Wat is de status van de verschillende soorten tokens begin 2019?

Doorheen de ICO-boom van 2017 waren er veel projecten die niet de prioriteit hadden om hun product af te werken. In plaats daarvan wilden ze een eeuwigdurende hype cycli creëren en dit op basis van hun hypothetische toekomstplannen. Het wilde westen van de cryptowereld heeft ertoe geleid dat deze ICO-projecten na 2 jaar nog steeds geen werkend product hebben en er zijn ook geen verdere ontwikkelingen doorgevoerd. Hierdoor hebben we op de dag van vandaag nog steeds te maken met de huidige stand van zaken op het gebied van tokens.

De formule voor een succesvolle ICO bleek eenvoudig te zijn. Men gebruikt alles wat voorhanden is om een hype te creëren en plakte er een tokennaam op. Mensen kochten deze tokens ongeacht de duurzaamheid. Hierdoor ontstond er redelijk snel een exponentiële winst, maar veel van deze projecten, die op deze manier geld hebben ingezameld, zullen uiteindelijk falen.

Projecten als Mercury Protocol, Civic, en Iconomi hebben hun tokens in een nieuw jasje gestopt. Cofound.it crowdfunding is volledig verlaten en hun site wordt nu omgeleid naar een 404 Page Not Found. Sommige projecten kochten zelfs hun tokens weer terug, stopte volledig met hun token of converteerde de tokens naar aandelen. Civic introduceerde zelfs een nieuw whitepaper over het geactualiseerd gebruik van het token.

Deze ondernemingen hebben over het algemeen hun eigen tokens niet meer in gebruik. Het is veel moeilijker om met een token te betalen dan met Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Stellar, enz…

Het grootste deel van deze tokens zal geen enkele meerwaarde meer bieden, omdat er in de ontwikkeling ervan fouten zijn gemaakt. De ondernemingen wisten niet hoe ze de waarde van het token moesten vastleggen, maar dankzij deze pioniers is men wel te weten gekomen wat men zeker niet moet doen om dergelijke ondernemingen in de toekomst te laten slagen.

Er zijn vier mogelijkheden voor een token

De eerste optie is om een betaalmiddel te zijn.

Gebruikers hebben weinig redenen om dit soort token vast te houden. Dit levert bij de start al problemen op, aangezien men deze “payment tokens” zo snel mogelijk wil inwisselen voor een product of dienst. Laten we het voorbeeld Quantstamp (een protocol voor het beveiligen van smart contracts) eens aanhalen. Hier betaalde de gebruikers gewoon niet met het token van Quantstamp (QSP) voor geleverde  controlediensten. Het was makkelijker om met ETH of USD te betalen omdat ze onmiddellijk liquide zijn. Tokens zijn dat niet.

Payment tokens zijn misschien wel het populairste type token dat men in een tokenproject kan integreren. De meesten van hen hebben echter geen daadwerkelijke waarde.

Het tweede wat een token kan doen, is een mechanisme aanbieden om te kunnen stemmen.

De zogenaamde “governance tokens” zijn dikwijls gebaseerd op Ethereum. Het netwerk van Ethereum zal dan van invloed zijn op het functioneren van deze tokens. De meeste governance tokens, die voor een groot deel afhankelijk zijn van Ethereum, hebben geen effectieve waarde. Ze zijn bedoeld om een stem te vertegenwoordigen en meer niet.

Het derde type token is het belonen van een gebruiker voor een dienst die hij/zij aan het netwerk levert.

“Work tokens” zijn misschien wel de meest bekende crypto-tokens. De eindgebruiker biedt een dienst aan voor het netwerk tegen een beloning. Ethereum en Bitcoin zijn voorbeelden van het protocol proof-of-work waarbij deze tokens gebruikt worden. Hierbij levert een gebruiker elektriciteit en hardware voor Bitcoin / Ethereum block rewards.

Een netwerk kan uitbetalen met een work tokens, of de tokens kunnen vastgezet worden in een stakingmechanisme om er dan zo geld mee te verdienen. Jammer genoeg zijn er meerdere projecten die deze work tokens in hun whitepapers beschreven hadden, maar uiteindelijk geen netwerk opgeleverd hebben waar gebruikers voor kunnen werken. Men kan niet werken voor een netwerk dat niet in productie is.

Het vierde type token staat voor aandelenkapitaal of een activa.

Er is natuurlijk het populaire security token. Dit is een investeringscontract en vertegenwoordigt een real world asset. Projecten als Polymath.Network hebben de aandacht getrokken door problemen als KYC en AML op te lossen als het gaat om tokens.

Het ecosysteem van de security tokens is in opkomst. Dit gaat een heel grote markt worden.

De toekomst van tokenisatie

Verschillende protocollen waarin tokens kunnen worden gebruikt, kunnen voordelen bieden ten opzichte van Ethereum. Ethereum heeft in deze sector nog steeds een pioneersvoordeel, maar andere protocollen zouden dezelfde of betere functionaliteit kunnen bieden, wat grote gevolgen zou hebben voor houders van op Ethereum uitgegeven tokens.

Voorlopig hebben te veel van deze projecten gewoonweg geen nut voor hun tokens. Meerdere bedrijven plaatste hun producten op de blockchain zelfs als de technologische aspecten van de blockchain geen enkele meerwaarde boden voor deze producten. Blockchains zijn goed in een paar dingen, zoals censuurbestendigheid, onveranderlijkheid en verifieerbaarheid. Niet al te veel bedrijven ontwierpen hun token op een elegante of verfijnde manier.

Po.et is een goed voorbeeld van een elegant businessmodel dat gebouwd is op de blockchain. Ze gebruiken geen token. Po.et notariseert de blockchain van Bitcoin. Blockchain verschaft hier waarde door proof of existence en notarisaties.

Er zal vermoedelijk niet nog eens een ICO-bubbel komen zoals in 2017. Maar er zal wel weer een nieuwe bubbel ontstaan die de waarde van tokens kunstmatig opdrijft. Op dit moment en in de toekomst zullen bedrijven goede tokens moeten ontwikkelen. Dat betekent het identificeren van een probleem dat elegant wordt opgelost door een token. Tot op vandaag creëert men nog steeds een probleem waar eerder geen probleem was, om vervolgens een nog groter probleem te vormen door er een token op te plakken.

Als je een token voor je onderneming overweegt, concentreer je dan eerst op je bedrijf. Dan over hoe de blockchain hierop van toepassing kan zijn. En dan, en alleen dan, vraag je jezelf af of je echt een token nodig hebt.

Er zullen meer en meer applicaties gebouwd worden op Ethereum en andere systemen die niets te maken hebben met tokens en gewoon het basisprotocol gebruiken zoals het is. Het enigste wat waarde oplevert voor het basisprotocol zijn de gedecentraliseerde exchanges. In de toekomst, zullen we meer services zoals Po.et gaan zien die blockchain duurzaam gaan gebruiken.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment