Wekelijkse update 16 – 22 december

Wekelijks TA overzicht – Bullish 📈

Totale marketcap: ~191,8 miljard dollar (~2,4%)
BTC Prijs: ~ 7.200 dollar (~1,8%)
BTC-Dominantie: ~68% (~0.3%)
Opmerkelijke movers: IOST (~13,1%), Matic Network (~13,1%)

De cryptocurrency markt heeft weer een bloedige week achter de rug, waarin Bitcoin onder de $6.500 zakte en spectaculair terugkeerde boven de $7.400 (binnen één dag). Altcoins demonstreerden een vergelijkbare dramatische beweging. Bovendien raakten veel assets nieuwe dieptepunten voor 2019 en slaagden ze er niet in om zich te herstellen tot de niveaus die aan de dalingen voorafgingen. De totale kapitalisatie van alle digital assets in omloop bedraagt op dit moment ongeveer $190 miljard. Bitcoin is teruggevallen op het niveau van vorige week vrijdag, terwijl zowel ETH als XRP met 11% zijn gedaald. De Bitcoin-dominantie sprong boven de 68%, wat aangeeft dat Bitcoin als favoriete coin wordt beschouwd in perioden van marktonzekerheid.

De Bitcoin-prijs werd onlangs getroffen door een enorme sell-off nadat de bears een doorbraak hadden bereikt onder de $7000. Bitcoin werd gedwongen om te handelen op de dieptepunten van november. De verkopers hebben alles stevig onder controle en dit werd eind oktober alleen maar sterker nadat de bulls er niet in slaagden om boven de $10.000 te breken.

BTC/USD was het jaar 2019 zeer sterk begonnen, met veel dynamiek van de zogenaamde “bulls”. De prijs begon te stijgen binnen het $3000 gebied. Het herstel nam toe van januari tot juni, met een acceleratie naar ongekende niveaus die sinds januari 2018 niet meer werden gezien. Maar, zoals gezegd, was er een tekortkoming om het psychologische $10.000 niveau te doorbreken. Als gevolg daarvan is BTC/USD met meer dan 50% gedaald sinds de afwijzing van deze prijs. Bitcoin kreeg het flink te verduren en de rest van de markt ook, wat ook gebeurde in 2018, na de bull-run van 2017. De prijs heeft dit jaar moeite gehad om de opwaartse trend aan te houden, omdat de bulls nog steeds gevoelig zijn voor verkoop

Op de weekly chart beweegt Bitcoin (BTC) zich binnen de long term descending wedge met op dit moment een kanaal ondersteuning van 6.380 dollar. Opmerkelijk is dat tijdens de recente sell-off de prijs stopte binnen een fractie van deze barrière en terugkeerde naar $7,000. Deze prijsactie bevestigt het belang van dit niveau en impliceert dat het zal dienen als sterke support in het geval van nieuwe dalende bewegingen. De descending wedge is een bullish patroon; de prijs kan evenwel veel lager zakken voordat de omkering plaatsvindt. Als de koers in hetzelfde tempo blijft dalen, dan is het mogelijk dat we tegen de tijd van de halving uitkomen op $4.500.

Als de bovengenoemde support lijn wordt verbroken, dan zal de daling aan snelheid winnen en zal $4.500 veel eerder worden bereikt.

Aan de andere kant zullen we een duurzame beweging moeten zien boven de $8.400 zodat de opwaartse beweging aan kracht kan winnen. Zodra deze resistance lijn wordt doorbroken, dan zal de bovengrens van de hierboven genoemde descending wedge in het vizier komen. Op dit moment staat hij geregistreerd op $9.100. Dit is een cruciaal gebied voor Bitcoin, omdat het de wedge-formatie zal bevestigen en een sterke bullish impuls zal creëren met het volgende doelwit op $10.000 en uiteindelijk $14.000.

Terwijl de wekelijkse RSI (Relative Strength Index) stabiel blijft, begint de dagelijkse indicator om te keren naar de opwaartse kant, wat een signaal kan zijn dat het herstel aan de gang is.

BTC geeft in ons trendmodel nog steeds verkoopsignalen op beide time-frames, met supportzones in de buurt van $6500 (tussen de $6.000 en $6.100), met resistance zones in de buurt van $6.750, $7.000, $7.400 en $7.600.

BTC handelt nog steeds binnen zijn lower highs en lower lows handelspatroon/ kanaal/zone waar het sinds eind juni van dit jaar handelt. Het test momenteel de ondergrens.

Heeft PlusToken er iets mee te maken?

Hoewel de echte redenen voor de marktvolatiliteit onbekend blijven, is er een theorie dat de sell-off werd uitgelokt door PlusToken-oprichters die hun munten verkochten. Het project is één van de grootste Ponzi-schema’s van de cryptocurrency-industrie die opgelichte investeerders meer dan 3 miljard dollar aan digitale valuta hebben gekost. De organisatoren van de zwendel trokken investeringen aan in BTC, ETH en andere coins en beloofden een hoog rendement. De zwendel was zeer populair in Aziatische landen, met name in China.

Volgens het bedrijf dat onderzoek doet naar cryptocurrency, Chainalysis, hebben de oprichters van PlusToken zich ontdaan van 25.000 BTC op het totale bedrag van ongeveer 45.000 euro. Ze gebruikten ***Cryptocurrency mixers om de bedragen te splitsen en het onvindbaar te maken.

***Cryptocurrency tumbler of cryptocurrency mix service – is een service die wordt aangeboden om potentieel identificeerbare of ‘besmette’ cryptocurrency fondsen te mengen met anderen, om zo het spoor naar de oorspronkelijke bron van het fonds te verbergen.

Later in deze week meldde de Whale Alert service dat er 789.525 ETH-tokens werden overgedragen van de PlusToken wallet naar een onbekende wallet; dit keer resulteerde de transactie echter niet in een scherpe sell-off op de markt.

https://twitter.com/whale_alert/status/1207464036142596096

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

ECB bouwt een proof of concept voor anonieme transacties

In een recent onderzoeksrapport van de Europese Centrale Bank (ECB), getiteld “Exploring anonymity in central bank digital currencies”, stelt de ECB dat het mogelijk is een digitaal betalingssysteem van de centrale bank (CBDC) te ontwikkelen dat de privacy van de gebruiker waarborgt.

Het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) heeft in samenwerking met de technologiebedrijven R3 en Accenture een proof-of-concept (PoC) ontwikkeld voor anonimiteit in CBDC’s, als onderdeel van haar lopende onderzoek naar CBDC’s en hun mogelijke voordelen voor het publiek.

Het rapport stelt dat het PoC met het open source blockchain-platform Corda van R3 laat zien dat het mogelijk is om “een vereenvoudigd CBDC-betalingssysteem te ontwikkelen dat de privacy van gebruikers waarborgt voor transacties met een lagere waarde, terwijl er tegelijkertijd voor gezorgd wordt dat transacties met een hogere waarde worden onderworpen aan een verplichte AML/CFT-controle”.

Fidelity Digital Assets wil haar cryptocurrency services in Europa uitbreiden

Fidelity wil de Europese institutionele beleggers toegang bieden tot haar platform voor het beveiligen, verhandelen en ondersteunen van digital assets, zoals Bitcoin.

De Europese lancering bouwt voort op het debuut van Fidelity Digital Asset Services in 2018, een New Yorkse trustmaatschappij met beperkte aansprakelijkheid die deze services al aanbiedt aan institutionele beleggers binnen de VS.

“Sinds de lancering van Fidelity Digital Assets in de VS meer dan een jaar geleden, hebben we aanzienlijke belangstelling en betrokkenheid gezien van de institutionele wereld, die geen tekenen van vertraging vertoont”, zegt Tom Jessop, hoofd van de bedrijfsontwikkeling voor Fidelity Investments en president van Fidelity Digital Assets. “We worden ook gestimuleerd door de voortdurende bedrijfs- en durfkapitaalinvesteringen in markt-infrastructuur bedrijven en ook door de toetreding van traditionele beurzen tot het digital-asset-ecosysteem. Deze en andere marktindicatoren duiden, naast de belangstelling van de Britse en Europese klantenvooruitzichten, op een markt met een toenemend potentieel die ons het vertrouwen geeft om de activiteiten op het gebied van digital assets geografisch uit te breiden”.

Het bedrijf heeft Chris Tyrer van Barclays bank ingehuurd om de Europese lancering te leiden. Tyrer was managing director bij Barclays Investment Bank en leidt het digital-asset project, waarbij de marktkansen voor het bedrijf werden onderzocht.

Iran stelt cryptocurrency voor aan moslimlanden om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te reduceren

De president van Iran, Hassan Rouhani, heeft tijdens een islamitische conferentie in Maleisië voorgesteld om een cryptocurrency voor moslimlanden te creëren, als alternatief voor de Amerikaanse dollar.

Volgens de Associated Press heeft Rouhani er tijdens de conferentie voor moslimlanden op aangedrongen de financiële samenwerking te intensiveren om te strijden tegen wat hij omschreef als de economische heerschappij van de Verenigde Staten. Rouhani merkte op dat de economische sancties van de V.S. worden gebruikt als “belangrijkste hulpmiddel voor het domineren van de heerschappij en het intimideren van andere naties”.

Iran heeft de afgelopen maand gewelddadige protesten gezien omdat de Iraniërs in opstand zijn gekomen tegen een sterke stijging van de benzineprijzen als gevolg van de sancties die de VS aan het land hebben opgelegd. Volgens de president van het land, was de VS erop uit om Iran te verzwakken met de “zwaarste sancties”.

Als oplossing stelde hij financiële samenwerking tussen moslimlanden voor, inclusief de handel in lokale valuta en het creëren van een moslimcryptocurrency. Bij de opening van de driedaagse conferentie, waar leiders uit Turkije, Qatar en Maleisië deel van uitmaakten, zei hij:

De moslimwereld zou maatregelen moeten ontwikkelen om zichzelf te redden van de dominantie van de Amerikaanse dollar en het Amerikaanse financiële regime.

US Securities and Exchange Commission stelt nieuwe Bitcoin ETF aanvraag uit

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) stelt haar besluit over een voorstel voor een Bitcoin (BTC) en US Treasury bond exchange traded fund (ETF) uit. Beide voorstellen werden eerder dit jaar werd ingediend door Wilshire Phoenix, een in New York gevestigde financiële dienstverlener.

De SEC zegt dat het de ETF-toepassing zal evalueren, met een nieuwe termijn die wordt bepaald voor 26 februari 2020.

Tot op heden heeft de federale securities toezichthouder nog geen enkele Bitcoin ETF-aanvraag goedgekeurd, en heeft het in de afgelopen paar jaar meer dan een twaalftal van dergelijke voorstellen afgewezen. De SEC heeft haar bezorgdheid over marktmanipulatie en het gemeenschappelijk toezicht op de crypto-asset-markt aangehaald en geuit als de twee belangrijkste kwesties die moeten worden aangepakt voordat ze de goedkeuring van een ETF op basis van digital assets overweegt.

Bitwise heeft woensdag een begeleidende brief aan de SEC ingediend als reactie op de 112 pagina’s tellende afkeuring van de Commissie van haar eigen voorstel. Ondanks de afwijzing door de SEC blijft Bitwise zich inzetten voor het creëren van een door de SEC goedgekeurde Bitcoin ETF.

Poloniex activeert 'No KYC-accounts'

Eén van de meest populaire cryptocurrency beurzen, Poloniex, maakte officieel bekend dat ze een niet-KYC account registratie invoeren.

Volgens het document is dit iets waar veel mensen die gebruik maken van de beurs om hebben gevraagd. Gebruikers kunnen nu al gebruik maken van de nieuwe functie. Ze kunnen beginnen te traden met alleen een e-mailadres en een wachtwoord.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat dit niet van toepassing is op alle accountniveaus van het platform. Degenen die zich willen registreren zonder hun persoonlijke gegevens bekend te maken, zouden met bepaalde beperkingen te maken krijgen, omdat ze alleen een level 1 account kunnen openen.

Terwijl ze toegang zouden hebben tot onbeperkte handel en stortingen, zullen gebruikers slechts in staat zijn om $10.000 per dag op te nemen. Als ze meer dan dat zouden willen opnemen, zouden ze zich moeten registreren voor een account van een hoger niveau, waarvoor verificatie van persoonlijke informatie nodig is.

Echter, is het ook de moeite waard om te vermelden dat dit indruist tegen wat veel van de wetgevers van over de hele wereld doen om zich te wapenen.

Onlangs nog werd er gemeld dat de Europese Unie bezig is om de 5e Anti-Money Laundering Directive (5AMLD) in werking te stellen, die nog strengere KYC- en AML-controles van Cryptocurrency bedrijven en service providers zal mogelijk maken.

De Franse toezichthouder voor financiële markten (AMF) heeft zijn eerste ICO-goedkeuring gegeven

De AMF kondigde op woensdag aan dat zij de eerste publieke ‘initial coin offering’ van het land heeft goedgekeurd. De Franse wet nr. 2019-486 van 22 mei 2019, ook wel het Actieplan voor bedrijfsgroei en- transformatie (Pacte) genoemd, heeft een specifieke regelgeving ingevoerd voor crypto assets en ICO’s in Frankrijk. De wet, die op 11 april werd aangenomen, geeft emittenten de mogelijkheid/kans om voor hun token verkoop de goedkeuring van het AMF te verkrijgen.

De emittent waarvan het ICO is goedgekeurd, is een onderneming genaamd French-ICO. Volgens haar website zal de beursgang van de token beginnen op 1 maart en eindigen op 1 juni. De toezichthouder heeft de details bekend gemaakt:

De goedkeuring van de AMF is geldig tot het einde van de inschrijvingsperiode die gepland staat tot 1 juni 2020.

Anne Maréchal, directeur juridische zaken van AMF, is van mening dat “de facultatieve goedkeuring een goed compromis is voor het aantrekken van serieuze ICO-projecten en innovatie in Frankrijk, terwijl de bescherming van investeerders wordt gewaarborgd”, aldus de regelgever.

En tot slot

Is er een nieuwe “short-squeeze” in aantocht?

Bitcoin’s open Long Posities op BitFinex blijven sterk stijgen en hebben onlangs een nieuwe all-time high record bereikt op de populaire cryptocurrency exchange.

In de afgelopen twee weken is het totale aantal gestegen naar meer dan 43.000 BTC, wat aanleiding geeft tot een discussie binnen de community. Mogelijk kan dit zeer vreemde gedrag uitmonden in een harde, lange knijpbeweging, waardoor Bitcoin ver onder de $7000 zal duiken.

Het aantal Bitcoin Long Posities neemt voortdurend toe, en het heeft het vorige ATH-record van maart 2018 op Bitfinex verbroken. Op dit moment is het aantal gestegen tot meer dan 43.000, en het ziet er niet naar uit dat deze trend op ieder moment kan omslaan. Deze parabolische stijging is niet het meest gezonde gedrag van eender welk asset.

Daarnaast laat de meest recente piek een stijging zien van 23% ten opzichte van twee weken geleden. Zoals Cryptopotato begin december meldde, heeft BTC longs in een paar dagen tijd een stijging van 40% gezien, en toen zaten ze op bijna 35.000. Sindsdien, ondanks dat de Bitcoin prijs een lichte daling heeft gekend, blijven de longs maar toenemen.

Aangezien het aantal longposities blijft groeien, is het de vraag of dit weer een prijsmanipulatie is om de waarde van Bitcoin te verlagen door het produceren van een long squeeze op korte termijn.

Dergelijke squeezes verschijnen over het algemeen wanneer er een enorme hoeveelheid open longs ontstaan. Ondanks wat de Average Joe zou denken, dat veel longposities positief zijn voor Bitcoin, zoals we met andere voorbeelden hebben laten zien, is de situatie meestal omgekeerd en daalt de prijs uiteindelijk.

In het geval dat Bitcoin begint te dalen, zullen de longs hun stop-loss tegenkomen, en als die posities eenmaal gedwongen worden gesloten, zal het domino-effect toenemen naarmate de prijs meer tuimelt.

Een mogelijke daling naar $5.000 zou een daling van 30% betekenen ten opzichte van de huidige positie op $7.060, en het is nog steeds onduidelijk of BTC die kant zal opgaan. Het aantal longposities op een nieuwe ATH is echter nogal alarmerend, en het zou kunnen duiden op een aanzienlijke long squeeze, die snel kan resulteren in negatieve prijsacties.

Crypto-termen van de week:

Arbitrage –  Een praktijk waarbij gebruik wordt gemaakt van prijsverschillen van dezelfde grondstof op twee of meer markten of beurzen. Bijvoorbeeld, de cryptocurrency prijzen op de Koreaanse beurzen kunnen verschillen met die op de Amerikaanse beurzen. Een arbitrage trader zou zich op beide markten kunnen bevinden om op de ene markt te kopen en op de andere met winst te verkopen

Short Squeeze – Een short squeeze is een situatie waarin een zwaar shorted aandeel of grondstof zich sterk hoger beweegt, waardoor short sellers gedwongen worden hun short posities te sluiten en de opwaartse druk op het aandeel toeneemt. Short sellers worden uit hun short posities geknepen, meestal met verlies. Short squeezes worden over het algemeen getriggerd door een positieve ontwikkeling die suggereert dat het aandeel een ommekeer kan maken. Hoewel de turnaround van het aandeel slechts tijdelijk kan blijken te zijn, kunnen weinig short sellers het zich veroorloven om verliezen op hun shortposities te riskeren en kunnen ze er de voorkeur aan geven om de positie te sluiten, zelfs als dit betekent dat ze een substantieel verlies moeten nemen.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):
  1. Blockchain ontwikkelaars organisatie Ethereum Classic (ETC) Labs Core (ETC Labs Core) is omgevormd tot ETC Core om zich te onderscheiden van ETC Labs.
  2. Blockchain.com wedt op Brexit door een Britse pond (GBP) gateway toe te voegen aan de cryptocurrency exchange, The PIT. Het geeft haar Britse gebruikers nieuwe manieren om hun financiële toekomst te beschermen en zich in te dekken tegen onzekerheid.
  3. Ethereum-gebaseerd protocol, Kyber Network, lanceert grote upgrade Katalyst voor liquiditeitsoptimalisatie, met inbegrip van een nieuw staking mechanisme en de lancering van het community platform KyberDAO.
  4. Chief Monero (XMR) beheerder Riccardo Spagni, oftewel fluffypony, zal aftreden om te fungeren als back-up beheerder bij een dreigende reorganisatie.
  5. Big 4 accountantskantoor Ernst & Young (EY) heeft een publieke bètaversie van zijn token en smart contract review service voor gebruikers gelanceerd, waarbij veiligheidsrisico’s worden geïdentificeerd en de kwaliteit van de codering wordt geëvalueerd
  6. Een IT industrie-analist bij Gartner, Avivah Litan, zei in een onderzoek dat  meer dan 75% van de 500 Internet of Things bedrijven (IoT) in de V.S. blockchain hebben ingevoerd of denken aan de adoptie ervan, tegen eind 2020.

Events voor volgende week:

-Nothing special to report-

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment