Wat mag je verwachten van Bitcoin’s komende bullmartkt?

Bitcoin bleef gedurende het weekend in waarde stijgen en overschreed uiteindelijk voor de derde keer in zijn geschiedenis het $10.000-niveau. De eerste keer was in 2017, toen het van $10.000 naar een recordhoogte van ~ $20.000 ging in slechts 18 dagen. De tweede keer was midden 2019, toen Bitcoin een enorme stijging kende van ongeveer $3.500 tot bijna $14.000 in een paar weken tijd.

Hoewel dit de derde keer is dat Bitcoin de $10.000 heeft overschreden, voelt het toch een stuk anders dan de vorige twee keer. Elke voorgaande periode was tijdens een hyperbolische groei van de asset-prijs. De $10.000 mijlpaal was toen slechts een druppel op de radar. Maar dit keer is het anders. Bitcoin is de laatste maanden tussen de $7.000 en $9.000 verhandeld geweest. Het is geleidelijk aan hoger en hoger gegaan waardoor het een veel duurzamere prijs heeft gecreëerd. Er is deze keer geen parabolisch groeitraject geweest. Hierdoor voelt het natuurlijker aan en dat doet ons bij trade.be geloven dat de 10.000 dollar deze keer veel meer betekent dan de $10.000 in het verleden.


Het psychologisch magisch getal.

Ongeacht de duurzaamheid van Bitcoin’s waardebepaling is er iets psychologisch magisch aan dit getal. Het is een mooi rond getal. Kort samengevat, er gaat een sensatiegevoel gepaard met $10.000 per Bitcoin. Heel concreet, mensen zijn duidelijk bereid om $10.000 uit te geven voor één enkele Bitcoin. Dat zou elf jaar geleden, toen de Bitcoin op de wereld werd losgelaten, vrijwel onmogelijk zijn geweest.

Maar $10.000 is nog steeds 50% lager dan de all-time high prijs. Dus zouden mensen nu echt opgewonden moeten zijn over die $10.000? Hoewel sommigen het er misschien niet mee eens zijn, denk ik wel dat het een belangrijke mijlpaal is. Het is ook niet het enige datapunt dat een positief beeld schetst. We gaan richting het 2020 mining halving event, wat een impact zal hebben op de monetaire voorraad. De mensen zullen waarschijnlijk bullish zijn als ze eind april of begin mei die gebeurtenis zullen meemaken. De Bitcoin-prijs zal waarschijnlijk stijgen naarmate we dichter bij deze datum komen.

Maar laat je niet misleiden. Bitcoin is opzich een heel simpel concept – er is een artificieel vast aanbod aan het asset en zolang de vraag blijft stijgen, dan zal de prijs van één Bitcoin ook blijven stijgen. Dit zal het geval blijven zolang de economie van vraag en aanbod van kracht blijft.

Bitcoin’s concept vereist dat een individu twee kernveronderstellingen accepteert en begrijpt. De eerste is dat Bitcoin’s code zal blijven functioneren zoals deze is uitgewerkt. Er gaan geen 51%-aanvallen gebeuren die zullen slagen. Er zal geen downtime zijn op het netwerk. Er zullen elke 24 uur 1.800 bitcoins worden gecreëerd en verdeeld onder de miners, tot aan de komende ‘halving’. De mining reward zal na het halving event dalen tot 900 Bitcoin per dag. Deze vallen allemaal onder de “supply side assumptions” van de “Bitcoin-bull-case“.

De “demand side assumption” is dat de vraag zal blijven toenemen. Er zijn twee belangrijke onderdelen van deze zogenaamde “assumption” – één is kwantitatief en één is kwalitatief. De kwantitatieve “assumption” is dat naarmate meer mensen leren over Bitcoin, er een bepaald percentage mensen zal zijn die voor Bitcoin gaan kiezen. Dit leidt tot een meetbare toename van de vraag naar Bitcoin. De kwalitatieve “assumption” gaat over de voortdurende chaos, politieke instabiliteit en economische onzekerheid in verschillende regio’s van over de hele wereld. Of het nu gaat om landen als Venezuela, Iran, Noord-Korea en Argentinië, of om de Verenigde Staten, China, Rusland en India, er duiken genoeg problemen op om te suggereren dat de trend niet snel zal keren.

Dus als de veronderstelling van de aanbodzijde (Bitcoin blijft werken) en de veronderstelling van de vraagzijde (de vraag zal toenemen) juist zijn, dan zal de prijs in de loop der tijd stijgen. Ieder van ons zou moeten hopen dat deze prijsstijging langzaam en gestaag zal gebeuren. Als we de parabolische prijsstijgingen hebben, zijn ze waarschijnlijk niet duurzaam genoeg. De diepe 80%+ prijsdalingen zijn meestal het gevolg van de te snelle prijsstijgingen. Hoewel deze prijsstijging gezonder is, denken wij niet dat het op die manier zal gebeuren. De markten zijn te irrationeel. Mensen maken uiteindelijk deel uit van deze markten en mensen zijn ongelooflijk irrationeel, emotioneel, bevooroordeeld en vooral hebzuchtig.


Onze stelling voor de komende bull-markt.

Nu Bitcoin de $10.000 heeft overschreden, rapporteren veel mensen op Twitter en in privégesprekken dat vrienden en familie weer contact beginnen te zoeken met Bitcoin. Ze vragen hoe het werkt. Hoe ze wat kunnen kopen. Ze stellen de vraag of het nu een goed moment is om Bitcoin in de gaten te houden. Allemaal voortekenen dat we op weg zijn naar een andere bullmarkt. Een markt die waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met eerdere bull-markten van Bitcoin.

Alleen zullen de cijfers deze keer groter zijn. De volatiliteit zal groter aanvoelen. Maar het zal niet veel anders zijn als je het op procentueel vlak gaat bekijken. Het voordeel is asymmetrisch. Als de prijs snel begint te stijgen, dan pas zullen steeds meer mensen geïnteresseerd raken. Ze zullen beginnen met het kopen van Bitcoin. De prijs zal nog harder gaan. Wat ertoe zal leiden dat meer mensen de asset zullen kopen.

Tijdens de ‘all-time-high” van de bullmarkt in 2017, zag Coinbase elke dag 100.000+ mensen zich inschrijven. Het zou ons niet verbazen als dit aantal naar 1.000.000 mensen per dag zou gaan, tijdens de volgende bull-run van 2021. Je leest het goed dat we 2021 als bull-run beschrijven en niet 2020. Dat komt omdat de werkelijke top van de parabolische prijsstijging naar onze mening ongeveer 18 maanden na de halving zal plaatsvinden. Het zal niet direct daarna zijn. Het zal niet 3 jaar later zijn. Het kalenderjaar 2021 zal grote vuurwerk brengen.

Denk aan het groter plaatje.

Dus de prijs van $10.000 Bitcoin is een belangrijk iets om aandacht aan te besteden. Dit is precies wat je zou moeten verwachten wanneer de halvering eraan zit te komen. We hebben nu ongeveer nog 22 maanden de tijd om te zien hoe de rest van de bull-markt / de parabolische groeicyclus zich afspeelt. Het grote punt is dat mensen geduld moeten hebben. Ze moeten een lage tijdsvoorkeur hebben. Stel een financieel plan op. Hoe ga je Bitcoin kopen (dagelijks? Wekelijks? Maandelijks? Driemaandelijks? Eenmalig?)? Wat is uw plan om het te verkopen en terug te gaan naar fiatvaluta? Bent u van plan om ooit te verkopen? Zal het allemaal in één keer zijn of zal uw dollar cost average in en dollar cost average out doen?

Je plan hoeft daarom niet perfect te zijn en je plan kan in de toekomst nog steeds veranderen. Maar ga nooit in een potentiële parabolische groeiperiode met een nul-idee over hoe u uw vermogen gaat beheren. Er zijn een heleboel mensen die in de bull-markt van 2017 zijn verbrand. Ook al steeg het vermogen ~ 20x in één jaar, veel mensen verloren nog steeds hun geld. Wees verantwoordelijk. Wees voorbereid en zorg ervoor dat je weet wat je koopt en vooral waarom je het koopt.

Dit weekend was spannend, maar het zal in vergelijking met de emotie en de volatiliteit van de toekomstige bull-markt vervagen als de belofte van Bitcoin wordt waargemaakt. Gelukkig is er vandaag de dag meer onderwijs beschikbaar voor mensen. Er is een betere infrastructuur. Maar zoals we allemaal weten, is Bitcoin een beest vergeleken met alles wat de financiële wereld ooit heeft gezien. Als het klaar is om te gaan, dan is het niet te stoppen!

22 maanden is een korte periode, maar het kan ook aanvoelen als een eeuwigheid. Eerlijk gezegd zijn wij van trade.be gewoon gelukkig dat we allemaal samen deze reis kunnen meemaken.

“Bitcoin is not a currency for a government, it’s a global currency for the people.”

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

What's your reaction?

Leave a comment