Wat hebben het Lightning Network en satellieten gemeen?

Lightning Network, de hoog aangeschreven schaalbaarheidsoplossing voor Bitcoin, heeft een forse capaciteitstoename meegemaakt, wat op zijn beurt het optimisme heeft doen toenemen dat de blockchain op een dag grootschalige transacties zal mogelijk maken.

Volgens 1ML is de capaciteit van het Lightning Network met 17% gestegen tot 532,31 BTC. Dat is rond de $2 miljoen tegen de actuele prijzen. Het aantal actieve kanalen is met meer dan 36% gestegen tot 17124. Ook de actieve nodes zijn met 16,55% gestegen tot 5007.

Het Lightning Network heeft de afgelopen maanden een opmerkelijke vooruitgang geboekt en heeft er sinds juli bijna 8.000 kanalen bijgekregen. In die periode is de capaciteit van het netwerk met meer dan 400% toegenomen.

Inspanningen om de transactiesnelheid van Bitcoin te verhogen en de kosten van betalingen te verlagen staan centraal in het Lightning Network. Deze second-layer schaalbaarheidsoplossing is gebaseerd op het idee om kleinere bidirectionele betalingskanalen te creëren die werken als een tabblad tussen twee accounts. Er wordt gezegd dat de wisselwerking voor een hogere snelheid een klein veiligheidsrisico is, aangezien transacties niet direct op de blockchain worden uitgevoerd.

Schaalbaarheid is een fundamenteel debat binnen de blockchaincommunity. De toegenomen adoptie van Lightning Network is een veelbelovend teken dat bitcoinbetalingen op een dag meer mainstream kunnen worden. Real-time statistieken over de adoptie van Lightning Network vindt u hier.

Ook de recente integratie van LN-microbetalingen via het satellietnetwerk van Blockstream om Bitcoindata door te sturen en de toename van het GoTenna-netwerk dat geïntegreerd is met de Samourai Wallet zijn belangrijke mijlpalen (hieronder een korte intro van deze wallet).

Zoals je ziet is het enige wat je nodig hebt een kleine satelliet-antenne en een USB-ontvanger. Daarna kan je blocks ontvangen en je eigen node in sync houden. Het zorgt zo niet alleen voor verhoogde toegankelijkheid, het maakt het bitcoinnetwerk ook robuuster.

Wat is een Mesh-netwerk

Een mesh-netwerk is een netwerk van aan elkaar verbonden routers die nodes worden genoemd. Deze nodes werken met elkaar samen om internettoegang te bieden over een groot gebied, iets wat een traditioneel thuisnetwerk niet kan bieden.

In een gewoon huisnetwerk is er één router die een netwerk/internetdekking biedt in de mate van het mogelijke. Een mesh-netwerk bestaat uit meerdere routers die elkaar overlapping bieden, maar het is nog steeds één enkel netwerk omdat ze ook communiceren met de andere nabijgelegen nodes.

Het resultaat is één enkel netwerk met een veel betere overlappingsgraad en dit kan één enkele router niet bieden. Een mesh-netwerk kan overal waar de knooppunten kunnen komen internettoegang bieden, zoals via een huis met drie verdiepingen of zelfs over meerdere stadsblokken.

Combineren van mesh-netwerken en satellietmogelijkheden

De recente integratie van het LN met behulp van mesh-netwerken en satellieten biedt een intrigerende combinatie voor de “unbanked users”.

Ten eerste kunnen gebruikers in afgelegen gebieden van over de hele wereld, op de satellieten van Blockstream vertrouwen om Bitcointransacties te verzenden, zolang ze maar een eenvoudige satellietschotel en open-source software gebruiken. De miningeffecten die hiermee samenhangen, kunnen ertoe leiden dat er in de woestijn miningfarms op zonne-energie kunnen worden gebouwd, die volledig worden aangedreven door hernieuwbare energie. Rigs kunnen hierdoor ook zonder internetverbinding “block rewards” ontvangen die uitsluitend gebaseerd zijn op de satellietverbinding.

Ten tweede kunnen gebruikers via de satellieten Bitcointransacties verzenden naar afgelegen gebieden, zoals jungles en dit door gebruik te maken van mesh-netwerken. De begintransactie kan via de satelliet worden verzonden of ontvangen en kan dan worden doorgestuurd naar andere gebruikers op afstand die geen satellietverbinding hebben door een te zwakke signaalfrequentie, die door middel van vele simpele apparaten kan worden doorgegeven.

De effecten van de combinatie van satellieten en radiogolven voor het uitvoeren van transacties naar afgelegen gebieden over de gehele wereld mogen niet onderschat worden. De oude betalingsrails zijn gebaseerd op het internet en zijn gebaseerd op een “closed-source code” (gesloten broncode), Bitcoin niet.

Interactie met radio-emitterende apparaten en verbinding via satellietverbinding zijn allemaal mogelijk met een open source code. Wij geloven dat de integratie van open source en geavanceerde technologieën de verdere adoptie van Bitcoin als een “reserve of value” en medium of exchange zal bevorderen, vooral omdat LN-betaling nu compatibel is met satellieten.

Microbetalingssystemen op afstand

Bedrijven of organisaties, in het bijzonder noodhulp bij rampen, kunnen gebruik maken van hun vaardigheden op het gebied van blockchainontwikkeling om LN-betalingscentra in afgelegen regio’s te faciliteren.

Door gebruik te maken van betalingsontvangstcentra via satelliet, het opzetten van mesh-netwerken en het hosten van betalingsverwerking via een LN-node in combinatie met BTCPay Server kan een organisatie in wezen functioneren als een volledige betalingsverwerker in afgelegen landschappen die opereren vanuit verre landen.

Er zijn bedrijven die de technische codeerinfrastructuur kunnen implementeren die nodig is om de vereiste betalingsnetwerken op te zetten om de dynamiek van Bitcoin aan te bieden in afgelegen en door rampen getroffen gebieden. Alle opslagplaatsen voor de code om dit type omgeving op te zetten zijn open-source en blijven evolueren naar betere UI/UX-ervaringen.

Microbetalingen via een satellietverbinding met behulp van het LN zijn ook van vitaal belang voor mensen die in tijden van nood moeten betalen wanneer ze niet met de buitenwereld kunnen communiceren via mobiele telefoon of radiogolven. Betalingscentrales met satellietverbindingen die uitgerust zijn met mesh-netwerken kunnen betalingen ontvangen en verzenden tot wel 80 km, volgens TxTenna

Het LN is goed op weg om Bitcoin’s P2P-betalingslaag te worden, en met de geavanceerde infrastructuur van satellieten en mesh-netwerken, is het klaar om de oude betalingssystemen te domineren.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment