Wake up and smell the coffee!!

Breaking!!!

Twee weken geleden zagen we dat er iets vreemds aan de hand was: Op hetzelfde moment dat de centrale banken $100 miljard per maand in elektronisch geld injecteren om de volatiliteit en de ramp markets te vermorzelen, was er een vergelijkbaar bedrag aan het verdwijnen in fysieke valuta en edelmetalen.

kort samengevat: terwijl banken meer bankbiljetten drukken dan ooit tevoren, lijken deze “van de aardbodem te verdwijnen” en niemand weet naar waar of waarom, of zoals de WSJ opmerkte, “Centrale banken weten niet waar ze naar toe gaan, of waarom, en spelen detective, en proberen hetzelfde mysterie op te lossen.”

Bijna 1,5 triljoen dollar van het fysieke geld is verdwenen, waarvan de 100 dollar biljetten het merendeel is.

Dus wat gebeurde er met het geld?

Om dit mysterie tot op de bodem uit te zoeken, stelde FOX Business anker Lou Dobbs deze vraag aan de man die letterlijk elke dollarbiljet ondertekent, Treasury Secretary Steven Mnuchin.

Het antwoord – “veel van deze $100 biljetten zitten in bankkluizen verspreid over de hele wereld,” aldus Mnuchin.

Mnuchin wees op de negatieve rentetarieven waardoor mensen zich tot Amerikaanse dollars wenden als een solide investering.

De dollar is de wereld reservevaluta, en iedereen wil dollars vasthouden,”zei Mnuchin op “Lou Dobbs Tonight.” “En de reden waarom ze dollars willen vasthouden is omdat de VS een veilige plek is om je geld te hebben, te investeren en je assets vast te houden.”

Mnuchin zei dat het interessant is dat, in een steeds meer digitale wereld, “de vraag naar Amerikaanse valuta blijft stijgen.” Voeg daar aan toe dat “er veel Benjamins (dollars) zijn in de wereld.”

Eigenlijk is het niet zo bijzonder: de toenemende belangstelling in de wereld naar fysieke vermogens, zoals papieren dollars en goud, in combinatie met de aanhoudende belangstelling voor cryptocurrencies en andere traditionele valuta-alternatieven, bevestigt alleen maar dat het geloof in kunstmatig geëgaliseerde markten een omslagpunt nadert. Ondertussen blijven ’s werelds “top 0,001%-ers” in stilte geld uitgeven, en plaatsen ze hun Benjamins in geheime kluizen ergens in het midden, zelfs wanneer centrale banken alles in het werk stellen om de hoeveelheid fysiek geld in omloop te verminderen en te vervangen door gemakkelijk te traceren digitale alternatieven.

Zoals er in augustus al gezegd werd, zijn er nu meer $100 biljetten in omloop dan $1 biljetten, volgens gegevens van de Federal Reserve, constateerde we dat er meer $100’s zijn dan enige andere Amerikaanse valuta. En als een indicatie van hoeveel vraag er is naar fysieke stores of valua, bekijk dit dan eens: het aantal biljetten met een foto van Benjamin Franklin is ongeveer twee keer zo veel als sinds het begin van de recessie.

In 2018 illustreerde de Federal Reserve Bank of Chicago een correlatie tussen lage rentevoeten en een hoge valuta vraag, hoewel er ook andere externe factoren waren die de toenemende vraag konden verklaren.

De bank schatte dat ongeveer 80% van alle $100 biljetten vorig jaar in omloop waren in het buitenland. De bank  verklaarde ook dat inwoners van andere landen, vooral die met onstabiele financiële systemen, de biljetten dikwijls gebruiken als een soort van safe haven.

Het is niet alleen de Amerikaanse dollar die verdwijnt.

Weinigen zijn zo verbijsterd over het lot van het vermiste geld als de Duitse centrale bank: volgens de Bundesbank wordt er in Duitsland meer dan 150 miljard euro achtergehouden. Dit heeft ertoe geleid dat de Europese Centrale Bank, en anderen, het publiek om hulp hebben gevraagd.

“Iedereen zegt dat ze geen geld hamsteren, maar het geld is ergens”, zegt Henk Esselink, hoofd van de uitgifte- en circulatie afdeling bij de ECB’s currency management division.

De Australische centrale bank schat dat slechts ongeveer een kwart van de bankbiljetten in omloop worden gebruikt voor dagelijkse transacties. Maar liefst 8% van het cash geld wordt gebruikt in de schaduweconomie – belastingontduiking of illegale betalingen – terwijl maar liefst 10% verdwenen is. Dat is $7,6 miljard Australische dollars ($5,2 miljard) die ontbreken… Of gewoon verloren zijn gegaan in een “bootongeluk” om de fiscus te ontduiken tot de regenachtige dagen aanbreken.

Cash geld wordt het meest gebruikt voor de opslag van rijkdom “in kluizen, of onder de matras, zowel hier in Australië als ergens anders in de wereld,” aldus de heer Lowe, de RBA-gouverneur.

De ambtenaren van de Zwitserse Nationale Bank vonden ook dat het hamsteren van Zwitserse frank rond het jaar 2000 steeg, waarschijnlijk gemotiveerd door angst voor de millenniumbug die de computersystemen infecteert, het uiteenspatten van de dot-com-bubble, de terroristische aanslagen van 11 september en de invoering van de euro. De financiële crisis die in 2007 begon, moedigde de mensen aan om nog meer te hamsteren.

Ondertussen, met een financiële crisis die opdoemt – en die met de dag dichterbij komt – wordt het laten verdwijnen van geld voor sommige landen, zoals Nieuw-Zeeland, een nationale hobby. Ongeveer een derde van de nieuwe bankbiljetten van Nieuw-Zeeland ging in 2017 naar het buitenland, vergeleken met de 6% van vier jaar geleden. Dat gebeurde rond de tijd dat het toerisme de zuivelindustrie overtrof als de belangrijkste exporteur van het land, wat ertoe leidde dat ambtenaren gingen speculeren over de rol van de wisselkoersen, met name in Azië.

Daarna liep het spoor meestal dood. De bank kon enkel vaststellen waar ongeveer 25% van het Nieuw-Zeelandse geld zich bevond. De rest, zo’n 75%, is verdwenen.

“Ons gevoel is dat we in hetzelfde schuitje zitten als veel andere centrale banken,” aldus Christian Hawkesby, assistent-gouverneur bij de RBNZ. “We kunnen niet volledig verklaren waarom het bezit van cash geld stijgt en waar het heen gaat.”

What's your reaction?

Leave a comment