Volatiliteit, vanuit welk perspectief goed en vanuit welk perspectief slecht?

Een sentiment dat je vaak opneemt in gesprekken is dat mensen gewoon bang zijn om te investeren in cryptocurrenties omdat ze geloven dat het voor hen veel te volatiele bezittingen zijn om veilig geld in te stoppen.

Volatiliteit is een maatstaf voor het risico dat de omvang van de gemiddelde prijsverschillen aangeeft. De meeste mensen zijn bang voor volatiele beleggingen, omdat ze een soort garantie willen. Bij Bitcoin zijn er verschillende redenen waarom de prijs zo volatiel is. Hoewel dit debat de laatste maanden enigszins is veranderd doordat de volatiliteit van crypto’s is afgenomen, wordt aangenomen dat de klasse van digital assets voor sommige traders te sporadisch in beweging komt. Voeg er de onzekerheid van het storten van geld op virtuele valutamarkten aan toe en dat is genoeg om te voorkomen dat velen erin meegaan.

Geen consensus over waarderingsmethoden

Bitcoin lijkt veel op goud in die zin dat je het niet op dezelfde manier kunt waarderen als een eigen vermogen. Er zijn geen ” cash flows” en je moet vergelijkende waarderingen gebruiken om een dergelijk kapitaal te krijgen. Meestal daalt dit tot het punt waar het marktsentiment de beslissende factor is in de prijs van een effect.

Dit is de reden waarom nieuwsberichten een dergelijk buitenproportioneel effect kunnen hebben en zo kunnen bijdragen aan de volatiliteit van een aandeel.

Grote spelers kunnen de markten beïnvloeden

Elke keer dat een whale de markt betreedt, of een grote bank besluit om een cryptocurrency trading desk te openen, verandert de hele markt. Dit komt door twee factoren. Ten eerste, je hebt de overheersende invloed van de marktemoties als gevolg van nieuwsberichten. Maar er is ook de kwestie van de lage liquiditeit en het lage volume waardoor het gemakkelijk is om markten te verplaatsen.

De liquiditeit voor cryptocurrencies is meestal klein omdat er een groter deel van HODL’ers is in vergelijking met andere investeringen. Het liquiditeitsgedeelte van de totale marktkapitalisatie is zo klein dat het vrij eenvoudig is om de markten te bewegen.

Bovendien maakt dit het mogelijk dat er pump en dumps ontstaan. Die ontstaan wanneer een paar grote spelers de prijs van een coin kunnen opdrijven en deze vervolgens kunnen dumpen op retailbeleggers die kopen op basis van het marktsentiment en momentum.

Onvolwassen problemen

Deze problemen met crypto-markten zijn meer een structureel ontwikkelingsprobleem. De markten zijn nog erg nieuw en de problemen zullen verdwijnen naarmate de schaalgrootte wordt bereikt. De marktkapitalisatie van de gehele blockchain-industrie is nog steeds kleiner dan die van de meeste Fortune 500 bedrijven. De hierboven genoemde zaken kunnen worden verbeterd, maar het aanbod niet. Het wordt vooraf bepaald door algoritmes voor veel coins, en dit betekent dat het aanbod niet zal toenemen, zelfs als de vraag toeneemt. Het resultaat is een ingebouwde volatiliteit die er altijd zal zijn.

Wat duidelijk is, is dat traders volatiliteit kunnen gebruiken als een signaal van hoe ze met de markt moeten omgaan. De hoge volatiliteit van 2017 creëerde een kans voor traders om grote hoeveelheden geld te verdienen, maar zonder dat ze zichzelf op dezelfde manier zouden moeten inzetten als bij andere financiële activa het geval zou zijn. Volatiliteit maakt het mogelijk dat de prijs van een activum enorm zal stijgen (of dalen).

Volgens de SIFR Cryptocurrency Volatility Index bevinden we ons in een periode van lagere volatiliteit. Hoewel het een teken van een volwassen markt is, is het ook noodzakelijk om te beseffen dat volatiliteit werkt in een cyclus, en dat in een dergelijke periode van consolidatie, de volatiliteit snel weer kan toenemen. Uiteindelijk werkt het dus als een zegen en een vloek, afhankelijk van of u een investeerder of een trader bent.

Dat brengt ons bij de laatste vraag – is volatiliteit slecht? Volatiliteit is een natuurlijk gevolg van het hebben van een hechte verweven financiële markt. Hoewel velen denken dat gigantische prijsschommelingen in Bitcoin een onstabiele markt symboliseren, kan men eigenlijk stellen dat deze schommelingen (door de volatiliteit nu “vrij te geven”) het soort instortingen voorkomen die zich in 2008 in de vastgoedsector hebben voorgedaan. In essentie, wanneer je probeert om de volatiliteit te controleren, breekt het op termijn uit zijn kooi.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment