Waarom wij zo enthousiast zijn over de Ethereum upgrade!

We zijn zelden opgwonden als het gaat om ‘crypto tech upgrades’. We ontleden ze, laten ze door ons zogenaamde ‘technologiemodel’ lopen en we geven een objectieve analyse.

Dit artikel is echter een uitzondering. Ethereum 2.0 gaat eindelijk inhoudelijk vooruit en dit het heeft verreikende gevolgen, niet alleen voor Ether zelf maar voor vrijwel de hele crypto-ruimte omdat Ethereum (ETH) bij uitstek het populairste platform ter wereld op gebied van smart-contracts is.

Het is de thuisbasis van duizenden projecten. En het is het platform waarop mensen van over de hele wereld met elkaar aan het experimenteren zijn om de virtuele economie van de toekomst te realiseren.

Het Ethereum netwerk is zo populair dat het op regelmatige basis overbelast wordt. De transactietijden worden hierdoor verschrikkelijk lang en transactiekosten worden exorbitant duur. Dit is al sinds 2017 zo en het is een soort van chronische aandoening op het netwerk die de beste ontwikkelaars uitdaagt.

En dit is ook meteen één van de redenen waarom Ethereum 2.0 zo belangrijk is. Als het werkt (en er niets fout gaat ), dan kan het wel eens serieuze vraagtekens gaan opwerpen achter de bestaansreden van “wannabe” Ethereum projecten die er op gefocust zijn om ’s werelds grootste smart contract platform op haar eigen terrein te verslaan.

Volgens Ethereum oprichter Vitalik Buterin, zal bij versie 2.0 de tijd die nodig is om een transactie te bevestigen dalen van minuten tot een magere drie tot zes seconden – net zo lang als er ongeveer nodig is om met een creditcard te betalen.

Chronische Congestie

Chronische congestie op het Ethereum netwerk wijst langs de andere kant ook op de enorme en toenemende wereldwijde adoptie ervan, wellicht een luxeprobleem voor het langetermijnsucces van elke cryptocurrency. Maar dat is dus helemaal niet zo slecht als het klinkt. Ontwikkelaars en investeerders van andere, concurrerende smart contract platformen zouden vaak willen dat ze dezelfde “ziekte” hadden.

Echter, mensen blijven mensen, en  dit grote verschil dat we zien tussen de populariteit en de bruikbaarheid van het netwerk kan niet eeuwig blijven duren. Ethereum gebruikers kunnen de vervelende netwerkcongestie maar zòlang verdragen tot er een alternatief komt dat Ethereum overstijgt. Daarom zijn coins zoals Cardano (ADA), EOS (EOS), Tezos (XTZ) en anderen in het leven geroepen, zij beloven allemaal  de “nieuwe en verbeterde versies van Ethereum” te worden.

Zou het zinvol zijn als Ethereum reeds het snelste en goedkoopste smart contract platform op de planeet was?  Waarschijnlijk niet.

Twee grote upgrades in de Ethereum code die dit kunnen mogelijk maken

De eerste Ethereum-upgrade is Sharding

Een blockchain is een database. En zoals de naam al aangeeft bestaat die database uit een reeks van blocks. Elk block registreert een groep transacties. En elk block is gekoppeld aan het volgende block in de chain in chronologische volgorde. Als er slechts één enkele blockchain is waarop ALLE transacties moeten worden geregistreerd dan kan dit een tot een overbelasting leiden.

Stel je voor dat er een autosnelweg is met éénrichtingsverkeer waarop langs alle kanten en richtingen nieuw verkeer probeert om erbij te komen. Een voor de hand liggende manier om het probleem op te lossen: bouw meer rijstroken. Met andere woorden, laat een aantal parallelle blockchains tegelijkertijd in werking treden. Elke soort groep verdeelt zijn werk over de hele groep.

Makkelijk gezegd, maar niet zo makkelijk uitvoerbaar. Ethereum is trouwens niet het enige team dat zich met dit probleem bezighoudt. Andere crypto-projecten zijn eveneens op zoek naar oplossingen hiervoor. Ze maken eerst een main blockchain waarop ze dan een reeks van sidechains creëren die de werklast verdelen. Zie het als een hoofdweg die omringd wordt door zijwegen.

Kan dit de snelheid verhogen?  Natuurlijk. Maar het is nog steeds een fundamenteel gebrekkig model omdat de sidechains allemaal in de hoofdblockchain zitten waardoor er in feite een nieuwe bottleneck ontstaat. En wat nog erger is, is dat elke sidechain zijn eigen munten, regels en validators heeft. Een zeer gecompliceerde materie dus..

Hoe lost Ethereum dit op in vergelijking met andere gelijkaardige projecten?

Ethereum 2.0 doet de dingen anders; het gebruikt een proces dat “sharding” wordt genoemd.

Vergeet de éénrichting autosnelweg en de zijwegen even. Loop in plaats daarvan naar een gigantische, ongeorganiseerde bibliotheek – zo groot en ongeorganiseerd dat het je jaren kan kosten om één enkel boek te vinden. Een mogelijke oplossing om deze ongeorganiseerde bibliotheek te ordenen zou zijn om elke verdieping van de bibliotheek toe te wijzen aan een breed onderwerp, elke rij boekenkasten toe te wijzen aan een deelonderwerp en zet vervolgens alle boeken op alfabetische volgorde per auteur.

Deze ordening is vergelijkbaar met wat sharding is in de wereld van databases. Elke shard stelt hierbij een stuk voor dat uiteindelijk met elk ander stuk verbonden is. Het gebruik van sharding is niet nieuw, het is een techniek die techneuten routinematig gebruiken om hun enorme databases uit te breiden.

Tot nu toe hebben slechts enkele crypto-ontwikkelteams – Cardano, Hashgraph en nu, Ethereum – ontdekt hoe dit in theorie zou kunnen worden gerealiseerd. Geen van hen heeft het tot nu toe echter daadwerkelijk in de echte wereld kunnen implementeren.

Het grote nieuws is dat Ethereum 2.0 binnenkort de allereerste kan worden die hier wel in slaagt..

De tweede Ethereum upgrade is Proof of Stake.

Eén van de belangrijkste redenen waarom Ethereum in het verlden niet heeft kunnen opschalen is vanwege de steeds toenemende vraag en omdat het in wezen de Proof of Work benadering van Bitcoin heeft gekopieerd.

Met Proof of Work concurreren de miners met elkaar om een ‘complexe cryptografische puzzel’ op te lossen. Vervolgens mag de winnaar een nieuw ‘block of transaction’ naar de blockchain schrijven en de reward daarvoor opeisen. Deze manier van werken vereist steeds snellere computers, verbruikt enorme hoeveelheden elektriciteit en vooral … het kost TIJD!

In Versie 2.0 is Ethereum voorzien om over te schakelen van de trage Proof of Work methode naar een veel snellere en efficiëntere Proof of Stake methode.

Het is een soort van loterijsysteem. Als je deelneemt aan Ethereum 2.0 lijkt elke ETH token die je in je bezit hebt op een soort van loterijbriefje. Hoe meer tokens je hebt, hoe groter de kans is om gekozen te worden, een nieuw block aan de blockchain te programmeren en vervolgens de reward te claimen.

Nogmaals, dit is niks nieuws. De tweede en derde generatie blockchains maken al gebruik van Proof of Stake en doen dat met veel succes. Maar Ethereum 2.0 voegt er waardevolle nieuwigheden aan toe.

Allemaal heel spannend! Maar verwacht niet meteen voldoening. Het opwaarderen van een “public open blockchain” – vooral eentje die zo populair is als Ethereum – is een legendarsiche actie in de crypto geschiedenis.

Wordt vervolgd…

Tenslotte

In feite is de transitie naar Ethereum 2.0 zo moeilijk dat sceptici lang hebben getwijfeld aan de succesvolle implementatie ervan. Maar dit tij lijkt nu te keren…

Ethereum ontwikkelaars hebben eindelijk hun roadmap naar versie 2.0 onthuld en deze is opmerkelijk elegant in zijn eenvoud.

Het hoofidee is dat het bestaande Ethereum netwerk eigenlijk helemaal niet geüpgrade zal worden. Ethereum 1.0 gaat gewoon door en de ontwikkelaars zullen de eerste versie van Ethereum 2.0 ernaast uitbrengen. Ondertussen, naarmate de herzieningen worden uitgevoerd en verfijnd, zal het oorspronkelijke Ethereum netwerk geleidelijk worden afgebouwd en zal de volledige transitie gemaakt worden naar Ethereum 2.0.

What's your reaction?

Leave a comment