Vertrouwen, wat is dat in de blockchain wereld?

De blockchain industrie is er een die vol staat met modewoorden en technisch jargon die niet altijd iets betekenen. De termen “blockchain agnostic”, “blockchain consultants” of “blockchain revolution” hoor je vaker dan dat je duidelijke en eenvoudige terminologie hoort om aan te geven wat deze termen betekenen en doen. Maar een term die vaak verkeerd wordt begrepen, maar die toch goed de kracht en effectiviteit van blockchain (vooral Bitcoin) overbrengt, is ” social scalability”. Dit is een essentieel kenmerk van Bitcoin (en vele andere cryptocurrencies) die helpt de langetermijnvisie te ondersteunen dat de crypto de wereld zou kunnen overnemen.

Wat betekent “Social Scalability” zelfs?

In de kern is “Social Scalability” een term om de belangrijkste verschillen tussen ons en chimpansees aan te geven. Bij geen enkel onderdeel van de verbeelding kun je iets wat chimpansees doen als onderdeel van de “samenleving” beschouwen. Ze organiseren zich niet op een zinvolle manier en opereren als kleine stammen in plaats van steden of landen.

We zijn in staat geweest om een grotere “organisatie” te creëren die zich over de hele wereld uitstrekt door gebruik te maken van een mix van technologie en tradities. De maatschappij had lange tijd een limiet (en in zekere zin nog steeds), maar was in staat om uit te breiden door gebruik te maken van wetten, sterkere communicatie en tal van andere ontwikkelingen die zich in de afgelopen eeuwen hebben voorgedaan.

Op een meer verfijnd niveau zijn er studies geweest die aantonen hoe groot een groep maximaal kan worden voordat hij zich versplintert. Facebook en andere sociale netwerken hebben dit veranderd, zodat we veel mensen in één keer konden volgen, ook al behoorden ze niet tot onze belangrijkste stam. Deze versterkte coördinatie is een direct voorbeeld van wat we bedoelen als we het hebben over”Social Scalability”.

Zoals gedefinieerd door Szabo:

 

“Sociale schaalbaarheid is het vermogen van een instelling — een relatie of gedeelde inspanning, waaraan meerdere mensen herhaaldelijk deelnemen, en met de douane, regels of andere kenmerken die het gedrag van de deelnemers beperken of motiveren. Sociale schaalbaarheid gaat over de manieren waarop deelnemers kunnen nadenken en reageren op instituten en collega-deelnemers naarmate de verscheidenheid en het aantal deelnemers in die instituten of relaties toeneemt. Het gaat over menselijke beperkingen, niet over technologische beperkingen of fysieke middelenbeperkingen.

Maakt schaalbaarheid mogelijk

In termen van business en handel wil niemand zaken doen met iemand die hij of zij niet kan vertrouwen. Het is onverantwoord en heeft te veel risico’s om in de meeste gevallen zinvol te zijn. Daarom was het noodzakelijk dat er verschillende vormen van schaalmechanismen werden ingevoerd voordat de wereldwijde handel kon plaatsvinden.

Eerst, hadden wij wetten en één of andere vorm van terugslag nodig voor het geval dat slechte factoren deze zouden schenden. Dan hadden wij groepen en gelijkaardige organisaties nodig om de industrieën te controleren. Tot slot moesten er tradities en mechanismen zijn die het voor iedereen gemakkelijker zouden maken om zich aan de wet te houden. Een voorbeeld hiervan is de dubbele boekhouding, waardoor fraude veel gemakkelijker op te sporen is.

Het “trustless” aspect van Blockchain

De term “trustless” betekent niet dat we anderen niet vertrouwen, het betekent dat we dat niet hoeven te doen. Wanneer de juiste systemen aanwezig zijn, weten we dat we ons geen zorgen hoeven te maken over fraude, omdat het statistisch gezien zo onwaarschijnlijk is.

Het volgende niveau van deze social scalability mechanismen zijn sites die u in staat stellen om uw ervaringen met anderen te delen, zodat ze niet dezelfde fouten hoeven te maken als u. Bijvoorbeeld, AirBnb onderzoekt gebruikers aan beide kanten van de transactie, nieuwssites informeren ons over de acties van anderen en websites zoals Yelp voorkomen dat we naar een slecht restaurant gaan.

In deze wereldwijde handelsomgeving zijn onze supply chains verder uitgebreid. Dit heeft het mogelijk gemaakt om op een nog krachtiger manier te voorkomen dat slechte factoren het systeem gaan bespelen. Bitcoin lost dit probleem op door een nieuw niveau van sociale schaalbaarheid te introduceren waar fraude niet mogelijk is en de beveiligingslekken die we bij veel banken en grote bedrijven hebben gezien veel minder waarschijnlijk worden.

Traders moeten zich realiseren dat schaalbaarheid belangrijk is omdat het aangeeft hoe groot de kans is dat Bitcoin in de toekomst op grote schaal zal worden overgenomen. Een dergelijke stap zou de volatiliteit op de korte termijn vergroten en vergroten, maar op de lange termijn verminderen, omdat het voortbestaan ervan dan minder vast staat. Volatiliteit is een belangrijke overweging voor traders en een deel van de reden waarom ze in de eerste plaats cryptocurrencies gingen handelen, dus dit moet zeker in gedachten worden gehouden.

Alles wat je hier leert over social scalability is belangrijk, omdat het een langetermijnvisie ondersteunt dat Bitcoin een vaste plaats in onze maatschappij heeft. Door gebruik te maken van een behoefte die op dit moment door niets anders kan worden ingevuld, kan Bitcoin een concurrerende speeltuin om zich heen bouwen. De internetarchitectuur zal altijd risico’s met zich meebrengen, maar met de vooruitgang die de blockchain-technologie biedt, gaan deze aanzienlijk omlaag.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment