Wekelijkse update 14 – 20 januari

Cryptocurrencies bleven deze week onder druk staan, de pas gevonden stabiliteit voor Bitcoin zorgde voor een nieuwe, neerwaartse trend. De grootste digitale valuta is erin geslaagd om boven een belangrijk support level te blijven, wat een stabiliserend effect heeft gehad op de globale markt.

In de traditionele markten zijn er tekenen van vooruitgang geboekt, tijdens de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Hierdoor zijn de aandelenkoersen naar nieuwe maandelijkse hoogtepunten gestegen, zelfs wanneer de partiële sluiting van de regering in Washington zijn vierde week inging. De bedrijfswinsten zijn overwegend positief geweest en hebben Wall Street geholpen om zich te herstellen van een brutaal vierde kwartaal.

De week begon goed in de cryptocurrency markt, prijzen waren grotendeels groen en overwonnen hierdoor een potentieel verwoestende correctie die vorig weekend in het verschiet lag. Bitcoin schommelde in het weekend ervoor rond de $3550, waardoor we in gevaarlijk stadium terechtkwamen om nieuwe dieptepunten te bereiken  zoals die van december. Een aanhoudende daling onder de $3.550, kan ervoor zorgen dat Bitcoin in het ” GTFO ” gebied terechtkomt.

In andere nieuwsberichten werd de langverwachte Constantinopel harde fork van Ethereum deze week uitgesteld omdat ontwikkelaars een belangrijke beveiligingslek in één van de voorgestelde wijzigingen hadden gedetecteerd.

De globale crypto-markt daalde op maandag 14 januari tot $117 miljard alvorens zich terug te herstellen tot $125 miljard in de avond. Sindsdien zijn de Crypto-markten richtingloos geweest, ondanks de aanwezigheid voor grotere volumes dan normaal. De dagelijkse trading volumes van Bitcoin hebben sinds maandag de $5 miljard dollar overschreden wat een positief teken kan zijn.

Op het moment van schrijven is de totale cryptocurrency markt ongeveer $119 miljard waard. De trading-volumes bereikten de 16,7 miljard dollar, wat quasi overeenstemt met het weekgemiddelde.

2019 het jaar van accumulatie?

2019 wordt volgens velen het jaar van de accumulatie voor Bitcoin, aangezien de long-term investeerders en nieuwkomers op de markt willen profiteren van meer betaalbare prijzen. Volgens technisch analist Eric Thies, kunnen de volgende 12 maanden de trend weerspiegelen die in 2015 werd waargenomen, een jaar waarin meerdere crypto investeerders hun positie hebben versterkt als gevolg van een aanhoudende bear-markt. Deze visie is van belang ongeacht of je nu denkt dat Bitcoin de bodem heeft bereikt of niet.

In minder dan 30 dagen zal Bitcoin en andere cryptocurrencies hun langste bear-markt uit de geschiedenis ingaan. De bear-markt is sinds gisteren al 394 dagen bezig. De langste bear-trend dateert van in 2014-15 (420 dagen), volgens Ran NeuNer van CNBC’s Cryptotrader.

De hoeveelheid Bitcoin die in omloop is, wijst erop dat er meer traders de markt betreden. Of het kopers of verkopers zijn, zal de toekomst uitwijzen. In ons volgend artikel zullen we hier dieper op ingaan maar wat we wel al kunnen vertellen is dat het aanbod van actieve Bitcoin op de markt sinds afgelopen zomer met 40% is toegenomen, waarbij een groot deel van deze instroom al sinds oktober plaatsvond.

Ethereum Classic 51% aanvallers zouden naar verluidt $100.000 hebben teruggestuurd naar de crypto-exchange.

Op 12 janauri mellde Gate.io via een blogpost, dat de hacker van de Ethereum Classic 51% attack $100.000 terugestort zou hebben aan hun cryptocurrency exchange.

Het bedrijf maakte ook bekend dat zij contact probeerden te leggen met de hacker, maar tot nu toe hebben ze geen antwoord ontvangen, dus zij weten ook niet waarom de fondsen teruggestort zijn. De exchange heeft aangegeven:

“Als de aanvaller het niet uit winstbejag deed, dan zou het wel eens een white hacker kunnen zijn die mensen eraan wou herinneren wat de risico’s zijn die gepaard gaan met een blockchain consensus en hashing power security”.

 

Een “white hat hacker” is een hacker met een sterke professionele beroepsethiek die zijn hacking talent gebruikt om goed te doen en het niet gebruikt om er persoonlijk voordeel uit te halen. Het jargon-dossier, een hoofdbestanddeel van de hackerscultuur, legt dit verder uit:

“De term white hat staat voor een bondgenoot of vriendelijke beveiligingsspecialist.

Bakkt kondigt eerste overname aan

Bakkt, het digital assets-platform dat ondersteund wordt door de New York Stock Exchange (NYSE), heeft bepaalde assets in de futurescommissie merchant Rosenthal Collins Group (RCG) overgenomen. De aanwinst werd aangekondigd in een middelgrote post op Maandag, 14 januari.

In de post, liet Bakkt CEO Kelly Loeffler weten dat de laatste stap van het bedrijf deel uitmaakt van Bakkt’s ambitieuze plannen om de eerste geïntegreerde en institutionele gradatie exchange-traded market en custody oplossingen te worden.

Loeffler benadrukte ook dat de aanwinst betekent dat het bedrijf zijn activiteiten aan het vertragen is in afwachting van de wettelijke goedkeuring door de United States Commodity Futures Trading Commission (CFTC) met het oog op de lancering van gereguleerde trading in crypto-markten.

Loeffler verklaarde:

“Onze missie vereist aanzienlijke investeringen in technologie om een innovatief platform op te zetten, evenals expertise op de financiële markten zodat we het meest vertrouwde fintech-ecosysteem voor digitale assets kunnen leveren”, aldus Loeffler.

Nieuw-Zeelandse crypto exchange Cryptopia ging deze week offline na een grote hack

De exchange kondigde het nieuws aan via Twitter, in de ochtend van 15 januari, met de verklaring dat het leed aan een “veiligheidsinbreuk die resulteerde in aanzienlijke verliezen”.

Er is nog geen informatie verstrekt over de waarde van de verliezen, de getroffen penningen en valuta’s of maatregelen om gebruikers terug te betalen.

Op zaterdag 17 januari twitterde Whale Alert dat Cryptopia ongeveer 19.391 ether (ETH) tokens met een waarde van bijna $2.44 miljoen had verloren maar daar bleef het niet bij want er werden ook nog eens ongeveer 48 miljoen centrality (CENNZ) tokens ($1.18 miljoen) overgezet naar een nog niet bekende wallet. Het is op dit moment niet duidelijk of die fondsen door de hacker of door de exchange zelf zijn verplaatst.

Cryptopia vermeldde verder in haar tweet dat ze relevante overheidsinstanties hebben ingelicht, waaronder de Nieuw-Zeelandse politie en de High-Tech Crimes Unit, die “gezamenlijk en actief de zaak onderzoeken als een belangrijk misdrijf en hen helpen met advies”.

Tom de Block mag zich voortaan de chairman van de AIOTI workgroup on Distributed Ledger Technologie noemen

De Alliance for Internet of Things Innovation (AIOTI) is een initiatief van de Europese Commissie dat opgericht werd in 2015 om zo een dialoog op gang te brengen tussen Europese belanghebbenden binnen de markt voor Internet of Things (IoT). Het algemene doel van dit initiatief was het creëren van een dynamisch Europees IoT ecosysteem om het potentieel van het IoT te benutten. Dit ecosysteem, dat voortbouwt op het werk van de IoT Research Cluster, stimuleert innovatie in alle sectoren en bedrijfstakken door ideeën om te zetten in oplossingen en bedrijfsmodellen. Verschillende werkgroepen binnen de organisatie vertegenwoordigen de innovatieve industrie en hun taak is het produceren van de verwachte output en rapporteren aan de Europese Commissie en andere internationale organisaties.

De AIOTI DLT & Blockchain work stream werkt ook aan het in kaart brengen van de huidige blockchain implementaties, beoordeelt de modellen voor de huidige wettelijke naleving (incl. GDPR), assisteert alle bestaande AIOTI WG’s op blockchain implementaties, ontwikkelt blockchain ecosystemen over de verschillende bedrijfstakken, terwijl het ook start-ups en het MKB bijstaat. Het is ook actief in het verzamelen van de nodige informatie van de marktbelemmeringen voor blockchain implementaties, om zo een onderzoeksbeleid te vormen en evenals de implementaties hierdoor te bevorderen.

Wat zeker noemenswaardig is, is dat Tom de Block onlangs door de Europese Commissie verkozen werd tot voorzitter van deze digitale duizendpoot. Zijn taak is vanaf nu het leiden van deze groep en het hosten van meer dan 100 grote bedrijven. Wetende dat Tom de Block ook deel uitmaakt van de cryptotrain sprekers, dit bevestigd alleen maar over hoeveel kwaliteiten dit team beschikt. Voor degen die Tom de Block nog niet kennen, Tom is een ondernemer met actieve bedrijven in België, Spanje en Oost-Europa, en heeft een sterke achtergrond in kwaliteitszorg bij grote financiële instellingen over heel Europa.

De Ethereum Constantinople update verplaatst naar februari

De beslissing om te wachten ontstond nadat het smart contract auditbureau ChainSecurity in één van de 5 Ethereum Improvement Proposals (EIP’s) een kwetsbaarheid in de systeembrede Constantinopel-upgrade had gevonden.

EIP 1283 werd geïdentificeerd als het EIP met beveiligingsproblemen die te maken hebben met de kosten van data-opslag op de blockchain. Nu zal Ethereum Devs het EIP testen en aanpassen zodat het op een later tijdstip kan worden geïntegreerd.

Op 18 januari hebben de core-ontwikkelaars van Ethereum een gesprek gevoerd waarin ze de Constantinopel upgrade bespraken. Uiteindelijk hebben ze besloten om de upgrade rond blocknummer 7.280.000 uit te voeren, dit zou rond 27 februari 2019 moeten vallen. De ontwikkelaars besloten dat het het beste is dat de Constantinopel upgrade in 2 delen tegelijk op het mainnet wordt uitgevoerd. De eerste upgrade zal alle 5 EIP’s omvatten en de tweede zal de EIP 1283 verwijderen, aangezien het de EIP 1283 is die de kwetsbaarheden draagt.

We zijn alvast benieuwd welke controverse dit met zich zal meebrengen en of de markt hier positief of negatief op zal reageren.

Wyoming lijkt vastbesloten om Bitcoin als geld te legaliseren

Wyoming introduceert een wetsvoorstel dat cryptocurrency zoals Bitcoin op dezelfde juridische fundamenten beoordeeld als geld. Het wetsvoorstel zal ook een nauwkeurige classificatie van digitale assets bevatten, in het bijzonder voor de custody administratie.

Het wetsvoorstel, dat door Sen. Tara Nethercott (R-WY) samen met vijf andere senatoren en vertegenwoordigers van de staat wordt gesteund, roept op tot de juiste classificatie van digital assets, met de titel “Digital assets-existing law”. Het wetsvoorstel wil ook een wettelijk kader creëren voor digital asset custody via banken in plaats van via andere financiële instellingen.

Volgens het wetsvoorstel vallen digital assets onder drie categorieën: securities, assets en valuta. De wetsvoorstel voorstanders zijn van mening dat cryptocurrencies zoals Bitcoin onder de valutacategorie vallen, waardoor ze dezelfde juridische status hebben als geld.

In december 2018 heeft Wyoming zijn reputatie als blockchain-vriendelijke staat versterkt, omdat het de blockchain bankrekening goedkeurde. Bedrijven zoals Cardano hebben zelfs plannen aangekondigd om zich te verplaatsen naar de staat.

En tot slot

De bedrijfsinkomsten zullen volgende week de krantenkoppen domineren, aangezien verschillende Dow blue chips en S&P large-cap stocks de resultaten van het vierde kwartaal rapporteren. De nieuwe voorstellen om de de overheidssluiting van de V.S. te beëindigen worden ook volgende week verwacht. De sluiting, die nu in zijn 28e dag is, is de langste in de geschiedenis van de V.S..

Bij cryptocurrencies, zullen alle ogen gericht zijn op de belangrijkste technische niveaus. Een gebrek aan trading katalysatoren heeft de afgelopen vier dagen de markten onder controle gehouden. Het valt nog te bezien of dit de bearish druk zal verlichten of dat er opnieuw veel verkopers zullen worden aangetrokken.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

HSBC, een van ’s werelds grootste banken, heeft meer dan 250 miljard dollar aan transacties afgehandeld met behulp van distributed ledger technologie – De bank zei in een persbericht dat zij 3 miljoen transacties in vreemde valuta (FX) hebben afgehandeld en nog eens 150.000 betalingen hebben gedaan met behulp van haar HSBC FX Everywhere platform. De onderneming zei ook dat zij dit platform vorig jaar hebben gebruikt om “de betalingen over de interne balansen van HSBC te structureren”.

Hackers achter Ryuk malware ontvingen in minder dan zes maanden ongeveer $3,7 miljoen aan losgeld – GRIM SPIDER is een geavanceerde eCrime groep die sinds augustus 2018 de Ryuk ransomware beheert en zich richt op grote organisaties voor een high-ransom return.

Bitcoin traders zijn in Denemarken doelwit van de Tax-Data campagne – De belastingdienst van het land heeft toestemming gekregen om informatie te verzamelen over de handel in cryptocurrencies via drie exchanges tussen 2016 en 2018, volgens de verklaring op maandag die op de website van het agentschap werd gepubliceerd.

Crypto exchange Binance betreedt de Europese markten – Cryptocurrency exchange Binance heeft een nieuw fiat-to-cryptocurrency trading platform gelanceerd ter ondersteuning van de euro (EUR) en de Britse pond (GBP).

Bulgarije onderzoekt crypto-exchanges voor belastingen – De Bulgaarse autoriteiten zijn begonnen met het onderzoeken van exchange platforms voor het vragen van belastingen van cryptocurrency investeerders.

Coinbase neemt Andreessen Horowitz-Backed Startup Blockspring over –  Coinbase heeft Blockspring overgenomen, een door Andreessen Horowitz gesteunde startup die tools ontwerpt voor het ophalen en beheren van data uit API’s.

Events deze week:

21 januari –

  • Waves – Blockchain Gamer connects
  • Nebulas – Incentive Program
  • Event – Binance blockchain week

24 januari –

  • Event – Unconfiscatable conference

25 januari –

  • Event – STFF conference

26 januari –

  • Redcoin – ReddID v1.0 release
  • EOS – Parsl reward drop
  • Waves – partnerships announcement

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment