Wekelijkse update 27 januari – 2 februari

Wekelijks TA overzicht – Bullish 📈

Totale Market Cap: ~ $260 miljard (~14%)
BTC Prijs: 
~ $9.412 (~12.9%)
BTC-dominantie: 
~66%
Opmerkelijke movers:
Ethereum classic (~ 37%), IOTA (~ 28%), ICON (~ 80%),

Voordat we starten even dit – Ben je nog niet ingeschreven voor onze 2de editie van Cain’s Crypto Cave, schrijf je dan hier in! Het event zal doorgaan op 22 februari te Antwerpen. Meer info vind je via de link.

De cryptocurrency markt was gedurende deze week in een herstelfase, hierdoor werd de maand januari positief afgesloten. Deze week stonden Bitcoin en alle andere grote altcoins in het groen, waarbij sommige van hen driedubbele cijfers winst wisten te boekten. Dash en Ethereum Classic (ETC) zijn met een stijging van 181% en 145% uitgegroeid tot de leiders van de maand. Ook ZCash (ZEC) en Bitcoin Gold (BTG) lieten spectaculaire resultaten zien.

Wat gebeurt er in de industrie?

De meeste prijsbewegingen zijn niet gerelateerd aan fundamentele aspecten van de projecten en worden vooral gedreven door sentimentele en speculatieve factoren. Het feit dat een 51%-aanval op het Bitcoin Gold-netwerk niet resulteerde in een sell-off van het asset, onderbouwt deze theorie. Uiteindelijk wist de coin terrein te winnen, nadat dit werd onthuld.

Belasting betalen op de mining rewards is nog zo’n praatje, dat de week overheerste. Bitcoin cash mining pools stelden voor dat mijnwerkers 12,5% van hun beloning zouden moeten doneren aan een speciaal fonds dat hen zou uitbetalen en de opbrengst zou gebruiken om de ontwikkeling van het ecosysteem te financieren. Het controversiële voorstel leidde tot veel discussie binnen de community. Veel industrieleiders bekritiseerden het idee als niet-duurzaam en als een aversie tegen het ecosysteem.

Bitcoin Cash ondervond een tijdsverschil van 5,5 uur tussen de blocks. BCH wordt aangeprezen als een snel en eenvoudig betaalmiddel dat gebruikt kan worden voor dagelijkse aankopen zonder dat er fiatgeld

Sentiment

TRENDS:

  • Daily SMA20 – 9375.41
  • Daily SMA50 – 9083.57
  • Daily SMA100 – 8862.18
  • Daily SMA200 – 8367.10

NIVEAUS:

  • Vorige Weekly high – 8793.67
  • Vorige Weekly low – 8206.57
  • Vorige Monthly high – 9557.46
  • Vorige Monthly low – 6848.02

aan te pas komt. Critici wezen op deze dergelijke vertragingen, wat BCH ongeschikt maakt voor dit doeleinde. Sommige deskundigen merkten op dat de vertragingen misschien veroorzaakt werden door de miners, die probeerden het netwerk te saboteren, als teken van hun ongenoegen tegen de 12,5% belasting.

Meer en meer cryptoprojecten beginnen te falen

Ondertussen blijven er in Europa gevestigde cryptocurrency projecten alsmaar meer ineenstorten als reactie op de nieuwe EU-wetgeving. De Nederlandse XRP-ontwikkelaar Wietse Wind kondigde de sluiting van het XRP text-project aan. Hij verwees naar de lage rente en de strenge regelgeving als belangrijkste oorzaken voor deze beslissing. Ook de in Malta gevestigde cryptocurrency exchange GO.Exchange sloot het bedrijf om dezelfde redenen. Het bedrijf zei dat het proces voor het verlenen van vergunningen te kostbaar en te belastend zou zijn. Het project is een dochteronderneming van Omise Holding en een onderdeel van het Omise (OMG) ecosysteem.

BTC/USD op dit moment

Bitcoin bereikte op 20 december een bodem van 6.432 dollar en is zich sindsdien aan het herstellen. BTC bereikte zijn hoogste niveau sedert begin november 2019 met $9.568 gedurende de vroege Aziatische uren op vrijdag, wat ook meteen het hoogste niveau van 2020 is. Het opwaartse momentum bleek onhoudbaar te zijn, aangezien BTC daalde tot $9.200 en zo alle winsten van de vorige dag teniet deed. Ondanks de daling is BTC/USD nog steeds 10% hoger op weekbasis. Sinds begin dit jaar heeft Bitcoin al meer dan 29% gewonnen.

Op dit moment zit meer dan 75% van alle Bitcoin-adressen in geld, wat als een bullish signaal wordt beschouwd, mede omdat het optimisme op de markt steeds meer gestimuleerd wordt. Ondertussen is de ’30-day volatility’ vrijwel onveranderd gebleven, die 39% bedraagt sinds november.

Vanuit het technische perspectief is het voordeel begrensd tot 9.300 dollar. Dit ‘resistance niveau’ wordt gecreëerd door de 38,2% Fibo retracement vanwege de neerwaartse druk van in juli 2019 high naar de recente low in december 2019. De herstelpogingen stopten eind oktober en veroorzaakten een bearish wave die de koers naar het recente dieptepunt bracht. Het betekent dat de bulls een moeilijke tijd zullen hebben om deze barrière te doorbreken. Maar, zodra we een wekelijkse afsluiting krijgen boven dit niveau, dan zal het opwaartse momentum steeds meer beginnen te escaleren waardoor de volgende focus op de psychologische $10.000 ligt, gevolgd door de volgende Fibo retracement van de hierboven beschreven beweging.

Aan de andere kant wordt de eerste support gecreëerd op 8.367 dollar, door de SMA200 daily. Deze barrière vormt de scheiding tussen enerzijds een diepere daling naar de 23,6% Fibo retracement rond $8.250 en anderzijds de SMA100 daily op $8.000. Dit psychologische gebied wordt ook nog eens versterkt door de SMA50 weekly. Het is belangrijk dat we boven dit gebied blijven om zo een long term bullish positie te behouden voor Bitcoin. Een aanhoudende beweging onder dit niveau kan de bullish scenario’s teniet doen waardoor de $7.100 weer in het kan vizier komen. Deze barrière wordt versterkt door de SMA100 weekly.

De dagelijkse RSI is inmiddels weer naar beneden gegaan, terwijl de wekelijkse RSI nog steeds naar boven wijst. Het betekent dat BTC kwetsbaar kan zijn voor een neerwaartse correctie binnen deze bullish trend.

Economische en geopolitieke onzekerheid

Terwijl de wereldwijde gebeurtenissen in het Midden-Oosten deze week angstvallig in de gaten werden gehouden, hebben investeerders zich tot de welbekende safe havens voor crisistijden gewend. In de loop van de geschiedenis is goud een bewezen beleggingsinstrument geweest gedurende vergelijkbare tumultueuze tijden, van oorlogen tot crisissen en economische depressies. Toch hebben we de afgelopen week een opmerkelijke ontwikkeling gezien die zorgvuldig moet worden geanalyseerd. De toenemende drukte in het Midden-Oosten voedde een door velen verwachte gebeurtenis, waardoor de digitale erfgenaam van goud voor het eerst (bijna) zijn intensiteit en kracht kon laten zien. Wie is deze erfgenaam? Bitcoin, natuurlijk.

De moord op de Iraanse generaal Qasem Soleimani en de Iraanse raketaanvallen op de Amerikaanse strijdkrachten in Irak gaven aanleiding tot agressieve verklaringen van zowel de Amerikaanse president Trump, als de Iraanse leiders, en brachten oprechte zorgen met zich mee over een mogelijke escalatie naar andere delen van de wereld. “Er werden zelfs krantenkoppen over de “Derde Wereldoorlog” gespot in bepaalde media. De reactie van de investeerders was kort en scherp: de wereldwijde aandelenmarkten daalden, en iedereen haastte zich om financiële zekerheid te verkrijgen, waarvan velen Bitcoin kopen.

Historisch gezien

Doorheen de geschiedenis is de gebruikelijke beleggingsbestemming in dergelijke situaties goud geweest: een schaars asset dat zijn waarde behoudt en losstaat van de mogelijk schadelijke invloed van overheden en de gewone markten. En inderdaad, deze week heeft het goud een zevenjarig hoogtepunt bereikt (samen met een stijging van de olieprijs, die ook direct verband houdt met de gebeurtenissen in het Midden-Oosten).

De opkomst van Bitcoin

Een veel minder voorspelbaar resultaat was de scherpe prijsstijging van Bitcoin met meer dan 20% in slechts enkele dagen; van minder dan $7.000 tot $8.350. Met elke nieuwe catastrofale krantenkop steeg Bitcoin steeds verder. Alleen al het feit dat het sindsdien samen met het goud iets is afgenomen, omdat het nieuws van het Amerikaans-Ierse front meer ontspannen is geworden, versterkt het feit dat Bitcoin zijn rol als digitale safe haven voor investeerders heeft laten zien.

Bitcoin heeft veel meer voordelen dan goud, dankzij het digitale en decentrale karakter, dat een slimmer en actueler alternatief voor investeerders belooft. Het geniet van het unieke karakter van goud als beleggingsinstrument met de kenmerken van een perfecte waardeopslag, dankzij de schaarste, met een maximaal aanbod van 21 miljoen munten. Bovendien kunnen Bitcoin en andere cryptocurrencies, in tegenstelling tot goud, binnen enkele minuten of uren over de hele wereld worden getransporteerd, zonder censuur of enige vorm van tussenkomst van een derde partij.

Onze 6 belangrijkste artikels

Binance breidt fiat gateways voor traders en investeerders uit naar Noorwegen en Kroatië

Toonaangevende cryptocurrency exchange Binance staat nu toe dat traders Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Binance Coin (BNB) en XRP kopen met behulp van Noorse Kronen (NOK) en Kroatische Kuna (HRK) door hun Visa-kaarten aan elkaar te koppelen.

Binance zegt dat gebruikers hun aankopen in “minder dan een minuut kunnen voltooien, zonder dat ze eerst moeten storten”. De exchange is van plan om in de toekomst ook ondersteuning voor Mastercard en andere valuta’s aan te bieden.

In juli 2019 introduceerde Binance een nieuwe fiat on-ramp in Singapore. Het fiat-to-crypto platform laat handelaars ook toe om BTC, ETH en BNB te kopen en te verkopen met behulp van Singaporese dollars (SGD). Bovendien heeft het hoofdkantoor in Malta de beurzen Binance Uganda (UGX) en Binance Jersey (EUR, GBP) gelanceerd als onderdeel voor haar netwerk van fiat-to-cryptoplatformen.

De strategische investeringspartner van de beurs, Vertex Ventures, heeft Binance ook geholpen bij de uitbreiding van haar activiteiten in Zuidoost-Azië en India door samen te werken met lokale regelgevende instanties en financiële instellingen.

Deutsche Bank zegt dat digitale valuta’s in 2 jaar tijd mainstream kunnen worden.

Volgens een recent rapport van Deutsche Bank hebben digitale valuta’s het “potentieel om betalingen radicaal te veranderen, het bankieren, het centraal bankieren en de balans van de economische macht” te laten zien, ondanks het feit dat ze slechts een decennium oud zijn.

Het zei ook dat Deutsche Bank, gelooft dat een nieuwe digitale munt mainstream zou kunnen worden de komende 2 jaar, “met zowel Facebook’s Libra stablecoin en China’s digitale yuan initiatief dat waarschijnlijk dit jaar van start zal gaan“. Het rapport zei ook dat digitale valuta dan beschikbaar zijn voor meer dan 1,5 miljard Chinese burgers en 2,5 miljard Facebook-gebruikers – samen meer dan de helft van de wereldbevolking.

Het verslag vergeleek cryptocurrencies met het internet en verklaarde dat het in de eerste jaren van zijn bestaan parallel loopt met het internet, in het tempo zoals dat nu is. Als dit zo doorgaat, kunnen er tegen 2030 meer dan 200 miljoen blockchain-portemonnees in omloop zijn, vergeleken met de 50 miljoen in 2020.

De bank benadrukte dat de digitale centralebankvaluta’s (CBDC’s) problemen zouden kunnen oplossen die worden veroorzaakt door het huidige fractionele reservebanksysteem, en dat commerciële banken niet meer “kwetsbaar zouden zijn voor bankruns“.

Coinbase en Ripple execs onthullen masterplan om de Amerikaanse crypto adoptie te stimuleren.

In een recente officiële bedrijfsverklaring schreef Coinbase Senior Director en Associate General Counsel Rachel Nelson, samen met Ripple’s Head of Global Institutional Markets Breanne Madigan, “het congres moet een regelgeving uitwerken om het ordelijk en veilig functioneren van de crypto-markten te ondersteunen“.

Nelson en Madigan, die beide co-voorzitters zijn van de Market Integrity Working Group, willen de marktintegriteit van de ruimte en het vertrouwen van de consument een impuls geven.

Zij voegden eraan toe dat een dergelijke wetgeving “de bevoegdheid van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zou kunnen uitbreiden zodat deze ook de regulering van en het toezicht op de digitale grondstoffenbeurzen omvat“.

De werkgroep, die op 23 januari officieel van start ging, heeft een overzicht gegeven van de overheidsspecifieke regelgeving, een probleem dat de beurzen belemmert en dat een duidelijk regelgevend kader uiteindelijk “de marktintegriteit zou verbeteren en de consument zou aanzetten tot het gebruik van cryptocurrency’s“.

Singapore, Dubai en de Filipijnen lanceren nieuwe initiatieven die de toekomst van de crypto-industrie kunnen helpen vormgeven

De Singapore Payments Services Act is dinsdag in werking getreden, waardoor crypto-bedrijven voor het eerst een exploitatievergunning kunnen aanvragen in het land. De nieuwe wetgeving biedt bedrijven een regelgevend kader dat aangeeft hoe ze moeten omgaan met activiteiten die variëren van de handel in cryptocurrency’s tot digitale betalingen.

De wet geeft de monetaire autoriteit van Singapore (MAS) de bevoegdheid om cryptocurrency betalingsdiensten, merchant acquisition en binnenlandse transacties te reguleren. De MAS zal ook de risico’s op het gebied van cyberveiligheid beperken en controles instellen om de financiering van terrorisme en het witwassen van geld tegen te gaan.

Nizam Ismail, oprichter en CEO van Ethikom Consultancy, vertelt Bloomberg dat de nieuwe wet duidelijkheid biedt over de regelgeving voor “opkomende en innovatieve” soorten betalingen zoals e-wallets en cryptocurrency exchanges.

Ondertussen heeft het Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) in Dubai aangekondigd dat het samenwerkt met CV VC en CV Labs om een initiatief te lanceren met de naam Crypto Valley. In een persbericht zegt DMCC,

“Crypto Valley zal een verscheidenheid aan diensten aanbieden, waaronder incubatie voor startende bedrijven in een vroeg stadium, co-working faciliteiten, innovatieservices voor zakelijke klanten, blockchain- en ondernemerschapstrainingen, onderwijs, evenementen, mentorschap en financiering”.

Ondertussen, in de Filippijnen, is er een andere Crypto Valley in opkomst. De “Crypto Vallei van Azië” is

een project van de Cagayan Economic Zone Authority (CEZA). In een poging om meer investeerders aan te trekken, is CEZA van plan om een luchthaven van 80 miljoen dollar te bouwen binnen de economische zone. Secretaris Raul Lambino, CEO en beheerder van het CEZA legt uit,

“De bouw van een nieuwe luchthaven is een belangrijke faciliteit in de oprichting en realisatie van het zogenaamde Crypto Valley of Asia-concept dat we zijn begonnen.”

De directeur van het CEZA is in gesprek met het Department of Transportation and Civil Aviation Authority van de Filippijnen om de vergunningen voor de nieuwe luchthaven te bespreken. Lambino legt uit dat investeerders zo snel mogelijk naar de ecozone willen en dat een luchthavenvoorziening de meest haalbare oplossing is.

De Crypto Vallei van Azië is een poging van de Filippijnse overheid om haar fintech gemeenschap te laten groeien en investeringen aan te trekken van internationale crypto- en blockchain bedrijven. Vanaf eind 2019 heeft CEZA 40 bedrijven een licentie gegeven om crypto-exchanges in het land te exploiteren.

“Digitale valuta kunnen niet privé zijn,” waarschuwt de ‘Bank of France’ gouverneur

Afgelopen zaterdag heeft Francois Villeroy de Galhau, gouverneur van de Bank of France, zijn standpunt ten aanzien van cryptoassets verduidelijkt, waarbij hij zich aansloot bij het groeiende aantal beleidsmakers die vinden dat cryptocurrencies alleen door centrale banken moeten worden uitgegeven.

Hoewel Villeroy het potentiële nut van cryptocurrency in cash transacties erkent, gelooft hij niet dat particuliere entiteiten aan het roer zouden moeten staan.

“Valuta kan niet privé zijn, geld is een publiek goed van soevereiniteit,” zei Villeroy.
Villeroy heeft zijn mening verder verduidelijkt in een interview met de Franse nieuwszender France Inter, waarbij hij opmerkte dat het gebruik van cash in veel Europese landen is afgenomen en dat digitale alternatieven een wenselijk alternatief zouden kunnen zijn, met name in Noord-Europa.

In sommige Noord-Europese landen, met name Zweden en Nederland, daalt het gebruik van bankbiljetten extreem snel“, vertelde Villeroy aan France Inter. “Ze vragen zich af of we de burgers het recht moeten geven op digitaal geld dat niet langer een fysiek bankbiljet is, maar dat dezelfde kwaliteit heeft, met name de veiligheid van een centrale bank“.

Dus, het zal misschien niet lang meer duren voordat de eerste door de centrale bank uitgegeven digitale valuta’s hun intrede doen in Europa.

Coinbase lanceert in Ierland ‘Coinbase Custody International’

Op donderdag (30 januari) introduceerde Coinbase het bedrijf Coinbase Custody International, Ltd, dat gevestigd is in Dublin, Ierland. Hierdoor zal coinbase in staat zijn om haar Crypto custody uit te breiden naar Europese instellingen.

Coinbase Custody, dat in 2018 werd gelanceerd, is “een onafhankelijke, door de NYDFS gereguleerde entiteit die voortkomt uit het crypto-first DNA van Coinbase”. Het wordt gereguleerd door de New York State’s Department of Financial Services (NYDFS), en werkt als een onafhankelijke, gekapitaliseerde entiteit (Coinbase Trust Company).

De diensten van het bedrijf zullen dezelfde zijn als de diensten die door Coinbase Custody worden geleverd, dit losstaand van alle activiteiten die door de exchange worden uitgevoerd.

Coinbase Custody begon in maart 2019 met het aanbieden van staking voor geselecteerde cryptocurrencies en breidde deze dienst in november uit naar de internationale markt.

Naarmate cryptocurrency’s hun positie als nieuwe financiële asset class versterken, neemt de vraag naar services zoals crypto asset custody toe.

Rohan Barde, een onderzoeks- en innovatiemanager bij de industry expert association Blockchain Zoo, legde uit dat custody-diensten nodig zijn om institutionele beleggers aan te trekken omdat ze de risico’s willen beperken en aan de wettelijke normen willen voldoen.

Save the best for last

Het Lindy effect!

Sinds Bitcoin-investeerders begin 2011 de smaak te pakken kregen van de ‘parabolische prijsactie’, waarbij BTC in een paar weken tijd van de lage $3.000 naar $14.000 schoot, hebben ze behoefte aan meer.

Gelukkig voor de ‘bulls’, zouden zij spoedig meer van deze snelle opwaartse bewegingen in de cryptocurrency markt tot stand kunnen brengen, waardoor er een samenloop van factoren is die de Bitcoin boven zijn $20,000 all-time high zou kunnen drijven, de ATH die zich in december 2017 afspeelde.

Bitcoin vertoont extreme bullish indicatoren

Volgens cryptocurrency content creator The Moon, heeft Bitcoin’s hash rate “net” een nieuwe ATH bereikt van meer dan 123 exahashes per seconde – een astronomisch groot aantal hashes die elke seconde worden berekend om BTC-transacties te verwerken.

Dit, zo beweert hij, is een duidelijk teken dat BTC “schreeuwt om een enorme bull run die leidt tot de halvering”. Dit weerspiegelt het Bitcoin-sentiment dat zal opduiken tijdens het block reward reduction-event, wat zal resulteren in een 50% daling van de inflatie in het asset.

Crypto-term van de week:

Byzantine Fault Tolerance – Een eigenschap van fout tolerante gedistribueerde computersystemen, waarbij een consensus wordt bereikt via een mechanisme, waarbij componenten kunnen falen en er sprake kan zijn van onvolmaakte informatie. Bitcoin is bijvoorbeeld een Byzantine Fault Tolerance, waarbij gebruik wordt gemaakt van het Proof-of-Work systeem om een consensus te bereiken over de blockchain. De toepassingen ervan gaan verder dan de blockchain, waaronder messaging- en netwerksystemen.

Andere niet te missen artikels (URL-link bijgevoegd naar het desbetreffend artikel):

1.Google zoekopdrachten voor Cardano met 133% gestegen!

What's your reaction?

Leave a comment