgebreid dit onderzoek is, is niet duidelijk.

Deze nieuwe richtlijnen vormen een enorme verandering voor de manier van werken voor de lokale exchanges. Tot dusver vielen ze onder de regulering van simpele communicatie kantoren. Hierdoor kon eender wie een online exchange opstarten.

De grote reden voor deze nieuwe maatregelen is ook de hack van Bithumb. Bithump had donderdag ook al aankondigde dat ze het verlies van de cyberaanval heeft kunnen halveren. Ze hebben $17 miljoen van de $21 miljoen gehackte cryptocurrency kunnen recuperen door samen te werken met wereldwijde exchanges.

Ze hebben ook een lijst gepubliceerd waarin vermeld staat welke crypto’s er excact zijn gestolen. Op deze lijst staan in totaal 11 coins waaronder Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple and OmisGo.

Het was echter niet de eerste keer dat Bithumb gehackt werd, het is al de derde keer in slechts 12 maanden tijd. Het volume op de exchange kelderde toen de gebruikers geen geld meer konden storten of opnemen. Tot vandaag is het dagelijkse volume nog steeds niet hersteld naar het volume van voor de hack. Bithumb heeft alle schade voor eigen rekening genomen zodoende zijn er geen gebruikers met financieel verlies.

Het nieuw Indisch ontwerp-voorstel voor regulaties op cryptovaluta is klaar

Eén van de belangrijkste economische adviseurs van Indië heeft bevestigd dat het Indisch sub-comité (dat belast is met het onderzoeken van de regelgeving inzake de crypto) een nieuw wetsvoorstel heeft opgesteld dat volgende maand aan de wetgevers zal worden voorgelegd. Het nieuws is het laatste positieve teken dat de snelst groeiende economie van de wereld de klem op de crypto wil losmaken.

Crypto-voorstel afgerond

De secretaresse van het Ministerie van Economische Zaken (Subash Chandra Garg) heeft bevestigd dat een ontwerp van het voorstel van de cryptovaluta aan overheidsambtenaren, in de eerste week van juli, zal worden voorgelegd.

“We zijn redelijk dicht bij het ontwikkelen van een sjabloon waarvan we denken dat het in het beste belang van het land is”, vertelde Garg.

Hij voegde eraan toe:

“We hebben eigenlijk heel veel tijd besteed (bij het opstellen van regelgeving) welk deel van de crypto-business verboden moet worden, wat moet worden bewaard en wat niet. Dergelijk gedetailleerd werk is er gebeurd. Nu moet het mogelijk zijn om dit in de eerste twee weken van juli af te ronden.”

Zoals wij onlangs eerder rapporteerde, heeft de Indische overheid een speciaal comité benoemd om de crypto-regelgeving te evalueren, met inbegrip van de recente actie van RBI (Reserve Bank of India). De groep heeft al gezegd zich te verzetten tegen het decreet van de centrale bank. Dit decreet wil gereglementeerde financiële instellingen verbieden om exchanges voor digitale valuta aan te bieden.

Vreemd genoeg heeft de RBI toegegeven dat het algemene verbod op activiteiten in cryptovaluta willekeurig is afgekondigd. Dit werd bevestigd door een informatieverzoek dat werd ingediend in het kader van de Indiase richtlijn betreffende het recht op informatie.

In dat verzoek heeft de advocaat van New Delhi (Varun Sethi) de RBI verzocht haar besluit te motiveren. RBI moet kunnen aantonen of ze onderzoek heeft verricht, of ze om advies hebben gevraagd of ze aanbeveling heeft ontvangen voor het verbod op bankieren. De centrale bank heeft op alle drie de vragen “nee” geantwoord.

Crypto naar het Hooggerechtshof

Verscheidene Indiase ondernemingen hebben het verbod van de centrale bank aangevochten met het argument dat deze geen rekening zou houden met hun standpunten. Zij hebben een reeks advocaten ingehuurd die proberen om de rechtbanken ervan te overtuigen dat een algemene uitspraak over digitale valuta niet gepast is, gezien de complexiteit en diversiteit van de markt.

Volgens één van de firma’s die het evocatierecht van RBI aanvecht, is de hoorzitting van het hooggerechtshof over de kwestie verplaatst van 20 juli naar 3 juli.

Eerder werd gemeld dat de Hoge Raad geen verdere verzoeken tegen RBI voorbij de datum van 20 juli accepteerde. Kort na de bekendmaking van het THO-arrest heeft het Hooggerechtshof van Delhi de centrale bank en andere overheidsinstanties ervan op hoogte gesteld dat het bankverbod niet grondwettig was.

De cryptomarkt van India heeft gespeculeerd dat de handel het centrale bankverbod zal overleven. Investeerders en exchange-operators hebben het tijdsverloop van drie maanden gebruiken om roepies om te zetten in cryptovaluta. Op het moment van schrijven zullen de nieuwe maatregelen volgende week in werking treden.

 

What's your reaction?

Leave a comment