Wat wordt het meest gebruikt voor illegale activiteiten? Bitcoin of Fiat?

Onlangs was er verhaal in de New York Times over het toegenomen gebruik van Bitcoin’s illegale activiteiten. Het artikel werd geschreven door Nathaniel Popper, die het beroemde boek ‘Digital Gold’ schreef,. Het boek gaat over de begindagen van Bitcoin en de mensen die het probeerden te populariseren. Het boek is zeker de moeite waard om te lezen.

Popper’s boek was zowel boeiend als informatief, maar zijn recent artikel van NYT bevatte enkele belangrijke tekortkomingen, hij concentreerde zich volledig op Bitcoin en niet op de illegale activiteiten van fiat.

Het artikel begint met een beschrijving van het probleem

Er is nog steeds één donker hoekje binnen de Bitcoineconomie: namelijk de verkoop van illegale drugs en andere vormen van wetsovertredingen.

De hoeveelheid cryptocurrencies die worden uitgegeven op het zogenaamde Dark Net, waar gestolen creditcardinformatie en een breed scala aan illegale drugs kan worden gekocht met Bitcoin, is in de laatste drie maanden van 2019 met 60 procent gestegen tot een nieuw record van 601 miljoen dollar.

Vervolgens wordt gesteld dat ongeveer 1% van alle Bitcoin-transacties betrekking hebben op één of andere vorm van illegale activiteiten:

Bitcoin is nog steeds populair onder de valutaspeculanten en illegale activiteiten zijn slechts goed voor 1 procent van alle Bitcoin-transacties. Maar dat is wel bijna verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. Illegale activiteiten blijken één van de weinige aspecten te zijn binnen de Bitcoineconomie die ongevoelig zijn aan prijswijzigingen.

Deze grafiek helpt om te visualiseren waar Popper het over heeft in dit artikel:

Het is duidelijk dat dit niet het soort grafiek is dat je naar boven en naar rechts wilt zien gaan. Maar toen ik het artikel las, viel het ons op dat 600 miljoen dollar een heel klein aantal is in de grotere financiële wereld. Dit zette er ons toe aan om wat dieper te graven en wat we vonden was vrijwel verrassend.

Een uitstekend Bloomberg artikel benadrukt dat er naar schatting meer dan 2 biljoen dollar per jaar wordt witgewassen in de fiatwereld

Sinds de financiële crisis zijn er tientallen crackdowns geweest, die gericht waren op witwassers die afhankelijk zijn van banken, lege vennootschappen en andere mechanismen om hun sporen uit te wissen. De boetes zijn inmiddels opgelopen tot miljarden dollars, maar het is niet duidelijk of de handhavingsinspanningen (sommige van de opmerkelijkste worden hier beschreven) een grote impact hebben gehad. Volgens het Bureau van de Verenigde Naties voor Drugs en Criminaliteit blijven de duistere transacties oplopen tot 2 biljoen dollar per jaar.

Het grote verschil tussen Bitcoin en de fiatwereld is dat Bitcoin vooral gebruikt wordt op het Dark Net, waar de wetshandhaving behoorlijk bedreven in is om deze transacties af te sluiten, dit terwijl fiatvaluta’s door traditionele banken als Wachovia, Citi, JP Morgan, etc. worden witgewassen (soms met de volledige erkenning en hulp van de bankiers!).

Zoals het Bloomberg-artikel benadrukt, spelen veel van de ergste voorbeelden van witwassen van geld zich af in de fiatwereld waar de traditionele banken bewust drugskartels of gesanctioneerde overheden helpen bij het verplaatsen van geld en dit overal ter wereld. Het meest schandalige voorbeeld uit de fiatwereld is de constatering dat er meer dan 200 miljard euro is witgewassen via de Estse vestiging van Danske Bank.

Dat is het equivalent van 220.130.800.000 dollar dat via één enkel bankkantoor gaat voor illegale activiteiten. Dat is niet alleen veel geld, maar het is eigenlijk zo’n 30% meer dan de totale Bitcoin marktkapitalisatie (~ 170 miljard dollar vandaag de dag).

De vergelijking met Bitcoin en Fiat

Als de wereldwijde geldhoeveelheid rond of onder de $100 biljoen ligt ($84 biljoen is het laatste getal dat wij online konden vinden, maar dat kwam uit 2017 dus dat getal moet hoger zijn), dan wil dit zeggen dat tenminste 2% van de wereldwijde geldhoeveelheid per jaar wordt witgewassen.

Dit is exclusief de totale hoeveelheid fiatvaluta dat gebruikt wordt om drugs te kopen, terrorisme te financieren of vele andere slechte dingen. Alleen al het witwassen van geld vertegenwoordigt 2% of meer van de wereldwijde geldhoeveelheid. Wat leidt tot het meest interessante deel van deze analyse:

  • Als 1% van Bitcoin gebruikt wordt voor illegale doeleinden en 2% van de fiatwereld voor het witwassen van geld, dan is Bitcoins illegale gebruik in verhouding met het totale aanbod 50% minder populair dan dat van het witwassen van fiat. Als je het illegale gebruik van fiatvaluta’s bij elkaar optelt, dan zou je zien dat Bitcoin ongeveer 90% minder populair is qua percentage ten opzichte van het totale aanbod.
  • Als je het vierde kwartaalcijfer van Bitcoin ($600 miljoen) dat gebruikt wordt voor illegale doeleinden zou extrapoleren, dan zou er jaarlijks ~ $2,5 miljard aan Bitcoin gebruikt worden voor illegale doeleinden. Die $2,5 miljard is 0,125% van de $2 biljoen die jaarlijks in de fiatwereld wordt witgewassen, dus in geaggregeerde reële aantallen is Bitcoin duidelijk een stuk minder populair voor illegale doeleinden dan fiat.

Nu wij proberen niet te beargumenteren dat niemand Bitcoin gebruikt voor illegale doeleinden. Sterker nog, wij geloven dat een waardige munt sneller gebruikt zal worden voor legaal en illegaal gebruik. Het feit dat Bitcoin wordt gebruikt voor illegale doeleinden zorgt eigenlijk voor een merkwaardig niveau van validatie als valuta, maar het is duidelijk dat mensen de wet niet moeten overtreden en dat het gebruik van Bitcoin voor illegale doeleinden niet wordt aangemoedigd. Dit gezegd zijnde, toont Bitcoin een veel lagere populariteit voor illegale doeleinden dan fiat geld.

Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat elke Bitcoin-transactie gedocumenteerd wordt in een onveranderlijk grootboek op de Bitcoin-blockchain. Dergelijke informatie werkt als een sterk afschrikmiddel voor velen en dient als een geweldig hulpmiddel om de wetshandhaving aan te pakken.

Zoals wij al vaak hebben gezegd, zullen slechte mensen slechte dingen doen, ongeacht de valuta of de industrie. We moeten de valuta of de industrie niet als “slecht” bestempelen vanwege deze mensen. In plaats daarvan zouden we de feiten moeten scheiden van de emoties en in staat moeten zijn om meetbare data te evalueren om zodoende te kunnen concluderen wat er gebeurt. Als we dat met succes doen, dan staat Bitcoin er echt sterk voor. Het lijkt er zelfs op dat het een afname van illegale activiteiten kan bevorderen, en niet zozeer een toename.

Iedereen heeft een eigen verhaal te vertellen en data kan zodanig vervormd worden dat men alles kan zeggen wat men wil. Blijf alert en stel alles in vraag.

Koop meer dan 85 verschillende cryptomunten bij Coinmerce!

Makkelijk, veilig & betrouwbaar!

What's your reaction?

Leave a comment