Venuzuela neemt al eerste land Bitcoin en Ethereum op in hun bankreserves!

Bloomberg meldde vorige week op 26 september dat Venezuela, inclusief een aantal overheidsinstanties, de mogelijkheid bespreekt om Bitcoin en Ether als reserves te laten aanhouden door de centrale bank van het land. Hoewel dit voor velen een schok was, is het een relatief rationele stap voor deze worstelende natiestaat.

Venezuela is keer op keer getroffen door allerlei sancties. Ze worden volledig afgesloten van het wereldwijde financiële systeem. De Verenigde Staten zullen geen zaken met hen doen en laten hen de Amerikaanse dollar ook niet gebruiken. Bovendien heeft de VS gedreigd om de handel te staken en/of sancties op te leggen aan iedereen die zaken doet met Venezuela.

Door deze situatie is het land op zoek gegaan naar alternatieve methoden om zaken te doen. Onlangs konden ze 700 miljoen dollar veiligstellen (waardoor de nationale reserves op ~8,8 miljard dollar kwamen) door de olieverkoop aan China, maar ze moesten ervoor zorgen dat ze in Chinese Yuan werden betaald in plaats van in Amerikaanse dollars. Het is duidelijk dat niet iedereen in de wereld de Yuan gebruikt.

Nu lijkt het erop dat Venezuela overweegt om Bitcoin en Ether als mogelijke betalingsmethodes te gebruiken en ze op te nemen in de nationale reserves.

Dit verhaal omvat veel meer:

  • Het vermogen van Venezuela om een niet-aanvaardbare, niet-overdraagbare munt te vinden is erg belangrijk voor hen. De waarde die een publieke blockchain in dit scenario vertegenwoordigt, is onmiskenbaar. Zoals ik al eerder heb gezegd, brengt Bitcoin waarde aan verschillende mensen op verschillende tijdstippen. Als u zich zorgen maakt over het feit dat iemand uw assets in beslag neemt, dan is Bitcoin’s onoverdraagbaarheid aantrekkelijk. Als u zich zorgen maakt over iemand die u censureert (sancties), dan wordt Bitcoins niet-censurabiliteit voor u aantrekkelijk.
  • Bitcoin kan niet worden vernietigd door Venezolaanse leiders of een andere natiestaat. Dit onvermogen om de valuta te manipuleren herstelt het vertrouwen tussen handelspartners en burgers. De enige manier waarop Venezuela eerdere reputatieschade kan ongedaan maken is door een munt te gaan gebruiken die ze niet onder controle hebben.
  • De nationale oliemaatschappij van Venezuela vraagt momenteel aan de centrale bank om Bitcoin en Ether in bewaring te houden voor hen, samen met de handelspartners die de lonen betalen. De vraag is waar deze digitale assets vandaan komen. Ze zijn op dit moment niet te verantwoorden. Ik denk dat Venezuela, een land met de goedkoopste macht ter wereld, door de staat gesponsorde mijnbouwfaciliteiten heeft opgericht en Bitcoin & Ether ontgint.

Dit laatste punt is echt, echt belangrijk. Het is één van de dingen die landen moeten doen om de digitale valuta’s van de burgers in beslag te nemen en vast te houden. Het is een ander ding om specifieke infrastructurele Investeringen te doen om de inkomsten te verhogen voor een land dat afgesneden is van het wereldwijde financiële systeem.

Dit is niet het enige land volgens ons.

Ik betwijfel of Venezuela het enige land is. Een wetshandhavingsfunctionaris vertelde ooit dat zijn agentschap al in 2012 Bitcoin ontgon om te gebruiken in strafrechtelijke onderzoeken. We hebben geruchten gehoord dat Noord-Korea, Iran, China, Rusland en andere landen ook deelnemen aan de Bitcoin-mining.

Die lijst van natiestaten zal uiteraard veel Amerikanen afschrikken. Ze zullen luidkeels schreeuwen over het gebruik van Bitcoin door snode natiestaat-actoren. Maar dat was wel te verwachten. Net zoals technologieproducten altijd eerst door criminelen of ondeugdelijke industrieën word aangenomen (pager,  mobiele telefoon, internet, Bitcoin, enz.), zo zullen de landen en regeringen die aan de zijlijn werken, ook de eersten zijn die digitale valuta’s zullen gebruiken.

Niemand mag zich hier zorgen over maken. We moeten daarom het Bitcoin-bezit niet verbieden. We moeten eigenlijk helemaal niet overreageren. Hetzelfde openbare protocol (internet) dat u gebruikt om dit te lezen wordt gebruikt door Venezuela, Noord-Korea, Iran, China, Rusland en vele anderen. Er is geen verschil tussen de openbare protocollen van het internet en het openbare protocol van Bitcoin.

De wereld verandert snel. De macro-economie en de geopolitieke kwesties kruisen elkaar met de technologie. Als student van het leven moet je geboeid zijn door de complexiteit en het multidisciplinaire karakter van deze sector. En terecht.

Venezuela lijkt het eerste land te zijn dat Bitcoin in zijn centrale bankreserves heeft opgenomen, maar het zal zeker niet het laatste land zijn. Ik verwacht zelfs dat de Verenigde Staten op een bepaald moment ook Bitcoin in hun reserves zal opnemen.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment