Waarom investeerders moeten opletten voor Tezos (XTZ)

Tezos is misschien wel één van de meest controversiële cryptocurrencies die er is en niet vanwege de ontwrichtende kracht van de coin, maar vanwege de manier waarop het bedrijf wordt gerund.

Hoge Aspiraties

Tezos werd oorspronkelijk ontwikkeld met het doel om een “zichzelf verbeterende” cryptocurrency te creëren die niet gefragmenteerd zou raken door hard-forks en dergelijke. De oprichter, Arthur Breitman, zag dit als één van de fundamentele zwaktes binnen de industrie en voorspelde dat als hij een crypto zou kunnen creëren die dat probleem zou oplossen, het “de laatste cryptocurrency” zou worden.

Het netwerk zou gebruik maken van een gedistribueerd, peer-to-peer netwerk die zonder toestemmingen werkt en zou afhankelijk zijn van een systeem dat gebruik maakt van smart contracts (vergelijkbaar met die van Ethereum). In principe zouden ontwikkelaars op het Tezos-netwerk de mogelijkheid hebben om upgrades voor te stellen voor het protocol en zouden ze mogelijk beloond worden voor hun bijdrage aan de sterkte van het netwerk.

Er zijn twee belangrijke dingen om op te merken over de structuur hier. Ten eerste zou Tezos een “proof-of-stake”-systeem gebruiken, waarbij gebruikers worden beloond voor hun investering in het netwerk in plaats van hun gebruik van computercapaciteit. Ten tweede was dit bedoeld om het netwerk vergelijkbaar te maken met een democratie, in die zin dat u een stem had die in verhouding stond tot uw bezittingen en dat u de democratische uitkomst zou accepteren in het geval dat iemands suggesties niet werden aangenomen.

Agressieve fondsenwerving

Tezos plaatste een record van $232 miljoen’ fundraising’ op het moment van zijn ICO. De enige ICO die dit versloeg was Filecoin (257 miljoen dollar).

Rond die tijd begon het een beetje schandaliger te worden. Het begon toen de SEC de ICO begon te onderzoeken met het argument dat de Tezos-coins (XTZ) als ‘Security’ zouden worden beschouwd. Vervolgens ontstond er een conflict tussen de oprichters en de voorzitter van de raad van bestuur, die de controle had over de financiële middelen die onlangs waren opgehaald tijdens de ICO.

Op het vlak van communicatie hielp het niet dat Tezos de fondsen begon te bestempelen als een “niet-terugbetaalbare donatie” dan als een “speculatieve investering”. Bovendien waarschuwden zij de beleggers dat zij mogelijk nooit de token zouden uitgeven.

Eén ding is zeker: het helpt niet dat een bedrijf in de ogen van het publiek een geschil over intellectuele eigendomsrechten heeft op het moment dat het bedrijf zijn overeenkomsten met tokenhouders niet nakomt. De tokens werden uiteindelijk een jaar lang niet uitgegeven omdat de verschillende bestuursleden met elkaar en de SEC streden over het correcte management van het bedrijf.

Tezos haar recente prestaties

Met bijna een jaar vertraging voor de release van haar bèta-netwerk op 30 juni 2018, heeft Tezos een zeer ruwe start gehad. Gebruikers hebben al die tijd gewacht en velen lijken hun geduld te hebben verloren zodat er vrijwel onmiddellijk een grote uitverkoop was.

In de eerste week van de handel daalden de prijzen met ongeveer 75% en deze verkoop werd bijna volledig toegeschreven aan het feit dat de gebruikers eindelijk toegang kregen tot liquiditeit voor hun tokens. Het is moeilijk om te zeggen of dit pure “winstneming” is of dat het een teken is van negatievere dingen die nog moeten komen voor de cryptocurrency, die blijkbaar niet genoeg slecht nieuws kan krijgen.

Te midden van rechtszaken en geschillen is het moeilijk te voorspellen waar Tezos heen zal gaan. Met al recente opschudding over de uitvoering van KYC controles voor contribuanten lijkt het erop dat Tezos een lange weg te gaan heeft alvorens het het geloof van zijn aanvankelijke investeerders terugwint. Voor velen is dit een duidelijk voorbeeld van de keerzijden van het wilde westen van ICO-investeringen.

Voor een grondigere analyse van Tezos kan je altijd op deze link klikken, hierin leggen we uit wat Tezos zo fishy maakt en wat zijn ware geschiedenis is. 

 

What's your reaction?

Leave a comment