Wat zijn smart contracts?

Ook al zijn er nu zeer weinig nieuwkomers op de cryptomarkt, toch willen wij wat nuttige informatie geven over smart contracts, ook voor degenen die al lange tijd investeren in digital assets. We hebben immers allemaal te maken met een gebrek aan kennis en veel definities zijn erg vaag – vooral als het gaat om blockchain en smart contracts.

Wat is nu een smart contract in "boer Janssens taal"

Een smart contract is een programma dat alleen start met de uitvoering nadat het een bepaald resultaat heeft ontvangen als er aan vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan. Het is een “slim” contract die een uitvoering doet wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Met andere woorden:

  1. Partijen stellen de voorwaarden en de uitkomst voor de uitvoering ervan vast.
  2. Wanneer er aan de eisen wordt voldaan, wordt het smart contract automatisch uitgevoerd. Dit kan bv. de overdracht van assets van de ene partij naar de andere zijn of het lanceren van een chain van een willekeurige operationele sequentie. Het principe en de meest in het oog springende voordelen van deze technologie zijn de eliminatie van tussenpersonen en de oplossing van het vertrouwensprobleem.

De eerste en meest eenvoudige toepassing van een zo’n contract is een multi-signature contract (d.w.z. multisig, escrow). De partijen die elkaar niet vertrouwen, kunnen een bepaalde hoeveelheid activa in de blockchain blokkeren zodanig dat een contract meer dan 50% van de stakeholders nodig heeft om deze middelen uit te geven.

Voorbeeld 1

Stel dat er een contract is om geld te sparen dat door de ouders werd opgesteld, zodat hun kinderen er gebruik van kunnen maken als ze volwassen zijn. Er kunnen bedragen op de rekening worden gestort, die na 18 jaar vrijgegeven zullen worden. Dit contract accepteert transacties, maakt geld over van de rekening van de ouders en controleert de tijdslijn gedurende een bepaalde periode (zoals 18 jaar). Als deze periode verlopen is, wordt het geld overgemaakt naar de rekening van het kind. Miners, die de code van dit contract zien, zullen het uitvoeren. Wanneer je niets hoeft te doen, dan verandert de status van de account niet en worden er geen transacties uitgevoerd. Van zodra er 18 jaar voorbij zijn, zal de miner de contractcode invullen en een transactie krijgen waardoor het geld op de rekening van het kind wordt gestort en het in de blockchain schrijft. Om te voorkomen dat de contracten eindeloos veel geld van rekeningen of DoS-cliënten afnemen, kost elke contractinstructie een beetje van een andere valuta (d.w.z. gas), die een bepaalde prijs heeft in de valuta van het netwerk. Om een contract uit te voeren is er dus geld nodig dat naar de uitvoerders gaat, om vervolgens de blocks af te sluiten (d.w.z. naar de miners zelf).

Voorbeeld 2

Een ander type contract kan een contract zijn dat weddenschappen accepteert op de Bitcoin prijs van een bepaalde datum en vervolgens het geld overmaakt aan de winnende partij op basis van het resultaat. Hoe weet een contract een bitcoin rate op het moment van de deadline? Immers, kun je de data niet veranderen en vervalsen?

Dergelijke problemen kunnen worden opgelost met Oracles. Een Oracle is een dirigentenprogramma dat informatie van externe databronnen doorstuurt naar de blockchain en de nodige data levert voor de uitvoering van smart contracts. Zo kan een Oracle bijvoorbeeld aandelenkoersen op het externe web volgen en deze data overbrengen naar de blockchain. Oracles in smart contracts zijn een volwaardige industrie waarin vele start-ups trachten hun oplossingen aan te bieden.

Smart contracts worden tegenwoordig veel gebruikt op het gebied van fondsenwerving, zoals bij iCO’s. Velen van ons weten dat ICO’s hun aanwezigheid in veel sectoren hebben laten gelden, zoals financiële markten (bankdiensten, verzekeringen, derivatenhandel), supply chain management en logistiek, boekhouding en auditing, registratie van eigendomsrechten, alle soorten van stemmen, smart transport, digitale identiteitsidentificatie en vele, vele andere.

De onvoorwaardelijke voordelen van smart contract technologie zijn natuurlijk de besparingen (door het ontbreken van tussenpersonen), de onveranderlijkheid (aangezien de voorgeschreven contractvoorwaarden in een gedistribueerd register worden opgeslagen en niemand ze kan wijzigen) en de snelheid (wanneer aan de voorwaarden is voldaan, start het proces onmiddellijk).

De meest in het oog springende tekortkomingen is de vatbaarheid voor bugs en de complexiteit van het schrijven. Bovendien is de data-uitwisseling via transparante gedistribueerde registers niet geschikt voor veel banken en grote bedrijven. Ook schalingsproblemen en snelheid van transactieverwerking zijn ook nog steeds relevant hierin.

Maar over het geheel genomen is een smart contract een belangrijke doorbraak en een basis voor bredere toepassingen van de blockchain-technologie. Smart contracts hebben zich via ICO’s op de markt verspreid, maar hun toepasbaarheid reikt veel verder dan dat. De tijd zal uitwijzen of smart contracts andere belangrijke sectoren van de economie kunnen verstoren.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment