Wekelijkse update 26 janauri – 3 februari

De cryptowinter vertoont geen tekenen van afname. Bitcoin heeft deze week zijn zesde maand op rij in het rood afgerond, terwijl de NEM Foundation alle projecten en samenwerkingsverbanden heeft stopgezet vanwege de dalende XEM-prijs.

Maar het nieuws was niet helemaal slecht. XRP kreeg woensdag een flinke boost nadat Swift, het internationale betalingsnetwerk, had aangekondigd dat het samen met een cryptostartup nieuwe GPI-betalingen heeft getest. Dit was een belangrijke ontwikkeling voor de zogenaamde ‘cryptocurrency voor bankiers’, die als doel heeft om de dagelijkse transacties van het Swift-netwerk ter waarde van 200 miljard dollar te ontwrichten.

Bitcoin blijft lagere prijzen aantikken

Eind januari is Bitcoin voor de zesde maand op rij alweer in het rood gepositioneerd, wat de ernst van de bearmarkt benadrukt. In deze periode is de belangrijkste digital currency met 55% gekelderd. Bitcoin daalde in januari met nog eens 7,6%, terwijl het grootste deel van deze dalingen in het begin van de week plaatsvond.

Op maandag daalde Bitcoin met maar liefst 4% en zo bereikte het een nieuw dieptepunt van de laatste zes weken. De pullback heeft BTC onder een belangrijke long-term support gesleurd die naar alle waarschijnlijkheid de weg vrijmaakt naar een verdere neerwaartse druk op de short-term.

De plotselinge selloff woog zwaar door op de algemene cryptocurrency markt. De totale waarde van alle cryptocurrencies heeft een dieptepunt van 111 miljard dollar bereikt. Bitcoin cash, Ethereum, Stellar en Bitcoin SV behoren tot de zwaarst getroffenen.

NEM in slechte financiële papieren

De NEM Foundation kondigde eerder deze week aan dat het bedrijf na de verwoestende bearmarkt, die begin 2018 voor het eerst begon, naar een faillissement toegroeit. Ondanks de herstructureringen en een voorafgaand akkoord om de uitgifte met 60% te verminderen, zei de stichting zonder winstoogmerk dat het niet langer dan een maand stand zou houden zonder steun van de NEM-community.

De stichting heeft een beroep gedaan op haar community om 160 miljoen XEM tokens in te zetten om zo de operationele kosten te helpen dekken. Op dit moment is dat gelijk aan $6,57 miljoen. De NEM-community zal er later deze maand nog over stemmen. De ontslagen zullen naar verwachting later deze maand worden aangekondigd, tenzij het volledige financieringsverzoek wordt goedgekeurd, volgens Alex Tinsman, de nieuw benoemde voorzitter van de foundation.

In de officiële aankondiging staat

“De realiteit van nog een maand financiering betekent dat we onze huidige personeelsbezetting, partnerschappen en projecten niet kunnen ondersteunen. We moeten alles in stilstand zetten. Dit is jammer omdat het goede mensen en partners pijn doet, maar de nieuwe raad is van mening dat we transparant moeten zijn over wat er achter de schermen van de NEM Foundation gebeurt”.

 

Het nieuwe team is nog steeds optimistisch over deze tegenslag, maar het zal vanaf nu een strijd worden voor NEM en nog een heleboel andere cryptoprojecten naarmate de winter langer aanhoudt en steeds kouder wordt.

Cboe dient opnieuw het VanEck/SolidX Bitcoin ETF-voorstel voor goedkeuring in bij SEC.

De Chicago Board Options Exchange (CBOE) heeft samen met VanEck en SolidX een gezamenlijke aanvraag ingediend om een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) te noteren, met als doel om een al lang bestaand debat over crypto-securitisatie en de impact ervan op de markt te hervatten. De indiening werd donderdag bevestigd door Gabor Gurbacs, VanEck’s belangrijkste digital asset strateeg.

Een week eerder meldden Gurbacs en zijn partners dat ze hun aanvraag voor de VanEck-SolidX Bitcoin Trust hadden ingetrokken. De voorstanders waren destijds van mening dat hun aanvraag een onmiddellijk afwijzing riskeerde vanwege de langdurige overheidssluiting. Door het proces vanaf nul te herstarten, kopen VanEck en zijn partners zich veel meer tijd om de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) te overtuigen om hun fonds goed te keuren.

Zilliqa (ZIL) is de eerste cryptocurrency die met succes Sharding gebruikt

Zilliqa (ZIL), de eerste cryptocurrency die met succes sharding implementeerde, heeft op 31 januari 2019 officieel zijn mainnet gelanceerd. De afgelopen 18 maanden heeft het team van Zilliqa aanzienlijke wetenschappelijke en technische vooruitgang geboekt en heeft het zijn protocol voortdurend verfijnd om een schaalbaar, veilig en performant openbaar blockchain platform te realiseren.

De release van het mainnet heeft een reeks beschermingsmechanismen en conservatieve instellingen geïntegreerd om aanvallen te beperken. In elke nieuwe blockchain wanneer deze voor het eerst wordt gelanceerd, is de hash power relatief laag, waardoor ze gevoelig zijn voor netwerkaanvallen. Om Zilliqa te beschermen tegen deze eerste netwerkaanvallen, wordt het netwerk gelanceerd in een bootstrap fase die automatisch eindigt zodra een bepaald aantal blocks zijn gemind en het netwerk zich heeft bewezen veilig te zijn. Volgens Dong verwachten ze dat dit rond maart 2019 zal gebeuren.

Wat betreft de nodes die het netwerk aansturen, zullen de Guard nodes zich automatisch bij het netwerk aansluiten voor de beveiliging. Het aantal nodes zal dynamisch aangepast worden om de grootte en stabiliteit van het netwerk te behouden en de guard nodes zullen worden vervangen door community nodes zodra het systeem volwassen genoeg is.

Boerse Stuttgart lanceert BISON, eigen crypto-app voor iOS en Android

Boerse Stuttgart Group, de op twee na grootste beurs van Duitsland, heeft na een jaar van ontwikkeling eindelijk hun crypto trading app gelanceerd. Op 31 januari werd de crypto trading app aangekondigd in een officiële tweet met de naam Bison.

De Bison app is compatibel met zowel iOS als Android besturingssystemen en kan gratis worden gedownload uit de Apple App Store en de Google Play Store. Om de app te gebruiken, moeten gebruikers eerst een account registreren en hun identiteit verifiëren door de juiste KYC/AML-informatie te verstrekken.

Op dit moment is de Bison trading app alleen beschikbaar voor inwoners van Duitsland, maar Boerse Stuttgart Group heeft plannen om het aanbod tegen eind 2019 uit te breiden naar landen in heel Europa. In 2019 zijn er al belangrijke ontwikkelingen gaande op het gebied van fiat-to-crypto onboarding services die nieuwe gebruikers naar crypto aantrekken. Een ander recent voorbeeld dat eerder door ons via de dagelijkse update gemeld werd, is de lancering van Binance debet- en creditcards voor de aankoop van diverse cryptocurrencies.

Bitcoin is officieel in zijn langste bearmarkt ooit!

Natuurlijk zijn de gekke selloffs niets nieuws voor cryptocurrencies. Sinds 2011 heeft Bitcoin minstens vijf legendarische markt crashes meegemaakt, met verliezen van 37% tot 84%. De markt is telkens sterker dan ooit tevoren teruggekomen, met als hoogtepunt de bull-run van 2017 die Bitcoin naar de $20.000 dreef. Bitcoin heeft sinds deze laatste bull-run een reeks van lagere prijspieken genoteerd. Op 2 februari heeft Bitcoin het aantal van 411e opeenvolgende lagere dagprijzen bereikt. Door deze cijfers overtreft Bitcoin de beruchte bearmarkt van 2013-2015, die 410 dagen duurde.

Op het hoogtepunt van de bullmarkt in begin 2018, werden cryptocurrencies op maar liefst 840 miljard dollar gewaardeerd. Nog geen 12 maanden later was de markt iets meer dan 100 miljard dollar waard. Opvallend genoeg slaagt Bitcoin erin om de afgelopen zes van de zeven jaar een hoger dieptepunt neer te zetten.

Het voorspellen van de cryptobodem is zeer moeilijk, en veel analisten hebben het dikwijls moeilijk om met een logische antwoord te komen op een markt die nog in zijn kinderschoenen staat. In de komende 12 maanden, zal de evolutie van de crypto-industrie gedicteerd worden door verschillende factoren, waaronder het regulerend toezicht van de SEC op de markt, de uitspraak over een fel besproken Bitcoin ETF en de gretigheid voor fysieke Bitcoin futures onder de institutionele beleggers.

De diefstal en oplichting in crypto steeg in 2018 met meer dan 300% t.o.v. 2017

Blockchain analytics firm CipherTrace heeft vanochtend een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat er in de loop van 2018 ongeveer $1,7 miljard aan cryptovaluta is gestolen of buitgemaakt door oplichting. Het bedrag dat alleen al door hackers wordt gestolen is meer dan $950 miljoen. Het cijfer vertegenwoordigt een stijging van meer dan 300% ten opzichte van 2017.

De oplichting die in het rapport wordt vermeld, omvat zelfs geen individuele gebruikersfraude. In plaats daarvan richten ze zich op het exit scams van exchanges, phony exchange hacks en ICO scams. Ze zijn goed voor een extra $725 miljoen dollar.

En tot slot

Met de Bitcoin ETF-aanvraag weer op tafel, zal het debat over crypto-securitisatie de komende weken en maanden waarschijnlijk toenemen. Dit debat kan nochthans opnieuw opgeschort worden indien de Democraten en de Republikeinen niet akkoord gaan met een definitieve financieringsoplossing. De noodoplossing, die afgelopen vrijdag werd bekendgemaakt, geldt voor de betrokken overheidsinstellingen voor een periode van maximaal drie weken. President Trump heeft gewaarschuwd dat hij een nationale noodsituatie zal afkondigen als de Democraten zijn voorgestelde financiering van de grensbeveiliging niet goedkeuren.

De fall-out van de NEM Foundation’s monumentale herstructurering zal volgende week ook op de radar van investeerders staan. Naarmate de grotere coins blijven instorten, zal de duurzaamheid van de markt als geheel op de long-term in twijfel worden getrokken. Zoals we al langer denken, neemt de langverwachte afbrokkeling van de altcoinmarkt toe naarmate de bearmarkt langer blijft bestaan.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Het Fidelity cryptocurrency platform begint met ‘Finale Testing’ fase – Fidelity heeft een selecte groep klanten om de productontwikkeling te verfijnen en te testen. Deze klanten vormen dus een belangrijk onderdeel van de definitieve testen, die het bedrijf uiteindelijk in staat zullen stellen om deze services te leveren aan een bredere set van in aanmerking komende instellingen.

Ripple en R3 zal de ”Global Standard” worden voor financiële transacties – Een nieuw financieel rapport van SBI beschrijft de focus van Ripple om internationale betalingsknelpunten voor banken en financiële instellingen aan te pakken. Volgens het rapport, wil R3  zich uitbreiden over de wereld om zo de traditionele financiële wereld te overtreffen.

IBM huurt personeel in om te werken aan de blockchain van Stellar – Door de integratie van XLM zullen zowel financiële instellingen als bedrijven die aangesloten zijn op de World Wire “grensoverschrijdende betalingen in enkele seconden afhandelen en uitbetalen”. Op die manier zullen transactiedeelnemers derde partijen uitschakelen, de transactiekosten verlagen en tegelijkertijd de efficiëntie verhogen.

Litecoin kan dit jaar een privacy coin worden – Charlie Lee heeft op Twitter een discussie op gang bracht over fungibiliteit en verwees naar de invoering van Vertrouwelijke Transacties bij een ” toekomstige release van de full-node implementatie ” in 2019. Het omzetten in een privacy coin zou Litecoin relevanter kunnen maken, maar het zou ook een heleboel kwesties op het gebied van regelgeving en veiligheid met zich meebrengen.

Nasdaq investeert in blockchaintechnologie en probeert zo druk uit te oefenen voor crypto- en blockchainadoptie – Nasdaq heeft besloten verder te gaan in de ontwikkeling van blockchaintechnologieën en de adoptie van cryptocurrencies, door onlangs een aanzienlijk bedrag te investeren in de financiering van een startup die Enterprise blockchainoplossingen ontwikkelt.

In 2018 zag de crypto-industrie voor het eerst meer nieuwe durfkapitaalfondsen dan hedgefondsen – Polychain Capital, dat meer dan $1 miljard aan assets realiseerde vlak voor de marktcrash in 2018, haalde deze week $175 miljoen op voor een fonds met een zevenjarige lockup periode, zo zei Chief Executive Officer Olaf Carlson-Wee. BlockTower Capital huurde onlangs Eric Friedman in om de ondernemingsstrategie van de firma te leiden. ARCA Funds denkt erover na om gelijkheidsposities in te nemen bij problematische cryptoprojecten.

Events deze week: 

7 februari – 

  • Nexus – public testnet
  • 0x (ZRX) – Online hackaton eindigt

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u gewoon een andere mening? Laat het ons dan zeker weten! Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. Deze groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment