Vijf mogelijke trends voor 2020!

Nu we bijna aan het eind van 2019 zijn, hebben wij nagedacht over de aandachtspunten voor 2020. Deze aandachtspunten omvatten alles, van interne bedrijfsverbeteringen tot externe trends die relevant zijn.

In plaats van u te vervelen met de inwendige obstakels, willen wij hier en nu wat tijd besteden aan het bespreken van een aantal (impopulaire) trends die in 2020 aan populariteit zouden moeten winnen:

De 5 te bespreken trends.

  1. DeFi (Decentralized Finance) komt naar Bitcoin. – Zoals wij al eerder schreven, heeft Bitcoin al bewezen dat het als geld erkend zal worden, maar de meeste infrastructuren (wisselkantoren, leninggevers, enz.) eromheen zijn gecentraliseerd. Aan de andere kant, Ethereum’s dev-community heeft een zekere voorsprong opgebouwd bij de aanleg van een gedecentraliseerde infrastructuur, maar er zijn nog steeds belangrijke vragen of dat Ether als een echte munteenheid gebruikt kan worden. Dit leidt tot een toenemende mogelijkheid dat de Bitcoin- en DeFi-infrastructuur met elkaar in botsing zullen komen, wat een veel robuustere en boeiendere DeFi-ervaring zal creëren. De grote hamvraag is: “Hoe zal dit gebeuren?”. Zal Bitcoin verpakt worden in een ERC-20 token structuur en compatibel worden met de bestaande DeFi-infrastructuur (die naar onze mening waarschijnlijk niet zo duurzaam zal zijn) of zal er een nieuwe DeFi-infrastructuur gebouwd worden op het Bitcoin Netwerk (die veel duurzamer is in onze ogen)?
  2. Landen buiten de VS en China zullen steeds belangrijker worden. – De strijd om economische groei, inkomsten en gebruikers heeft zich grotendeels afgespeeld in de twee belangrijkste handelspolitieke landen van de wereld. In 2020 en daarna zullen de miljarden mensen in de landen ertussenin waarschijnlijk een veel grotere focus voor bedrijven worden. Terwijl de VS en China vandaag de dag Bitcoin en crypto vooral zien als een handels-asset of speculatieve hedge, zijn de andere landen op zoek naar nieuwe reserves, een censuurbestendige infrastructuur of alternatieve “store of value”. Zie dit als een ware producten markt die geschikt is voor Bitcoin, een troef die voor een groot deel van de bevolking essentieel is in het dagelijkse leven.
  3. Software-gebaseerde acceptatie van leningen. – Er zijn momenteel drie domeinen waar we dit zien gebeuren: (a) Gecentraliseerde kredietverleners die Bitcoin/crypto als onderpand gebruiken (ex: Blockfi, Nexo, Celsius, etc), (b) gedecentraliseerde kredietverleners (ex: Maker & Dai CDP’s), en (c) gecentraliseerde bedrijven die leningen uitgeven, maar die geen gebruik maken van cryptocurrencies (ex: figure). In elk van deze systemen wordt het creatieproces van leningen drastisch verbeterd door een betere toegankelijkheid van informatie en betere verzekeringsmodellen die worden aangedreven door machine learning (ze worden steeds beter en beter). Het zou ons niet verbazen als deze software-gedreven leenmodellen alomtegenwoordig zouden worden in alle leen-aanmaak systemen.
  4. Erkende banken zullen het gebruik van stablecoins stimuleren. – Het creëren en invoeren van stablecoins zal de kosten voor bestaande banken drastisch verlagen en de gebruikerservaring voor de consument verbeteren. Het zou niet meer dan normaal zijn voor deze financiële organisaties om stimulansen te creëren om op die manier hun gedrag te veranderen. Deze stimulansen kunnen onder meer bestaan uit hogere rentepercentages op stortingen, betere verloningsprogramma’s of VIP-services voor klanten die beginnen met het converteren van hun “elektronisch” geld voor digitale dollars/stablecoins.
  5. Digitalisering van aandelen, obligaties, valuta’s en grondstoffen. – Deze trend is al gaande, maar het zal ook tijd kosten voordat deze trend zich verder zal doorzetten. Het zal geen 2020-trend zijn, maar 2020 zal eerder dienen als een vervolg op het aanleggen van de noodzakelijke infrastructuur voor ondernemers om dit uiteindelijk in de komende 5 jaar te kunnen realiseren. De voordelen van het digitaliseren van assets zijn er in vele vormen en het mooie is dat alle marktpartijen er voordeel uit kunnen halen. Assets worden goedkoper om uit te geven en te verhandelen, transacties worden sneller en goedkoper en alle servicegerichte spelers in een markt zijn in staat om hun werk beter te doen door een betere toegang tot informatie (zowel wat betreft de nauwkeurigheid van de gegevens als de meer frequente timing-info). Dit type positieve win-win situatie is zeldzaam in het bedrijfsleven, maar het kan ongelooflijk krachtig zijn wanneer het ten volle benut wordt.

 

Deze vijf trends zijn voor ons van topprioriteit, omdat ze relatief onpopulair blijven of minder besproken worden dan ze waarschijnlijk zouden moeten zijn. Ze moeten niet worden gezien als een allesomvattende lijst van trends voor 2020. Er zijn nog veel meer trends die algemeen worden aanvaard – een voortdurende toename van het intellectuele kapitaal dat zich bij de sector aansluit, een prijsherstel dat uiteindelijk het bestaande recordniveau overtreft, een toename van de fundamentele Bitcoin-principes (hash rate, wallets, transacties, enz.) en een verdere ontwikkeling van het regelgevend kader (zowel voor de cryptografische producten als voor de door de overheid gesteunde activa) – zijn volgens ons ook belangrijk om in het oog te houden.

Andere denkpistes.

Om verder te gaan over de vijf trends voor 2020.  Hieronder staan een paar van onze andere denkpistes, die al dan niet gerelateerd zijn aan de voorgaande opsommingen.

DeFi

De omvang van de Defi markt zal sterk beperkt worden door het aantal grote ETH houders die gesofisticeerd genoeg zijn om op options-gebaseerde hedging strategieën toe te passen.

Als u DeFi echter (zou kunnen) combineren met Digital Assets die voorheen illiquide particuliere holdings vertegenwoordigden, in wezen collateralisatie van REIT’s***, zou u de markt aanzienlijk kunnen uitbreiden. Door dit onderpand in de echte wereld – vertegenwoordigd door smart-contracts – zou men de beschikbare pool van kapitaal en de investeerdersbasis enorm kunnen uitbreiden.

***REIT (real estate investment trust) – Een Amerikaanse onderneming, meestal beursgenoteerd, die een onroerend goed portefeuille onder haar beheer heeft, met als doel een zo hoog mogelijk rendement ten behoeve van haar aandeelhouders te genereren. In de VS geldt een apart belastingregime voor REITs.

ETH en andere volatiele crypto zijn zelf suboptimale assets om als onderpand te gebruiken omdat ze een geringe onderliggende NAV (Net Asset Value) vertegenwoordigen. BTC is waarschijnlijk beter. Maar wat veel beter is, is vastgoed of andere assets die de houders misschien niet willen verkopen, maar die zij eerder willen overdragen, om fiscale maatregelen te vermijden en ook om meer leverage en liquiditeit te verkrijgen.

Versneld onderwijs/educatie:

Bitcoin is gegroeid in populariteit ten opzichte van platforms zoals Twitter, Telegram en Reddit, waar de community bewezen heeft dat het een sterke aanhanger is van deze ontwikkeling. Terwijl we de door volgende halving in 2020 gaan en de gevolgen ervan voor Bitcoin werkelijkheid worden, zal het transparante monetaire beleid van Bitcoin op de voorgrond treden en helpen bij het stimuleren tot verdere educatie en meer inzicht geven over gezonde geld principes en een fixed economy, die niet vaak ter sprake komen.

Wij geloven dat deze trend zal leiden tot verandering in sommige verhalen van de mainstream media en een ander alternatief zal bieden voor wat eerder werd gecommuniceerd over digital assets.

Gedecentraliseerde social media:

Wij denken ook dat er behoefte is aan decentrale sociale media/communicatie. Het is leuk om Facebook, Twitter, Whatsapp, etc. te hebben, maar we hebben geen controle over onze data. Deze bedrijven kunnen onze accounts opschorten/vergrendelen/verwijderen/beperken wanneer ze maar willen. Het is zoiets als “not your keys, not your Bitcoin” maar met social media. Het is ook onzin dat China een heel land kan afsluiten van Facebook, maar Bitcoin kunnen ze niet uitsluiten!

Hoewel deze trends in 2020 niet allemaal even belangrijk zullen zijn, zijn ze allemaal het overwegen waard. De wereld verandert zeer snel. De connectiviteit van het internet heeft de evolutie van deze technologie mogelijk gemaakt, zoals we nog nooit eerder in het verleden hebben gezien. Het zal interessant zijn om te zien hoe Bitcoin en crypto zich in het nieuwe jaar zullen kruisen met andere technologieën en trends.

Wij zouden graag van jullie willen horen waaraan de rest van de community denkt – aan welke trends besteedt u aandacht in 2020?

What's your reaction?

Leave a comment