Wat met Ethereum en het shardingprotocol?

Sharding is een langverwachte oplossing voor het schalen van Ethereum. Deze technologie zou al in 2020 geïmplementeerd kunnen worden, zei Justin Drake (onderzoeker bij de Ethereum Foundation).

In een gesprek met TechCrunch bespraken Ethereumdeskundigen (waaronder Drake en co-creator Vitalik Buterin) schaaloplossingen en de toekomst van het project. Ze schetsten tijdens het gesprek specifieke doelen en taken van de nieuwe functies.

Met betrekking tot schaalvergroting zei Buterin dat de transactiekosten grotendeels afhankelijk zijn van vraag en aanbod:

“Er zijn veel mensen die transacties verzenden en willen dat die transacties in de blockchain terechtkomen. De blockchain is populair genoeg en mensen zijn geïnteresseerd genoeg om het te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat ze in principe moeten strijden om die transacties op te nemen in de blokken.”

Hij gaf toe dat als het team opnieuw zou kunnen beginnen, ze in staat zouden zijn om tal van functies te implementeren die aanzienlijk zouden helpen bij het schalen. Hij voegde eraan toe dat het probleem “fundamenteel moeilijk” was.

Onderzoeker Justin Drake van de Ethereum Foundation beschreef twee van de huidige prioriteiten als Casper (de Proof-of-Stake Fork) en Sharding (de schaaloplossing voor Ethereum). Sharding stelt de blockchain in staat meer gebruikers en transacties aan te nemen zonder overbelast te raken en te vertragen. Oorspronkelijk waren Casper en Sharding twee afzonderlijke geplande doelstellingen op de roadmap.

“Het idee van Proof of Stake is deels om een nieuwe superkracht te leveren aan blockchains, die finality wordt genoemd. Het andere idee van Proof of Stake is om de kosten van de consensus te verminderen,” zei Drake.

Terwijl aanvankelijk het PoS-initiatief en de schards afzonderlijk werden ontwikkeld, worden beide nu gecombineerd in één ontwerp. De reden hiervoor is dat ze een gemeenschappelijke infrastructuur delen en ze voegen voordelige netwerkeffecten toe door ze samen te implementeren.

Bij sharding heb je al die verschillende shards en die werken als een parallelle universum. Ze staan vrij los van elkaar en kunnen met elkaar communiceren door wat we cross-links of checkpoints noemen.

Drake verklaarde dat door de integratie van Casper te combineren met sharding deze checkpoints versterkt worden. Hierdoor is er meer veiligheid en schaalbaarheid in één ontwerp mogelijk.

Het team noemt het nieuwe initiatief “Ethereum 2.0”. Hoewel het het één complex ontwerp is, zal dit zeer ambitieus project waarschijnlijk over meerdere jaren uitgerold worden.

Mijn verwachting is dat Casper eerst geïmplementeerd wordt. Mogelijk is dit al volgend jaar (2019.)“, zie Drake. We hebben sharding eigenlijk opgesplitst in twee grote fasen. Fase één is eigenlijk de datalaag. De datalaag zorgt voor het komen tot consensus over de data die in de shards zitten. Fase twee gaat over de toestand. De toestand geeft betekenis aan die data en aan het begrip transactie.

Drake gelooft dat de eerste en de tweede fase van de sharding respectievelijk in 2020 en 2021 zullen plaatsvinden.

 

What's your reaction?

Leave a comment