Wat is een IEO, en vooral wat zijn de voordelen?

In 2018 verscheen er een alternatief voor ICO’s – dit was namelijk de Initial Exchange Offerings (IEO). Het belangrijkste verschil bij deze methoden van crowdfunding ligt bij de cruciale rol van de exchange, die veelbelovende en levensvatbare projecten selecteert (op haar advies).

Na de afronding van een ICO, kan het enkele maanden duren voordat de aangeboden tokens op een exchange worden gelist. Door dit vertragingsproces verliezen de projecten meestal veel hype. In het geval van een IEO, is de exchange aanvankelijk de kritische partner van de start-up. Dus, het kan tokens uitgeven en versturen naar de exchange. Dat, op zijn beurt, het digitale vermogen distribueert onder de geïnteresseerde beleggers die op hun beurt al geverifieerde gebruikers van het trading platform zijn.

IEO: Een introductie

In plaats van de gebruikelijke ICO, waarbij investeerders geld naar een smart contract sturen, moet een IEO-deelnemer zich op de betreffende exchange registreren (en in de regel controleren), geld overmaken naar de rekening en na het starten van de token sale, rechtstreeks coins inkopen op de exchange.

De overeenkomst tussen de exchange en de organisator van een IEO kan verschillende voorwaarden bevatten:

  • De maximale verkooplimiet van de tokens per belegger.
  • Een vooraf bepaalde assetprijs.
  • Hard cap.
  • Soft cap.
  • De procentuele verdeling van de tegoeden en een vast bedrag van de fondsen voor het tradingplatform.
  • De distributie van de marketinguitgaven, etc..

De reikwijdte van het Initiële coin aanbod heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, maar was eind 2018 vrijwel uitgeput. De oorzaken hiervan zijn de juridische onzekerheid, het niet nakomen van beloften, het faillissement van veel projecten, fraude en het gebrek om de rechten die investeerders moeten beschermen en het gebrek aan maatregelen van financiële regelgevers.

Misschien wordt een verbeterde methode (zoals een STO) van fondsenwerving het logische gevolg van de ICO-boom en zal het succes ervan zich herhalen, waardoor het vertrouwen in de tokenverkoop terug hersteld wordt.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste voordelen van de IEO voor beleggers.

IEO voordelen

De exchange vereist een due diligence van de projecten, waarbij de investeringsaantrekkelijkheid van de projecten, de haalbaarheid van de productontwikkeling, de risico’s, de financiële situatie, de marktpositie, enz. worden beoordeeld. De markt neemt reputatierisico’s op zich en verhoogt het vertrouwen van de investeerders.

In de afgelopen jaren is er bij ICO-projecten gekozen om over te stappen van openbare aanbiedingen naar particuliere aanbiedingen, die over het algemeen alleen toegankelijk zijn voor grote investeerders. IEO democratiseert het proces van investeren in digitale assets en maakt het beschikbaar voor een breed scala aan deelnemers.

Als de exchange waarop de IEO wordt gehouden gecentraliseerd is, dan is de kans op de zogenaamde “gasoorlogen” uitgesloten. We hebben het hier over de situatie waarin de deelnemers in de Ethereum token sale met elkaar concurreren en hoge gaslimieten instellen. Dit wordt gedaan om de snelheid van de transacties te verhogen zodat ze als eerste de tokens kunnen aanschaffen.

Vanuit een exchange- en projectzijde heeft de IEO ook nog andere voordelen.

Het belangrijkste voordeel van deze benadering voor de projecten is dat een groot aantal potentiële IEO-deelnemers afkomstig zijn uit een groot aantal gebruikers van de exchange. Dit verlaagt de marketingkosten.

Bovendien is zowel het project als de exchange bezig met de marketing van de IEO. Een dergelijke aanpak bespaart niet alleen geld, maar creëert ook een synergie-effect, wat de doeltreffendheid en de promotie van tokens in de markt ten goede komt.

De belangrijkste bron van inkomsten voor de exchanges zijn de trade commissies. Meer gebruikers en meer coins in de lijst betekent meer transacties en dus hogere inkomsten uit de commissies. Het houden van een IEO op haar platform geeft de exchange de mogelijkheid om nieuwe gebruikers aan te trekken en soms exclusieve coins aan te bieden die niet beschikbaar zijn op andere sites. Dit alles verhoogt het tradingvolume en dus ook de inkomsten.

In het geval van ICO’s, is de vermelding op de beurs de volgende logische stap na de afronding van de p.m.-verkoop. De beursnoteringsprocedure is vaak duur en tijdrovend. Tegelijkertijd is er geen garantie dat de coin beschikbaar zal zijn op een favoriete exchange en liquiditeit zal krijgen. De IEO optimaliseert dit proces doordat tokens vrijwel onmiddellijk liquiditeit krijgen.

Uitgevers van tokens zullen in ieder geval aanzienlijke bedragen moeten betalen voor de notering, die op andere exchanges kunnen verschillen. Ook kan de markplaats een bepaald percentage van het totale aangetrokken bedrag eisen.

Projecten die tokens via het IEO-programma distribueren, zijn verantwoordelijk voor de belangrijkste marketingkosten. Deze kosten zijn aanzienlijk en het totale bedrag ervan kan gemakkelijk oplopen tot 100.000 dollar of meer.

Het exchange team moet bestaan uit gekwalificeerde en technisch verstandige analisten die het langetermijnpotentieel van projecten en de levensvatbaarheid van hun bedrijfsmodellen deskundig en systematisch kunnen evalueren. In het geval van een mislukte campagne brengt de exchange aanzienlijke reputatierisico’s met zich mee.

Onlangs werd bekend gemaakt dat het grootste cryptocurrency exchange Binance zijn launchpad-platform voor de tokenverkoop opnieuw heeft opgestart. Dit platform werd oorspronkelijk gelanceerd in augustus 2017.

Op launchpad heeft Binance de laatste maanden al 3 succesvolle IEO’s afgerond, met name de tokenverkoop van BitTorrent, Fetch AI en Celer-project. In het algemeen belooft Binance minstens één IEO per maand te houden in 2019.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment