Wekelijkse update 11 – 17 mei

Wekelijks TA overzicht – Bearish 🐻

Totale Market Cap: ~ $259 miljard (~2%)
BTC Prijs: ~ $9.472 (~2.26%)
BTC-dominantie: 67.4%
Opmerkelijke movers: Electroneum (180%), Zilliqa (49%), Omisego (25%), THETA (17%), Enjin (15%)

Bitcoin heeft weer een volatiele week achter de rug. Bitcoin crashte op 10 mei tot $8.100 en sprong op donderdag 14 mei terug richting de $9.944. Zo haalde BTC een prijsverschil van $2.000 op 1 week tijd. Op moment van schrijven wisselt BTC/USD van hand tegen de prijs van $9.472, dit terwijl de markt zich klaarmaakt voor een nieuwe poging om boven de $10.000 te breken.

Welkom bij de post-halving realiteit

Men zegt dat de halving een non-event was, en men heeft volkomen gelijk als het gaat om de eerste reactie van de markt. De halving is niet zomaar een gewoon macro-event, zeker niet zoals bv. bij een aankondiging van het monetair beleid of een verslag over de inflatie. Het is slechts een mijlpaal in de netwerk-evolutie die op lange termijn gevolgen kan hebben, maar geen onmiddellijk effect heeft op de prijsactie, aangezien het geen nieuwe informatie voor de marktdeelnemers bevat.

In feite was de gebeurtenis overhyped, waardoor er een zeer volatiele omgeving ontstond vóór de halving. Veel deskundigen geloofden dat de prijs zou kunnen dalen als gevolg van het “koop het gerucht, verkoop het feit” effect, maar dat scenario werd vooraf al uitgespeeld. Kortom, BTC/USD beleefde een kortstondige sell-off, maar herwon al snel opnieuw dit gebied.

Bitcoin meter

Markt dominantie

  • 1. Bitcoin - 67.6%
  • 2. Ethereum - 8.5%
  • 3. Ripple - 3.7%
  • 4. Thether - 3.3%

BTC - Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data

BTC/USD: Technisch perpsectief algemeen – Bitcoin loopt het risico om het bullish patroon van acht opeenvolgende ‘green weekly candles’ te doorbreken, tenzij Bitcoin er de komende dagen in slaagt om een sterk bullish momentum te ontwikkelen. Deze ontwikkeling kan een signaal zijn dat de Bitcoin-prijs wellicht een neerwaartse correctie zal ondergaan voordat er weer een bullish wave zal plaatsvinden.

BTC/USD-weekly chart – De initiële sterke support wordt gecreëerd rond het gebied van $9.000-$9.200 dat eerder deze maand diende als een resistance voor BTC. Nu heeft het de mogelijkheid om de neerwaartse druk te verzachten en nieuwe koopinteresse aan te wakkeren. Als deze gebroken is, kan de sell-off uitgebreid worden naar de SMA50 weekly. Als het er niet in slaagt om het bloedbad te stoppen, dan zal de $8.100 terug in beeld komen. Dit is het laagste niveau van deze week, de volgende support ligt verder op $7.490 (het laagste niveau van 2 weken geleden).

Aan de andere kant, zodra de prijs boven de $9.800 uitkomt, kan het herstel worden uitgebreid naar de psychologische $10.000. Een duurzame beweging boven dit gebied zal de weg openen naar $10.500, wat meteen het hoogste niveau van 2020 zou betekenen.

BTC prijsanalyse aan de hand van data –  Het IOM Around the Current Price signaal is bedoeld om een zeer granulaire groepen van beleggers te voorzien die winsten of verliezen realiseren in de buurt van de huidige prijs. Het signaal benadrukt 10 clusters van relevante adres groepen die rond een +-15% kloof van de huidige koers zijn verdeeld.

Laten we eens kijken naar dit signaal toegepast op de huidige koers van Bitcoin. Een snelle analyse onthult dat $9700 een sterk niveau van resistance is met meer dan 800.000 adressen waarvan de posities rond die prijzen liggen. Op vergelijkbare wijze lijkt 9500 een sterke support te zijn met meer dan 1,2 miljoen adressen die posities innemen op dit niveau.

Als Bitcoin de 9.925 dollar overschrijdt, zou het volgende niveau van resistance tussen 9.925 en 10.215 dollar liggen, waarbij zo’n 646.000 adressen rond de 274k BTC vasthouden. Dit is een iets kleiner volume dan het vorige resistance niveau. Als Bitcoin dat niveau overschrijdt, zou het hoger kunnen blijven gaan tot $11.000. zonder al te veel weerstand.

Maar wat als de prijs van Bitcoin begint te dalen? – De IOMAP-analyse toont aan dat BTC een sterk supportniveau heeft van 8.747 tot 9.037 dollar, waar bijna 1,5 miljoen adressen in totaal 860.000 BTC kochten.

Het tij is aan het keren

Ondertussen blijven de langetermijnvoorspellingen meestal bullish, en de halving is slechts een deel van deze analyse. Volgens Morgan Creek Digital veranderen institutionele beleggers hun houding ten opzichte van Bitcoin, terwijl banken hun services beginnen te verlenen aan cryptocurrency exchanges. In het interview met Yahoo Finance legde Morgan Creek Digital uit:

“Bitcoin gaat niet weg. Je begint te zien dat veel Wall Street-beleggers het daadwerkelijk in hun portfolio’s opnemen. En ze beginnen ook een track record te hebben voor deze exchanges of bedrijven, zodat ze de financiële prestaties kunnen beoordelen. Dus ik denk dat wat je uiteindelijk gaat zien, is dat banken deze ruimte niet kunnen negeren.”

Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten als exchanges en cryptocurrency investment funds nieuwe derivaten en complexe instrumenten lanceren die het mogelijk maken voor grote spelers om blootstelling te verkrijgen aan deze aantrekkelijke markt, met inachtneming van de bestaande wettelijke vereisten.

Onze 6 belangrijkste artikels

Nieuwe on-chain data laat de impact op miners zien na de Bitcoin-halving

Vlak voor de halving van 11 mei werden de totale miner inkomsten gechat op 17 miljoen dollar. Volgens data die door Blockchain.com werd verzameld is dat nu nog zo’n 7,82 miljoen dollar.


Op 11 mei werd de BTC block-reward met 50% verlaagd tot 6,25 BTC, waardoor de miner inkomsten onmiddellijk met 48% daalden.

De toegenomen druk op de miners heeft velen ertoe gedwongen om te plooien. Alejandro De La Torre, vicevoorzitter van de pool Poolin, denkt dat een aanzienlijk aantal miners, die maar liefst 30% van de totale hash-rate van het BTC-netwerk uitmaken, op dit moment moeite hebben om winst te maken. Dit komt grotendeels doordat ze gebruik maken van oude en inefficiënte apparatuur, zoals de S9-antminer van Bitmain.

Het Chinese nieuwsagentschap ChainDD meldt dat Wu Tong, de adjunct-directeur van het CECBC Blockchain Special Committee van het Ministry of Commerce, verwacht dat de mijners te maken krijgen met een sterke concurrentie te midden van een hogere consolidatie van de industrie.

“Voor de Bitcoin-mining industrie zal ongeveer 20%-40% van de miners op korte termijn moeten sluiten, omdat de inkomsten afnemen. Op de lange termijn, met de komst van het regenseizoen, zal de computing power weer opleven en uiteindelijk een relatief gestabiliseerde staat bereiken. Tijdens dit proces zullen de kleine en middelgrote apparaten onvermijdelijk worden stilgelegd en zal de concentratie in de industrie toenemen”.

De transactiekosten stijgen ook, met ongeveer 400% sinds begin mei en ze hebben nu hun hoogste niveau bereikt sinds juli 2019, zo meldt Bitinfocharts.

Terwijl de miners op korte termijn pijn gaan lijden, kan een post-halving piek in de Bitcoin-prijs op de lange termijn leiden tot een hogere omzet met meer deelnemers die zich uiteindelijk weer bij het netwerk gaan aansluiten.

Reddit plant de implementatie van een “Community Points”-systeem op Ethereum

Reddit lanceert een nieuwe cryptocurrency genaamd Moon. Deze kan gebruikt worden om /CryptoCurrency subredditers te belonen.

Moons zijn ERC-20 tokens die worden uitgegeven op de Ethereum-blockchain. Ze kunnen worden getransfereerd, getipt en uitgegeven in de subreddit via Reddit’s iOS of Android app.

Reddit zegt dat Moons gedecentraliseerd zijn en niet gecontroleerd worden door Reddit of community moderators, zodat gebruikers echt eigenaar kunnen zijn van hun bezittingen.

“In eerste instantie zullen er 50 miljoen Moons worden verdeeld op basis van karma dat tot nu toe in het subreddit is verdiend. Het bedrag dat elke volgende maand wordt verdeeld zal op 5 miljoen starten en elke cyclus zal telkens met 2,5% afnemen, zodat het totale aantal Moons dat in loop der tijd wordt verdeeld, een maximum van 250 miljoen bereikt”.

Het sociale user-generated content netwerk zegt dat de eerste Moons zullen worden verdeeld onder actieve medewerkers die ten minste 100 karma hebben vergaard in de r/CryptoCurrency community. Karma wordt verdiend door populaire berichten en commentaren te creëren.

Moons zullen geleidelijk aan uitgerold worden in de komende dagen en de functie zal in bèta-test blijven, dit gedurende de hele zomer.

Bankreus JPMorgan Chase biedt voor Bitcoin (BTC) een brug aan voor de klanten van Coinbase.

De grootste bank in de Verenigde Staten heeft zijn standpunt over Bitcoin herzien. JPMorgan Chase biedt nu bancaire services aan voor de cryptocurrency exchange Coinbase en Gemini. Dit is een cruciale en kritische wending voor Bitcoin en digital assets als een opkomende mainstream vorm van geld.

JPMorgan Chase zal in de VS gevestigde klanten van Coinbase en Gemini in staat stellen om ACH (automated clearing house) geld op te nemen en over te maken, wat het einde betekent van het anti-crypto-tijdperk van de bank onder leiding van CEO Jamie Dimon, de meest uitgesproken crypto-criticus van de industrie.

Dimon noemde Bitcoin in september 2017 “een fraude“. De chief executive

Zijn uitspraken 2 jaar geleden

officer ging nog een stap verder toen hij dreigde met het ontslaan van “domme” werknemers die betrapt werden op het verhandelen van de cryptocurrency.

Volgens anonieme bronnen, werden Coinbase en Gemini in april al goedgekeurd door JPMorgan Chase. Dit is de eerste keer dat de bankgigant een crypto-bedrijf als klant aan boord krijgt. De bankrelatie zal de crypto-klanten van de exchange in staat stellen om opnames, overschrijvingen en stortingen van en naar Coinbase en Gemini te voltooien, waardoor een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan het Digital Asset-ecosysteem.

Hoewel Bitcoin censuurbestendig is en niet gecontroleerd wordt door overheden, centrale banken of centrale autoriteiten, heeft het netwerk deelname nodig van grote financiële instellingen om tot massa adoptie te komen. Zonder een brug die klanten in staat stelt hun bankrekeningen te koppelen aan een Cryptocurrency Exchange, waardoor vlotte en snelle overboekingen mogelijk zijn, zou het bereik van digitale assets beperkt kunnen blijven.

Zowel Coinbase als Gemini hebben zich gericht op het ontwikkelen van sterke regelgevingskaders die hen uiteindelijk in staat stelden om een streng doorlichtingsproces te doorlopen op weg naar goedkeuring door de bankgigant.

JP Morgan’s toetreding tot de crypto-services valt samen met recente onthullingen over industriebeïnvloeders en gesofisticeerde traders die Bitcoin in handen hebben. Hedgefondsbelegger Paul Tudor Jones kondigde vorige week nog aan dat hij op BTC wedt met een geschatte allocatie van 2% in het portfolio van zijn fonds naar Bitcoin-futures. CNBC’s Joe Kernen heeft ook zijn Bitcoin-holdings bekrachtigd na zijn geleidelijke overgang van crypto-scepticus naar crypto-belegger.

Crypto-beleggers maken zich nu op voor het 4de tijdperk.

Samsung Galaxy A Quantum aangekondigd met quantum encryptie technologie

De elektronicagigant Samsung en SK Telecom hebben de Galaxy A Quantum gelanceerd. Het nieuwe apparaat is ’s werelds eerste 5G smartphone met een quantum random number generator (QRNG) chipset.

De chipset, ontwikkeld door SK Telecom’s in Zwitserland gevestigde dochteronderneming, ID Quantique, genereert willekeurige nummers door middel van quantum-crypto technologie om veilige keys te creëren die niet gehacked kunnen worden, aldus de aankondiging. De release kenmerkt de voortdurende overgang naar een digitale economie die snel, mobiel, wrijvingsloos en ongehinderd verloopt. De ingenieurs van Samsung merken op dat de nieuwe Quantum Tech-integratie verschillende functies van de toestellen zal beveiligen.

De QRNG-chipset verbetert de veiligheid van verschillende toepassingen zoals SK Pay, T ID login en Initial. T ID wordt gebruikt voor het inloggen op verschillende online diensten, waaronder 11th Street, FLO, T Map, T-lidmaatschap, Wavve, Who en anderen, en de dienst wordt gebruikt door meer dan 19 miljoen klanten“.

Initieel is het een mobiele elektronische certificatie service met een blockchain. Het stelt smartphone-gebruikers in staat om op een veilige manier persoonlijke certificeringen te versturen. SK Telecom zegt dat het het aantal toepassingen en services die gebruik kunnen maken van de quantum-aangedreven chipset zal uitbreiden om de veiligheid te verbeteren.

Samsung lanceerde hun Blockchain Keystore voor het eerst in maart 2019, waardoor consumenten hun digitale data en private keys in een handomdraai kunnen managen en controleren ter ondersteuning van blockchain-gebaseerde platformen en cryptocurrencies. Het platform stelt crypto-liefhebbers in staat om hun bezittingen rechtstreeks op hun smartphone op te slaan, waarbij in eerste instantie Ethereum en de op-Ethereum-gebaseerde tokens worden ondersteund. Samsung voegde afgelopen augustus ook ondersteuning toe voor Bitcoin (BTC), dit op zijn blockchain aangedreven smartphones.

Eerder deze maand kondigde de elektronicagigant een samenwerking aan met het digitale valutabetalingsplatform Swipe met als einddoel om een cryptocurrency betalingsfunctie toe te voegen aan de Samsung Pay-wallet.

ErisX kondigt de lancering aan van de eerste Amerikaanse Ether Futures-contracten

De in Chicago gevestigde crypto-exchange ErisX heeft haar leden en deelnemers ervan op de hoogte gebracht dat zij zullen beginnen met het aanbieden van de handel in Ether-futures. De stap komt een paar dagen nadat ErisX aankondigde dat het een virtuele valutavergunning heeft ontvangen van de New York Department of Financial Services, en zou beginnen met het aanbieden van handelsdiensten in wat het strengste reguleringsregime van de natie is.

Vanaf vandaag hebben individuele en institutionele beleggers toegang tot fysiek geleverde futures-contracten op basis van ETH-USD met maandelijkse en driemaandelijkse expiraties. De ErisX futures exchange handelt naast de ErisX spotmarkt op een verenigd en innovatief platform dat prijstransparantie en onderpandsefficiëntie mogelijk maakt“, aldus de blogpost.

Fysiek afgewikkelde futures-contracten leveren bij het verstrijken van de looptijd ETHER-tokens op, in plaats van het fiat-equivalent. Vorig jaar begon ErisX ook al met het aanbieden van Bitcoin futures.

Ether futures zijn al lang in overweging door de Amerikaanse toezichthouders. In mei 2019 vertelde een ambtenaar van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aan CoinDesk dat het bereid zou zijn om Ether futures goed te keuren op voorwaarde dat de voorgestelde contracten aan de reglementaire vereisten voldeden.

CFTC Voorzitter Heath Tarbert, die vorige zomer aantrad, weergaloppeerde deze opmerkingen later in 2019 en ging zo ver dat hij de lancering van de Ether-futures contracten in 2020 al aankondigde.

“Het is mijn mening als voorzitter van de CFTC dat Ether een commodity is,” zei hij in oktober.

Visa International heeft een patent aangevraagd voor een cryptocurrency systeem dat bedoeld is om de fysieke valuta te vervangen!

Naar verluidt heeft Visa een patentaanvraag ingediend waardoor het een digitale valuta zal ontwikkelen die mogelijk gebruik maakt van de Ethereum blockchain. Het United States Patent and Trademark Office (USPTO) publiceerde donderdag de patentaanvraag met de titel “digital fiat currency”.

De aanvraag streeft naar een patent voor een digitale valuta die zou worden uitgevoerd op een blockchain. De digitale munteenheid zou onder de controle van een centrale entiteitscomputer staan. De computer van de centrale entiteit genereert vervolgens de digitale valuta die op een blockchain is vastgelegd en “kan bepalen dat een bepaalde digitale valutaeenheid aan de blockchain moet worden toegevoegd of van de blockchain moet worden verwijderd”. In de aanvraag werd Ethereum genoemd als zijnde de blockchain die gebruikt zou kunnen worden om de digitale valuta op te laten draaien.

De indiening legt verder uit dat het betalingsecosysteem 100% digitaal kan worden en dat “cash zonder problemen uit de markten kan worden verwijderd” om het betalingsecosysteem te verbeteren. “Gebruikers kunnen digitaal geld in handen hebben op dezelfde manier als de lokale fysieke valuta.”

In detail zal het project twee registers hebben:

  1. Het eerste register – Dit laat zien dat “de digitale valuta voor een bedrag geassocieerd is met de denominatie voor een publieke key gekoppeld aan een digitale wallet”.
  2. Het tweede register – Dit heeft betrekking op de “verwijdering van het cash geld van een fiatvalutasysteem”. Om ervoor te zorgen dat de stablecoin waarde wordt gestabiliseerd: “Elke keer dat een dollar aan digitale fiatvaluta wordt gekoppeld, zorgt de centrale entiteit ervoor dat een corresponderend fysiek dollarbiljet uit de omloop wordt genomen, om de waarde van de digitale fiatvaluta te regelen.”

Hoewel de toepassing de Amerikaanse dollar noemt als de valuta die in het project zal worden gebruikt, zegt een ander artikel van Forbes dat hetzelfde mechanisme zou kunnen worden toegepast op andere soevereine valuta’s zoals de Euro en de Britse pond.

Bijkomend – Je kunt iets dat je niet hebt uitgevonden of dat niet nieuw is patenteren, dus Visa’s patentaanvraag mag niet zo eng zijn dat zelfs als het problemen oplevert, het niet veel zin heeft, ook al is het afdwingbaar. Gevestigde financiële instellingen zullen niet in staat zijn om het patentrecht te gebruiken om de crypto-industrie te stoppen.

Save the best for last

Een vooropgesteld voorbeeld voor de rest?

Telegram’s TON heeft opgehouden te bestaan, wie is de volgende? Pavel Durov, de oprichter van Telegram, sloot officieel het blockchain project af dat beloofde een revolutie teweeg te brengen, inclusief de manier waarop we geld naar elkaar zouden sturen. Hij verwees naar regelgevingsbarrières als de belangrijkste reden voor deze beslissing. Het nieuws kwam niet als een totale schok, aangezien het project al geruime tijd te maken had met verschillende regelgevingskwesties. Het bewijst echter wel dat de overheid daadwerkelijk de kracht heeft om elk project dat als een bedreiging wordt beschouwd, om zeep te helpen.

Volgens Pantera Capital Founder, Dr. Steven Waterhouse, staat de Libra van Facebook voor soortgelijke risico’s, indien de Amerikaanse overheid geen enkele particuliere onderneming de dollar laat uitdagen of laat concurreren met het bestaande financiële systeem. Hij wees erop, dat Facebook of Telegram, of andere willekeurige startups die proberen om hun stablecoins op te bouwen die potentieel de digitale valuta van de centrale bank kunnen bedreigen of bestaande andere fiat valuta’s, gedoemd zijn om een sterke reactie van de regelgevers te krijgen.

Crypto-term van de week:

Full node – Nodes die de hele geschiedenis van een blockchain downloaden om de regels ervan na te leven en af te dwingen.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel): 

1.Vitalik Buterin zegt dat ETH 2.0 nog steeds op schema zit. Het is een Cruciale Multi-Client Testnet – Met een onlangs gelanceerd multi-cliënt testnet, is de Ethereum 2.0 op schema om aan zijn “Phase 0” pre-lanceringsvereisten te voldoen, zo zei de Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin afgelopen maandag. In het bijzonder benadrukte hij de recente release van het eerste ETH 2.0 multi-client testnet. De lancering van het nieuwe netwerk, dat “Schlesi” wordt genoemd, is een belangrijke mijlpaal voor de ontwikkeling van ETH 2.0, aangezien het een lastige pre-lanceringsvereiste is dat twee of meer compatibele klanten samen een test uitvoeren voor minstens twee maanden.

2.De laatste Bitcoin Halving Block had een geheim bericht – De derde Bitcoin-halving vond maandag plaats, waardoor de nieuwe aanvoer van Bitcoin in block 630.000 werd gehalveerd. Maar in het voorlaatste blok, 629.999, stond een geheime boodschap, een eerbetoon aan de oorsprong van Bitcoin. “NYTimes 09/Apr/2020 with $2.3T Injection, Plan Far Exceeds 2008 Rescue,” luidt het block. Deze tekst werd geschreven in de coinbase transactie, waarbij de miner zichzelf de beloning toestuurde.

3.“Fed go brrr”: Federal Reserve meme slaat aan bij Bitcoin-believers – De Federal Reserve, normaliter een stabiele instelling, kreeg in maart een virale meme nadat het 2,3 biljoen dollar had ‘bijgedrukt’ om de COVID-economie een handje te helpen. De meme, die bekend staat als “Money Printer go Brrr” of gewoon “Fed go Brrr,” laat centrale bankiers zien die een oneindige voorraad dollars uitgeven en het heeft zelfs een speciale website. De meme heeft veel weerklank teweeggebracht bij mensen, die zich afvragen hoeveel financiële middelen de Fed nog kan uitgeven. Maar het kreeg vooral een bijzondere weerklank bij één subcultuur: de oude Bitcoin-believers die de laatste interventie van de Fed zien als extra bewijs dat het monetair beleid uit de hand aan het lopen is.

4. Nieuwe Chinese miningpool wordt onmiddellijk de achtste grootste BTC-miningpool – De nieuwe in China gevestigde miningpool “Lubian” is goed voor 5,15% van de totale Bitcoin (BTC) hash rate, dit amper drie weken na de verwerking van het eerste block. De pool werd oorspronkelijk gespot op 12 mei door BlockBeats, een Chinese blockchain nieuwszender. Lubian is momenteel de zesde grootste miningpool, met een Hashrate van 6,30 EH/s, dat blijkt uit data verkregen van btc.com. De miningpool dook voor het eerst op op 24 april, toen het block #627.441 vond.

5.MakerDAO Sluit het Single-Collateral DAI-systeem af – De MakerDAO community heeft het Single-Collateral DAI (Sai) systeem afgesloten omdat het protocol volledig overgaat in het nieuwe Multi-Collateral DAI (MCD of Dai) systeem. In november 2019 werd MCD op MakerDAO geactiveerd als een upgrade van het Dai-protocol. Terwijl Sai alleen wordt ondersteund door ETH-onderpand, wordt MCD ondersteund door verschillende soorten assets, waaronder momenteel ETH, BAT en USDC.

6.World Economic Forum deelt zijn visie op een gedecentraliseerde, wereldwijde economie – Sommige samenzweringstheoretici zien het World Economic Forum (WEF) als een “cabal of elites” die de wereld willen regeren en alledaagse burgers onder hun duim houden. Zulke anti-Davos commentatoren zullen niet blij zijn met het feit dat de Global Blockchain Council van het WEF al meer dan een jaar lang in stilte werkt aan een document dat bedoeld is om de basis te leggen voor een gedecentraliseerde economie.

Aankomende events –

18 mei –

  • Omisego – Coinbase pro listing

20 mei –

  • Matrix AI Network – Matrix eerste halving

22 mei – 

  • Zilliqa – Zilon 2.0
What's your reaction?

Leave a comment