Wat is Proof of Stake (POS)

De nieuwkomers in de cryptocurrency hebben vaak moeite om te begrijpen hoe het mining mechanisme werkt. Het idee dat er een cryptografisch algoritme bestaat dat nieuwe coins mined/delft en zo degenen beloont die bijdragen aan het onderhoud van de blockchain, is niet bepaald een vanzelfsprekend concept en er is meestal een lange verklaring voor nodig.

Maar eenmaal deze groep begrijpt hoe het traditionele proof of work principe werkt, komen ze vaak tot de conclusie dat er andere algoritmes bestaan. Wat betekent dat deze algoritmes verschillen met het algoritme dat Satoshi in het begin implementeerde.

Dit is waar proof of work tekort schiet

Er komen steeds meer verhalen naar boven over de toenemende energiebehoefte van netwerken die gebruik maken van proof of work algoritmes. De opgelegde schaarsheid van een coin heeft tot gevolg dat naarmate er meer miners zich bij het netwerk aansluiten, de hoeveelheid benodigde rekenkracht blijft toenemen. Deze situatie zal niet alleen in de toekomst onhoudbaar zijn, maar het zal er ook toe leiden dat kleinere miningpools niet over het benodigde kapitaal beschikken en het zal hierdoor een marktstructuur nalaten die vergelijkbaar is met de oligopolie van de bancaire sector.

Vanuit het economische oogpunt is het proof of work principe ook kwetsbaar voor de “tragedy of the commons”. Dit is een economisch scenario waarbij gebruikers worden gestimuleerd om te handelen in overeenstemming met wat het beste voor hen is, in plaats van wat het beste is voor de groep. De rentabiliteit van mining coins zoals Bitcoin zal afnemen en dat zal ervoor zorgen dat de miners uit de markt worden gejaagd, waardoor het hele netwerk schade zal oplopen.

Proof of Stake als alternatief

In tegenstelling tot het proof of work principe, dat u beloont voor het verichtte werk, zal proof of stake u belonen voor de hoeveelheid coins die u in uw bezit heeft. U zult coins kunnen minen in verhouding met het bedrag dat u in uw bezit heeft, wat veel weg heeft van de traditionele rentestructuur.

Onze eerder beschreven “tragedy of commons” kwestie is dus hierdoor opgelost, omdat mensen nu reden hebben om de coins vast te houden en hiervoor beloond worden. Bovendien worden de risico’s van centralisatie geminimaliseerd, omdat degenen met het meeste mining potentieel of kapitaal niet langer de controle hebben.

51% attacks zijn een kleine zorg voor het Bitcoin-netwerk, omdat je dan meer dan 51% van de rekenkracht op het netwerk moet hebben. Bij PoS is het zo dat het duurder zou zijn om 51% van de coins te kopen (om deze dan alleen maar te devalueren).

Meer en meer cryptocurrencies gebruiken het

Sinds de incentives anders zijn, is het proof of stake algoritme in essentie de hele structuur van de markt voor een cryptocurrency aan het veranderen. Alleen al door het vasthouden van de cryptocurrency kun je munten verdienen, wat erg aantrekkelijk zou zijn als alternatief voor het verbruik van tonnen elektriciteit.

Dash, of digital cash, is misschien wel de bekendste cryptocurrency die gebruik maakt van PoS, maar NEO, PIVX, en nog vele anderen gebruiken het op dit moment. De incentives wijzigen wanneer u deze coins gaat gebruiken, wegens alle extra voordelen om ze gewoon vast te houden. Vaak is de enige manier om deze belangstelling te winnen door lid te worden van een masternode of zelf een aanzienlijk aantal coins te hebben, maar het is toch iets wat de moeite waard is om in te kijken.

Tot slot zijn er eindelijk grotere cryptocurrencies (zoals Ethereum) te zien die de overstap doen naar een hybride algoritme dat ook gebruik maakt van proof of stake, het is duidelijk dat de consensusmethode eindelijk op schaling getest zal worden.

De risico’s van PoS

Zoals bij elke oplossing zijn er risico’s verbonden aan de mogelijke implementatie van proof of stake algoritmes. Het grootste inherente risico van een proof of stake systeem is dat de slechte spelers niet op dezelfde manier worden uitgedund als bij een proof of work systeem. Ze kunnen doorgaan met het verzamelen van “belangstelling” terwijl ze stemmen op “ongeldige” blocks, en op geen enkele manier geschaad worden. Om het proof of stake systeem te laten werken, zal dit probleem uiteindelijk opgelost moeten worden, maar tegelijkertijd laat het veel potentieel zien.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment