Wat heeft de tweede helft van 2018 nog in petto voor de cryptomarkt?

Inmiddels kennen we allemaal de onaangename statistieken. In de eerste helft van het jaar zijn de cryptovaluta een slechte investering geweest. De grote jongens zoals bitcoin verloren 60%, terwijl Ether net zoveel verlies leed. Ripple krijgt de prijs voor de grootste verliezer en is met 86% gedaald. Als je gelooft in de zogenaamde projecten van de 3de generatie, had je iets meer geluk. Twee van de zogenaamde “Ethereum Killers” NEO (-68%) en EOS (-15%) toonden aan dat ze Ethereum het vuur aan de schenen kunnen leggen.

Zal deze situatie snel kunnen veranderen?  Jammer genoeg is er niemand die de volgende stap kan voorspellen. Sinds de kleine run in april, is de speculatie ten opzichte van cryptovaluta gewoon afschuwelijk. Technische patronen hebben dit, keer op keer bevestigd. Telkens als er tekenen van een (bull)run op de markt verschijnen, zijn de verkopers bij de pinken om uw enthousiasme te onderdrukken.

Bullish op waarde!

De prijzen van crypto hebben dit jaar tot nu toe de overhand gehad. Conventionele beleggers die al jaren gewend zijn aan dubbelcijferige winsten op de aandelen- en obligatiemarkten, hebben het moeilijk in 2018. Als je het veilig hebt gespeeld in aandelen zoals Dow Jones of S&P 500, heb je in principe geen winst gemaakt.

In deze sombere periode viel één groep aandelen op namelijk de technologie. Over het geheel genomen steeg deze groep met meer dan 10%. Interessant genoeg behoorden bedrijven als AMD (+50%) en Nvidia (+22%) tot de toppers.

Wat de rest van het jaar betreft, heeft MarketWatch vandaag de volgende kop op zijn naam staan: Steun voor een verloren decennium voor Amerikaanse aandelen. Het verhaal draait om een voorspelling van analist Dan Kemp van de Morningstar. Hier is een citaat van Kemp:

“Onze verwachting op dit moment is dat u de komende 10 jaar geen reëel rendement op Amerikaanse aandelen zult hebben. De Amerikaanse aandelenmarkt ziet er zowel extreem duur als zeer onaantrekkelijk uit in vergelijking met andere markten”.

Natuurlijk is dit maar één mening op een gebied waar iedereen zijn eigen ideeën heeft. Toch weet Kemp zijn gelijk te behalen. De VS en wereldwijde markten zijn zeer duur.

Beleggers zijn voortdurend op zoek naar de beste rendementen. Er is geen twijfel over het feit dat de waarde van crypto momenteel zeer laag is (bodemniveau). Maar definieert de prijs alleen de waarde? Het antwoord is natuurlijk nee. De blockchainprojecten krijgen meer aandacht naargelang de ontwikkelingen vorderen. De waarde van deze baanbrekende projecten zal hierdoor zonder twijfel stijgen.

Het fundamenteel probleem

Laten we beginnen met het probleem van de massale markt die om blockchaintechnologie vraagt. De afgelopen dagen heeft de media de aandacht op Mastercard (de gigantische betalingsprocessor) die patentaanvragen heeft ingediend voor “anonieme gedistribueerde grootboektransacties via een externe verwerker”. Sceptici zullen erop wijzen dat Mastercard geen Bitcoin of Ethereum nodig heeft om een eigen blockchain te ontwikkelen.

Absoluut waar, maar er is één belangrijk ding om te onthouden. Niet alle blockchaintoepassingen zijn gelijkwaardig. De acties van zowel Mastercard als Visa zijn ontworpen om de concurrentie van cryptovaluta te voorkomen. Niettemin zal Mastercard, met meer dan $13 miljard aan inkomsten uit verwerkingskosten van transacties, niet beginnen met hun eigen diensten te elimineren zodat alles op een zeer veilige blockchain verwerkt kan worden.

Veelbelovende rookies

Er is de afgelopen maanden veel kritiek geuit op de ICO’s van 2017. Sommige van deze projecten laten nu zien dat deze kritiek niet gerechtvaardigd is. Waarom was EOS één van de beter presterende crypto-activa in de eerste helft van het jaar? In juni verscheen versie 1.0 van de open-source software EOSIO.

EOS heeft minder dan 0,5 seconden nodig voor blockbevestigingen. Gezien de huidige technologische ontwikkelingen, kunnen we dit omschrijven als “zeer snel”.

Dit is slechts één van de vele projecten en hun vooruitgang trekt een enorme toename van kapitaal aan.

ICO's zijn actief en groeiend

Tot nu toe is 2018 uitgegroeid tot een jaar waarin ICO’s de toon aangeven. De schattingen lopen uiteen wat het precieze bedrag van het aangetrokken kapitaal betreft. De cijfers variëren tussen $12-$14 miljard op basis van ongeveer 900 ICO’s. Dit is meer dan het dubbele van het bedrag dat vorig jaar is opgehaald. Dit alles ondanks alle onzekerheid op het gebied van de regelgeving.

Lambo? To the moon?

Er zijn steeds meer tekenen die erop wijzen dat crypto op lange termijn door de massa geaccepteerd gaat worden. De wereld van crypto zal wel nog veel meer vooruitgang moeten laten zien om de negatieve vibe te overwinnen die dit jaar de prijzen tot dusver heeft neergehaald. Toch doet het ons geen pijn om te zien dat de aandelen- en obligatiekoersen uiteindelijk op een muur van weerstand stuiten. Daarom is de kans groot dat crypto in ieder geval dit jaar de beste activaklasse wordt.

What's your reaction?

Leave a comment