Wekelijkse update 12 – 18 augustus

Bitcoin’s status als een wereldwijde safe haven werd deze week zwaar onder de loep genomen, dit doordat de prijs met 19% gedaald is tot een dieptepunt. Deze daling was dan ook van technische aard omdat de koers er niet in slaagde om voor de tweede keer in een maand tijd de 12.000 dollar te overwinnen. Zoals we vorige week meldde, zou een nieuwe afwijzing op dit punt betekenen dat het de tweede opeenvolgende lower high van Bitcoin is, sinds juni. Wat een duidelijk signaal geeft dat er een bearish trend-omkering aan de gang is.

Terwijl de Bitcoin instortte, bleef goud en andere traditionele safe havens stijgen. Het edelmetaal piekte tot $1.546 per ounce deze week, het hoogste niveau in meer dan zes jaar.

Bitcoin heeft een belangrijke correctie voor ogen

Bitcoin was deze week één van de slechtst presterende cryptocurrencies, met een daling van meer dan 13% op het moment van schrijven. Een duidelijke flash crash heeft de Bitcoinprijs op donderdag naar beneden getrokken tot een prijs van minder dan 9.500 dollar.

De terugval was aanzienlijk omdat het een belangrijke support verloor en Bitcoin steeds dichter bij het oversold niveau kwam op de relatieve sterkte-index (RSI). Voor de tweede keer sinds februari kwam Bitcoin’s dagelijkse RSI in de buurt van de lage 40. Oversold niveaus worden meestal aangeduid wanneer de RSI van een asset onder de 30 komt.

Bitcoin herstelde al snel terug richting de $10.000 en werd op vrijdag zelfs verhandeld rond de $10.410, volgens Bitstamp. Op het moment van schrijven, was de wisselkoers BTC/USD zelfs boven de $10.700 dollar.

Altcoins vallen in

Ondanks een daling van meer dan 13% is het aandeel van Bitcoin in de globale crypto-markt wel stabiel gebleven rond 69%, dit zegt al veel over de toestand van de altcoins.

Assets die niet de naam Bitcoin dragen, verloren deze week een totale waarde van $10 miljard, waarvan een aantal van de toonaangevende spelers dubbelcijferige verliezen noteerden.

Ethereum behoorde tot één van de grootste verliezers en daalde met 12,9% tot 184,65 dollar. XRP daalde niet alleen naar een jaarlijks dieptepunt, maar doorbrak ook een belangrijke support voor het long-term perspectief. Tegen Vrijdag, had XRP een wekelijks verlies van 12.8% geboekt, waardoor het verhandeld werd rond de $0.2611.

De Litecoin-prijs viel met 13,3% tot $74,67. EOS daalde alsook met 9,8% tot ongeveer 3,57 dollar.

Bitcoin cash presteerde dan weer beter dan de rest zijn collega’s, en daalde slechts met 2,5% tot 311,25 dollar.

Is goud de geprefereerde safe haven

Naarmate de wereldwijde aandelenmarkten hun sell-off deze week hervatten, is goud als één van de best presterende assets uit de bus gekomen. Het gele metaal steeg in de loop van de week met 1%, waardoor het maandelijkse rendement op momenteel 7% uitkomt

Investeerders kopen goud om zich in te dekken tegen de reële inflatie, de wereldwijde handelsoorlogen en een neerwaartse wereldeconomie.

De goudkoorts werd deze week bevestigd nadat Duitsland de tweede grootste economie was die in het tweede kwartaal werd ingekrimpt.

Tot vorige week zat Bitcoin in een lockstep met goud, volgens Bloomberg. Dit gedurende ruwweg 58% van de tijd. De cijfers leken erop te wijzen dat beleggers Bitcoin zagen als een alternatieve safe haven in tijden van onzekerheid. Dat verhaal werd deze week onder de loep genomen omdat beide assets hard van elkaar verschilden.

Het bewijs dat Bitcoin een niet-correctionele store of value is, is veel sterker dan de correlatie met goud. Bitcoin heeft een sterkere neiging om zich onafhankelijk van de bredere markt te bewegen dan in lockstep (of omgekeerd) met een bepaald asset.

De oplichtingsmarkt breidt ook verder uit

Sommigen hebben gespeculeerd dat er meer achter de recente daling van Bitcoin zit dan alleen maar technische trading. Dovey Wan, één van de oprichters van Primitive Crypto, beweert dat een Chinese Ponzifraude ook kan bijdragen aan deze daling.

Toen we voor het eerst het nieuws op donderdag aankondigde, waren de cryptomarkten in een ernstige terugval verwikkeld. Op dit ogenblik, was er geen direct verband tussen de zogenaamde Ponzifraude en de prestaties van de markt.

In een reeks tweets zei Wan dat ze een “pure ponzi”-regeling met PlusToken, een Chinese digitale wallet service die de klanten een hoog rendement beloofde, aan het licht heeft gebracht. Volgens Wan heeft PlusToken sinds midden 2018 tien miljoen investeerders opgelicht voor een bedrag van 3 miljard dollar.

BAKKT zal van start gaan in september

Bakkt, de nieuwe dochteronderneming van Intercontinental Exchange, bevestigde vrijdag dat het New York State Department of Financial Services heeft ingestemd met de lancering van zijn langverwachte Bitcoin futures markt. Kelly Loeffler, Bakkt’s CEO, zegt dat de nieuwe Bitcoin futures markt van plan is om op 23 september van start te gaan.

“Een jaar geleden, kondigden wij onze ambitieuze visie aan om institutionele infrastructuur aan digitale assets met een end-to-end gereguleerde markt te brengen,” zei Loeffler in een officiële blogpost. “Die visie zal worden gerealiseerd op 23 september wanneer Bakkt de custody lanceert en dagelijkse en maandelijkse Bitcoin futures-contracten fysiek aflevert in samenwerking met ICE Futures U.S. en ICE Clear US.”.

De oprichting van Bakkt meer dan een jaar geleden werd gezien als een belangrijke stap om cryptocurrencies naar mainstream investeerders te brengen. De futures contracten werden reeds goedgekeurd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), maar de lancering ervan werd de voorbije negen maanden verschillende keren uitgesteld.

Het momentum begon vorige maand weer te herleven nadat Bakkt eindelijk begon met het testen van haar fysiek afgewikkelde futures-contracten. Op dat moment meldde we dat deze markt tegen het einde van het derde kwartaal klaar zou zijn voor lancering.

Een vertraagde lancering heeft Bakkt er niet van weerhouden om honderden miljoenen dollars in beleggingsfondsen aan te trekken. Het platform wordt gesteund door enkele van Amerika’s grootste bedrijven en heeft al $740 miljoen opgehaald via de Serie A-financiering.

Seed CX begint met het testen van fysiek afgewikkelde bitcoin margin swaps

Seed CX, de leverancier van Bitcoin derivaten, is begonnen met het testen van zijn margin swaps producten voor gebruikers.

De investeerders kunnen nu instappen om de swaps product van Seed CX uit te proberen, kondigde het bedrijf aan.

Edward Woodford, CEO van Seed CX, vertelde dat de testen de marktpartijen in staat zullen stellen om zowel hun connecties met de markt als de producten zelf te testen, dit “om ervoor te zorgen dat ze aan de verwachtingen voldoen”.

“We zijn zeer opgewonden dat we begonnen zijn met het testen van ons fysiek afgewikkelde Bitcoin-derivatenproduct,” zegt Seed CX-voorzitter Brian Liston in een verklaring. “We zijn bij de laatste stap!”

 

Woodford zei tegen The Block dat het bedrijf de komende drie maanden zijn live swaps product zou kunnen lanceren.

“De termijn van drie maanden is niet vast, omdat we wachten op de goedkeuring van de regelgeving en we hier dus geen controle over hebben”, toevoegend:

“Vanuit een technologisch oogpunt zijn we er klaar voor. De andere factoren die onze tijdlijn kunnen beïnvloeden, zijn de standpunten van de regelgevers over deze producten”.

 

In zijn verklaring zei Liston dat zodra de tests met succes zijn afgerond en de toezichthouders deze hebben geëvalueerd, het bedrijf “in staat zal zijn om een hoognodige margined fysiek afgewikkelde digitale asset-derivaat te lanceren voor klanten in de V.S.”.

Fair PC-mining zou een realiteit voor Monero kunnen zijn

In de afgelopen week werd aangekondigd dat Monero’s nieuwe RandomX-algoritme vier veiligheidsaudits heeft ondergaan. RandomX is het plan om Monero’s ‘egalitair ideaal’ voor cryptografie in te luiden. De audits identificeerden en verhelderden een aantal problemen en brachten Monero een stap dichter bij een fair mining. Uit het Open Source Technology Improvement Fund:
“RandomX streeft ernaar om zeer geoptimaliseerde aangepaste hardware langzamer of veel minder efficiënt te maken dan algemene computerhardware die voor iedereen beschikbaar is. De gedachte achter deze stap is dat hardware die voor iedereen beschikbaar is veel meer kans is om gebruikt te worden door de algemene bevolking en liefhebbers”.

Het doel is om de mining algoritmes zo complex te maken dat het ASIC mining machines zoals die van ASIC voorbijgestreefd maakt, terwijl het ook compatibel is met gewone apparatuur. De mensen van Weiss Ratings hebben onlangs hun oog laten vallen op XMR en RandomX. Weiss hypothetiseerde de mogelijkheid dat fair mining een realiteit zou worden, door te twitteren:
“Monero’s RandomX-algoritme heeft tot doel het “egalitaire ideaal” voor cryptografie te bevorderen door het moeilijker te maken voor ASIC’s en FPGA’s om transacties te verifiëren. Het zal het speelveld gelijk maken, maar het zal het ook moeilijker maken om een 51% aanval uit te voeren en centralisatie tegen te gaan”.

Als het grote publiek en liefhebbers hun PC-macht achter een bepaalde munt zouden kunnen gooien, zou die munt baat hebben bij echte decentralisatie. Wat we nu hebben met Bitcoin en anderen is semi-decentralisatie, waarbij een handvol grote mijnpoelen al het werk doen. Gelukkig hebben die poelen zich tot nu toe welwillend getoond en worden ze sterk gestimuleerd om dat te blijven.

Samsung's cryptocurrency wallet voegt in alle stilte Bitcoin-ondersteuning toe

Volgens bijgewerkte informatie op de website van Samsung heeft Cryptocurrency Wallet, de Blockchain Keystore, ondersteuning toegevoegd voor het paradepaardje van de cryptocurrency nl. bitcoin.

Zoals voor het eerst gemeld door The Block, ondersteunt de cryptocurrency wallet van het bedrijf nu schijnbaar het Ethereum netwerk, evenals bitcoin en Kakao’s inheemse Klaytn blockchain. De Zuid-Koreaanse technologiegigant heeft geen officiële aankondiging gedaan, wat in de toekomst zou kunnen betekenen dat het in de toekomst meer steun voor meer cryptocurrencies op een gelijkaardige manier zal toevoegen.

De steun is echter beperkt tot een paar mobiele apparaten in zijn gamma. Op dit moment hebben de paradepaardjes van Samsung, de Galaxy S10, S10+, S10 5G en S10e, evenals de onlangs gelanceerde Note 10 en Note 10+, de cryptocurrency wallet.

Nieuw-Zeeland geeft groen licht voor inkomen en salarissen in cryptovaluta.

De regelgeving voor de sector van de cryptocurrency is in veel jurisdicties een moeizame strijd geweest, aangezien er nog steeds veel afwijkende meningen lijken te bestaan over de manier waarop deze precies moet worden behandeld of toegestaan. Maar ook in een paar landen beginnen de inspanningen om crypto officieel als legaal te erkennen, vruchten af te werpen.

Nu, volgens informatie gepubliceerd door de Nieuw-Zeelandse belastingregulatoren, zal cryptovaluta worden gelegaliseerd en kunnen werknemers beginnen met het ontvangen van salarissen in digitale valuta. De uitspraak zal naar verwachting officieel beginnen, vanaf 1 september.

De Belastingdienst van Nieuw-Zeeland heeft onlangs op woensdag 7 augustus een fiscaal informatiebulletin uitgebracht. Het vermeldt duidelijk details over de nieuwe uitspraak onder 91D van de Tax Administration Act 1994, die de werkgevers van de werknemers toestaat om hun loon in crypto uit te betalen, met ook fiscale bepalingen.

Institutionele beleggers sturen miljarden euro's per maand naar Coinbase

De oprichter van Coinbase Brian Armstrong heeft verklaard dat de exchange 200 tot 400 miljoen dollar aan nieuwe crypto-assets afhandelt per week namens institutionele beleggers, wat neerkomt op ongeveer 1 tot 2 miljard dollar per maand.

“Of instellingen al dan niet crypto zouden adopteren was 12 maanden geleden een open vraag,” zei Armstrong voordat hij hieraan toevoegde:

“Ik denk dat het veilig is om te zeggen dat we nu het antwoord weten. Wij zien $200-400M per week in nieuwe crypto-stortingen binnenkomen van institutionele klanten.”

Terug in mei onthulde Armstrong dat instellingen zo’n 60% van alle handelsvolumes op Coinbase Pro.

Naast het faciliteren van betalingen voor bedrijven die crypto’s willen accepteren, evenals de brokerage service voor “retail” klanten, lanceerden ze vorig jaar ook Coinbase Custody.

En tot slot

De rendementscurve waar iedereen zich zorgen over maakt, heeft net de grootste recessie-waarschuwing sinds de financiële crisis doen oplichten. Dit is een duidelijk teken dat beleggers zich zorgen maken over alles wat te maken heeft met de handel, de economie en het monetair beleid. In deze omgeving zullen safe haven assets waarschijnlijk aantrekkelijker worden omdat beleggers zich willen indekken tegen de onrust en volatiliteit op de markt.

Over volatiliteit gesproken, de CBOE VIX is deze week weer sterk gestegen en heeft woensdag een piek van meer dan 22.00 bereikt. VIX handelt op een schaal van 1-100 waarbij alles boven de 20 beschouwd wordt als een boven normale volatiliteit. Wanneer de VIX stijgt, betekent dit meestal dat de aandelen dalen en vice versa.

Het valt nog te bezien of Bitcoin een digitale safe haven voor investeerders zal worden. De leidende digitale munt heeft het in 2019 veel beter gedaan dan de markt, maar kan een langdurige consolidatiefase doormaken, omdat de koers rond de $10.000 schommelt.

Crypto-term van de week:

ELI5 – Staat voor “Explain Like I’m 5” (“Leg uit alsof ik 5 ben”), een verklaring die zo eenvoudig is dat zelfs een vijfjarige het kan begrijpen.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Santander brengt Latijns-Amerika in contact met de Ripple Powered Remittance Service – De bank bouwt een “betalingscorridor” die klanten in Latijns-Amerika in staat stelt om direct gratis geld naar de VS te sturen via One Pay FX, een mobiele app die gebruik maakt van Ripple’s xCurrent software.

Amerikaanse wetgevers zullen binnenkort Zwitserland bezoeken om Facebook’s Libra te bespreken – De zes wetgevers zullen een vergadering houden met de Zwitserse federale commissaris voor gegevensbescherming en informatie Adrian Lobsiger. Het zal worden geleid door Democraat Maxine Waters, die eerder kritisch heeft gesproken over het Facebook-cryptocurrency project.

Fidelity’s charity afdeling omvat XRP op de lijst van geaccepteerde cryptos om te doneren; haalt $100 miljoen dollar aan donaties – Fidelity Charitable, de liefdadigheidseenheid van de financiële dienstverleningsreus, accepteert nu XRP voor donaties.Tot nu toe accepteerde de afdeling slechts vier cryptocentrische valuta’s – bitcoin (BTC), bitcoin cash (BCH), ether (ETH) en litecoin (LTC)

China gaat crypto lanceren – Tijdens een vergadering van de China Finance 40 Group beweerde een belangrijke ambtenaar van de PBoC dat China bereid is zijn overheidsasset in de crypto te lanceren. Deze verbazingwekkende aankondiging komt natuurlijk te midden van een valutaoorlog en de grillige handelsoorlog tussen de VS en China.

EY ingehuurd om te helpen bij de ontwikkeling van een op blockchain gebaseerd platform voor fijne wijn trading platform – WiV Technology, een op blockchain-gebaseerd handelsplatform voor premium wijninvesteringen, heeft EY als auditkantoor gekozen om technologische diensten te verlenen terwijl de ontwikkeling van het bedrijf doorgaat. WiV Technology stelt klanten in staat om flessen en kisten premium wijn te verhandelen, met de oorsprong, kwaliteit en waarde van de activa gecertificeerd op een voortdurend geactualiseerde blockchain.

Coinbase koopt Xapo Custody voor $55 Miljoen, met de bedoeling om een Kredietverlening business op te starten – Cryptocurrency firma Coinbase heeft de custody business van Xapo overgenomen, een dienst die vooral bekend staat om de opslag van Bitcoins in een kluis onder een Zwitserse berg. De overname komt als onderdeel van agressieve druk van Coinbase om haar bewaardiensten uit te breiden en kan ertoe leiden dat het bedrijf uit San Francisco meer dan 5% van alle Bitcoins in omloop opslaat.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment