Wat zijn nu eigenlijk de echte “whales”

Je hebt de laatste tijd waarschijnlijk al veel het woord whales horen vallen. Wat zijn nu eigenlijk echte whales en wat is hun bedoeling in deze jonge en kleine markt? We leggen het je in dit uitgebreid artikel met veel plezier uit.

Wat is een whale

De term ‘whale’ wordt vaak gebruikt om de grote geld spelers te beschrijven die interesse tonen in de Bitcoin-markt. De oceaan wordt gebruikt als metafoor voor de markt, met hierin de big fish, small fish en sharks. Waves worden gezien als de marktbewegingen. Het kan echter zijn dat de term ‘whale’ is toegepast op de verkeerde klasse van beleggers, omdat de hieronder beschreven spelers pas echt de grootste wezens in deze oceaan zijn.

Bitcoin Dolphins

Zo nu en dan laten ze zichzelf zien op de exchanges met orders van 1000 BTC. Volgens het orderboek lijkt dit een actie van de “whales”. Zwaargewicht spelers die de markt verplaatsen en de prijs kunnen manipuleren als ze dat willen. Dit is echter niet helemaal juist.

Het feit is dat er nog grotere spelers zijn dan de zogenaamde whales, deze big guys houden zich niet bezig met de Bitcoin-markt via doffe webinterfaces die de exchanges ons bieden. De zogenaamde ‘retailmarkt’.

Bitcoin-whales

De grote spelers waarnaar we willen verwijzen zijn instellingen zoals Hedge Funds en Bitcoin Investment Funds. Sommige van deze fondsen hebben hun aanwezigheid in de “crypto-oceaan” aangekondigd:

 • Pantera Capital
 • Bitcoins Reserve
 • Binary Financial
 • Coin Capital Partners
 • Falcon Global Capital
 • Vesting
 • Bitcoin Investment Trust
 • Global Advisors Bitcoin Investment Fund
 • Bitcoin Index Fund

Deze fondsen beheren typisch honderdduizenden Bitcoins, die ze strategisch en heimelijk op de beurs plaatsen via speciale afspraken, uit het zicht en onzichtbaar voor reguliere investeerders/detailhandelaren.

Met hun grote kapitaalmassa kunnen deze instellingen de markt als het ware verplaatsen. Hier is het waar de metafoor van een Bitcoin-whale tot zijn recht komt, omdat elke andere speler van de “oceaan” gewoon uit de weg moet gaan of met geweld plaats moet maken. Bovendien is tegenactie sterk genoeg om de whales van hun koers af te wenden.

Bitcoin-liquiditeit

Door bijvoorbeeld in de loop van een week 50.000 BTC te injecteren, kan dit een enorme prijsverandering teweegbrengen. Toch is het om die reden nutteloos omdat het doel van het fonds, net als kleinere spelers is om laag te kopen en hoog te verkopen. Met andere woorden om na elke investering een winst te maken.

Hier is een interactie met de Bitstamp API via IRC channel # bitcoin-otc:

[14:01]  | ;;market buy 50000

[14:01]  | Bitstamp | This order would exceed the size of the order book. You would buy 19,434.758 bitcoins, for a total of 19,191,083.3531 USD and take the price to 99,999.9900.

Als u nu 1 BTC koopt en later een fractie van een seconde verkoopt, resulteert dit in een handelsverlies als gevolg van de verschil tussen de koop- en verkoopprijzen. Laten we het bedrag van BTC in dit voorbeeld verhogen: bijvoorbeeld 10.000 BTC in één keer kopen, en ervan uitgaande dat de exchange dat bedrag zou accepteren, dit zou niet alleen de marktprijs beïnvloeden, maar ook heel veel ingestelde verkooporders zullen getriggerd worden, waardoor veel small fish winst gaan maken, wat niet hun bedoeling is.

[14:07]  | ;;market buy 10000

[14:07]  | Bitstamp | A market order to buy 10,000 bitcoins right now would take 6,213,164.9471 USD and would take the last price up to 660.8200 USD, resulting in an average price of 621.3165 USD/BTC.

Grote transacties op de markt zijn dus geschikt om uit de markt te stappen, en niet om erin te stappen. In plaats daarvan moeten de grootste spelers hun marktintrede camoufleren door grote transacties in honderden of duizenden kleine orders te splitsen en deze de volgende uren, dagen of weken op de markt te zetten.

Institutionele Bitcoin Whales

De bedoeling van deze Hedge Funds is om zo winstgevend mogelijk te zijn. Dit doen ze door grotere transacties die zij organiseren te maximaliseren, om zo de afstand te vergroten die dit order aflegt om de kleine investeerder onbewust bij hen te laten aansluiten.

Zodra een kans geïdentificeerd is, moet men de markt manipuleren om zo de kleine investeerders de gewenste richting uit te sturen. De institutionele speler behaalt op deze manier een hogere return op zijn investering. Wanneer dit gebeurt zullen kleine retailers en nieuwe investeerders hun kans wagen en mee op de kar springen waardoor de impact op de markt en het kattepulteffect toenemen.

Market-wide fenomeen

Waarschijnlijk denken sommige lezers dat dit niet van toepassing is op hun, maar wij kunnen u met zekerheid vertellen dat dit niets iets is wat wij verzinnen. Dit is hoe de markt er echt aan toe gaat. Het is meer en meer een standaard hedge fund-praktijk. Deze Hedge Funds hebben teams van traders die zich toeleggen op dit soort praktijken en dit alles afhandelen via uitgewerkte handelsplannen die een tijdsverloop hebben van één dag tot zelfs een paar weken.

De Bitcoin-markt heeft verschillende kenmerken die op het lijf geschreven zijn voor deze institutionele beleggers met een hoog risico, zoals Hedge Funds:

 • Kleine marktkapitalisatie
 • Relatief naïeve investeerders
 • Geen bankconcurrenten
 • Geen regulaties

Vooral in de afgelopen twee jaar zijn de hierboven opgesomde Hedge Funds actief geworden in de Bitcoin-markt. Hoewel het geen zin heeft om te spreken van samenwerkingsverband, lijkt het wel dat grote spelers (althans, soms) hun acties coördineren. Buiten het feit dat er leden van de gemeenschap zijn waarvan bekend is dat ze aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin houden, kan men zich voorstellen dat deze personen niet op hun eentje handelen, maar hun bewegingen op de markt afstemmen op elkaar.

Het gaat dus niet om dat 1000 BTC-order die u ziet in het orderboek of de 50 BTC die vandaag via de online winkel van Dell is verhandeld. De BTC-markt is risicovol en gebaseerd op een innovatie die moeilijk te doorgronden is. Wat de kleine Bitcoin-investeerder betreft, is het het verstandigst om gewoon met de Bitcoin-whale mee zwemmen en geduld te hebben. Op tijd weten welke actie genomen moet worden, is de uitdaging hierin.

 

What's your reaction?

Leave a comment