Wekelijkse update 13 – 19 mei

Na het neerzetten van opeenvolgende hoogtepunten in 2019, stortte bitcoin (BTC) en de altcoins op donderdagavond plotseling in elkaar, waardoor het schrikbeeld van een veel diepere correctie werd opgewekt voor de nabije toekomst. De neerwaartse beweging lijkt sterker te worden, waardoor beleggers een flinke portie realiteitszin krijgen na de parabolische opleving van de voorbije maand.

Er was geen directe aanleiding om te concluderen dat de markt een natuurlijke correctie van de overweldigende overbought niveaus heeft ondergaan. Deze gedachte werd ondersteund door technische indicatoren zoals de RSI, MFI en NVT.

De cryptomarkt valt in elkaar

Door de aanhoudende druk, voor het grootste deel van de week, zijn de cryptomarkten donderdagavond sterk gedaald. Bitcoin daalde onder de 7.000 dollar, waardoor er meer dan 1.000 dollar van eerdere geboekte winsten verloren ging. Volgens gegevens van TradingView, bereikte BTC een dieptepunt van $6.178,00 op Bitstamp alvorens zich weer te herstellen boven de $7.000.

Bij de laatste controle, werd Bitcoin op de meeste grote exchanges verhandeld boven de 7.200 dollar. De globale prijsdata van CoinMarketCap liet een gemiddelde prijs zien van ongeveer 7.283 dollar.

Dit prijsniveau is zeker niet slecht voor Bitcoin. Zoals de volgende grafiek illustreert, handelt de grootste cryptovaluta nog steeds ver boven de 200 days moving average en de accumulatie/distributielijn suggereert veel meer kopers dan verkopers. Het goede nieuws is dat de relative strength index (RSI) scherp is gecorrigeerd van extreem overbought naar normaal.

Bitcoin ervaart een plotselinge “flash crash” op donderdag, maar herstelt snel weer op het niveau van $ 7.000.

Ondanks de plotselinge ommekeer is Bitcoin deze week nog steeds met meer dan 15% gestegen, wat de intensiteit van de vorige rally onderstreept.

De large-cap cryptocurrencies zijn de afgelopen week allemaal meer dan 11% gestegen, ondanks het feit dat ze een paar uur geleden samen met Bitcoin kelderden. Onder de grotere cryptovaluta’s waren de grootste wekelijkse stijgers Ethereum (ETH), Binance Coin (BNB) en Stellar (XLM). Tezos (XTZ) was de grootste stijger prcentueel gezien binnen de top 20, met een stijging van meer dan 45%.

De globale marktkapitalisatie van de laatste 7 dagen (bekeken vanf 10 mei).

Gevaarlijke indicatoren uitgelijnd

Een crypto-analist met de naam @throwaway veroorzaakte eerder deze week nogal wat opschudding omdat ze toonden in welke mate er te veel Bitcoin was gekocht. In een tweet op dinsdag zei de analist: “Dit is pas de 4de keer in de geschiedenis van Bitcoin waarin de wekelijkse RSI, MFI en NVT allemaal tegelijk te intensief zijn opgevoerd. De vorige 3 gevallen werden gevolgd door dalingen van 82%, 85% en 83%”.

In principe zegt de analyst dat de technische indicatoren op een 80% daling wijzen van de Bitcoinprijs op dinsdag. Een correctie van deze aard zal ertoe leiden dat Bitcoin onder de $2.000 zal crashen.

MFI staat voor Money Flow Index, wat een oscillator is die zich baseert op prijs en volume om de koop- en verkoopsnelheid te meten. NVT staat voor Network Value to Transactions Ratio, wat beleggers helpt om de waarde van de cryptoprijzen te bepalen.

De toekomst van Bitcoin voorspellen is zeer moeilijk en er is geen bewijs dat de overbought postities van de RSI, MFI en NVT zullen resulteren in een crash van 80%. Maar deze indicatoren bevestigen wel wat we de afgelopen weken al wisten nl. dat Bitcoin extreem overbought is. Je had alleen maar de RSI nodig om dat te bevestigen.

Adoptie staat voor de deur!

De plotselinge flash crash van cryptocurrencies was het gevolg van belangrijke ontwikkelingen rond institutionele adoptie en de acceptatie van digitale assets door handelaren.

Eerder deze week bevestigde de CEO van Bakkt dat het nieuwe product eindelijk getest zal worden in juli, dit is ongeveer zeven maanden na de geplande lanceerdatum. Ondanks de vertragingen ontwikkelt Bakkt onder rechtstreeks toezicht van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een fysiek afgewikkeld Bitcoin Futures-contract. Wanneer de testfase van het product goedgekeurd wordt, kunnen investeerders er zeker van zijn dat ze toegang hebben tot een veilig en sterk gereguleerde asset.

Een senior medewerker van Microsoft AZURE heeft ook bevestigd dat de softwaregigant een gedecentraliseerd identiteitsnetwerk (DID) aan het opbouwen is bovenop de bitcoinblockchain, wat nog een extra gebruiksmogelijkheid biedt voor het grootste gedistribueerde grootboek.

Grayscale Investments heeft ook nieuwe data vrijgegeven waaruit blijkt dat de Bitcoin Trust van Grayscale Investments in aanzienlijke mate door de instellingen is overgenomen. Op 13 mei had de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) een beheerd vermogen van 1,7 miljard dollar.

Forbes kondigde deze week ook aan dat enkele grote retailers binnenkort zullen beginnen met het accepteren van betalingen in cryptovaluta’s. De genoemde namen zijn onder meer Starbucks, Amazon dat eigenaar is van Whole Foods en Nordstrom. De bedrijven zelf moeten dit nog bevestigen, hoewel Starbucks al deel uitmaakt van het Bakkt-initiatief.

Cryptopia stopt ermee

De gehackte exchange Cryptopia heeft zijn gebruikers aangespoord om geen stortingen meer te doen, aangezien zij voorgoed sluiten en dat ze het faillissement aanvragen.

Zoals eerder gemeld door het IIB, is de consultancy- en auditfirma Grant Thornton New Zealand benoemd tot curator voor crypto-exchange Cryptopia. Nu sluit de exchange zich aan bij Mt. Gox, QuadrigaCX en talloze andere gehackte en geliquideerde crypto-exchanges.

De Cryptopia-hack van 16 miljoen dollar in januari van dit jaar moet worden herinnerd als een voorbeeld van wat er kan gebeuren met een gecentraliseerde crypto-exchange die de cryptovaluta’s van hun gebruikers in handen heeft. Het hacken crypto-exchanges gebeurt op regelmatige basis. Vorige week nog werd Binance, ’s werelds grootste crypto-exchange, gehackt voor 40 miljoen dollar.

Het kan nooit te vaak worden gezegd: het is van het grootste belang om het merendeel van uw crypto-holdings offline te houden in een veilige en beveiligde hardware of paper wallet. Dit soort wallets kunnen niet of nauwelijks gehackt worden en zijn een echte aanrader voor elke cryptogebruiker.

Slechts 376 mensen bezitten 33% van alle ether (Ethereum) in de wereld

Een derde van alle ether (ETH) is in handen van slechts 376 mensen, zo blijkt uit een onderzoek van startup Chainalysis dat gepubliceerd werd op 15 mei. Ondanks het feit dat een groot deel van de circulerende voorraad van ETH in handen is van deze whales, blijkt uit de studie dat deze whales slechts verantwoordelijk zijn voor 7 procent van alle transacties.

Chainalysis concludeerde dat deze personen weliswaar niet noodzakelijkerwijs een betekenisvolle invloed hebben op de prijs van ETH, maar dat zij wel bijdragen aan de volatiliteit van de markt wanneer er grote verkopen worden gedaan.

Deze cijfers kunnen worden gezien als een verbetering ten opzichte van 2016, toen de whales 47% van het circulerende aanbod van ETH in handen hadden. Volgens het rapport bezit ongeveer 60% van de whales hun eigen assets en handelen ze niet regelmatig met exchanges. Analyse van de activiteit van 2016 tot 2019 toonde ook aan dat de etherprijzen de neiging hebben om de bewegingen in bitcoin (BTC) te volgen:

Onderzoekers voegde eraan toe:

Gemiddeld leidde een stijging van 1% van de bitcoinprijzen op een welbepaalde dag tot een stijging van 1,1% van de etherprijzen de dag erna.

 

Vorige maand bleek uit het onderzoek van het bedrijf dat minstens 95% van de cryptomisdrijven die door de politie werden onderzocht, betrekking hebben op BTC. Chainalysis breidde, op vraag van de ordehandhavingsdiensten, ook zijn realtime tools voor de monitoring van transacties uit tot 10 cryptovaluta’s.

Microsoft lanceert gedecentraliseerde identificatietool op de Bitcoin blockchain

Microsoft lanceert de eerste gedecentraliseerde infrastructuurimplementatie dat direct op de Bitcoin-blockchain is gebouwd.

Het open-source project, Ion genaamd, gaat over de onderliggende mechanismen van hoe netwerken met elkaar communiceren. Als je bijvoorbeeld inlogt op Airbnb met Facebook, gaat een protocol software ervoor zorgen dat je persoonlijke informatie van je sociaal media profiel naar de desbetreffende dienstverlener wordt verstuurd. In dit geval behandelt Ion de decentrale identifiers, die de mogelijkheid controleren om te bewijzen dat u de “keys” van deze data in uw bezit heeft.

Christopher Allen, een cryptoveteraan en medeoprichter van de World Wide Web Consortium (W3C) werkgroep voor decentrale identiteit (DID) oplossingen, vertelde CoinDesk dat de verhuizing van Microsoft invloed zou kunnen hebben op de gehele technologische industrie.

“Veel bedrijfsinfrastructuren gebruiken Microsoft-producten”, aldus Allen. “Dus als ze dit integreren in één van hun infrastructuurproducten, hebben ze toegang tot DID.

Yorke Rhodes, een program-mamanager van het Microsoft-team voor blockchain engineering, vertelde CoinDesk dat het Microsoft-team al een jaar werkt aan een belangrijke key signing en validatiesoftware die afhankelijk is van openbare netwerken, zoals Bitcoin of ether, maar toch een veel grotere doorvoercapaciteit kan verwerken dan de onderliggende blockchain zelf.

Bakkt zet de maand juli als testdatum voor Bitcoin Futures

Bitcoin Futures Exchange Bakkt kondigde maandag aan dat het vooruitgang boekt met de plannen om fysiek afgewikkelde Bitcoin Futures producten te lanceren.

In een blogbericht schreef Bakkt CEO Kelly Loeffler dat Bakkt “dat het nauw had samengewerkt” met de U.S. Commodity Futures Trading Commission (CFTC), de regelgevende instantie die verantwoordelijk is voor het toezicht op derivatenproducten in het land, en dat het deze zomer zijn Bitcoin futures contracten zou gaan testen.

Er werd geen lanceringsdatum aangekondigd. Bakkt zal via ICE zijn Bitcoin futures producten zelf certificeren, wat betekent dat de CFTC zal moeten beoordelen of de voorstellen al dan niet in strijd zijn met de wet- en regelgeving. Als de toezichthouder geen problemen vindt binnen een termijn van 10 dagen, dan zullen de producten zich verder ontwikkelen.

Dit is iets anders dan het verzoek aan de CFTC om een product expliciet goed te keuren, zoals Bakkt eerder aangaf te doen. CME en Cboe hebben allebei zelf hun Bitcoin Futures-contracten gecertificeerd toen ze in 2017 bekend werden gemaakt.

In tegenstelling tot de producten van CME en Cboe, levert Bakkt wel degelijk Bitcoin, in plaats van het equivalent in geld, wanneer een contract afloopt…

De onderneming heeft geen definitieve startdatum aangekondigd, maar zou in staat moeten zijn om verder te gaan als de CFTC geen bezwaar maakt. Volgens de website van de CFTC Rules and Rule Amendments heeft de toezichthouder 10 werkdagen de tijd om de voorgestelde producten te beoordelen.

ICE heeft maandag twee documenten gepubliceerd, waarin de opsomming en zelfcertificering van haar twee nieuwe producten in detail wordt beschreven.

In de blogpost schreef Loeffler het volgende:

We zullen de komende weken met onze klanten samenwerken om ons voor te bereiden op het testen van de gebruikersacceptatie (UAT) voor de toekomst en de bewaring, waar we in juli verwachten mee te beginnen. “We zijn van plan om UAT te gebruiken om ervoor te zorgen dat klanten tijd hebben om aan boord te komen en het trading en custody model dat we hebben opgebouwd naar hun tevredenheid te kunnen testen”, schreef ze, en ze voegde eraan toe dat de toekomstige details in de komende berichten zullen worden gedeeld.

Bitcoin en andere cryptocurencies worden nu geaccepteerd door Whole Foods, Nordstrom en dergelijke.

Cryptocurrencies hebben lange tijd met mainstream adoptie geworsteld, maar het lijkt erop dat grote retailers zich opmaken om de nieuwe betaaloptie te omarmen. Het Whole Foods, Crate and Barrel, en een heleboel andere fysieke winkels accepteren nu cryptovaluta’s.

Crypto-betalingen in fysieke winkels zullen worden aangedreven door een startup genaamd Flexa, die vandaag werd gelanceerd in samenwerking met de Winklevoss tweeling. Klanten kunnen aankopen doen met behulp van de Flexa-betaalapp die Spedn heet. Het is niet verplicht voor retailers om crypto te accepteren, de betaling kan gemakkelijk worden omgezet in US dollars.

Hoewel het misschien een nadeel lijkt, is dit zeker een opstapje naar meer wijdverspreide adoptie, omdat klanten de kans krijgen om de populaire crypto’s moeiteloos te besteden. Naast Bitcoin ondersteunt Spedn ook Ethereum en Bitcoin Cash. Alle betalingen worden onmiddellijk uitgevoerd met FlexaCoin, Flexa’s eigen token dat als onderpand dient.

Volatiliteit blijft een blijvend probleem voor de adoptie van Bitcoin, maar de gebroeders Winklevoss zijn erin geslaagd om het aan te pakken met de hulp van hun stabiele, in dollars uitgedrukte Gemini Dollar, die ook door de handelaars kan worden aanvaard.

Bitfinex en Tether kunnen terug even ademhalen, motie aangenomen

De motie van iFinex om het bevel van New York Attorney General (NYAG) te wijzigen is door het Hooggerechtshof van New York toegekend. Dat betekent dat de dochterbedrijven, crypto-exchange Bitfinex en stablecoin exploitant Tether voorlopig hun activiteiten kunnen voortzetten.

Het oorspronkelijke bevel van NYAG verliep binnen 90 dagen en een motie van de tegenpartij werd uitgesloten. Volgens het Hooggerechtshof is het onnodig om legitieme zakelijke activiteiten van de aangeklaagde te verstoren.

Aan de toekenning van de motie zijn wel de nodige voorwaarden gesteld die mogelijk impact hebben op de cryptomarkt. De rechter noemt de volgende eisen:

  • Tether kan geen activa lenen aan Bitfinex of andere partijen, behalve in het kader van de normale bedrijfsvoering;
  • Tether kan geen fondsen uit haar reserves uitkeren aan leidinggevenden, werknemers of andere personen, behalve voor de salarisadministratie en normale betalingen van aannemers, adviseurs of verkopers;
  • Bitfinex evenals Tether mogen in elk geval geen enkel document wijzigen dat in de originele dagvaardingen van NYAG wordt gevraagd;
  • Het bevel zal in 90 dagen verlopen, maar het bureau van NYAG kan het hof verzoeken om het twee weken daarvoor te verlengen.

De NYAG beweert dat Bitfinex 850 miljoen dollar had verloren en vervolgens middelen van Tether gebruikte om het gat te dichten. Volgens Bitfinex kloppen deze beschuldigingen niet.

Hun kant van het verhaal: de $850 miljoen is verloren gegaan in een transactie met het bedrijf Crypto Capital Corporation. Deze firma is gevestigd in Panama, buiten de jurisdictie van de Amerikaanse autoriteiten.

Bitfinex heeft vervolgens $650 miljoen uit de reserve bij Tether aangewend om dit verlies te dekken.

Tether is als stablecoin gekoppeld aan de Amerikaanse dollar om stabiel te blijven. De firma heeft zelf erkend dat de dekking van de cryptomunt slechts 74% is.

Wat was nu juist de aanklacht?

  • Bitfinex heeft $850 miljoen verloren door een bedrag naar Crypto Capital Corporation te versturen en het heeft moeite om het terug te vorderen;
  • Tether heeft Bitfinex toegang verschaft tot haar reserves.

En tot slot

In de afgelopen weken heeft Trade.be traders herhaaldelijk gewaarschuwd op een sterke correctie van de Bitcoinprijs en andere belangrijke cryptocurrencies. Deze waarschuwingen werden donderdag waarheid toen de markt zich sterk terugtrok na verschillende maanden van prijsstijgingen. Langetermijnbeleggers zouden niet in paniek moeten raken, omdat er grote shakeouts worden verwacht en deze volledig normaal zijn, ongeacht de marktcyclus.

In de komende week, kunnen crypto-assets één van de drie mogelijke wegen inslaan: verder zakken, hun huidige prijsniveau’s behouden en een stevige weerstand opbouwen of verder stijgen naar hogere prijsniveau’s. Aangezien Bitcoin in zware accumulatie blijft, zijn er wat aanwijzingen die erop wijzen dat de markt een snel herstel kan zien. Aan de andere kant werd BTC en de rest van de altcoins sterk overbought tijdens de laatste rally. Traders zijn misschien nog niet klaar om dat opnieuw te herbeleven.

Hoe dan ook, de adoptie van crypto breidt zich uit en de markt is sinds begin van het jaar een doorslaggevende fase ingegaan. Paniek vermijden zal in deze situatie de sleutel tot succes worden.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Opera zal binnenkort Tron-ondersteuning toevoegen aan zijn crypto-wallet die geïntegreerd wordt in de browser – Opera werkt aan de integratie van TRX en TRC tokens in zijn crypto-wallet die geïntegreerd wordt in de browser. Nadat de integratie van de TRON blockchain is voltooid, zullen de meer dan 300 miljoen gebruikers van de browser wereldwijd in staat zijn om de tokens in de browser te gebruiken, aldus Opera.

Coinbase is een trend in de AppStore – Er lijkt een heropleving te zijn in de belangstelling voor Bitcoin en cryptocurrencies, aangezien Coinbase in de trendlijst van de App Store staat. De stijging van de prijzen in cryptocvaluta’s gaat vaak gepaard met een toegenomen belangstelling voor cryptocvaluta’s bij potentiële investeerders.

Bitcoin ETF weer uitgesteld – De uitgestelde Bitcoin ETF van Bitwise werd in januari van dit jaar bij NYSE Arca ingediend. Dezelfde ETF werd in maart van dit jaar al eens uitgesteld. De goedkeuringstermijn voor de ETF is nu verschoven naar 14 augustus.

Ethereum is ver voorruit op Bitcoin, zegt Mike novogratz – Galaxy Digital CEO, Mike Novogratz, heeft een wat gedurfde uitspraak gedaan in het vergelijken van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), door te zeggen dat deze laatstgenoemde waarschijnlijker gebruikt zal worden in de online betaalruimte. Novogratz maakte deze opmerking in een keynote speech op de Ethereal Summit van 2019. Novogratz zei dat Ethereum een belangrijke rol zou kunnen spelen bij het aankomende Web 3.0, een term die gebruikt wordt om een gedecentraliseerd internet te beschrijven.

Erik Voorhees: Crypto is de wereld aan het overnemen – Erik Voorhees, de oprichter en CEO van cryptoasset exchange ShapeShift.io, heeft gezegd dat de cryptomarkt “vier of vijf bubbles” heeft gezien, die hebben geresulteerd in extreme prijsschommelingen.Hij merkte ook op tijdens een recent interview met Bloomberg “veel” van de cryptocurrency prijsbewegingen cyclisch zijn.

Er wordt beweerd dat eBay start met het accepteren van cryptobetalingen – eBay, de in de V.S. gebaseerde e-commerce gigant, zou volgens geruchten van plan zijn om in crypto te stappen. Dit nadat de Consensus-advertenties online zijn gelekt. Als eBay de cryptobetalingen accepteert, zou het een zegen voor crypto-adoptie kunnen zijn.

Events deze week:

20 mei –

  • Bluzelle (BLZ) – MEIER Release

21 mei –

  • Everipedia (IQ) – Migratie naar het EOS-mainnet
  • Binance Coin (BNB)- FinanceX Partnership en FinanceX Listing

22 mei –

  • ICON (ICX) – AAMA Fintech Conference Conference

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment