Wekelijkse update 16 – 22 maart

Wekelijks TA overzicht – Moon! 🚀

Totale Market Cap: ~ $172 miljard (~15%)
BTC Prijs: ~ $6,145 (~ 13%)
BTC-dominantie: 65,09%
Opmerkelijke movers: Enjin (48%), Status (42%), crypto.com (50%), Dash (48%), Bitcoin SV (37%)

De Bitcoin-prijs steeg op vrijdag 20 maart met meer dan 25%, maar dat wil niet zeggen dat deze week minder heftig was dan de voorgaande. Bitcoin’s wekelijkse volatiliteit overschreed de $2.000, dit was vooral te merken op maandag 16 maart toen BTC het dieptepunt bereikte van $4.437, om vervolgens op vrijdag weer boven $6.951 uit te komen. Terwijl de kritische resistance van $7.000 ononderbroken blijft, is de gemiddelde koers van de SMA200 weekly met succes gepasseerd en zijn er twee psychologische niveaus vrijgemaakt, wat een duidelijke verbetering is voor het technische perspectief.

Het marktaandeel van Bitcoin steeg tot ongeveer 65,2%, terwijl het gemiddelde dagelijks tradingvolume steeg tot zo’n $57 miljard. Aan de hand van data hebben we kunnen zien dat meer dan 46% van de Bitcoin-adressen geld verdient tegen de huidige BTC-prijs. Hoewel het cijfer in de loop van de week is verbeterd, is het nog steeds aanzienlijk lager dan de niveaus die eerder dit jaar werden geregistreerd (tot in het tweede decennium van maart).

Het aantal large transactions en het volume bleef stijgen en ging gelijk op met de prijs, dit terwijl de volatiliteit het hoogste niveau sinds december 2017 bereikte en gedurende de hele week hoog bleef.

Markt dominantie

  • 1. Bitcoin 65.4%
  • 2. Ethereum 8.4%
  • 3. Ripple 5.6%
  • 4. Tether 2.7%

BTC - Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data

Bitcoin herstelde zich boven de SMA200 weekly (momenteel 5.545 dollar), wat een grote technische verbetering is. Door deze beweging krijgen de bulls terug wat ademruimte waardoor er alsook een positief momentum werd gecreëerd dat duurde tot het einde van de week. Het volgende cruciale punt ligt rond de $6.500. Dit gebied stopte de sell-off en diende als een sterke basis voor de BTC/USD tijdens het einde van december in 2019. De mogelijkheid dat Bitcoin zich boven dit niveau kan vestigen zal het bullish scenario doen toenemen en de basis vormen voor de volgende bestorming voor de $7.000, en mogelijk, zelfs voor SMA100 weekly voor de $7.150.

Bijkomende data: met behulp van de In/Out of the Money Around Current Price indicator (IOMAP) kunnen zien we dat er een klein niveau van resistance is tussen $6.500 en $6.950, waar 715-duizend adressen 363k BTC aankochten. Het grootste resistance niveau ligt tussen 6.950 en 7.400 dollar, waar 636k BTC worden vastgehouden door meer dan een miljoen adressen. wat vervolgens inhoudt dat dit gebied het herstel mogelijks kan vertragen.

De eerstvolgende resistance wordt gecreëerd rond $8.000, gevolgd door SMA100 daily op $8.250. Opmerkelijk is dat de RSI op de weekly chart omgekeerd is ten opzichte van de oversold area en nu naar boven wijst, wat meer winst op lange termijn betekent.

De intraday-charts bevestigen het grotere plaatje, want SMA100 4-hour versterkt de resistance van $7.000, dit terwijl de SMA200 4-hour de $8.000 bewaakt.

Als de koers onder $6.500 komt, kan BTC/USD een andere consolidatiefase ingaan met de dichtstbijzijnde support van $6.000. Dit psychologische niveau onderscheidt BTC van een diepere sell-off richting de bovengenoemde SMA200 weekly en $5.300 die als een sterke resistentie fungeerde aan het begin van de week, toen het herstel begon na de sell-off van $4.437. Als we onder dit gebied een duurzame beweging maken, zal dit de weg vrijmaken naar de $5.000.

Wat zit er achter de Bitcoin rally?

Massale liquiditeitsinjecties en monetaire stimulering door wereldwijde centrale banken en overheden speelden op het anti-inflatie verhaal van Bitcoin. Aan de ene kant wijzen cryptocurrency-experts erop dat een vloed aan geld dat door de centrale banken wordt gedrukt een gevaarlijke situatie creëert die hyperinflatie kan uitlokken en het vertrouwen in fiatgeld kan vernietigen. Dus, een dergelijk super accommoderend beleid creëert een stimulans voor het kopen van Bitcoin, dat inflatiebestendig is en niet gecontroleerd kan worden door regeringen of andere autoriteiten.

Aan de andere kant hebben deze maatregelen geholpen om de angst van de markt te sussen en hebben ze het herstel van de wereldmarkten op gang gebracht. Verbeterde sentimenten droegen ertoe bij dat Bitcoin en andere digitale activa werden opgekrikt.

Stablecoins die de markt overspoelen is een andere reden voor Bitcoin’s rally. Meer dan $120 miljoen aan Tether werd in de afgelopen 48 uur op de markt gebracht. Terwijl het bedrijf achter de stablecoin beweert dat ze de voorraad moeten aanvullen om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Meestal associëren de marktdeelnemers nieuwe USDC-coins met een komende BTC-koopexplosie.

Onze 6 belangrijkste artikels

180 miljoen dollar aan Tether (USDT) ‘bijgedrukt’

Van 18 op 19 maart is voor zo’n 180 miljoen dollar aan Tether (USDT), een stablecoin, bijgedrukt, een ontwikkeling die volgens ons netto positief is voor Bitcoin en crypto in het algemeen.

In de afgelopen handelsmaand zijn de prijzen van ’s werelds belangrijkste assets, waaronder grondstoffen en aandelen zwaar gekelderd, mede doordat de wereld geraakt werd door de coronavirus pandemie.

Sinds donderdag zijn er echter tekenen van een herstel binnen de crypto markt, aangezien het belang van Bitcoin en de toonaangevende digitale assets aan de wereld worden blootgelegd.

Nieuwe instroom naar Bitcoin?

We kunnen de rol van Tether niet onderschatten. De stablecoin speelt een cruciale rol in de liquiditeit van de crypto-markt. Het is een geliefd instrument voor spelers om in tijden van marktturbulentie in te stappen en of uit te stappen.

Nu er meer USDT wordt uitgegeven door de Tether treasury, zeggen traders dat deze nieuwe kapitaalinjectie in crypto, vooral naar Bitcoin stroomt.

Als we kijken naar de geschiedenis is er een positieve correlatie tussen de prijsprestaties van Bitcoin en de timing wanneer er nieuwe USDT-coins worden geïnjecteerd. Sommigen merken op dat wanneer er nieuwe coins worden gecreëerd, de BTC-prijs na een paar dagen sterk stijgt.

We betwijfelen echter of deze recente ontwikkeling voldoende zal zijn om BTC aan de greep van de bears te onttrekken.

Hawaii introduceert digitale valuta sandbox om meer investeringen aan te trekken

Hawaii lanceert een pilot-programma voor een digitale valuta. Het samenwerkingsinitiatief wordt gesteund door het Department of Commerce and Consumer Affairs, Division of Financial Institutions (DFI) en Hawaii Technology Development Corporation (HTDC).

Het “Digital Currency Innovation Lab” is een twee jaar durende inspanning om het gebruik van een digitale valuta in de echte wereld te onderzoeken. De emittenten van digitale valuta zullen in staat zijn om zaken te doen in Hawaï zonder dat ze een licentie nodig hebben voor het verzenden van overheidsgeld gedurende de effectieve periode van het pilot-programma.

De wetgevers zullen de data van het pilot-programma onderzoeken om met kennis van zaken beslissingen te kunnen nemen omtrent de praktische aspecten voor de invoering van een digitale valuta.

De staat zal verschillende bedrijven bij de pilot betrekken

Hawaii wil een leider worden in de digitale economie door een early adopter te zijn.

Door het Digital Currency Innovation Lab te leiden, kan Hawaii zich positioneren in de voorhoede van de financiële technologie en de economische voordelen die gepaard gaan met het gekozen leiderschapsstandpunt.

De regering van India vraagt de RBI om de cryptocurrency regelgeving te bespreken

Naar verluidt bespreekt de regering van India met de centrale bank, de Reserve Bank of India (RBI) en de Securities and Exchange Board of India (SEBI) een regelgevend kader in verband met cryptocurrencies. Bovendien wacht de regering op de uitkomst van een andere cryptocurrencyzaak bij het hooggerechtshof om een definitieve beslissing te nemen over de crypto regulering.

De regering van India is tot nu toe zeer discreet geweest over de vraag of ze nu van plan zijn om cryptocurrencies te reguleren of te verbieden. Momenteel bestaat er een wetsontwerp dat alle cryptocurrencies wil verbieden, behalve diegene die door de staat worden uitgegeven. De regering is nu in overleg met de centrale bank om cryptocurrencies te reguleren.

Naar verluidt overweegt de Indiase regering al dan niet of cryptocurrencies door de Reserve Bank of India gereguleerd kunnen worden. De centrale bank is echter bezorgd dat de anonieme aard van de cryptocurrencies een bedreiging zouden kunnen vormen binnen het Indiase banksysteem.

Italiaanse bank opent Bitcoin-trading voor 1,2 miljoen mensen tijdens de lockdown

De toenemende adoptie van crypto’s en de uitbraak van COVID-19 heeft de Italiaanse Banco Sella ertoe aangezet om een Bitcoin-trading service te lanceren.

De trading wordt uitgevoerd via het Hype-platform van de bank, waarbij de bank als tussenpersoon fungeert om potentiële veiligheidsrisico’s met cryptocurrency exchanges te beperken. Met het land dat in een lockdown verkeert en iedereen die thuis vastzit, profiteert de bank van een groeiende belangstelling voor Bitcoin. Dit vooral als een veilige manier om geld internationaal over te maken te midden van de crisis.

1,2 miljoen Italianen maken al gebruik van Hype

Ongeveer 1,2 miljoen Italianen gebruiken nu al Banca Stella’s Hype om transacties uit te voeren en zullen niet alleen Bitcoin kunnen kopen en verkopen, maar kunnen daarnaast ook met cryptocurrencies betalen voor goederen en services.

De belangstelling voor cryptocurrency en blockchain heeft de laatste maanden een flinke boost gekregen onder de Italiaanse instellingen. De blockchain-technologie werd toegepast bij het elektronisch stemmen in Napels en twee Italiaanse middelbare scholen kondigden vorige week aan dat ze hun diploma’s zouden vastleggen op de blockchain.

De in Milaan gevestigde startup Conio kondigde ook aan dat ze een extra Bitcoin-wallet zullen aanbieden op het Hype-platform, samen met het kopen/verkopen en het veilig opslaan van digitale assets.

De service maakt duidelijk dat ze geen extra documenten of Know-Your-Customer-vereisten nodig hebben om een Bitcoin-gerelateerde activiteit te kunnen uitvoeren.

Fidelity-backed Fireblocks biedt institutionele klanten toegang tot het leenprotocol van Compound

De door Fidelity gesteunde crypto security firma Fireblocks is geïntegreerd met het DeFi platform Compound om haar klanten in staat te stellen rente te verdienen via het leenprotocol van Compound.

Volgens een aankondiging op dinsdag,kunnen Fireblocks-klanten nu assets gebruiken die opgeslagen zijn in de Fireblocks Hot Vault, en deze in Compound plaatsen, waardoor ze passieve opbrengsten kunnen gaan genereren.

Fireblocks maakt gebruik van multiparty computation (MPC) om de overdracht van assets te beveiligen. Traders kunnen hun assets opslaan in de Fireblocks Hot Vault, die zowel online als offline opslagfunctionaliteiten aanbiedt, om zo hun fondsen tussen de wallets te kunnen verplaatsen.

Op dit moment zouden beleggers gebruik moeten maken van Web-3 wallets zoals MetaMask of hardware wallets (Ledger, Ngrave, Trezor, BitBox) om toegang te krijgen tot platforms zoals Compound. Dit is minder ideaal voor institutionele traders.

Crypto custodian BitGo biedt nu een eigen risico verzekering aan bovenop zijn $100M polis.

Cryptocurrency custodian BitGo biedt haar klanten nu een extra verzekeringsdekking aan, bovenop haar bestaande polis van $100 miljoen.

De “Excess Specie Insurance” wordt aangeboden via de syndicaten van Lloyds of London, Rodrigo Vicuna, CFO van BitGo. De bestaande polis van BitGo wordt ook aangeboden via dezelfde verzekeringsmarkt.

Vicuna zei dat de stap is genomen op basis van de feedback van klanten, omdat ze de mogelijkheid willen hebben om zelf een specifieke risicolimiet aan te schaffen.

Crypto.com is het eerste bedrijf dat zich heeft aangemeld voor BitGo’s eigen risico verzekering. Vicuna weigerde te delen hoeveel overtollige dekking de firma heeft genomen, maar zei: “Een kleine exchange vereist misschien maar een 5-10 miljoen dollar polis, terwijl grotere investeerders meer nodig hebben.”

Het is niet duidelijk wat de minimale en maximale limieten van de eigen risico verzekering zijn, BitGo zei limieten zijn “verstelbaar” op basis van de behoeften van klanten.

Met het oog op de toekomst wil BitGo “een full-service financiële dienstverlener voor de institutionele markt”. BitGo wil ook diepe relaties met haar klanten opbouwen teneinde waarde voor hen te creëren, met als doel om op lange termijn een duurzaam bedrijf te creëren.

Save the best for last

Bitcoin’s gezondheid index

Mits de prijsdaling van Bitcoin door de zogenaamde “Black Thursday” zo enorm was, is de prijs blijven dalen tot $5000-5500 alvorens hij zich wist te stabiliseren. Wanneer we gingen kijken naar Bitcoin’s dieptepunt, konden we zien dat hij zo’n 50% procent van zijn prijswaarde had verloren.

Sinds donderdag 19 maart zagen we echter een opleving op de gehele cryptomarkt, Bitcoin is sinds donderdag tot op het moment van schrijven (zondag 22 maart 2020) met bijna 13% gestegen en op veel exchanges is hij ondertussen de grens van $6K gepasseerd.

Ondertussen zijn de fundamentals op de chain nogal verschillend. Het transactievolume is bijna verdubbeld sinds het begin van dit jaar, wat wijst op een toename in de economische activiteit.

Voor de tweede week op rij is het aantal transacties gedaald, dit terwijl het volume is toegenomen, wat suggereert dat de gemiddelde waarde van de transacties veel hoger is dan normaal. Dit kan zowel wijzen op een grote verkoop als op een poging om de verliezen te minimaliseren, en op grote aankopen die investeerders doen door de dip.

HODLers kopen de dip!!

De “Hodler Net Position Change metric” laat zien dat lange termijn Bitcoin houders de dip kopen. Wanneer deze metric boven nul (groen) ligt, betekent dit dat hodlers hun BTC doorgaans accumuleren. Wanneer deze metric onder nul is, betekent dit dat de hodlers verkopen (waarschijnlijk winst maken).

We zien dat de hodlers in februari, toen de prijzen de $10.000 naderden, stopten met accumuleren van meer BTC, omdat ze het een potentiële markttop vonden. Tijdens de crash van vorige week zijn de hodlers begonnen met de accumulatie, wat het vertrouwen van BTC op dit prijspunt aangeeft.

Lange termijn investeerders zien dit als de bodem, wat de huidige prijsstijging ten goede komt.

Crypto-term van de week:

Scrypt – Een alternatief Proof-of Work (PoW) algoritme voor SHA-256, dat gebruikt wordt bij de Bitcoin-mining. Scrypt-mining is meer afhankelijk van het geheugen dan van pure CPU-kracht, met als doel het voordeel dat ASIC’s hebben te verminderen en daarmee de deelname aan het netwerk en de energie-efficiëntie te verhogen.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

What's your reaction?

Leave a comment