Wekelijkse update 20 – 26 januari

Wekelijks TA overzicht – Bearish 🐻

Totale Market Cap: ~ $228 miljard (~7%)
BTC Prijs: ~ $8.239 (~6.31%)
BTC-dominantie: ~66.1%
Opmerkelijke movers: Maidsafecoin MAID(~32%), Enjin coin ENJ (~8%), Ark (~7%)

De cryptocurrency markt startte de week met een neerwaartse correctie, als gevolg van de sterke rally die begin januari werd veroorzaakt door het ‘risk reversal’ spel, die dan ook nog eens versterkt werd door diverse altcoin-pumps, waaronder het Craig Wright’s saga en de Ethereum Classic hard fork. Op moment van schrijven bedraagt de totale marktkapitalisatie zo’n $229 miljard; het gemiddelde trading volume per dag zit op ongeveer $89 miljoen. Het Bitcoin marktaandeel wist zich te herstellen tot 66,4% ondanks een kortstondige terugval van 66,0%.

Sentiment

TRENDS:

 • Daily SMA20 – 8421.97
 • Daily SMA50 – 8617.34
 • Daily SMA100 – 8466.03
 • Daily SMA200 – 7924.42

NIVEAUS:

 • Vorige Weekly high – 9.190,95
 • Vorige Weekly low – 8.036,75
 • Vorige Monthly high – 7.770,78
 • Vorige Monthly low – 6.432,05

Bitcoin's markt data

De afgelopen dagen is Bitcoin (BTC) tot stilstand gekomen en bevindt het zich in een moeilijke positie. Veel analisten zijn er op dit moment onzeker over waar de cryptocurrency de komende weken heen zal gaan, hoewel een top trader onlangs opmerkte dat een BTC prijsactie naar $9.200, een inleiding zou kunnen zijn tot een meer negatieve ontwikkeling.

Bitcoin’s marktvolatiliteit herstelde zich van haar wekelijkse dieptepunt, hoewel BTC nog steeds onder zijn recente hoogtepunt zit, dat bereikt werd op 15 januari. De toegenomen marktvolatiliteit ging vooral gepaard met een prijsdaling. Momenteel zit er meer dan 70% van alle Bitcoin-adressen in fiat, en bij de meeste accounts ligt de break-even-prijs rond de $12.000.

Bitcoin’s hoogtepunt voor 2020 zit momenteel op $9.184, maar heeft zich ondertussen al teruggetrokken tot het $8.300 niveau. Bitcoin was deze week minder vluchtig dan sommige altcoins, die gedurende de week sterke rally’s beleefden. Door de sterke altcoin rally’s daalde op woensdag het marktaandeel van Bitcoin tot 65,3%. Ondertussen heeft BTC zich hersteld tot het 66,5% niveau.

Zoals al eerder gezegd, is de 8.000 dollar support  een belangrijke koopzone. Als er een negatieve verandering is onder de $8.000, dan ligt de volgende grote support in de buurt van het $7.670 gebied.

De vorige break-outzone was in de buurt van $7.670 en deze valt nu samen met het 61,8% Fib retracement niveau van zijn laatste belangrijke stijging van de $6.836 low naar de $9.191 high.

Dus een succesvolle dagelijkse sluiting onder de $7.670 of $7.600 kan de huidige opwaartse trend ontkrachten. In het bovengenoemde geval, zal de prijs waarschijnlijk het $ 6.500 support gebied opnieuw gaan benaderen.

Centrale banken zijn gegrepen door de “crypto opmars”

Wereldwijde toezichthouders zijn steeds meer geïnteresseerd in het concept van digitaal geld. De centrale banken van Hongkong en Thailand kondigden een gezamenlijk project aan dat zal helpen om betalingen tussen de landen te vergemakkelijken. Zij onderzoeken het idee van Central Bank Digital Currency (CBDC) om zo de risico’s te verminderen en de transparantie van grensoverschrijdende transacties te waarborgen. Het project staat bekend als Project Inthanon-LionRock.

Ook de centrale banken van Engeland, Canada, Japan, de Eurozone, Zweden en Zwitserland hebben hun krachten gebundeld om hun kennis en ervaring met betrekking tot CBDC te bestuderen en te delen. Zij zijn met name geïnteresseerd in de use cases voor het nieuwe type geld, inclusief grensoverschrijdende interoperabiliteit en economische voordelen. De groep zal worden geleid door de vice-gouverneur van de Bank of England, Sir Jon Cunliffe, en Benoît Cœuré, een voormalig directielid van de ECB en het hoofd van de innovatiehub voor de BIS.

Opvallend is dat veel ambtenaren benadrukten dat deze initiatieven een reactie zijn op de opkomst van digitale valuta’s in de particuliere sector. Zo kondigde Facebook de Libra aan in 2019 en wordt Telegram’s Gram gezien als een reële bedreiging voor de bestaande monetaire wereld orde.

In een aparte ontwikkeling onthulde het World Economic Forum (WEF) de CBDC Policy-Maker Toolkit, het eerste referentiekader voor centrale banken die geïnteresseerd zijn in het creëren van hun digitale munt. Een community van meer dan 40 regelgevers en financiële instellingen hebben aan deze set van richtlijnen gewerkt om de centrale banken te helpen bij de evaluatie, het ontwerp en de mogelijke inzet van CBDC.

Volgens het laatste rapport van de Bank of International Settlements overweegt intussen meer dan 80% van de centrale banken het idee van CBDC, hoewel slechts 10% van hen is overgegaan tot echte ontwikkeling of proefprojecten. Bovendien bevestigde een overweldigende meerderheid van de onderzochte instituten dat het openbare gebruik van cryptocurrency’s voor binnenlandse of grensoverschrijdende betalingen niet significant is geweest.

Onze 6 belangrijkste artikels

Ethereum (ETH) 2.0 fase 0 is klaar

Enkele uren voor de release van Ethereum’s 2019 rapport publiceerde Diederik Loerakker, die werkt aan de ETH2 specificaties en implementaties, een snelle ontwikkelingsupdate over de progressie van Ethereum’s meest opwindende mijlpaal van 2020.

Wat hebben ze tot nu toe?
De heer Loerakker heeft een sneak peak van de ETH2-update vooruitgang gegeven. Volgens hem is Ethereum (ETH) 2.0 Fase 0 (ook wel ‘Beacon Chain’ genoemd) nu een stabiele versie. Daarnaast is ook het ontwerp van Fase 1 afgerond. Het laat zien hoe de interactie tussen shards in het nieuwe Ethereum georganiseerd zal worden.

Voor de technische mensen onder ons

De onderzoeker lekte dat het ‘gebaseerd is op de DevCon cross-shard UX’ en dat het onderworpen is aan verschillende testen. Zo kan het bijvoorbeeld worden onderzocht via het ‘custody game’ sandbox dat de ETH2-crypto-economie nabootst.

Tot slot zijn de netwerk tools verplaatst naar een nieuwe Simple Serialize (SSZ) serialisatie algoritme oplossing voor alle data structuren. Deze upgrade heeft al geresulteerd in high-end client performance.

Aanvullende agendapunten
Bovendien heeft de heer Loerraker verklaard dat de volgende ontwikkelingsfase zal starten met het samenvoegen van drie top pull-requests in Ethereum 2.0 GitHub. Op die manier kan de onderzoeker zijn werkzaamheden richten op het bouwen van nieuwe monitoring tooling voor de testnetten.

Zeker lezen!!

Ethereum (ETH) 2.0 Releases First Dev Update van 2020: Details 

Ethereum (ETH) 2.0 is de volgende fase in de ontwikkeling van het Ethereum-netwerk die de Proof-of-Work consensus zal vervangen door een Proof-of-Stake concensus. Ook zal de hele Ethereum (ETH) blockchain worden verdeeld in shards – onderling verbonden blockchain items.

Het “World Economic Forum” en digital assets!

Tijdens een recent panel op het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) in Davos bespraken ambtenaren en financiële deskundigen de Amerikaanse dollar, de reservevaluta van de wereld en een belangrijk mechanisme in het mondiale financieringssysteem.

Het panel, “Challenging the Dominance of the Dollar“, richtte zich op factoren die de Amerikaanse dollar tot ’s werelds belangrijkste betalingssysteem en reservevaluta maakten, en hoe landen wereldwijd proberen hun afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

Eén van de aanwezige panelleden, Chief Economist bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Gita Gopinath, opende het paneldocument met de Libra van Facebook als een belangrijke factor die iedereen in de wereldwijde financiële wereld deed nadenken over de status van de dollar als een ‘ankervaluta’.

Panellid Paulo Guedes (de Braziliaanse minister van Economie) vermeldde ook dat nieuwe technologieën zoals blockchain de weg vrijmaken voor de toekomst van digitale valuta.

Midden februari nieuwe hard-fork voor Cardano

Charles Hoskinson, mede-oprichter en CEO van IOHK, de blockchain-firma achter Cardano (ADA), zei dat hij verwacht dat de coin midden februari een harde vork zal krijgen.

Tijdens een livestream op 17 januari merkte Hoskinson op dat hij verwacht dat het consensusalgoritme van Cardano volgende maand met een harde vork wordt opgewaardeerd. Hij zei dat hij “vrij zeker” is dat het Ouroboros Bizantine Fault-Tolerant Consensus Protocol (OBFT) midden februari geïmplementeerd zal worden

Hij zei ook – “we zijn nog in gesprek met onze uitwisselingspartners en we willen er gewoon zeker van zijn dat alle infrastructuur er klaar voor is, maar de infrastructuur ziet er vrij goed uit”.

Hoskinson voegde eraan toe dat Ledger hardware wallet integratie met de Daedalus Cardano wallet software bijna klaar is voor gebruik.

Vorige maand werd nog het nieuwe testnetwerk van Cardano gelanceerd, in 24 uur tijd werden er door de ADA-houders meer dan 5 miljard coins ge-staked (een waarde van ongeveer $195 miljoen op dat moment). Dit toont de aanzienlijke activiteit van de gebruikers binnen het Cardano netwerk.

Beursintroducties (IPO’s) zullen in 2020 meer en meer voorkomen in de cryptocurrency en blockchain ruimte

Bij de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos, Zwitserland, vertelde Garlinghouse een panel lid dat hij verwacht dat crypto initial public offers in de loop van het volgende jaar meer en meer gaan opkomen, en dat Ripple aan de “leidende kant” zal staan van deze nieuwe fase voor de cryptocurrency-industrie.

In de komende 12 maanden zul je IPO’s zien in de crypto/blockchain ruimte. We zullen niet de eerste zijn en we zullen zeker niet de laatste zijn, maar ik verwacht dat we aan de top staan… Het is een natuurlijke ontwikkeling voor ons bedrijf.

Ripple heeft onlangs $200 miljoen opgehaald in een financieringsronde van de Serie C waardoor het bedrijf op $10 miljard wordt geschat.

Garlinghouse sprak ook over de toonaangevende cryptocurrency Bitcoin (BTC), maar hij gelooft dat Bitcoin enkel een mooie toekomst heeft als een store of value. Daarom heeft hij dan ook de snelheid en efficiëntie van XRP aangeprezen.

Wat is nu een IPO?

Een beursgang verwijst naar het proces waarbij de aandelen van een particuliere onderneming aan het

publiek aan te bieden via een nieuwe aandelenuitgifte. Om deze reden wordt het soms aangeduid als “going public”, of als “floating” corporate aandelen naar de grotere markt.

De crypto industrie heeft zich tot op heden vooral toegespitst op de uitgifte van nieuwe coins (ICO), dat zich ontwikkeld heeft als een alternatief uitgiftemodel voor nog jonge, innovatieve bedrijven. Dit bespaart deze bedrijven veel omslachtige wettelijke en reglementaire processen, die bij de traditionele beursgang wel van toepassing zijn. Echter, is gebleken, dat veel projecten tijdens de ICO-boom van 2017 achteraf ontmaskerd werden als ronduit frauduleus.

Naarmate de ruimte volwassener wordt – proberen sommige bedrijven nu vertrouwen te wekken bij mainstream-investeerders door middel van officiële noteringen op traditionele beurzen, met alle bijkomende administratieve rompslomp en financiële informatieverstrekking die dat met zich meebrengt. Dit is een trend waarvan Garlinghouse gelooft dat deze zich in de nabije toekomst zal consolideren, ook al hebben sommige van de grootste spelers in de sector tot op heden veel moeite gehad om aan de strenge eisen van een IPO te voldoen.

Als alternatief voor een traditioneel beursmodel hebben grote crypto-bedrijven zoals Blockstack ervoor gekozen om, met de goedkeuring van de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten, te streven naar een conforme token verkoop voor bedrijven.

Silvergate Bank – een in Californië gevestigde commerciële bank die zich richt op bedrijven die actief zijn in digitale valuta – ging in november 2019 naar de beurs van New York met een IPO.

Cardano gaat hard!!

Op 17 januari 2020 deelde de oprichter van Cardano (ADA), Charles Hoskinson, inzicht in de plannen mee betreffende verdere ontwikkeling van Cardano. De CEO van IOHK opende zijn video met een groet aan het Ethereum Classic (ETC) team en prees het DASH team voor zijn positieve ontwikkelingen.

Met betrekking tot de ontwikkeling van Cardano beschreef Hoskinson dat het project grote vooruitgang boekt, vooral in de laatste zes weken. Hij schetste ook de Shelley en de Voltaire Roadmap.

Februari wordt een drukke maand voor Cardano

Hoskinson zegt ook dat hij de komende maanden zal deelnemen aan een groot aantal interviews om de bekendheid van Cardano op de lange termijn te vergroten. Het Cardano-team zal zich nog meer inspannen om ADA naar verschillende exchanges te brengen, zoals Bitfinex, waarmee, zo geeft hij toe, al onderhandelingen gaande zijn. Hoskinson merkt op dat er in februari zeer veel activiteiten zullen plaatsvinden in verband met de ontwikkeling van Cardano. De Hydra paper zal worden gepubliceerd, evenals een update van de Cardano mainchain en de OBFT hard fork (zoals hierboven vermeld zal dit midden februari plaatsvinden).

Hoskinson onthult dat er ook een aankomend partnerschap met de Europese Unie is, dankzij nauwe samenwerking met het IBM Research team, voor een gedistribueerd softwareproject. Daarnaast zal de community financiële subsidies aanbieden aan verschillende individuen om zo een stimulans te geven aan ontwikkelaars voor de ontwikkeling van ecosystemen.

In zijn laatste opmerkingen zei hij dat er discussies gaande zijn over een donatie aan de Universiteit van Wyoming met behulp van Cardanomunten (ADA), en dat dit een wereldprimeur is.

Het is ook opmerkelijk dat er plannen zijn om loonbetalingen binnen IOHK te introduceren met behulp van Cardano (ADA). Dit doel wordt momenteel nog besproken en is nog niet klaar om te worden goedgekeurd. Tot slot riep de CEO van Cardano de community op om de software van de organisatie te blijven testen ter verbetering van het project.

Japanse wetgevers werken aan een wetsvoorstel om digitale munt te kunnen aanbieden

Een groep van ongeveer 70 wetgevers uit de heersende Japanse liberaal-democratische partij werkt aan een wetsvoorstel om digitale valuta uit te geven.

China beweegt zich in de richting om een digitale yuan uit te geven, dus we willen graag met voorstellen komen om dergelijke pogingen tegen te gaan“, vertelde Norihiro Nakayama, lid van de partij en parlementair vice-minister van Buitenlandse Zaken, aan Reuters op vrijdag.

Japan’s digitale munt zou een gemeenschappelijke inspanning kunnen zijn tussen de overheid van het land en de particuliere sector, bovengenoemde Nakayama, voegde eraan toe dat de groep van plan is om het voorstel volgende maand al aan de overheid voor te leggen.

Eerder deze week sloot de Bank of Japan zich aan bij vijf andere grote centrale banken – de Bank of England, de Europese Centrale Bank, de Bank of Canada, de Sveriges Riksbank (Zweden) en de Zwitserse Nationale Bank – om digitale valuta’s te onderzoeken.

Dit nieuws bevestigt alleen maar Japan’s inspanningen om een digitale yen te onderzoeken. Opmerkelijk is dat de premier van het land, Shinzo Abe, zei tegen het parlement dat de regering samen met de ‘Bank of Japan’ onderzoek gaat doen naar digitale valuta’s en manieren om het gemak van de yen te vergroten, als een schikkingsinstrument.

Save the best for last

Gebruikt Iran Bitcoin om president Donald Trump te slim af te zijn?

Hoewel de Derde Wereldoorlog tot nu toe misschien is afgewend, blijven de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran toenemen en komen ze op een kookpunt. De aanvallen van de voorbije maanden zijn slechts de laatste in een reeks van aanslagen tussen de Verenigde Staten en Iran, die tientallen jaren geleden al plaatsvonden.

Eén van de manieren waarop de Trump Administration van de Verenigde Staten druk uitoefent op deze malafide staat, is door het opleggen van economische sancties. Volgens de gegevens heeft de strategie gewerkt en heeft het de Iraanse economie met maar liefst 10 tot 20 procent verzwakt.

Iran heeft echter onlangs één simpele truc ontdekt om president Donald Trump en de rest van de Amerikaanse regering te slim af te zijn: de sancties ontduiken door middel van Bitcoin en cryptocurrencies. In interviews met anonieme Iraanse burgers wordt beweerd dat Bitcoin de enige manier is om geld uit het land te verplaatsen, dus het wordt steeds populairder in het land. Dit zou eveneens de reden kunnen zijn van de Bitcoin rally en Iraniërs zijn zelfs een 3x prijs zijn gaan betalen om Bitcoin te kopen van de website LocalBitcoins.

Zou het ontduiken van sancties gedeeltelijk verantwoordelijk kunnen zijn voor de Amerikaanse Crypto Crackdown?

Iran zou een digitale versie van de oorspronkelijke fiatvaluta van het land, de rial, hebben gepland, met name om de door Trump opgelegde economische sancties te omzeilen.

Terwijl dit nog niet is gebeurd, heeft de situatie in Iran, de toenemende belangstelling van Noord-Korea voor crypto, en zelfs de consequenties van Facebook’s Libra ertoe geleid dat de Trump-administration en het Amerikaanse ministerie van Financiën de cryptocurrency’s en hun “ongeoorloofd gebruik” nader hebben bekeken.

Trump twitterde zelfs over zijn afkeer van Bitcoin en crypto begin juli, net als de parabolische rally van 2019.

Trump zal Bitcoin alleen maar afkeuren als Iran in staat is om Bitcoin en andere cryptocurrencies te blijven gebruiken om zo zijn sancties te omzeilen en de spot te blijven drijven met de president.

Crypto-term van de week:

Arbitrage Een werkwijze waarbij gebruik gemaakt wordt van prijsverschillen van dezelfde grondstof op twee of meer markten of beurzen. Zo kunnen de prijzen van cryptocurrency’s op de Koreaanse beurzen verschillen met die van de Amerikaanse beurzen. Een arbitragetrader zou zich op beide markten bevinden om op de ene markt te kopen en op de andere te verkopen met winstoogmerk.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

1.U.S.-gebaseerde cryptocurrency exchange en custodian Gemini heeft onlangs een SOC 2 Type 2 beoordeling ondergaan, het hoogste niveau van beveiliging dat een organisatie kan bereiken, waarmee de beveiliging van de organisatie wordt bewezen. Volgens Gemini’s Head of Risk, Yusuf Hussain, heeft het accountantskantoor Deloitte in 2019 Gemini’s SOC 2 Type 1 inspectie uitgevoerd om zich voor te bereiden op de SOC 2 Type 2 beoordeling, die het ook heeft uitgevoerd. Hussain legde uit dat Gemini een op regelgeving gericht bedrijf is dat veel belang hecht aan compliance en veiligheid met als doel het vertrouwen van de klant te winnen.

6.Grayscale’s Bitcoin (BTC) Trust informeert nu bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), hierdoor komt het een stap dichter bij officiële trading.

 

Aankomende events

31 januari – 

 • GRIN – Grin v3.0.0 upgrade
 • Fatnom – Consumer wallets
 • Horizen – Sphere release
 • Waves – Association lancering
 • Cosmos – Game of Zones lancering
What's your reaction?

Leave a comment