Wekelijkse update 18 – 24 mei

Wekelijks TA overzicht – Bearish 🐻

Totale Market Cap: ~ $255 miljard (~4%)
BTC Prijs: ~ $9.176 (~2.3%)
BTC-dominantie: 66%
Opmerkelijke movers: Unibright (43%), Zilliqa (49%), Omisego (100%), THETA (58%),

Bitcoin probeerde deze week te herstellen richting de $10.000, maar kwam uiteindelijk uit op $9.100. Bitcoin zet hierdoor zijn tweede ‘red candle’ neer op de weekly chart. Het is een verontrustend signaal voor de bulls op de lange termijn aangezien BTC kwetsbaar kan worden voor grotere verliezen. Bitcoin (BTC) schommelt sinds het begin van de dag (zaterdag 23 mei) tussen de 9.000 en 9.300 dollar. Op het moment van schrijven bedraagt BTC/USD 9.176, een daling van 4% op weekbasis. Het marktaandeel van Bitcoin bedraagt $168,5 miljard, ofwel 66,2% van de totale crypto marktkapitalisatie.

Op de intraday charts wordt BTC ondersteund door de 1 hour SMA50 (momenteel aan $9.150), terwijl de resistance wordt gecreëerd door de intraday high van $9.311. Het initiële bullish target wordt gecreëerd door een psychologische $9.600.

De korte termijn dynamiek blijft bearish, waarbij de RSI op de intraday chart vlak is, wat betekent dat de coin kan blijven bewegen binnen deze range.

Markt dominantie

  • 1. Bitcoin - 66%
  • 2. Ethereum - 9%
  • 3. Ripple - 3.8%
  • 4. Tether - 3.4%

BTC - Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data

Bitcoin doorbrak vorige week voor het eerst zijn bullish patroon van acht opeenvolgende ‘green weekly candles’. Bitcoin is ook deze week klaar om zijn tweede negatieve week op rij neer te zetten. Hieruit leiden we af dat het nog steeds een correctie ondergaat van het herstel dat plaatsvond na het dieptepunten van midden maart. De lokale en sterke support wordt gecreëerd dankzij de SMA50 weekly ($8.800). Deze support verhinderde ook een verdere daling op donderdag en zal waarschijnlijk eerder dienen als een backstop voor de bears op korte termijn.

Als dit gebied wordt weggevaagd wegens een hoge verkoopdruk, dan kan de sell-off aan kracht winnen en zo uitbreiden naar $8.450 (de neklijn van de ‘double top formation’ op de daily chart). Een duurzame beweging lager zal de weg openen naar $8.100-$8.000. Dit gebied is het laagste niveau van de voorgaande week (11-17 mei 2020).

Aan de andere kant, zodra de prijs boven de $9.300 kan uitkomen, kan de heropleving worden uitgebreid naar $9.550-$9.600 met het congestiegebied dat versterkt wordt door de high van donderdag. Ondertussen blijft $10.000 het ultieme bullish target. Een duurzame beweging boven dit gebied kan de weg openen naar de $10.500, wat het hoogste niveau zou zijn van 2020.

BTC prijsanalyse aan de hand van data –   De Bitcoin-prijs is de afgelopen week met 2.3% gedaald, en met behulp van de In/Out of the Money Around Current Price indicator (IOMAP) zien we dat hij, om weer $9.500 te bereiken, door 1,17 miljoen adressen met zo’n 840 duizend Bitcoins moet gaan. Kijkend naar het support niveau, ligt de grootste support tussen $8.500 en $8.800 waar er 1,06 miljoen adressen zijn die eerder zo’n 656 duizend BTC hebben gekocht. Met deze analyse zou Bitcoin problemen kunnen krijgen om boven de $9.095 te gaan.

Bij In/Out of the Money Around Current Price indicator worden de gemiddelde kosten geïdentificeerd waarvoor elk adres een token heeft gekocht. De In/Out of The Money grafiek vergelijkt de huidige prijs van een cryptoasset met de gemiddelde aankoopkosten om te bepalen welk percentage van de houders geld verdienen, break-even of geld verliezen op hun posities.

Onze 6 belangrijkste artikels

Enorme Bitcoin-boost wanneer het bezit van goud illegaal zou worden

Bitcoin zou mogelijk terrein kunnen winnen op Wall Street volgens een foto van het hoofd van het Londense bedrijf Odey Asset Management, Crispin Odey. In een open brief aan de investeerders van het bedrijf waarschuwt Crispin dat centrale banken over de hele wereld zouden kunnen besluiten om privé-eigendom van goud te verbieden als een manier om de inflatie onder controle te houden te midden van de COVID-19 pandemie.

Deze stap is niet nieuw, want volgens Odey heeft de Amerikaanse Federal Reserve de maatregel in de jaren dertig van de vorige eeuw ingevoerd. Hierdoor bezat de regering het edelmetaal van het publiek tegen een kostprijs om de Amerikaanse dollar te herwaarderen.

De inflatie zal in de komende 15 maanden waarschijnlijk tussen de 5% en 15% stijgen. Odey zegt dat hoge inflatiecijfers een grote invloed zouden hebben op obligaties met een lange looptijd en op de groei van de aandelenmarkt. Er worden meer stimulerende maatregelen voor de burgers verwacht naarmate het virus zich over de hele wereld blijft verspreiden.

Odey zei ook dat de enige assets die zouden profiteren van inflatie, Bitcoin en goud/zilver zouden zijn, en dit is de reden waarom beleggers nog steeds meer goud kopen. Bitcoin zal echter de overlevende zijn van de harde economische tijden, omdat het onwaarschijnlijk is dat het in beslag zal worden genomen. Odey adviseerde beleggers om andere safe-haven alternatieven voor goud te overwegen, omdat het bezit ervan verboden zou kunnen worden.

Centrale Bank van Frankrijk rond Digitale Valuta testen succesvol af

Bij de bekendmaking van het nieuws op woensdag zei “la Banque de France” dat ze het experiment met de investeringsbankgigant Société Générale, die obligaties uitgaf als onderpand en ze vervolgens in digitale euro’s afrekende, uitvoerde.

Concreet heeft Societe Generale op 14 mei voor 40 miljoen euro (~44 miljoen dollar) aan gedekte obligaties uitgegeven als onderpand, die vervolgens werden afgehandeld in de digitale euro’s van de centrale bank die op een blockchain gebaseerd zijn.

“Dit experiment werd end-to-end uitgevoerd met behulp van blockchain infrastructuren. Het toont de haalbaarheid aan van het digitaal vereffenen van financiële obligaties in Central Bank Digital Currency (CBDC) voor interbancaire settlements,” legt Société Générale uit.

De Franse centrale bank zei dat ze de komende weken meer tests zal uitvoeren met andere spelers in het kader van haar lopende experimenten met de digitale euro.

“De resultaten van deze experimenten zullen een belangrijk onderdeel vormen in de bijdrage van de Banque de France aan de meer algemene reflectie van het Eurosysteem over het belang van een CBDC,” aldus de centrale bank.

De centrale bank treedt in de voetsporen van China, dat in april een grote test begon met de digitale vorm van de yuan.

Shopify integreert de crypto gateway CoinPayments, en kondigt een nieuw partnerschap aan voor Facebook-shops.

Eén van ’s werelds meest toonaangevende e-commerce platforms, Shopify, heeft nu technologie van CoinPayments, een betalingsverwerker, geïntegreerd om crypto naar online handelaars te brengen. In een aparte aankondiging heeft de online reus ook een nieuwe partnerschap met Facebook afgesloten om bedrijfseigenaren te helpen bij het creëren van Facebook Winkels.

Shopify laat website-eigenaren toe om hun eigen virtuele winkels te bouwen, de verkoop te beheren en te volgen, en te reageren op bestellingen. Het gebruik van CoinPayments signaleert de opkomst van cryptocurrencies als een cruciale groeisector, met consumentgerichte tech-giganten die ernaar streven om mensen te bereiken met digital assets.

Shopify heeft een marktaandeel van 20% in de industrie en is de tweede meest populaire e-commerce oplossing na WooCommerce, die een marktaandeel van 26% heeft. Met een omzet van 1,578 miljard dollar in 2019, een stijging van 47% ten opzichte van 2018, blijft Shopify sterk groeien.

De Canadese e-commerce reus begon een bètaproef met CoinPayments in 2019. De klanten zullen nu de crypto-gateway zien als een optie om aankopen te doen op Shopify. Het bedrijf zegt dat mensen hun digitale valuta’s zullen kunnen uitgeven door middel van eenvoudige en veilige crypto-betalingen.

De stap is bedoeld om gebruik te maken van op blockchain gebaseerde valuta’s, zoals Bitcoin, Litecoin, Dash, Ether, XRP en Tron, om zo de oude transactiekosten te verlagen en de kosten van creditcards en andere traditionele gateways af te vlakken.

Gemini’s CEO wil dat centrale banken crypto houden in plaats van goud

Tyler Winklevoss, de co-CEO van de Gemini Exchange vindt dat de Bank of England BTC moet houden in haar kluis in plaats van goud.

Het gesprek kwam tot stand nadat de Bank of England (BoE) blijkbaar weigerde om het goud van Venezuela uit haar kluizen vrij te geven.

Venezuela vertrouwt al tientallen jaren op de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk voor de opslag van zijn goudreserves, die naar verluidt meer dan 1 biljoen dollar waard zijn, maar toegang krijgen tot de diefstalbestendige kluizen bleek natuurlijk uiterst moeilijk te zijn.

Zowel de Amerikaanse als de Britse regering beschouwen president Nicolas Maduro als een onwettig gekozen ambtenaar, de BoE haast zich niet om het goud over te dragen aan de socialistische dictator wiens gekke beleid een economische ramp in Venezuela heeft veroorzaakt.

Winklevoss beweert te geloven dat het legale geklets van Venezula met de BoE de banken ertoe zou kunnen aanzetten hun goudstrategieën te ‘heroverwegen’ ten gunste van Bitcoin, een gedecentraliseerde en oncontroleerbare cryptocurrency.

Hoewel deze theorie ver gezocht is, wie weet wat de toekomst zal brengen? De voormalige gouverneur van de Bank of England stond open voor het idee van een Central Bank Digital Coin (CBDC), en tot nu toe heeft de nieuwe gouverneur Andrew Bailey cryptocurrencies niet in detail besproken. In de toekomst zullen de cryptocurrencies en de Bank of England misschien troebel zijn, maar het zou goed zijn om binnenkort iets van hen te horen over dit onderwerp.

Goldman Sachs bespreekt positionering van goud en Bitcoin

Bitcoin en cryptocurrency zullen vooraan staan en centraal staan in een aankomend klantgesprek dat gehost wordt door investeringsbankier Goldman Sachs. Op woensdag 27 mei staat er een conference call gepland, die de “US Economic Outlook & Implications of Current Policies for Inflation, Gold and Bitcoin” wordt genoemd. Tijdens deze call zullen de macro-economische trends besproken worden en hoe deze de financiële markten kunnen beïnvloeden.

Op donderdag 21 mei kondigde de Federal Reserve een recordbalans aan van $7,09 biljoen, in vergelijking met de week ervoor – toen was dat nog $6,98 biljoen. Als gevolg van de veranderende economische situatie is er een dramatisch landschap met schijnbaar onbegrensde gelddruk ontstaan, waardoor institutionele beleggers zich steeds meer op goud gaan richten, terwijl ook de opkomst van Bitcoin blijft groeien.

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, heeft al gewaarschuwd dat de aankomende economische gegevens voor het tweede kwartaal de slechtste zullen zijn die het land ooit heeft gezien. In een recent interview van 60 Minutes sprak Powell ook over de brede bevoegdheden van de Fed te midden van de pandemie.

Volgens Powell,

“Er is nog veel meer dat we kunnen doen. We zitten bij lange niet zonder munitie. Nee – er is echt geen limiet met wat we kunnen doen via deze uitleenprogramma’s die we hebben.”

Extreem monetair beleid van de centrale banken heeft de weg vrijgemaakt voor Goldman Sachs om te discussiëren over quantitative easing, het risico van monetaire inflatie en hoe de wereldeconomie assets als Bitcoin en goud positioneert.

BTC kreeg een ook belangrijke impuls van Paul Tudor Jones, een toonaangevende hedgefonds-manager, die eerder deze maand onthulde dat hij een stevige crypto-beleggingsstrategie heeft, waarbij hij 1-2% van zijn assets in Bitcoin heeft ondergebracht.

De Fed balans is in het eerste kwartaal van 2020 verdubbeld, nadat de centrale bank meer dan $3 biljoen had bijgedrukt met behulp van stimuleringspakketten en quantitative easing.

Meer info over dit interview vind je in onze categorie hieronder ‘save the best for last’

Veel speculatie na transactie uit inactieve wallet van 11 jaar oud!

De crypto transfer tracker Whale Alert heeft deze week een enorme speculatie uitgelokt nadat het meldde dat er een grote Bitcoin (BTC) transfer vanuit een wallet die al meer dan 11 jaar niet meer actief was, werd uitgevoerd.

De BTC in kwestie werd op 9 februari 2009 gemined en bleef tot op vandaag inactief, totdat het plots naar twee adressen werd verstuurd in één enkele transactie.

Analist Joseph Young zegt dat hij gelooft dat de persoon of groep achter de overdracht waarschijnlijk nauwe banden had met Satoshi Nakamoto, de anonieme schepper van Bitcoin.

“Dat is slechts één maand nadat het eerste bitcoin-block werd gemined. Er zijn niet veel mensen die dit kunnen doen, misschien wel naaste medewerkers van Satoshi. De vraag is niet wie, maar waarom er nu voor het eerst in meer dan 10 jaar iemand 50 BTC hieruit verstuurt.”

Wij zijn van mening dat een poging doen om deze BTC transactie te koppelen aan een specifieke miner zinloos is. Dit

zogenaamde satoshi onderzoek is pure gissing, waarschijnlijk heeft Satoshi zelfs minder Bitcoins dan de meeste mensen denken.

Volgens ons is de eigenaar van de wallet waarschijnlijk een anonieme miner die er sinds het begin af aan bij was.

De eerste keer dat Bitcoin werd gemined, was het in wezen bijna niets waard. Laszlo Hanyecz betaalde op 22 mei  zo’n 10.000 BTC om er twee pizza’s mee te kopen, en de index van CoinMarketCap is pas beginnen tracken op 29 april 2013, met BTC gewaardeerd op $142,90.

Save the best for last

“Living on the edge” of hoe zeggen ze dat?

Traditionele financiële markten zijn gegrepen door nieuwe zorgen: China en de VS zijn bereid om de strijdbijl terug op te graven. De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigt Peking van “massale wereldwijde moord”, terwijl de Amerikaanse senatoren alles in werking stellen om China te bestraffen voor de slechte aanpak van het coronavirus, zodat de Amerikaanse economie niet wordt geschaad. De taak is ontmoedigend, want de economieën van de grootmachten zijn van elkaar afhankelijk. Het dreigende uiteenvallen van de handelsovereenkomst zal uiteindelijk de economieën van beide landen treffen en de wereldwijde financiële systemen nog meer onder druk zetten.

Hoewel Bitcoin nu enigszins los staat van deze globale onderwerpen, kunnen tekenen van economische of financiële verstoringen en escalatie van geopolitieke spanningen de crypto-industrie op het scherpst van de snede ook treffen. Een massale risico-aversie kan leiden tot een grotere sell-off, omdat Bitcoin de neiging heeft om samen met risicodragende assets te vallen, zeker wanneer de markt in paniek verkeert.

De intentie van de FED om geld blijven bij te drukken is echter ver weg van de crisis en kan de aandacht heroriënteren op inflatieproblemen. In het recente interview op 60 Minutes zei het hoofd van de Amerikaanse centrale bank Jerome Powell dat de bank de economie overspoelde met vers bijgedrukt geld, waardoor beleggers uit de obligatiemarkten zijn weggevlucht. Hij voegde er ook aan toe dat ze de Amerikaanse dollars digitaal kunnen bijdrukken om zo de leenprogramma’s te ondersteunen:

Hij vertelt: “Als centrale bank hebben we de mogelijkheid om digitaal geld te creëren. En dat doen we door ‘Treasury Bills’ of obligaties te kopen voor andere gegarandeerde staatsobligaties. En dat vergroot eigenlijk de geldhoeveelheid. We drukken ook echt geld en we distribueren dat via de Federal Reserve banken.”

Zijn woorden wekten een hele reeks reacties op binnen de cryptocurrency gemeenschap. Beleggers en traders geloven dat zulke beslissingen de massale adoptie kunnen stimuleren, omdat mensen op hun hoede zijn voor een onverantwoordelijk beleid.

Crypto-term van de week: 

Candlesticks – Een candlestick chart is een grafiek die gebruikt wordt om veranderingen in de prijs gedurende een bepaalde tijd te laten zien. Elke candle geeft 4 informatiepunten: openingskoers, sluitkoers, high en low (de wieken). Ook wel bekend als “candles” in het kort.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

1.Nieuwe film Cryptopia neemt iedereen mee naar Bitcoin, Blockchain en de toekomst van het internet –  Sluit je aan bij de bekroonde filmmakers (Bitcoin: The End of Money As We Know It) terwijl ze diep in het crypto-ecosysteem en de blockchain-technologie duiken om het goede, het slechte en het onaangename van deze beweging en de mensen erachter te ontdekken. Kunnen we er echt op vertrouwen dat ze deze vertrouwenloze cyber-utopie opbouwen of zijn hun projecten net zo oneerlijk verdeeld en gemakkelijk te manipuleren als onze huidige financiële systemen en technologieplatforms?

2.Amazon, IBM, andere Tech Giants dringen erop aan dat het Amerikaanse leger de blockchain omarmt  – De Amerikaanse denktank Value Technology Foundation heeft vandaag een rapport uitgebracht dat is opgesteld om het Amerikaanse Ministerie van Defensie (DoD) te informeren over de talloze voordelen van blockchain technologie in haar cybersecurity inspanningen. Wat het meest verrassend is aan het rapport, is niet het onderwerp, maar de vele spraakmakende co-auteurs.

3.Duitsland Treedt toe tot de recessie – De corona-pandemie treft de Duitse economie hard. Q1 2020 was de grootste daling sinds de wereldwijde financiële en economische crisis van 2008/2009 en de op één na grootste daling sinds de Duitse unificatie.

4.Chinese Communistische Partij Voegt Crypto toe aan Curriculum – Een instelling voor hoger onderwijs die Chinese ambtenaren van de communistische partij opleidt, heeft een nieuw boek over cryptocurrency gepubliceerd. Eerdere vermeldingen in de serie omvatten “Een dialoog met partijleiders over AI” en “een dialoog met de partijleiders over de blockchain.”

5.Bakkt vergroot zijn custody business met meer dan 70 klanten, en zegt dat het een samenwerkingsverband heeft met grote financiële instellingen – Bakkt, de digital asset venture van Intercontinental Exchange (ICE), heeft zijn institutionele custody-activiteiten uitgebreid naar meer dan 70 klanten, met het oog op de lancering van een langverwachte consumenten applicatie.

6.Crypto.com rolt zijn visakaarten verder uit Europa – Crypto.com heeft aangekondigd dat het zijn crypto-to-fiat Visa-kaart zal uitrollen naar 31 landen in Europa. De MCO Visa was voorheen enkel verkrijgbaar in de VS en Azië. Gebruikers kunnen vanaf nu hun kaart opwaarderen met een digitale asset naar keuze, en deze vervolgens online en in fysieke winkels uitgeven. (Niet dat we op dit moment veel kunnen gaan winkelen). Crypto.com zegt dat zijn uitbreiding naar de EU een markt van 530 miljoen mensen heeft ontgrendeld, en betekent dat het “de meest beschikbare cryptokaart ter wereld” is. Dat gezegd zijnde, zullen we waarschijnlijk de concurrentie in deze markt het komende jaar zien toenemen.

Aankomende events –

27 mei –

  • THETA – Mainnet lancering 2.0

30 mei – 

ICON – BTP release

31 mei – 

  • Bluzelle – Kepler relase
  • Matic Network – Mainnet lancering
  • SingulariyNet – SNEP’s portaal
  • Horizen – Sidechain Beta release
What's your reaction?

Leave a comment