Waarom goud en ฿itcoin het zo goed doen?

De Federal Reserve en de Amerikaanse regering blijven een ongekende hoeveelheid geld bijdrukken. De balans van de Fed is dit kalenderjaar met ongeveer 75% gestegen en de gekozen functionarissen hebben ongeveer 2,4 biljoen dollar aan monetaire stimuleringspakketten goedgekeurd.

Iedereen die ooit economie heeft gestudeerd, weet dat een valuta zal devalueren als je er meer of te veel van bijmaakt. Dat is precies wat er nu gebeurt. Naar onze mening is de daling van de dollar juist wat de Federal Reserve wil bekomen, alleen helpt de pandemie hier een handje mee.

Het gaat als volgt

Toen de pandemie de Verenigde Staten trof, hebben overheidsfunctionarissen in het hele land hun lokale en staatseconomieën stilgelegd. De snelheid van het geld werd hierdoor drastisch vertraagd. Toen dat duidelijk werd (dat de snelheid van het geld afnam), ontstond er eind maart een ernstige liquiditeitscrisis.

Een liquiditeitscrisis betekent dat beleggers Amerikaanse dollars willen, maar er zijn niet genoeg dollars voor iedereen in omloop. Op dit moment kijken de meeste beleggers naar hun portfolio en beginnen ze alle assets die een een liquide markt hebben te verkopen, waardoor ze de zeer gewilde dollars kunnen bemachtigen. Dit veroorzaakt een ongelooflijke verkoopdruk in meerdere markten, wat leidt tot een agressieve prijsdaling.

Wanneer de liquiditeitscrisis zich in maart voordeed, zagen we de aandelen met ongeveer 30% dalen, het goud met bijna 15% en Bitcoin met 50%. Het kon de beleggers niet schelen welke assets ze verkochten, ze wilden gewoon Amerikaanse dollars. Een andere manier om over dit scenario na te denken is dat de Amerikaanse dollar sterker werd ten opzichte van alle andere assets. Als het $100 kostte om een specifiek aandeel te kopen vóór de liquiditeitscrisis, dan zou het nu misschien maar $70 kosten om datzelfde aandeel te kopen tijdens de crisis.

Dit betekent dat het minder dollars kost om hetzelfde asset te kopen of dat de dollar aan koopkracht heeft gewonnen (deflatoire omgeving). We hebben de gevolgen van een ernstige liquiditeitscrisis ondervonden tijdens de financiële crisis van 2008, dus de huidige Federal Reserve en de Amerikaanse regering wisten precies wat ze moesten doen om nu de schade te beperken – ze begonnen biljoenen dollars bij te drukken.

Het idee is om de markt te overspoelen met liquiditeit en het bloeden te stoppen. Als investeerders op een zeer agressieve manier assets zouden gaan verkopen om dollars in hun bezit te krijgen, zonder dat ze genoeg dollars krijgen, dan zou de situatie steeds erger worden naarmate er dollars minder beschikbaar zijn. Door de markt te overspoelen met dollars, zijn beleggers in staat geweest om gemakkelijk dollars te bemachtigen en hoeven ze niet zoveel assets te verkopen of met zulke diepepunten te verkopen. De enige manier om een liquiditeitscrisis te stoppen is door meer liquiditeit in de markt te pompen.

Aan de andere kant….

Een andere manier om na te denken over de “oplossing” van de liquiditeitscrisis is dat de Fed de dollar systematisch heeft verzwakt. Ze wisten dat de Amerikaanse dollar in waarde toenam, dus ze overspoelden de markt om elke individuele dollar minder koopkracht te geven. Dit zorgt er in feite voor dat de aandelenkoersen niet meer verkopen en dat de aandelenkoersen zich in sommige scenario’s theoretisch kunnen herstellen.

Nou, dat is precies wat er gebeurde. De overheid introduceerde zoveel stimulansen, en op zo’n agressieve manier, dat ze een liquiditeitscrisis in een paar weken tijd veranderden in een razende bullmarkt. Publieke aandelen hebben zich in principe hersteld tot het niveau van vóór de pandemie, het goud is tot op heden met 26% gestegen, de gemiddelde huizenprijzen blijven stijgen en Bitcoin is in 2020 met 43% gestegen.

In plaats van dat er minder dollars nodig zijn om dezelfde assets te kopen tijdens de liquiditeitscrisis, zijn er nu juist meer dollars nodig om deze assets te kopen. De dollar werd vernietigd door de krachtigste motor ter wereld – de Federal Reserve Printer.

Maar is dit het hele verhaal? Stijgen de activaprijzen alleen maar omdat de dollar wordt gedevalueerd?

Dat is zeker een groot deel van het verhaal, maar dat is niet het enige is wat er gebeurt. Laten we beginnen met aandelen. We hebben een 50%+ rally gezien sinds het dieptepunt van maart, dit is te wijten aan een paar extra factoren:

  1. Het grootste deel van het land werd naar huis gestuurd en ze vervelen zich met niet veel te doen.
  2. Er zijn geen live-sporten dus een volledig gebrek aan entertainment en/of gokken.
  3. De Amerikaanse regering heeft 1200 dollar naar meer dan 100 miljoen Amerikanen gestuurd vanwege de stimuleringsmaatregelen.

Dit leidde tot een situatie waarin je veel mensen hebt, meestal de jongere generatie, die “gratis” geld hebben en die niks hebben om op te gokken. Veel van deze mensen wendden zich tot de beurs en er was een duidelijk buigpunt in de kapitaalstromen van de detailhandelaren rond dezelfde tijd dat de stimuleringsmaatregelen stopten. Wanneer je de netto nieuwe instroom van miljoenen detailhandelaren combineert met de devaluatie van de dollar krijg je een epische rally van de aandelenkoersen.

En de vastgoed sector dan?

Terwijl de dollar absoluut wordt gedevalueerd, is er ook een enorme hoeveelheid goedkoop kapitaal dat de vastgoedmarkt overspoelt. Het nationale gemiddelde in in Amerika voor een vastrentende hypotheek met een looptijd van 30 jaar is vorige week gedaald tot 2,87%, wat 1,00% lager is dan een jaar geleden. Dit goedkoop kapitaal stimuleert mensen financieel om huizen te gaan kopen, en dat is precies wat ze doen. Je kunt dan het feit dat er landelijk een woningtekort is (ongeveer 200-250.000 per jaar is de schatting) overlappen en je kunt zien waarom de prijzen stijgen – toename van de vraag in combinatie met een laag aanbod.

Tot slot, hoe moeten we denken over inflatie-hedges zoals goud en Bitcoin?

Dit is de meest fascinerende vertical van alle financiële assets op dit moment. Goud en Bitcoin hebben op dit moment elke asset classes overtroffen omdat beleggers psychologisch zijn getraind om zichzelf te beschermen tegen inflatie. Het grappige van de crisis in 2008 is dat iedereen bang was voor de inflatie als gevolg van de monetaire stimuleringsmaatregelen van de overheid, maar we zijn nooit boven de 2% van de officiële CPI-cijfers uitgekomen.

Er is een sterk argument dat de inflatie veel hoger was voor de mensen in de laagste sociaaleconomische klassen, maar daar is een heel andere verklaring voor. Het belangrijkste punt hier is dat je eigenlijk geen inflatie nodig hebt om de officiële cijfers voor goud en Bitcoin in waarde te laten stijgen. In feite hoeft u alleen maar te geloven dat er inflatie komt en u zult deze assets zien stijgen.

Waarom is dat?

Beleggers zijn voortdurend bezig met het verplaatsen van kapitaal op basis van wat ze denken dat er in de toekomst zal gebeuren. Ze kopen een aandeel omdat ze geloven dat het in de toekomst zal stijgen. Ze kopen een huis omdat ze geloven dat het een toekomstige cashflow of koersstijging zal creëren. In het geval van goud en Bitcoin kopen ze het vandaag de dag omdat ze geloven dat er inflatie op komst is en dat deze inflatie-hedge assets hen zal beschermen.

Het maakt eigenlijk niet uit of de inflatie ooit komt of niet. De kapitaalstromen zijn al aan de gang en u kunt zien dat beide assets aanzienlijk stijgen in de reactie daarop (goud stijgt met 26% en Bitcoin stijgt met 43% op jaarbasis). Deze assets zijn waarschijnlijk ook klaar voor een verdere opwaartse beweging.

De Federal Reserve en de gekozen ambtenaren van de Amerikaanse overheid zijn niet klaar met het drukken van geld. De Democratische partij deed een voorstel van 3 biljoen dollar voor het volgende stimuleringspakket. De Republikeinse partij wordt verondersteld om een $1 biljoen voorstel begin deze week te onthullen. Ongeacht het exacte bedrag, is het duidelijk dat beide politieke partijen zijn ingesteld  om meer monetaire stimulans te geven aan de markt.

Dit betekent dat investeerders waarschijnlijk zullen blijven geloven dat de inflatie zal plaatsvinden, wat zou moeten leiden tot meer kapitaalstromen naar zowel goud als Bitcoin. De tijd zal uitwijzen wat er werkelijk gebeurt, maar ik denk dat deze inflatie-hedge assets alleen maar zullen blijven opwarmen in het licht van het grootste monetaire stimuleringsexperiment uit de menselijke geschiedenis!

What's your reaction?

Leave a comment