Wekelijkse update 24 – 30 juni

Bitcoin’s oogverblindende rendementen van woensdag waren voor de meeste mensen een verrassing. De nieuwe koopgolf was te veel om aan te kunnen, zelfs voor grote exchanges zoals Coinbase, die na een enorme piek in het handelsvolume even offline moest gaan.

Er is al veel geschreven over de ‘verwoestende daling’ van Bitcoin, maar het grootste deel ervan is volledig uit de context gehaald. De enorme “red candle” van donderdag was ongeveer even groot als de enorme “green candle” 24 uur eerder. Dit buiten beschouwing gelaten, is Bitcoin nog steeds met meer dan 21% gestegen gedurende de week.

De retail FOMO is zelfs nog niet echt van start gegaan.

De vijf maand durende rally van Bitcoin

In slechts twee dagen tijd heeft Bitcoin voor de vijfde keer op rij een maandelijkse winst geboekt, de langste periode in ruim twee jaar. De belangrijkste crypto is in juni met 42% gestegen, wat het rendement op jaarbasis op 216% brengt.

Op het moment van het schrijven (zondag 30 juni), werd Bitcoin op Bitstamp verhandeld tegen $ 11.181. Bitcoin bereikte een hoogtepunt van $13.800 op woensdag, zijn hoogste prijsniveau over een periode van 17 maanden.

De prijs van Bitcoin bevindt zich weer in een gezonde bullish range, volgens de relative strength index (RSI). De RSI piekte eerder deze week rond de 90, een teken van extreme overbought condities. | Bron: TradingView.

Een analyse van Google-zoektrends suggereert dat de koopwoede gedurende het hele jaar vrijwel zonder nieuwe retaildeelnemers is verlopen, een schril contrast met de rally van 2017, die grotendeels werd gedreven door nieuwe instromers op de markt. De grote kopers en de long-term houders zijn de belangrijkste katalysatoren geweest van de laatste parabolische run van Bitcoin.

Het spel van de accumulatie is een kwestie van “opstapelingen”, en investeerders proberen zo veel mogelijk Satoshis te vergaren als ze kunnen, met het halving-event van Bitcoin in zicht. De 2020 halving, die voor mei staat gepland, zal naar verwachting leiden tot een schaarste waardoor bitcoin naar nieuwe recordhoogten kan worden gebracht.

Is het dan toch geen bubbel?

Zoals we eerder al zeiden, is de bullmarkt van Bitcoin in 2019 heel anders dan die van twee jaar geleden. De laatste keer dat Bitcoin de 13.000 dollar doorbrak, probeerde Facebook er niet mee te concurreren, Microsoft was er niet op aan het bouwen en instellingen investeerden er niet in.

De sterke stijging in de “mining difficulty” van Bitcoin wijst er ook op dat de concurrentie voor block rewards toeneemt. De mining difficult heeft onlangs de 7,86 triljoen bereikt, een nieuwe recordhoogte, volgens data van Blockchain.com. De Hashrate heeft ook een recordniveau bereikt, wat betekent dat het Bitcoinnetwerk veiliger is dan ooit tevoren.

Als Bitcoin dit jaar terugkeert naar recordhoogte, zoals het er nu uitziet, dan zou het minder dan twee jaar geleden zijn dat de vorige piek zich heeft voorgedaan. Eerder deze week vroeg de gekende analist Sam Bourgi aan Peter Schiff, een “permabear” en beruchte Bitcoinhater, hoeveel “bubbels” hij kent die zo snel terugkeren naar een recordhoogte.

Uit deze stelling kunnen afleiden dat Bitcoin misschien toch geen bubbel is.

Het altcoin-seizoen blijft nog even aan de zijlijn staan

De investeerders die aan het wachten zijn tot het altcoin-seizoen weer opwarmt, waren deze week erg teleurgesteld, dit omdat de Bitcoin-dominantie explodeerde tot 63,3%, het hoogste percentage in meer dan twee jaar tijd. De Ethereum/Bitcoin (ETH/BTC) wisselkoers, die een indicatie is voor de vraag naar altcoins, is ver onder het cruciale 0,0300-niveau gezakt.

Met uitzondering van Ether, rapporteerden alle grote coins gematigde tot grote verliezen deze week. Terwijl Ethereum met 6% toenam tot boven de 300 dollar, daalde XRP met meer dan 6% tot 0,4100 dollar. Bitcoin cash daalde met 1,7% gedurende de week, terwijl Litecoin en EOS met 14% en 15% kelderden. Het grootste deel van deze dalingen deed zich voor op donderdag nadat vele topcoins nieuwe jaarlijkse hoogtepunten hadden bereikt.

De totale cryptocurrency marktkapitalisatie daalde van een hoogtepunt van 386 miljard dollar tot 330 miljard dollar. Op het moment van schrijven, is de totale marktkapitalisatie zo’n $332.7 miljard waard.

De Cryptocurrency markt groeit en trekt zich dan weer terug om een wekelijkse winst van ongeveer 30 miljard dollar te verwezenlijken.

Facebook's uiteenzetting in cryptocurrency brengt nieuwe risico's met zich mee voor banken.

De Bank of International Settlements (BIS) heeft gewaarschuwd dat de financiële services van grote technologiebedrijven als Facebook, Google en Amazon nieuwe risico’s met zich kunnen meebrengen voor de bankensector.

De BIS – een internationale financiële instelling in Zwitserland die eigendom is van 60 van ’s werelds grootste centrale banken – publiceerde op 23 juni een rapport waarin zij hun standpunten uiteenzetten.

Het is heet onder de voeten van de onlangs aangekondigde cryptocurrency van Facebook, Libra. BIS beweerd dat de doorbraak door grote technologiebedrijven in de financiële wereld efficiëntiewinsten kan teweegbrengen en dat het de financiële implicaties kan verruimen. Het is belangrijk dat de toezichthouders hun actie gaan intensiveren om de nieuwe en complexe risico’s te temperen.

Volgens BIS, hebben grote technologiebedrijven ‘ een omvangrijk aantal gebruikers, toegang tot gebruikersdata en veelzijdige bedrijfsmodellen het potentieel om de financiële dienstensector op korte tijd te reorganiseren. Hun low-cost business structuur is zeer schaalbaar en de netwerkstructuur van de veel bezochte platformen kan bijdragen tot financiële inclusie in bevolkingsgroepen die nog steeds onderbenut zijn.

Toch waarschuwt BIS dat ” diezelfde functies die voordelen opleveren, ook het potentieel hebben om nieuwe risico’s en kosten te ontwikkelen die samenhangen met marktmacht”.

De BIS beweert dat grote technologiebedrijven, zowel bekende als nieuwe en onbekende, risico’s voor de financiële dienstverlening met zich meebrengen.

SWIFT geeft blockchainplatformen onmiddellijk toegang tot GPI-betalingen

De wereldwijde interbancaire messaginggigant SWIFT heeft geopenbaard dat het blockchainbedrijven in staat zal stellen om gebruik te maken van zijn Global Payments Innovation (GPI) platform voor bijna real-time betalingen.

In een rapport dat eind vorige week werd gepubliceerd, zei SWIFT dat het, na een succesvol proof-of-concept met het Corda-platform van R3, “spoedig gpi-betalingen op DLT-gebaseerde handelsplatformen mogelijk zou maken”.

Door te zeggen dat GPI de “betalingsuitdagingen” van DLT-platforms zal oplossen, legde de firma uit dat betalingen met behulp van het DLT systeem binnen de handelsworkflows zullen worden geïnitieerd en automatisch zullen worden doorgestuurd naar het banksysteem.

GPI, dat begin 2017 werd gelanceerd, is een set van zakelijke regels die bovenop de bestaande infrastructuur van het bedrijf werd gecodeerd om de snelheid, de transparantie en de traceerbaarheid van transacties te verhogen.

In het rapport zegt het bedrijf dat 55 procent van de grensoverschrijdende SWIFT-betalingen nu via GPI wordt verricht, een betalingsstroom van meer dan 40 biljoen dollar. “De helft van hen bereikt binnen enkele minuten en bijna allemaal binnen 24 uur de eindontvangers”, aldus het rapport, wat verder voorspelt dat alle grensoverschrijdende SWIFT-betalingen via het GPI-systeem “binnen twee jaar” zullen worden verricht.

Bij de lancering van het proof-of-concept in januari legde SWIFT uit dat de test de GPI Link-gateway zou koppelen aan R3’s Corda-platform voor het monitoren van de betalingsprocessen en het ondersteunen van applicatieprogrammeringsinterfaces (API’s) en SWIFT- en ISO-standaarden.

Koers VeChain stijgt 37 procent na nieuws samenwerking supermarktketen Walmart China

De waarde van VET (VeChain) is in de nacht 24 op 25 juni 2019 explosief gestegen, en dat heeft allemaal te maken met de aangekondigde samenwerking met Walmart. Volgens CoinMarktCap is de waardevermeerdering liefst 37 procent!

Imago rondom voedselveiligheid verbeteren

Tom Foth, een hogere stafmedewerker bij PricewaterhouseCoopers (PwC), kondigde op maandag via LinkedIn aan dat VeChain en Walmart een overeenkomst gesloten dat het aan een blockchainplatform zal werken om de traceerbaarheid en de voedselveiligheid van Walmarts producten te verbeteren. Dat is ook wel nodig, de Chinese tak van de Amerikaanse supermarktketen staat niet echt bekend om het nauw volgen van de regels rondom voedselveiligheid.

Walmart is ’s werelds grootste retailer met meer dan 11.000 locaties. De Dow Jones blue-chip heeft een marktkapitalisatie van 317 miljard dollar op dinsdag.

Vertrouwen terugwinnen

Het idee is dat de blockchain technologie van VeChain wordt toegepast voor meer transparantie in de supply chain, en dat moet weer leiden tot het terugwinnen van vertrouwen bij consumenten.

In China is WeChat heel populair, vergelijkbaar met WhatsApp in Europa. Uiteindelijk moeten klanten met WeChat producten kunnen scannen in de Chinese Walmart.

De naam van het platform is een mond vol: Walmart China Blockchain Traceability Platform. Volgens de website van VeChain zijn er al 23 productgroepen getest en opgenomen op het platform. Ook wordt de verwachting uitgesproken dat dit aantal voor het einde van het jaar wordt uitgebreid naar 100.

Wil je een sneakpeak van het platform? Dit is wat Chinese consumenten te zien krijgen.

Wat voor invloed kan dit hebben op VET?

VET is onder de radar gebleven tijdens de cryptoheropleving van 2019, maar blijft één van de meest veelbelovende blockchainprojecten op de markt. Om te beginnen, kijkt VeChain ernaar om de multi-triljoen-dollar supply-chain management industrie te verstoren, en doet dit door middel van een proces genaamd asset digitalisering.

Het platform gebruikt een hashfunctie om een specifieke VeChain-identiteit toe te wijzen en gebruikt vervolgens RFID-, NFC- of QR-codes om die identiteit te verbinden met een specifiek product. Publieke sleutels worden gebruikt om de eigenaar van een product te identificeren en een bijbehorende private key wordt gebruikt om te identificeren wie de controle heeft over dat product.

De technologie van VeChain kan worden toegepast in vrijwel elke industrie die gebruik maakt van supply chain management. Met betrekking tot voedsel en andere bederfelijke producten kan VeChain worden gebruikt om de goederenstroom te volgen om de veiligheid van de goederen te controleren en ervoor te zorgen dat ze niet verlopen zijn voordat ze de consument bereiken.

De aankondiging met Walmart betekent uiteraard dat er meer transacties plaatsvinden, en zullen gaan vinden, op de het netwerk van VeChain. Dus dan is er meer vraag en dat is altijd gunstig voor de koers.

LedgerX wint CFTC-goedkeuring voor het aanbieden van fysiek afgewikkelde Bitcoin Futures

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft de Bitcoin-derivaten provider LedgerX toestemming gegeven voor het aanbieden van fysiek afgewikkelde Bitcoin-futures.

De CFTC zei dinsdag dat het de aanvraag van LedgerX voor eenn speciale contractmarktlicentie (DCM) heeft goedgekeurd, wat inhoudt dat het bedrijf nu de nieuwe futures-contracten kan aanbieden. LedgerX is het tweede bedrijf dat de toestemming krijgt om fysiek afgewikkelde Bitcoin futures aan te bieden. Andere bedrijven, zoals Intercontinental exchange’s Bakkt, Seed CX en ErisX zijn ook van plan om deze markt te betreden. (Terwijl Bakkt’s eigen futures contracten zelf zijn gecertificeerd, wacht het bedrijf op een licentie van het New York Department of Financial Services.)

In tegenstelling tot de in cash afgewikkelde Bitcoin futures die genoteerd staan op de Chicago beurzen Cboe en CME, ontvangt de koper in fysiek afgewikkelde futures de onderliggende grondstof wanneer een contract afloopt, in plaats van het fiat equivalent.

De goedkeuring van deze aanvraag, die voor het eerst werd ingediend in november 2018, betekent dat het bedrijf nu derivatencontracten van Bitcoin (zowel opties als futures) kan noteren en aanbieden aan zowel particuliere als institutionele cliënten.

Terwijl Bakkt al eerder heeft aangekondigd dat het in juli zijn eigen fysiek afgewikkelde Bitcoin futures contracten zal testen, moet er nog een definitieve lanceringsdatum worden aangekondigd. Seed CX en ErisX hebben ook nog niet aangekondigd wanneer ze hun futures producten (of forwards, in het geval van Seed CX) willen introduceren.

Zwitserse aandelenbeurs introduceert Ethereum tokens via R3 Tech

Het Zwitserse security tokenbedrijf BlockState is van plan om zes ERC-20 tokens van de Ethereum blockchain te introduceren op de Zwitserse beurs, die ondersteund worden door een reflectie op het Corda-platform van R3.

De Zwitserse aandelenbeurs zal binnenkort trading services aanbieden voor openbare blockchain tokens. Betrouwbare bronnen laten zien dat BlockState van plan is om zes ERC-20 tokens van Ethereum blockchain te ‘passporteren’. BlockState zal de tokens introduceren aan Corda, het particuliere platform voor distributed ledger technologie, ontwikkeld door R3.

Eind 2019 zullen de tokens worden vastgelegd in smart contracts op Ethereum met hun geprojecteerde versies die op Corda draaien. Deze strategie is gebaseerd op de wereldwijde certificaten waarin bedrijfsaandelen in het ene land in bewaring worden gehouden en in het andere land verkocht worden als eigendomscertificaat. De paspoorten zullen op het platform van Swiss Digital Exchange (SDX) R3 (SDX) R3, het 13e grootste platform ter wereld, plaatsvinden.

BlockState streeft er ook naar om duurzame energie en vastgoed te symboliseren. De uitgegeven tokens op Corda zullen ook door BlockState als effecten in Zwitserland worden geregistreerd. Zij kozen Zwitserland vanwege de gunstige regelgeving en het uitgebreide netwerk van familiekantoren, private banking en vermogende investeerders. Al deze investeerders zijn bereid om innovatieve digitale assets te kopen.

De Fed gaat Libra zorgvuldig onder de loep nemen

De Federal Reserve zal zorgvuldig de nieuwe crypto-valuta van Facebook, genaamd Libra, zorgvuldig onderzoeken, om ervoor te zorgen dat het met bestaande regelgeving en richtlijnen van de consumentenbescherming aansluit, aldus Jerome Powell. De Fed Chairman vertelde aan een New Yorkse publiek dat de centrale bank Libra op een zeer hoge standaard zal houden.

“Libra’s een nieuw ding; we gaan het zeer zorgvuldig bekijken,” zei Powell tijdens een Q&A sessie op dinsdag in New York, zoals geciteerd door Reuters. “Gezien de mogelijke omvang ervan, verwacht ik dat onze eisen – vanuit het oogpunt van consumentenbescherming, en vanuit de regelgeving – zeer, zeer hoog gespannen zullen zijn”.

Facebook introduceerde Libra op 17 juni in een whitepaper waarin de plannen werden geschetst om een nieuw betalingssysteem te ontwikkelen met schaalbaarheid en financiële inclusie in het achterhoofd. Hoewel crypto-enthousiastelingen verdeeld zijn over de vraag of Libra al dan niet goed is voor het ecosysteem, is één ding duidelijk: Facebook Coin is geen Bitcoin killer.

En tot slot

De weg van Bitcoin naar recordhoogtes bereikte op donderdag een snelheidsdrempel, omdat de combinatie van winstneming, overbought condities en onderbrekingen van exchange(s) de pullback bespoedigde. Ondanks de correctie, voegde Bitcoin een vijfde aan zijn waarde toe in slechts een week tijd. Een evaluatie van netwerk-fundamentals, ontwikkelaars-activiteit en investeerders-sentiment schetst een duidelijk beeld van een meerjarige “bull market” die waarschijnlijk ooit in 2021 een hoogtepunt zal bereiken.

Zal Bitcoin tegen eind 2021 de $100.000 bereiken? we zullen het zien. Deze vraagstelling is gebaseerd op vraag- en aanbod-economie en het desinflatoire programma van Bitcoin (in de loop van volgende week zal hier een artikel over verschijnen). Hoewel we niet degenen zijn die voorspellingen moeten doen, lijkt $20.000 voor Bitcoin niet langer een behoorlijke hoeveelheid te zijn (als het ooit in het verleden wel het geval was). Als onze vorig artikel over de vierjarige cyclus accuraat is, dan zal Bitcoin genoeg start- en landingsbanen hebben om een zescijferig niveau te bereiken.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Netflix lanceert een altcoin-documentaire, genaamd marktcorrectie – Een coole ontwikkeling is de aankomende documentaire over Cryptocurrency. In het bijzonder organiseert Netflix een show waarin niet de koning van de markt, Bitcoin, maar alle andere ridders van de rondetafelconferentie aan bod zullen komen.

G20 Beleidsmakers discussiëren over de regelgeving van de crypto-industrie – Wereldleiders en beleidsmakers maken zich op voor de G20-top in Osaka, Japan, die op 28 en 29 juni plaatsvindt. In de aanloop naar dit evenement zal in Osaka, Japan, ook een andere top, de Virtual Asset Service Providers Summit of V20, plaatsvinden. De beleidsmakers en vertegenwoordigers van de crypto-industrie komen samen om de implicaties van de voorgestelde wereldwijde standaarden voor de crypto-assets en -service providers te bespreken.

‘Big Four’ firma PwC zegt dat cyberveiligheid een belangrijke rol zal spelen bij de volgende STO boom van crypto – Volgens een nieuw rapport van de “Big Four” reus PwC, zal cyberveiligheid van groot belang zijn voor de vooruitgang, vooral voor de hausse in de Security-Token Offering (STO), die iedereen in de crypto-industrie blijkbaar verwacht.

CDU en CSU Union wil blockchain integreren voor de openbare services –  De CDU en CSU Union vertegenwoordigt de midden rechtse christen-democratische groepering van twee partijen in Duitsland, de christen-democratische unie van Duitsland (CDU) en de christelijke sociale unie in Beieren (CSU). In de oorspronkelijke aankondiging onthulde de Unie dat zij de blockchain wil gebruiken voor publieke taken zoals administratieve diensten, elektronische medische dossiers, documentbeveiliging en registratie.

De Libra partners van Facebook kunnen zich na intensief onderzoek door toezichthouders terugtrekken – Verscheidene partners van Facebook’s Libra project zijn naar verluidt terughoudend met de onderneming, omdat de regelgevende instanties zich afvragen wat de impact van het digital-asset en het trackrecord van de sociale mediagigant is.

De VeChainThor openbare blockchain heeft het dagelijkse tx-volume van Ethereum overtroffen –

Events deze week:

01 juli – 

  • Stratis (STRAT) – Cirrus Sidechain Masternodes
  • Stratis (STRAT) – Smart Contracts in C#
  • Pundi X (NPXS) – BEP2 Integration & Swap
  • NEM (XEM) – NEM on Payment Platform+
  • Grin (GRIN) – V2.0.0 Binaries Available

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment