Wat is nu eigenlijk de achterliggende reden van de slechte koers van de cryptocurrencies? Gedurende een periode van ruwweg 23 mei tot vorig weekend, hielden de cryptoprijzen stand en dan verloren ze plotseling hun support binnen een korte periode van 24 uur. Zowel voor Bitcoin en Ethereum verloren meer dan 12% van hun waarde. In dezelfde periode daalde ook vrijwel alle van de 100 grootste crypto’s met dubbele cijfers terug.

Eerst kwamen er de krantenkoppen van Cointelegraph: “All of Top 100 Cryptocurrencies See Red Amidst CFTC Price Manipulation Probe“.  Dit werd gevolgd door “South Korean Exchange Suffers a Hack, Sending Crypto Markets Tumbling”.

Zoals deze stafmedewerkers terecht opmerkten, verdween in de loop van slechts 24 uur meer dan 20 miljard dollar aan cryptowaarde. Hoe was dat mogelijk, gezien het feit dat de prijzen al met meer dan 60% waren gedaald?

Wanneer je de CFTC (Commodity Futures Trading Commission) of de Zuid-Koreaanse hack onder de loep neemt, merken je waarschijnlijk op dat deze gebeurtenissen geen verlies kunnen creëren van elk 10 miljard. Dit is niet om de nauwkeurigheid of de kwaliteit van deze schrijvers te betwisten maar het is gewoon moeilijk om de gevolgen van beide gebeurtenissen met elkaar te combineren om zo het verlies van 20 miljard te verklaren.

De CFTC uw vriend

Regulering door de overheid van de financiële markten is een feit. Als cryptocurrencies ooit algemeen aanvaard zullen worden, zullen regelgevers erbij betrokken worden. In het algemeen hebben we het hier over betaalmiddelen dat ook voor iets anders kunnen gebruikt worden dan enkel en alleen voor belastingontduiking of snode doeleinden. Als belegger is het een absoluut voordeel om de CFTC uw belangen te laten behartigen.

Hoewel de top 100 van de cryptocurrencies serieus zakte in waarde toen het nieuws van CFTC uitkwam, zijn de handelsprestaties met betrekking tot enkel bitcoin medebepalend. De focus op bitcoin komt natuurlijk voort uit het feit dat er een futures bestaat die cryptobeleggers de mogelijkheid biedt om hun risico’s af te dekken. Dit is een groot pluspunt.

Misschien is het meest absurde deel van de reactie van de markt wel hoe weinig nieuw of zelfs verrassend het is. De vier betrokken exchanges namelijk Bitstamp, Coinbase, itBit en Kraken, hebben de CFTC gegevens verstrekt in het kader van de oorspronkelijke overeenkomst voor de prospectie van futures. Om wat voor reden dan ook was die overeenkomst niet erg specifiek en dus strijden de verschillende partijen over juridische kwesties. Uiteindelijk zal de CFTC zegevieren omdat zij daartoe bevoegd zijn.

Koreaanse Exchange Hack

Dit weekend meldde Bloomberg dat de Zuid-Koreaanse exchange Coinrail bewijzen had gevonden van een hackpoging. Natuurlijk is dit nooit een prettige gebeurtenis, maar is het genoeg om de totale markt significant te beïnvloeden met $10 miljard verlies?

Coinrail is een kleine exchange die amper de top 100 lijst van het dagelijkse handelsvolume behaalt. Met een omzet van slechts $2,5 tot $3,0 miljoen is dit een kleine speler in een markt die meer dan $300 miljard waard is. Van de drie getroffen munten NPXS, NPER en ATX werden alleen de laatste geconfronteerd met een waarde van 46 miljoen dollar volgens CoinGecko.  NPER is minder dan $6 miljoen waard, terwijl NPXS op nul staat. Wij kunnen zeer moeilijk geloven dat dit een verlies van 10 miljard zou kunnen teweeg brengen.

Het geheim achter de koers van Crypto

Petje af voor Cointelegraph om te citeren naar de zogenaamde Bitcoin evangelist “Alistar Milne”. Dit deed Cointelegraph om een antwoord te verschaffen op de Tweets (“why the dip”) van zijn volgelingen. Slechts 9% gaf de Coinrail hack de schuld. Zo’n 10% stak het op de CFTC. De overweldigende 81% meerderheid vinkt het vakje “Crypto iz ded” of het vakje “Aliens” aan. We gaan ervan uit dat Alistars volgelingen bovengemiddeld zijn wat betreft de kennis van crypto.

Duidelijke tekenen van een oververkochte markt

Als beleggers aandelen uit angst of frustratie dumpen, is dat een teken van capitulatie. In maart leidde een soortgelijke verkoop tot de sterke stijging van de prijzen in april. Soms vindt capitulatie plaats in een fundamenteel korte periode zoals de financiële crisis van 2008. Andere capitulaties spelen zich af met minder dramatiek, wanneer investeerders gewoon de handdoek in de ring gooien en uit vermoeidheid verkopen. Ik denk dat dit vandaag de dag het geval is. Alleen de “Aliens” weten het met zekerheid :-D. Voor de rest van ons zijn we nog altijd van mening “buy the dip“.

What's your reaction?

Leave a comment

Inschrijven voor onze nieuwsbrief!

Trade.be © 2018. All rights reserved.

Crypto Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor steeds het laatste crypto nieuws !