Wat is de weg naar adoptie voor crypto?

‘The never ending crypto-story’: Crypto groeit, explodeert om dan vervolgens te crashen zoals de dot-com bubble en dit zo elke 3-5 jaar. In periode hiertussen is het een langzame opbouw die wij bestempelen als de brandstof voor de explosie, hoe meer brandstof er verzameld wordt, hoe groter deze explosie zal zijn. Crypto hangt nauw samen met cyclussen.

Dit is niet één keer gebeurd, het is tot nu toe drie keer gebeurd en de halving speelt hierin een prijskatalysator:

  • De eerste cyclus: 2009 tot 2012
  • De tweede cyclus: 2013 tot 2016
  • De derde cyclus: 2016 tot 2020

A16z presenteert deze afgelopen cycli met behulp van de prijsontwikkeling, development, startups, & social media.

Het patroon dat terugkomt bij elke cyclus

Laten we dit doen aan de hand van een simpele vergelijking:

  1. In het eerste deel van de cyclus letten alleen de hardcore crypto-believers op. Dit is de opeenstapeling van brandstof, en het begin van de cyclus;
  2. Dan gebeurt het. Een verhaallijn, een use case, of beide. Dat bekijken wij als ‘de vonk’.
  3. De groei begint en het gaat zeer snel en veel mensen verbranden zich hieraan (kijk naar december 2017). Dat noemen wij de explosie.
  4. Het eindigt allemaal in een zware crash. De bubble springt. Crypto is dood. Mensen ‘verlaten het pand’. Alles wordt koud.

Samengevat in 4 woorden – Tondel. Vonk. Explosie. Ijstijdperk.

Dit is de cyclus!

Maar iets wat ons opvalt, is dat elke cyclus afsluit of eindigt met een hogere bodem dan de vorige. Dit geldt voor alles, de ontwikkelaars, de infrastructuur, de gebruikers, de ‘believers’, en uiteraard de prijs. Alles gaat zowat x10 ten opzichte van de vorige bodem.

De natuur zit vol met zich herhalende fractals zoals deze, de groei van een boom, een berggebied, een kustlijn. De crypto-cycli zijn net hetzelfde. Hhet zijn exponentiële fractals.

De tijdlijn waar we nu inzitten voelt als 2016

We zitten op dit moment in de vierde cyclus namelijk deze van 2020 tot 2023. Of deze cyclus eindigt rond het jaar van 2023. De kracht wordt gebundeld. Een explosie is onvermijdelijk.

Toch zullen velen verbaasd zijn wanneer de explosie plaatsvindt. Tijdens de zogenaamde ijstijd voelt het alsof we nooit meer naar een explosie zullen gaan en crypto is op dat moment voorgoed dood verklaard. Later in de tijd beginnen mensen te zeggen dat het deze keer anders is. Dat we deze keer een periode van langzame, geleidelijke adoptie zullen zien of krijgen – wellicht onmerkbaar wanneer crypto zich langzaam verspreidt in ons dagelijks leven.

Maar dit is wat ze ook zeiden in 2012 en in in 2016. Ooit zal je wel eens gelijk hebben denken wij dan. Wij geloven niet dat het deze keert anders zal zijn en het  langzaam zal gebeuren. Zo werkt crypto nu eenmaal niet, toch zeker nu nog niet. Niet tijdens de vroege adoptiefases. De volgende 500 miljoen mensen die in crypto komen zullen dezelfde lessen moeten leren als de eerste 50 miljoen. Ze zullen op dezelfde manier reageren op FOMO, FUD en manipulatie. Wij verwachten dus opnieuw net als in 2017 een heftige uitbraak, een boemeranggedrag, een fractal.

Maar wat is dan de vonk?

Mensen kunnen speculeren. Zal het deze keer een stablecoin zijn? Zal het dan toch de Libra zijn? DeFi? Paul Tudor die crypto koopt?

Voor ons is het minder nuttig om te speculeren over de bron van de vonk. De vonk is gewoon afhankelijk van de waarschijnlijkheid en de tijd. Een kwestie van wanneer. Je kunt je beter richten op de tondel, dat is eigenlijk de brandstof voor de volgende explosie. Deze tondel zal bepalen hoe groot de explosie zal zijn en hoeveel zich hieraan verbranden.

De brandstof van de vierde cyclus

Elke dag wordt er meer ruwe, brandbare, tondel toegevoegd als brandstof voor de vierde cyclus.

Wat we ook hebben vermeld in onze community call van 17 mei :

Sinds midden mei:

  • Meer brandstof door Social Media. Reddit (de 7de meest bezochte website) is begonnen met de uitrol van community tokens op Ethereum voor 64% van zijn gebruikers (430 miljoen).
  • Meer traditionele financiële brandstof. Er werd een Visa-patent vrijgegeven voor de uitgave van een digitaal fiatsysteem. Het vermeldde Ethereum meer dan 10 keer. Krijgt de grootste betalingsverwerker ter wereld de smaak te pakken van stabelcoins via publieke crypto-netwerken?

 

 

  • Meer mainstream UX-brandstof. Op 18 mei bracht Argent een doodsimpele DeFi-app uit die u laat investeren, sparen, lenen, uitlenen en verhandelen met een bank. Alleen jij en de geldprotocollen, maar deze keer zeer gemakkelijk voor de normale burger.

Maar waarom stijgt de prijs niet wanneer dit soort nieuws uitkomt? Kijk naar enkel het reddit-nieuws, dat is toch groots!  Wel, omdat deze zaken niet de vonk zijn. Zij zijn de brandstof / de tondel.

In de derde cyclus was de brandstof Ethereum, smart-contracten, Bitcoin’s schaarste , toestemmingloze fondsenwerving (ICO’s), gemakkelijke crypto on-ramps, en de vonk van 2017 veranderde crypto in een 50x inferno nl. van $15 miljard tot $800 miljard in het begin van 2018.

De explosie ging snel, maar de brandstof die ervoor geaccumuleerd werd, duurde jaren. In 2016 was er al veel brandstof voorzien, wachtend op een vonk.

 

Hier zijn wij weer, het is 2016 all over again!

 

Stay safe & Stay healthy!

What's your reaction?

Leave a comment