We kennen ondertussen het verhaal van de QuadrigaCX exchange maar wat betekent dit voor de crypto industrie?

Het is de laatste week overal in het nieuws geweest en heeft zowel crypto evangelisten als nieuwelingen geschokt.

Het gaat hier om het onwaarschijnlijke verhaal over de cryptocurrency exchange die geen toegang meer kan krijgen tot het geld van zijn klanten ($143m).

Hoe is dit kunnen gebeuren? Wie is de schuldige? En wat betekent dit voor de cryptocurrency industrie in de toekomst?

Wij proberen dit alles te beantwoorden in dit artikel.

Wat is QuadrigaCX?

Voor de mensen die nog niet van QuadrigaCX gehoord hebben, het was een grote Canadese cryptocurrency exchange die gevestigd was in Vancouver. Voorafgaand aan hun ineenstorting waren ze één van de grootste.

Hoewel de exchange niet één van de meest efficiënte of technologisch geavanceerde was, werd het door meer dan 100.000 Canadese cryptogebruikers vertrouwd als hun favoriete fiat gateway. Ze verwerkten een indrukwekkende hoeveelheid volume voor een zo’n simpele exchange.

De exchange liep tegen problemen aan en er waren een paar waarschuwingssignalen dat de onderneming niet werd uitgevoerd met de beste praktijken in het achterhoofd.

Inderdaad, ze hadden zelfs halverwege 2018 C$25m bevroren op hun CIBC bankrekening. De CIBC was bezorgd dat ze niet in staat waren om vast te stellen of de fondsen wel tot Quadriga behoorden. Terwijl deze fondsen uiteindelijk werden vrijgegeven, kreeg de exchange te maken met een achterstand bij het indienen van opnameverzoeken.

Deze problemen stapelden zich tegen het einde van het jaar op, toen klanten begonnen te klagen over het feit dat niet alleen de opnameverzoeken van Fiat voor altijd werden tegengehouden, maar ook de opnames van crypto’s werden tegengehouden.

Er was iets aan de hand en de crypto kanarie in de koolmijn was al lang dood.

Dus wat is er gebeurd?

De oprichter en CEO van QuadrigaCX was een individu met de naam Gerald Cotten. Hij was zeer bekend in de Canadese cryptocurrency scene en richtte QuadrigaCX op in 2013.

Gerald werd meerdere malen in de pers geciteerd met de uitspraak dat het bedrijf gebruik maakte van cold storage als het ging om het beheer van hun enorme voorraden cryptocurrency. Voor degenen die het niet weten, is cold storage het bewaren van de coins in een offline en veilige toestand zodat het buiten het bereik van hackers blijft.

Toen de meeste mensen deze uitleg van “Cold storage” hoorden, gingen ze ervan uit dat QuadrigaCX een multi-signature wallet schema gebruikte met minstens 2 of 3 belangrijke authenticaties. Dit zou betekenen dat Gerald één van de sleutels in zijn bezit had en twee andere personen bij Quadriga de andere.

Dit zou het voordeel hebben dat zelfs als één van die sleutels verloren zou gaan, de andere twee sleutels gebruikt zouden kunnen worden om de fondsen te ontgrendelen. Het is een standaardprocedure bij elke cryptocurrency business.

Er is slechts één echt probleem…

Gerald Cotten had één key authentificatieschema en hij was de enige houder van deze sleutel. Hij was ook de enige persoon die het wachtwoord of de seed words kende om toegang te krijgen tot deze wallets.

Gerald besloot ook om in december vorig jaar een reis naar India te maken, terwijl hij lang leed aan de ziekte van Crohn. Tijdens de reis werd Gerald ziek en werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Helaas overleed hij door de complicaties van de ziekte zonder dat iemand wist hoe hij bij de cold wallets kon komen.

Hij nam het geld letterlijk mee naar zijn graf.

Wat volgde er?

Zoals men kon verwachten, was het nieuws schokkend voor de meesten.

In eerste instantie raakte het tot de nieuwsdiensten dat het bedrijf bescherming van schuldeisers had aangevraagd. Toen kwam het nieuws dat de CEO was overleden met de private keys. De reactie van sommige veteranen uit de sector, zoals de Binance Exchange CEO, is veelzeggend.

Hoe kon een exchange van deze omvang zo’n amateuristisch walletbeheer protocol in werking stellen? Hoe kan een CEO met meer dan 130 miljoen dollar in een eenvoudig te stelen cryptografische valuta naar India reizen met de primaire key?

Er waren namelijk verschillende theorieën over de vraag of hij daadwerkelijk is overleden en of Quadriga vóór zijn dood voor problemen stond. Er waren ook vragen rond de andere oprichters van Quadriga en welke rol zij speelden.

We gaan voorlopig niet op al deze theorieën ingaan, maar uit dit debacle is één ding duidelijk: het heeft de adoptie van crypto’s geschaad.

De berichtgeving explodeerde op alle grote nieuwsredacties. Over de hele wereld werden mensen gewaarschuwd voor het feit dat een ongereguleerde crypto-uitwisseling niet echt door de overheid gemandateerde protocollen voor cold storage heeft.

Degenen die dachten aan het investeren in cryptocurrency, zullen er waarschijnlijk twee keer over nadenken. Degenen die ervan overtuigd waren dat cryptocurrency een “oplichterij” was, hebben nu meer voer om mee uit te spelen.

Niet uw keys, niet uw crypto?

Terwijl de meeste crypto-gebruikers de gevaren kennen van het achterlaten van geld op een exchange, waren er velen die dachten dat QuadrigaCX te vertrouwen was. Sommigen keken louter naar een mogelijkheid om fondsen te verplaatsen en raakten verstrikt in de puinhoop.

Naarmate meer en meer slachtoffers naar voren komen met de verhalen van hun verliezen, zal het zeker een verdere impact hebben op de mentaliteit van degenen die een investering overwegen.

Wat zal er nu gebeuren?

Gezien het feit dat QuadrigaCX niet gereguleerd was, is het moeilijk om te begrijpen hoe de Canadese overheidsinstellingen er precies bij betrokken zullen worden.

De British Columbia Securities Commission (BCSC) zegt dat het buiten hun toezicht valt omdat de firma geen geregistreerde effecten verkocht. De Ontario Securities Commission zegt dat ze het onderzoeken, maar er is geen duidelijkheid over wat ze precies kunnen doen om de fondsen terug te vorderen.

In de termen van enig potentieel voor onderzoek door de Federale Politie, zegt de exchange dat zij niet het subject zijn voor eventuele onderzoeken door de RCMP.

Dit juridische hiaat heeft namelijk een aantal kwesties gecreëerd voor degenen die geld hebben verloren op de exchange. Er zijn een aantal civiele vorderingen die opengesteld zijn tegen QuadrigaCX, maar gezien de schuldeiserbescherming die aan hen wordt verleend, zal het een zware strijd worden.

Enkele van de belangrijkste dingen die door dit debacle kunnen ontstaan, is wat het zou kunnen doen voor de lange termijn common-sense exchange regulation.

Mogelijke regelgeving?

Regelgeving wordt vaak beschouwd als een vies woord voor veel van de meest fervente aanhangers van crypto, maar het had kunnen helpen om de omstandigheden die daartoe hebben geleid, te voorkomen.

Als er meer toezicht zou zijn geweest op de eigenlijke activiteiten van de exchange dan zou de CEO waarschijnlijk niet zo nonchalant zijn geweest als het gaat om het management van het bedrijf. Er zou meer transparantie zijn geweest over hun fondsen en reserves.

Er zouden sancties zijn opgelegd als gevolg van het niet naleven van de regels en er zou een duidelijk omschreven protocol zijn geweest dat gevolgd zou moeten worden wanneer de CEO zou zijn gestorven.

Bovendien, als er vóór de ineenstorting van de beurs verdachte zaken aan de gang waren, dan had een overheidsregulator deze kunnen opsporen en corrigerende maatregelen kunnen nemen voordat de gebruikers schade werd berokkend.

De meeste crypto maximalisten denken graag dat ze de overheid niet nodig hebben om voor hen te zorgen in deze ongerepte markten. Maar als je alleen maar door omstandigheden in de QuadrigaCX puinhoop zou terechtkomen, dan zou je mening waarschijnlijk vrij snel veranderen.

Zal het veranderingen veroorzaken

Hoewel het lijkt alsof dit op korte termijn slecht is voor de crypto-industrie, kan dit op de lange termijn een noodzakelijke verandering van de industrie inluiden.

Regelgeving op basis van gezond verstand zal de sector waarschijnlijk opschonen, de talrijke “twijfelachtige” exchanges en andere ondoorzichtige entiteiten die in de ruimte opereren, wegnemen. Deze kunnen ook gekoppeld worden aan andere regelgeving die bijvoorbeeld in de STO-ruimte wordt voorgedragen.

Als de regelgevers in staat zijn om een gevoel van controle te creëren over een industrie die soms wetteloos is, dan is het waarschijnlijk om de aanhoudende angst voor potentiële gebruikers weg te nemen. Er zijn miljoenen gebruikers die aan de omheining zitten en op zoek zijn naar bevestiging om in de crypto wateren te springen.

Dit is iets wat in Japan is gebeurd in de nasleep van de Mt Gox. De regelgevers daar zijn begonnen met het maken van een aantal wetten rond de registratie van een crypto-uitwisseling. Het resultaat is een booming cryptocurrency industrie.

Aangezien het betrekking heeft op de huidige Quadriga-gebruikers, kan men alleen maar hopen dat zij in staat zijn om wat geld terug te krijgen. De burgerlijke rechtszaken zouden kunnen beginnen met het vervolgen van de operatoren of ze zouden kunnen proberen om fondsen terug te krijgen uit het landgoed van Gerald Cotton.

Er zijn ook heel wat fondsen die verbonden zijn met een paar betalingsprocessors. Als de rechtbanken kunnen bewijzen dat deze fondsen van Quadriga zijn, kunnen ze worden teruggevorderd.

Dit verhaal zal ongetwijfeld in de geschiedenis van Bitcoin opgaan, vergelijkbaar met die van Mt Gox en anderen. En, iets zegt ons dat we net als Gox alleen maar het begin ervan hebben gehoord…..

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u gewoon een andere mening? Laat het ons dan zeker weten! Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. Deze groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment