Wekelijkse update 20 – 26 april

Wekelijks TA overzicht – Bullish 📈

Totale Market Cap: ~ $219 miljard (~8.2%)
BTC Prijs: ~ $7,590 (~5.5%)
BTC-dominantie: 63.6%
Opmerkelijke movers: Enjin (~52%), Theta (~36%), Digibyte (~72%), Tezos (24%), Stellar (~26,6%), ICON (~19%)

Bitcoin daalde maandag  tot $6.754 en was het grootste deel van de week bezig met het consolideren onder het kritieke weerstandniveau van $7.000. Toch kwam er op donderdag 23 april weer wat koopinteresse naar boven die de koers naar $7.748 hielp pushen, wat het hoogste niveau van deze maand is. Op het moment van schrijven wisselt BTC/USD van eigenaar rond de $7.570, wat ongeveer 6% hoger is dan zeven dagen geleden. De marktkapitalisatie van Bitcoin bedraagt $219 miljard, wat 63,9% van de totale digital asset markt is.

Markt dominantie

  • 1. Bitcoin - 63.9%
  • 2. Ethereum - 9.7%
  • 3. Ripple 4.5%
  • 4. Tether 3%

BTC - Technische analyse & prijs analyse aan de hand van ruwe data

Vanuit technisch perspectief heeft Bitcoin opnieuw terrein gewonnen boven de $7.500, maar het is nog steeds kwetsbaar voor verliezen als het er niet in slaagt om boven dit niveau te blijven bij de weekly close. Als het opwaartse momentum hierdoor verloren gaat, dan kan dit resulteren in een andere periode van range-bound trading met een ondergrens die wordt gecreëerd door de psychologische $7.000, die eveneens het herstel gedurende deze week heeft beperkt.

Een duurzame beweging onder de SMA100 weekly benadering van de psychologische $7.000 zal de SMA50 daily ($6.700) in beeld brengen. Dit gebied dient sinds 17 april als een backstop en heeft het potentieel om te fungeren als een soort van springplank voor de volgende bullish wave. Als deze gebroken wordt, dan kan de sell-off worden uitgebreid naar de volgende barrière van $6.500.

Anderzijds wordt het volgende weerstandsgebied gecreëerd op 8.000-$8.200 dollar, wat zeker een harde noot is om te kraken voor de BTC-bulls. Daarnaast kan een dikke muur van beschermende orders geclusterd rond dit niveau, het opwaartse momentum absorberen en de prijs weer binnen de range duwen.

BTC prijsanalyse aan de hand van data  – Volgens de In/Out of the Money Around Current Price indicator (IOMAP) is er een cluster van 1,8 miljoen BTC-adressen die een break-even prijs hebben tussen de 7.700 en 8.300 dollar. Dit wilt zeggen dat het voor de bulls een lastige zone is om in door te breken. Zodra deze zone eenmaal ontruimd is, kan het herstel worden uitgebreid naar de SMA50 weekly (tot een prijs van $8.700). De laatste keer dat BTC boven deze MA handelde was voor de epische sell-off van maart.

Wanneer we kijken naar het supportniveau, dan lijkt het erop dat de 7100 dollar een sterke positie zou kunnen innemen met zo’n 1,3 miljoen adressen die bijna 700.000 BTC hodlen. Op basis van deze analyse zou het kunnen dat Bitcoin moeilijkheden gaat ondervinden om boven de $8.000 uit te komen terwijl het niet snel onder de $7.100 zal komen.

Gezien de opwaartse RSI op de weekly chart, staat BTC/USD goed gepositioneerd voor een herstel op de lange termijn. De beweging zal echter niet lineair zijn, met verschillende tegenslagen en terugvallen.

Wat is er aan de hand op de markt

De ineenstorting van de olieprijs onder nul is het belangrijkste gespreksonderwerp van de week geweest. De ongekende gebeurtenis werd veroorzaakt door een verdwijnende vraag en een bruto overaanbod dat resulteerde in een tekort aan olieopslagfaciliteiten en dat de houders van oliefutures dwong de aflopende contracten tegen een negatieve prijs te verkopen om de fysieke levering te vermijden.

Bitcoin daalde in eerste instantie te midden van de grote uitverkoop op de wereldmarkten. Het negatieve momentum was echter van korte duur waardoor de munt tot het einde van de week in een krappe range bleef. Cryptokapitalisten noemden de stabiliteit van Bitcoin een teken van loskoppeling ten opzichte van de traditionele markten.

Handelaren kanaliseren  hun geld naar cryptocurrency’s om hun portfolio’s te diversifiëren, dit omdat ze inzien dat de impact op aandelen groter zal zijn en langer zal duren dan oorspronkelijk verwacht.

Deze opvatting wordt ondersteund door groeiende institutionele en retailbeleggers. Zo is de in New York gevestigde hedge-fund renaissance met 75 miljard dollar aan beheerd vermogen één van de laatste die zich met de cryptocurrencybeleggingen bezighoudt. Het hedgefonds verhandelde BTC-futures-contracten op CME die in cash worden afgewikkeld, volgens de SEC-dossiers (dit topic werd vorige week al in onze community call besproken). Terwijl het fonds Bitcoin beschrijft als een “nieuw en zeer speculatief asset”, is er vooruitgang geboekt in het gebruik van cryptocurrency door de grote spelers binnen de financiële industrie.

Volgens de marktanalist van Oanda Corp., Ed Moya, keren ook retailbeleggers terug naar de cryptocurrencymarkt om hun vermogen te beschermen tegen inflatie en andere gevolgen van het gelddrukbeleid van de wereldwijde centrale banken. Met name veel Amerikaanse beleggers gebruikten hun stimulerende looncheques om wat digitale activa te kopen. Volgens Coinbase CEO Brian Armstrong heeft de cryptocurrency exchange een stijging van transacties gezien van precies $1.200.

Onze 6 belangrijkste artikels

BTC actieve entiteiten bereikt hoogste niveau sinds juli 2019

Het aantal actieve entiteiten (7d MA) in het Bitcoin-netwerk is recentelijk gestegen en heeft het hoogste punt bereikt sinds de bull-run van juli 2019.

De metriek van de actieve entiteiten vertegenwoordigt de actieve adressen van Bitcoin, geclusterd om interne transacties te verwijderen, d.w.z. het  aantal personen of bedrijven die het netwerk gebruiken, terwijl het dubble-ups eruit filtert (als ze meer dan één adres gebruiken).

De toename representeert een toename ten opzichte van de relatief lagere activiteitniveaus na de crash van maart 2020, en kan duiden op nieuwe investeerders die de markt betreden.

Aangezien de wereldwijde markten nog steeds geconfronteerd worden met enorme onzekerheid en instabiliteit – en de traditionele ” safe haven ” assets zoals olie in prijs dalen – wordt BTC een aantrekkelijker actief, dat fungeert als een dekmantel tegen de traditionele financiële markten.

Securitize lanceert peer-to-peer security token trading service

Een nieuwe peer-to-peer handelsfaciliteit van Securitize stelt retailbeleggers in staat om bijna onmiddellijk security tokens te kopen en te verkopen door eenvoudigweg op een weblink te klikken.

De firma van San Francisco – die vorig jaar de goedkeuring van de SEC ontving – zei Donderdag dat de nieuwe “Instant Access” service gebruikers toestaat om security tokens direct te verhandelen, op een veilige en wettelijke conforme manier. Het systeem werkt aan het Ethereum mainnet zonder dat de tussenpersonen kosten en wrijving veroorzaken.

Gebaseerd op Securitize’s Digital Securities protocol, versnelt de nieuwe faciliteit een omslachtig proces, waarbij de houders van security tokens proberen te verkopen zonder een positie in te nemen op een openbare beurs. Carlos Domingo, medeoprichter en CEO van Securitize, zei dat Instant Access heeft geholpen “één van de kernbeloftes van digitale effecten te vervullen – eenvoudig, conform en efficiënt overdraagbaar op een wereldwijde schaal“.

Nederland wil een eigen Central Bank Digital Currency hebben?

De Centrale Bank van Nederland, De Nederlandsche Bank (DNB), heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin zij haar standpunt over een mogelijke digitale valuta van de centrale bank (CBDC) bespreekt. De bank merkt op dat zij voorstander zijn van digitale valuta en is van mening dat Nederlanders daar veel baat bij zullen hebben. In het rapport bevestigt de bank dat zij “klaar zijn om een leidende rol te spelen” in het onderzoek met betrekking tot de digitale valuta van de centrale bank.

Het rapport schetst veel voordelen die een CBDC biedt, waaronder kosten- en snelheidsvoordelen bij grensoverschrijdende betalingen. Het rapport stelt dat een CBDC “zou kunnen dienen als back-up voor betalingen in privé-geld, gezien het feit dat we buitengewoon afhankelijk worden van privé-geld in een snel digitaliserend betalingssysteem”. Tevens werd opgemerkt dat het gebruik van fysiek geld als gevolg van de huidige pandemie wereldwijd steeds sneller afneemt. Als de trend zich voortzet, zou CBDC als potentiële oplossing kunnen worden gebruikt.

In het rapport wordt echter ook gewezen op de mogelijke risico’s. Een belangrijk punt van bezorgdheid is dat een CBDC in tijden van financiële crisis ertoe kan leiden dat klanten van banken geld opnemen omdat zij risico’s vermijden door hun commerciële banktegoeden om te zetten in CBDC. Om dit te voorkomen, zegt de bank, “is het cruciaal dat er maatregelen worden genomen om de hoeveelheid CBDC in omloop te controleren”.

Terwijl de Nederlandse centrale bank haar eigen CBDC zou kunnen uitgeven, is een digitale euro, die door de Europese Centrale Bank (ECB) samen met de aangesloten landen zou worden uitgegeven, een meer waarschijnlijke weg vooruit. In januari zei Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB):

De innovatie op het gebied van betalingen is in volle gang als reactie op de dringende vraag naar snellere en goedkopere betalingen, met name grensoverschrijdende betalingen. Het Eurosysteem in het algemeen en de ECB in het bijzonder willen op dit gebied een actieve rol spelen, in plaats van alleen maar op te treden als de waarnemers van een evoluerende wereld.

Coinbase lanceert een nieuwe feed waartoe iedereen toegang heeft om consistente crypto-prijsgegevens te verkrijgen in de wereld van de decentrale financiering (DeFi)

Met ongeveer één miljard dollar in Decentralized Finance (DeFi) apps en protocollen, is Coinbase begonnen met het leveren van een feed voor cryptocurrency prijzen. Het is de bedoeling om op deze manier fondsen veilig te stellen. DeFi-platforms zijn ontworpen om de traditionele financiële diensten, zoals leningen/leningen, margin trading en verzekeringen, te automatiseren. Ze maken gebruik van gedecentraliseerde smart-contracten om tussenpersonen te verwijderen en gunstigere voorwaarden en rentetarieven aan te bieden.

Veel DeFi-protocollen moeten vertrouwen op betrouwbare prijsfeeds om te kunnen functioneren en zijn volgens Coinbase gedwongen om prijzen te gebruiken van off-chain bronnen (derde partijen) zoals exchanges of algoritmische gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) als Uniswap of Kyber. Dit heeft al geleid tot nieuwe vormen van aanvallen, zoals die waar het op ether gebaseerde leenproject BZX in februari werd door getroffen, toen slechte actoren de prijzen manipuleerden om met ongeveer 1 miljoen dollar aan ether weg te komen.

De data feed (Oracle) stuurt elke minuut nieuwe data uit vanuit de Coinbase Pro exchange en zorgt ervoor dat de prijsgegevens altijd up-to-date zijn. Het zal betrouwbare en geverifieerde koersgegevens leveren voor twee handelsparen: BTC-USD en ETH-USD. Verder wordt het ondertekend met de prive-sleutel van Coinbase, wat betekent dat wanneer het gedeeld wordt tussen de services en protocollen van derden, de gegevens altijd kunnen geverifieerd worden als zijnde van de exchange.

Het Coinbase Oracle kan worden aangetrokken door blockchain netwerken en, eenmaal daar, kan de data in combinatie met andere data feeds gebruikt worden voor DeFi projecten om functies uit te voeren zoals lenen, margin trading, collateral liquidaties en derivaten.

Het nieuwe aanbod is gericht om de gevaren tegen te gaan die zich voordoen wanneer DeFi-protocollen buiten de chaingegevens van derden moeten gebruiken, wat impliceert dat men erop moet vertrouwen dat de prijzen die verstrekt worden, accuraat zijn. Het bedrijf wijst ook op de risico’s die verbonden zijn aan het gebruik van data die afkomstig is van decentrale exchanges.

Een zeer betrouwbare prijsinvoer die in de veilige infrastructuur van Coinbase is verankerd, kan helpen om het DeFi-ecosysteem veiliger te maken, de systemische risico’s te verminderen en de volgende golf van groei en adoptie te bevorderen“.

Het oracle wordt ondersteund door dezelfde veilige sleutelopslaginfrastructuur die Coinbase’s exchange activiteiten ondersteunt en miljarden aan gebruikersfondsen opslaat. Het biedt verder bescherming tegen prijsmanipulatie door exchanges of onjuiste data.

Het gebruik van Coinbase Oracle data zou de creatie van “meer gedecentraliseerde en veilige prijs oracles voor het ecosysteem” kunnen versnellen.

Crypto Exchange Binance heeft een nieuwe sociale betalingsapplicatie uitgerold, genaamd “Bundle”

De app is gericht op de Afrikaanse markt en stelt gebruikers in staat om cash te versturen en te ontvangen, maar ook om cryptocurrencies te kopen, te verkopen en op te slaan.

Bij de lancering is de ondersteunde fiatvaluta Nigeria naira (NGN), en de ondersteunde cryptocurrencies zijn Bitcoin (BTC), ether (ETH) en Binance coin (BNB).

Binance zei dat in de komende weken veel meer fiatvaluta’s zullen worden toegevoegd. Bundle kan transacties verwerken via kaarten en bankoverschrijvingen, maar ook via mobiel geld.

“We bouwden de Bundle op met de digitale inheemse Afrikaanse gebruiker in het achterhoofd. Ze zijn sociaal, online en over de geografische grenzen heen verbonden. Ze geven de voorkeur aan financiële services die digitaal worden geleverd via mobiele apps in tegenstelling tot het bezoeken van de fysieke bankfilialen”, aldus Yele Bademosi, de oprichter van de Bundle, voorheen directeur van venture arm Binance Labs.

Bundle is van plan om tegen het einde van het jaar meer dan 30 Afrikaanse landen te ondersteunen. Het wil uitgroeien tot een “super-app”, die op grote schaal gebruikt zou worden in Afrika en de wereld.

De meeste van China’s grootste banken maken al gebruik van blockchains

Meer dan 70 financiële dienstverleners in China, waaronder elke staatsbank en de grootste technologiebedrijven, maken gebruik van op blockchain gebaseerde financiële applicaties.

Dat zegt de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), één van de grootste staatsbanken van het land.

In een nieuwe whitepaper (voor degene die Chinees kunnen ;)) zegt de ICBC dat Chinese banken van plan zijn om blockchains te gebruiken voor bijvoorbeeld handelsfinanciering, supply chain management, settlement, digitale facturen en andere toepassingen.

Vier van China’s grootste technologiebedrijven – Baidu, Alibaba, Tencent en JD – werken ook aan hun eigen op blockchain gebaseerde financiële servicetoepassingen. Zoals de whitepaper beschrijft, zullen de meeste van deze blockchains gebaseerd zijn op toestemming.

In het document worden ook enkele specifieke toepassingen beschreven. Zo heeft ICBC zelf een grensoverschrijdend handelsplatform tussen China en Europa gebouwd dat gebruik maakt van gedistribueerde grootboektechnologie en smart-contracten voor de authenticatie en synchronisatie van verzendingsinformatie die wordt gedeeld door bedrijven, opslagplaatsen, douane, banken en overheidsinstellingen.

Ongeveer 420 blockchain bedrijven – waarvan 17% in de financiële sector. Honderdtwintig op blockchain gebaseerde financiële serviceprojecten – werden eind 2019 geregistreerd bij de Cyberspace Administration van China, aldus de ICBC.

Save the best for last

Beetje bullish, eerst zien en dan geloven!

Een recent Bloombergrapport (ook gepost in onze telegram groep) met de naam “Bitcoin Maturation Leap” stelt dat Bitcoin (BTC) zich voorbereidt op een enorme bull-run, en noemt een paar redenen waarom de BTC-markt rijpt, en dat het een bull-run gaat worden.

Het bevestigt het idee dat “Bitcoin relatief veel energie krijgt wanneer de voorraden worden gereset (Bitcoin halving), indien de geschiedenis een leidraad is“.

Bovendien stelt Bloomberg dat BTC en goud, beide beschouwd als hedge activa, “in de eerste plaats zullen profiteren van een ongekende monetaire stimulans die gepaard gaat met een gemiddelde omkeerbare aandelenmarkt.”

Het merkt op dat BTC “all-time highs” heeft bereikt in zijn correlatie met goud, en benadrukt dat 2020 het jaar zal zijn waarin BTC digitaal goud wordt…

Crypto-term van de week:

Moeilijkheidsgraad Een relatief goede maatstaf voor hoe moeilijk het is om een nieuw block te minen. In Bitcoin wordt de moeilijkheidsgraad periodiek aangepast aan de hand van de ingezette hashing power op het miningnetwerk.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

1. Volgens een aankondiging op 22 april, lanceerde de blockchain startup incubator, Draper Goren Holm, naar verluidt de 1e cryptocurrency decentralized exchange (DEX) plugin voor WordPress, waardoor iedereen nu gemakkelijk zijn eigen cryptocurrency exchange kan lanceren.

2.Volgens een aankondiging op 21 apr, heeft het op Bitcoin (BTC)-gebaseerde decentrale financiële protocol MoneyOnChain een leveraged token en decentrale stablecoin gelanceerd die gebaseerd is op een smart contractoplossing op basis van BTC’s blockchain, Rootstock (RIF), die op het RSK-netwerk wordt toegepast. Het nieuwe DeFi-platform, RIF on Chain genaamd, zal uitgerust zijn met de RIF Dollar (RDOC), RIFX en RIFpro (RPRO), een token dat de prijs van RIF weerspiegelt maar passieve inkomsten genereert door tegelijkertijd een deel van de vergoedingen te innen die door de transacties op het platform worden gegenereerd.

3.Cryptocurrency wallet banking en donatie applicatie BABB kondigde op 20 apr aan dat ze een cash-out fiat gateway met GBP/EUR (£/€) conversie in 36 landen in Europa hebben geïntegreerd.  Gebruikers kunnen fiat valuta omrekenen in BABB’s native token, BAX, en deze worden vervolgens verzonden zonder dat ze via interbancaire netwerken hoeven te gaan, of zonder dat ze kosten hoeven te betalen voor het omrekenen van een buitenlandse valuta.

4.Op 16 apr, kondigde de digitale bank WeBank van Tencent aan dat de integratie van de Digital Asset Modeling Language (DAML) zou helpen om baanbrekende blockchain-oplossingen te leveren in de financiële sector, de supply chain alsook in andere sectoren van China en de rest van de wereld.

5.Op 19 apr bevestigde een vertegenwoordiger van de Bank of China op de China Central Television dat de nieuwe digitale valuta/elektronische betaling (DC/EP) pilot test is uitgevoerd in de steden Shenzhen, Suzhou, Xiongan New Area, Chengdu, en de toekomstige site van de Olympische Winterspelen. De vertegenwoordiger verduidelijkte dat de huidige gesloten test van de digitale munt “geen invloed zal hebben op de commerciële werking van beursgenoteerde instellingen, noch op het RMB-uitgifte- en circulatiesysteem, de financiële markt en de sociale economie buiten de testomgeving”.

6.De Argentijnen dumpen recordbedragen aan peso’s voor Bitcoin op LocalBitcoins, aangezien de overheid op het punt staat haar schuld in gebreke te stellen. Het volume is sinds begin 2018  in Argentijnse peso’s met 1028% gestegen, met 407% in $BTC en met 139% in USD.

Aankomende events –

26 april –

  • Matic Netork – Token Unlock

28 april – 

  • VeChain – Crypto.com listing

30 april –

  • Skycoin – Skywire Mainnet Lancering
  • Singularity – Flexible Pricing models
  • Ocean – Web3 Logistics marketplae

 

What's your reaction?

Leave a comment