Wat ze nu moeten doen is de dollar devalueren! De vraag is echter of dit zal lukken?

De meeste assets blijven in prijs dalen tijdens deze liquiditeitscrisis. Mensen dumpen alle assets die ze hebben in een poging om toegang te krijgen tot Amerikaanse dollars. Dit creëert een deflatoire omgeving waarin dollars in waarde stijgen en de prijzen van bijna alle andere assets dalen. Dit is vandaag de dag te zien in aandelen, grondstoffen, enz.

Om de neerwaartse spiraal van de assetprijzen te stoppen, zal de dollar moeten stoppen met het winnen van kracht. Dit is één van de redenen waarom u tijdens de economische crisis renteverlagingen en quantitative easing verwacht. Het probleem is deze keer dat die monetaire stimuleringsmaatregelen niet het beoogde effect hebben. In feite blijft de dollar sterker worden, ook al zijn er twee noodverlagingen geweest die ons tot nul rente hebben gebracht en zien we dat er in QE sprake is van $1+ triljoen.

Zoals Dan Tapiero hierboven al zei, zal de dollar in waarde blijven stijgen, wat de markten destabiliseert, totdat het Amerikaanse ministerie van Financiën en/of de Federal Reserve ingrijpender is. Bij een deflatie stijgt elke dollar in waarde. De enige manier om deze trend om te buigen is de markt te overspoelen met enorme hoeveelheden dollars – hoe overvloediger de dollars, hoe minder waardevol ze allemaal worden.

De Verenigde Staten zal geen andere keus hebben dan de dollar op een materiële manier te verzwakken teneinde het bloeden en de marktchaos te stoppen. De grote vraag die beleggers zich nu stellen is wanneer? Wat is de tijdslijn?

Er zijn twee manieren om met deze situatie te spelen.

Sommige mensen blijven de dollar lang vasthouden en sommige mensen wachten op een tekort aan de dollar. Hier is hoe het werkt. De dollar blijft aan kracht winnen totdat de VS in actie komt. Maar als de VS optreedt, dan zullen ze triljoenen dollars op de markt moeten brengen in een poging om de dollar te verzwakken. Wanneer de dollar sterker wordt, zullen de beleggers zich lang willen opstellen. Wanneer de dollar wordt verzwakt, zullen de beleggers kort willen zijn. De timing van dit soort markten is ongelooflijk moeilijk, maar als iemand het goed doet, zullen ze er als een bandiet vandoor gaan.

Dit brengt ons bij de andere marktimplicaties van de situatie. Inflatiehedging assets zullen ongelooflijk aantrekkelijk worden wanneer de VS in actie komt. Ze zullen de markt overspoelen met dollars, wat betekent dat uw bestaande dollars in waarde zullen dalen en de inflatie zal toenemen. Het zou niet verwonderlijk zijn om te zien dat zaken als goud en Bitcoin het in dit scenario heel goed zullen doen, maar alle assetprijzen zouden tot op zekere hoogte moeten stijgen (aandelen, vastgoed, enzovoort).

De situatie waar we mee te maken hebben is heel duidelijk. De huidige deflatoire omgeving zuigt de waarde letterlijk uit elke asset class tot in dollars. Wanneer dat wordt teruggedraaid, zal er een ongelooflijke waardestroom zijn naar verschillende non-dollar assets. Het is slechts een kwestie van tijd voordat dit gebeurt.

De regering heeft het momenteel over een stimuleringsplan van 1,3 biljoen dollar om de markten te helpen stabiliseren. Wij denken niet dat dat voldoende is voor de situatie waar we mee te maken hebben. Onze inschatting is dat we $5+ triljoen zullen nodig hebben. Dat is namelijk ruim 5x meer dan wat ze tijdens de financiële crisis van 2008 hebben gebruikt. Zoals wij al een tijdje zeggen, big time players make big time plays.

Dit is de Super Bowl van de financiële crisis

De werkloosheid zal in minder dan 90 dagen tot meer dan 5% stijgen, hele bedrijfstakken worden gesloten en de financiële markten zijn aan het krimpen zoals we nog nooit eerder hebben gezien. Wanneer je de Super Bowl wilt winnen, moet je een Super Bowl-inspanning leveren. Die inspanning zal bestaan uit het grootste quantitative easing experiment dat de wereld ooit heeft gezien.

En als dat gebeurt, zal elk asset met goede geldeigenschappen een geweldige manier zijn om jezelf te beschermen tegen een massale devaluatie van de munt. Goud en Bitcoin zouden deze crisis goed moeten doorstaan als het allemaal gezegd en gedaan is. Ze zullen lijden onder de huidige liquiditeitscrisis, maar ze zullen schitteren als de overheid de monetaire stimulans moet opvoeren.

Het is ongelooflijk dat dit allemaal samenkomt rond de Bitcoin die ook nog eens halveert. Zoals wij op de vorige community call ook al zeiden, is het alsof iedereen in 2010 naar goud loopt en dat de helft van de goudmijnfaciliteiten hun activiteiten stilleggen, wat het goud op het meest wenselijke moment nog schaarser zou maken. Dit lijkt het meest waarschijnlijke scenario voor Bitcoin nl. massale devaluatie van de Amerikaanse dollar, beleggers gaan op zoek naar gezonde geldeigenschappen en de helft van het dagelijkse inkomende aanbod verdwijnt.

Theoretisch gezien zou dit raketbrandstof moeten zijn. Alleen de tijd zal uitwijzen of deze aannames en scenario’s in de praktijk zullen uitkomen. Hoe dan ook, zo denken wij over de situatie.

Blijf alsjeblieft veilig in deze chaotische tijden en wees aardig voor elkaar!

What's your reaction?

Leave a comment