Waarom Bitcoin zijn sterke prijsdaling niet van belang is!

Bitcoin is een volatiel asset. Er zijn dagen waarop de USD prijs snel 10-15% stijgt en er zijn dagen waarop de USD prijs snel 10-15% daalt. Gisteren was één van de dagen dat de koers plotseling daalde.Maar was het eigenlijk plotseling? Niet echt! Er was een overvloed aan fondsbeheerders en analisten die hebben opgeroepen tot een prijsdaling als gevolg van een technische analyse (dalende driehoek). Vergeet niet, er is zeer weinig algoritmische of elektronische trading in de bitcoinmarkt, dus technische analyse is vrij nauwkeurig wanneer deze wordt uitgevoerd door iemand die weet waarmee hij bezig is.

De koersdaling van gisteren is echter slechts een deel van het verhaal. Er waren een aantal andere zaken die verband hielden met elkaar en die de moeite waard zijn om op te noemen. Ten eerste is er Bitcoin’s hash rate. Gisteren bleek dat de hash rate met ongeveer 40% was gedaald.

Deze daling bracht angst, onzekerheid en twijfel naar boven. Mensen begonnen te speculeren over wat er gebeurd is. Ze ontwikkelden complottheorieën en speculeerden over de mogelijke ondergang van Bitcoin’s veiligheid. Zoals u kunt verwachten, was de overdreven reactie precies dat….een overdreven reactie op een zeer kleine hoeveelheid aan gegevens.

De hash rate blijkt onmiddellijk binnen 24 uur terug te stuiteren (zie hieronder). Dit suggereert dat de hash rate in de eerste plaats nooit met 40% is gedaald, maar dat dataproviders het gisteren moeilijk hebben gehad om op een correcte manier de exacte hash-rate te meten.

Een ander belangrijk punt van gisteren was de duidelijke correlatie met de aandelen. Het lijkt erop dat de aandelen en Bitcoin besloten hebben om samen met elkaar te dalen, waardoor veel mensen zich afvroegen of Bitcoin in sterke mate gecorreleerd zou zijn aan de openbare aandelenmarkten.

Het korte antwoord is dat de correlatie tussen de S&P 500 en Bitcoin historisch gezien nauwelijks verband houdt met elkaar. Dat garandeert niet dat er in de toekomst geen correlatie zal bestaan, maar de langere-termijn trends suggereren dat je er niet op moet rekenen.

Ten slotte is het 200 day moving average altijd de moeite waard om aandacht aan te besteden. De jongens van Delphi Digital leverden deze grafiek, die een directe daling naar het gemiddelde laat zien.

Zoals gewoonlijk is niets perfect, maar het lijkt te fungeren als een geweldig datapunt waarvan u zich bewust moet zijn.

Concluderend, Bitcoin’s korte termijn koersbewegingen zal de menselijke emotie in de markten stimuleren. U zult angst en hebzucht cycli zien spelen. Er zal sprake zijn van onrust, chaos, enthousiasme en euforie. Soms alle vier in één en dezelfde week. Maar ongeacht de menselijke reactie, deze korte termijn prijsbewegingen zijn niet van belang voor de stabiliteit en duurzaamheid van Bitcoin op de lange termijn. Je kunt zelfs de prijsbewegingen van gisteren niet eens opmerken in de grafieken als je uitzoomt.

Financiële beleggingsmarkten zijn ongelooflijk interessant. Ze kennen een dollarwaarde en dagelijkse percentages toe aan menselijke emoties. Gebaseerd op de quote van Warren Buffett: “De Bitcoin-markt is een middel om rijkdom over te dragen van de ongeduldige naar de geduldige”.
Laat je niet meeslepen door emoties. Profiteer van het feit dat je één van de geduldige bent.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment