Wekelijkse update 27 mei – 2 juni

De cryptocurrency markt beleefde op vrijdag een uitgebreide pullback, maar heeft wel een sterke wekelijkse groei gerealiseerd van onder andere EOS, IOTA (MIOTA) en Zcash (ZEC). De Bitcoin dominantie-index, die het marktaandeel van BTC vertegenwoordigt, is gedaald tot zijn laagste niveau van de afgelopen maand.

Als opkomende asset class is crypto gevoelig voor prijsmanipulatie, fake nieuws en regelrechte leugens. De onvoorspelbare beweging van Bitcoin SV (BSV) heeft in de afgelopen vijf dagen die bezorgdheid verhoogd. De zogenaamde ‘Satoshi Vision’ werd vorige week krankzinnig opgeblazen nadat er een valse screenshot was gemaakt over een naderende herintroductie van BSV die door de Chinese media werd verspreid. De daaropvolgende flash crash van Bitfinex deed de alarmbellen rinkelen dat er achter de schermen sprake was van wat sabotage.

Bitcoin dumpt na het aantikken van de 9.000 dollar…

De Bitcoin prijs noteerde op vrijdag een nieuw jaarlijks hoogtepunt, dit was geleden van april 2018. Maar deze hogere high was van zeer korte duur, omdat de daaropvolgende flash crash de prijs terugduwde naar het  $8.000 niveau. Zoals Joseph Young van CCN erop wees, werd de pump & dump waarschijnlijk veroorzaakt door een “een valse uitbraak die gestimuleerd werd door de liquidatie van de contracten op BitMEX”.

BitMEX is één van de grootste en meest liquide markten voor Bitcoin. In de periode van de bull rally eerder deze maand, behaalde de derivatenbeurs een dagelijks trade volume van meer dan $10 miljard.

Op het moment van schrijven (vrijdag) werd Bitcoin op Bitstamp rond de $8.400 verhandeld, een daling van 3,5% gedurende de dag, maar nog steeds een stijging van meer dan 5% als je de week prestatie bekijkt.

Bitcoin’s vitale functies werden niet beïnvloed door de onvoorziene prijswijziging van vrijdag. De grootste cryptovaluta blijft dus in een bullmarkt, die ondersteund wordt door een grote vraag en een sterk momentum.

Bitcoin’s dominantie graad daalt

De relatieve out-performance van altcoins en tokens heeft ervoor gezorgd dat de dominantie-index van Bitcoin gedaald is naar het laagste niveau van bijna een maand. Het Bitcoin-aandeel daalde in de totale cryptomarkt tot 55,3% op vrijdag, volgens CoinMarketCap. Drie weken geleden bereikte het nog een piek van ongeveer 60,5%.

De lagere dominantiegraad is in geen enkel geval een negatieve indicator voor Bitcoin. Gedurende het hoogtepunt van de Bitcoin euforie in december 2017 daalde de BTC dominantiegraad tot ongeveer 41%. Uiteindelijk daalde de dominantie-graad  van Bitcoin naar zo’n 33%, dit gebeurde-tijdens het hoogtepunt van de altcoin-rally in januari 2018.

Desondanks, werkt de cryptocurrency markt in cycli, met investeerders die switchen tussen altcoins en Bitcoin aan de hand van semi-recurrente intervallen. Bij een andere periode van het altcoin seizoen was er op korte termijn sprake van een Bitcoin consolidatie voordat de bulls weer een poging deden om de $9.000 te bereiken.

Tenslotte, willen de “crypto-bulls” een grotere prijsonafhankelijkheid tussen Bitcoin en de altcoins zien. Een lager dominantiepercentage suggereert dat Bitcoin een kleinere aantrekkingskracht uitoefent op de markt.

Bitcoin SV: prijs pumps en manipulatie

Bitcoin SV werd eerder deze week door de stratosfeer heen gelanceerd, dit nadat de welbekende aanhanger Craig Wright een auteursrechtclaim had ingediend voor de originele Bitcoin whitepaper die door Satoshi Nakamoto werd geschreven.

Het duurde niet lang voordat het Amerikaanse Copyright Office zei dat ze Wright niet als de Bitcoin-ontwikkelaar “herkende”.

Maar dat weerhield Bitcoin SV er niet van om een plotselinge stijging te verwezenlijken. Na maanden van sombere trading werd de waarde van BSV in een paar dagen tijd bijna verdrievoudigd, met uiteindelijk een piek naar de $251, wat een nieuw record is. De laatste keer werd het verhandeld rond de 189 dollar, wat neerkomt op een stijging van 89% voor deze week.

Op Bitfinex, crashte BSV donderdag tot een dieptepunt van $44, waardoor de vrees van prijsmanipulatie toenam. Zoals blijkt, werd BSV voortgestuwd door fake nieuws, waarin gezegd werd dat Craig Wright zijn Bitcoins had verplaatst uit een wallet die tot Satoshi Nakamoto behoorde. Zulke actie zou een definitief bewijs vormen dat Wright inderdaad de Bitcoin-oprichter is.

Dovey Wan ontdekte het fake nieuws door een screenshot te tweeten van een verbloemde WeChat exchange die suggereerde dat Binance bitcoin SV opnieuw op de lijst ging zetten.

Ernst & Young wil dat Ethereum Mainstream gaat

Ernst and Young zal zijn verwachte Nightfall, een privacyprotocol, op 31 mei aan het publiek bekendmaken.

EY gaf het privacy instrument, dat op het zk-SNARKs protocol wordt gebaseerd, aan zijn collectieve klanten vrij in April. Nightfall is het resutlaat dat door meer dan 200 blockchain-ontwikkelaars werd gerealiseerd. De toepassingen omvatten “supply chain” en “finance”. De ontwikkeling van dit protocol is groot, door het feit dat enkele van de zakelijke klanten Amazon, Apple en Google zijn.

Het bedrijf genereert miljarden dollars aan inkomsten en heeft een groot bereik in de bedrijfswereld. EY heeft eerder al een cryptobelasting-instrument voor ondernemingen uitgebracht.

In een toespraak op de Ethereal Summit 2019 zei EY’s Head of Blockchain Paul Brody – “Bedrijven zullen ons benaderen om het Ethereum mainnet te kunnen gebruiken”.

Volgens een officiële post zijn de kosten voor transactie-verwerkingen bij prototypetests sterk gedaald,

Sinds de lancering van hun eerste prototype vorig jaar hebben EY-teams de transactieverwerkingskosten voor gebruikers van het eerste prototype aanzienlijk verlaagd met meer dan 90%, door gebruik te maken van een betere data-codering en een efficiënter ZKP-protocol.

Alle Big four spelers hebben nu de blockchainuimte betreden. Deloitte en PwC werken nu ook samen met VeChain aan een betere integratie voor blockchain-oplossingen en de eerste heeft zijn klanten gemigreerd naar de blockchain van VeChainThor.

De ontwikkeling van het protocol door zo’n groot bedrijf getuigt van belangstelling voor Ethereum. Microsoft heeft ook een zekere exposure en mogelijke adoptie naar Ethereum gebracht door het uitbrengen van een development-kit die door miljoenen ontwikkelaars op het Azure cloud-platform van Microsoft gebruikt kan worden.

Salesforce treedt nu toe tot de blockchainruimte

In de loop van 2019 verdiepen steeds meer en meer bedrijven zich in de blockchain-technologie, waaronder bedrijven als Ernst & Young, Microsoft, Amazon, IBM en meer. De nieuwste mainstream-gigant die zich in blockchain-technologie heeft verdiept, is het cloud-gebaseerde softwarebedrijf Salesforce.

SalesForce is een wereldwijd toonaangevend customer relationship management (CRM)-platform en volgens een livestream op 29 mei heeft het bedrijf zijn eigen blockchainplatform geïntroduceerd dat de naam SalesForce Blockchain draagt.

Het nieuwe blockchainproduct van het bedrijf is naar verluidt gebouwd op hun eigen applicatiebouwer, Salesforce Lightning, en maakt gebruik van open-source blockchain-technologie van Hyperledger.

De Salesforce Blockchain is naar verluidt een platform met laagdrempelige code voor blockchains dat bedrijven eenvoudig te gebruiken tools biedt waarmee ze smart contracts, apps en netwerken kunnen bouwen voor het delen van geverifieerde data, dit met behulp van gedistribueerde grootboektechnologie (DLT).

Daarnaast bevat het product ook Artificial Intelligence (AI) die de automatisering van een aantal processen voor CRM mogelijk maken.

Op dit moment is de Salesforce Blockchain uitgerold naar geselecteerde partners en wordt deze al geïmplementeerd door het Amerikaanse marktonderzoeksbureau S&P Global, het geavanceerde analysebureau IQVIA en de Arizona State University. SalesForce verwacht zijn blockchainplatform in 2020 vrij te geven aan een breder publiek.

G20-landen beginnen met de implementatie van uniforme cryptonormen

De G20-landen hebben opnieuw hun steun uitgesproken voor de Financial Action Task Force (FATF) als het mondiale normalisatie-orgaan op gebieden zoals de bestrijding voor het witwassen van geld. Zij zijn ook overeengekomen de aanbevelingen van de FATF op te volgen, inclusief de aanbevelingen inzake cypto-assets.

Eerder deze maand heeft de FAG in Oostenrijk haar jaarlijkse overlegforum voor de particuliere sector gehouden, waaraan haar leden en meer dan 300 vertegenwoordigers uit de particuliere sector hebben deelgenomen. De leden van de FATF zijn 36 landen en twee internationale organisaties, waaronder de Europese Commissie.

In haar verslag van april aan de G20 heeft de FATF haar werkzaamheden op het gebied van normen voor crypto-assets geschetst en beloofd haar leidraden bij te werken “om de rechtsgebieden en de particuliere sector te blijven bijstaan bij de toepassing van een op risico’s gebaseerde aanpak voor het reguleren van de aanbieders van virtuele activadiensten, met inbegrip van het toezicht en de controle daarop,”, wordt in het verslag beschreven. “Dit zal landen helpen bij het uitoefenen van toezicht op deze sector.”. Hoewel de FATF verschillende risico’s benadrukt, zoals het witwassen van geld, erkent zij ook de risico’s van het witwassen van geld.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt toezicht op de crypto-activa en analyseert de mogelijke implicaties ervan voor het monetair beleid en de risico’s die deze kunnen opleveren voor de marktinfrastructuren, het betalingsverkeer en de stabiliteit van het financiële stelsel. Het eerder deze maand gepubliceerde rapport “Crypto-Assets: Implications for financial stability, monetary policy, and payments and market infrastructures” vat het resultaat van de analyse van de Crypto Assets Task Force samen.

De bank merkt op dat crypto-activa niet kunnen worden gebruikt om geldbetalingen uit te voeren in belangrijke financiële marktinfrastructuren in de EU, en verklaart dat “zij niet als effecten kunnen worden aangemerkt … [en] centrale effectenbewaarinstellingen (csd’s) kunnen niet instaan voor de afwikkeling van crypto-activa”.

Zelfs als producten op basis van cypto door centrale tegenpartijen zouden worden goedgekeurd, zouden ze een vergunning moeten krijgen en aan de bestaande wettelijke vereisten moeten voldoen, verduidelijkte de bank dat “zelfs op het hoogtepunt in het begin van 2018 de uitstaande waarde van cypto-activa te klein was om aanleiding te geven tot bezorgdheid voor het financiële systeem en de economie van de EU”. Benadrukkend dat “de ontwikkelingen op de markt voor cryptoactiva dynamisch zijn en dat de banden met de financiële sector en de economie in de toekomst kunnen toenemen”.

De ECB concludeerde dat “financiële instellingen die direct of indirect beleggen in crypto-activa, dienen te beschikken over relevante bestuursregelingen, die ook in overeenstemming zijn met de vergunningscriteria, en in verhouding staan tot de materialiteit van investeringen in crypto-activa en/of met crypto-activa verband houdende activiteiten”. De bank voegde hieraan toe dat veel factoren, variërend van marktontwikkelingen tot “onbedoelde “legitimerende” effecten” van cryptoregulering, zouden kunnen leiden tot een grotere blootstelling aan cryptografische activa.

Japan gaat verder met het nieuwe crypto-wetsvoorstel

Op 21 mei werd er een nieuwe wet inzake crypto officieel goedgekeurd, door het Japanse Huis van Afgevaardigdet. Het werd de volgende dag door het Huis van Raadsleden, het bovenhuis van het Dieet, aangenomen. Volgens de website van de Japanse regering waren er veel meningen over het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel, officieel getiteld “Een wetsontwerp tot wijziging van een aantal van de wetten op o.a. de uitbetaling van de fondsen in reactie op de diversificatie van de financiële transacties die gepaard gaan met de vooruitgang van de informatie- en communicatietechnologie”, werd opgesteld door de FSA. Het werd door het kabinet ingediend en op 15 maart door de Kamer van Volksvertegenwoordigers aanvaard.

Het wetsvoorstel heeft tot doel twee belangrijke wetten te wijzigen die van toepassing zijn op crypto-activa: de Wet op de uitbetaling van de fondsen en de Wet op de financiële instrumenten en exchanges. De FSA heeft tijdens een briefing in maart aan de verslaggevers laten weten dat het wetsvoorstel naar verwachting in juni 2020 zal zijn afgerond en geïmplementeerd.

De FSA benadrukte dat alle goedgekeurde crypto-exchanges moeten verklaren welke crypto’s ze zullen behandelen op het moment van hun aanvraag. “Wanneer een crypto-asset broker-dealer meer crypto-assets wil toevoegen of oude wil veranderen in nieuwe om op zijn platform te verhandelen,dan is het nodig om dit vooraf te melden,” bevestigde het agentschap.

Het wetsvoorstel benadrukt ook het belang van samenwerking met zelfregulerende organisaties. Tot nu toe is er slechts één goedgekeurd. De handel in margin, die goed is voor ongeveer 80% van de binnenlandse handel in crypto-activa in Japan, zal worden gereguleerd onder de Financial Instruments and Exchange Act. De verkoop- en aansporingsrestricties zullen in overeenstemming zijn met de valutamargetransacties. Bovendien verbiedt de wet oneerlijke handelingen, waaronder koersmanipulatie, en bepaalt de wet dat er een bepaling zal worden ingevoerd om voorrang te geven aan de teruggave van de crypto-activa van de klanten die door de exchanges worden aangehouden.

Egypte heft verbod op, het is vanaf nu mogelijk om gelicentieerde cryptocurrency bedrijven met een vergunning te laten opereren.

Egypte lijkt de beperkingen op cryptocurrencies te versoepelen.

Een bron die sprak met het Middle East News Agency beschreef een wetsvoorstel om de oprichting, handel of promotie van cryptovaluta’s zonder vergunning te verbieden. Eerder verbood Egypte alle cryptovaluta’s onder de islamitische wet.

Shawki Allam, de huidige Grand Mufti van Egypte, vaardigde dat verbod uit in het begin van 2018 en stelde dat de technologie het rechtssysteem zou kunnen ondermijnen door middel van belastingontduiking, witwassen van geld en andere frauduleuze activiteiten. De Grand Mufti was ook bezorgd over de volatiliteit van crypto’s en oplichting.

Echter, nu de markt is uitgebreid en de buurlanden zijn begonnen met het verkennen van de technologie, verzacht de regering haar houding.

Volgens de Egyptische Onafhankelijke Staten zou het wetsvoorstel de raad van bestuur van de Egyptische Centrale Bank (CBE) het recht geven om de cryptocvaluta’s te reguleren en meerdere potentieel dure licenties te eisen om zaken te doen.

Het rapport meldt:

De nieuwe wet voorziet in wettelijke bevoegdheid voor de elektronische authenticatie van banktransacties, elektronische betalingsopdrachten en overboekingsopdrachten, alsook voor de elektronische afhandeling van cheques en de uitgifte en circulatie van elektronische cheques en elektronische kortingsopdrachten, op voorwaarde dat de Raad van Bestuur van de CBE regels en procedures uitvaardigt die alle bovengenoemde acties regelen.

 

Egypte bespreekt al jaren voor deze stap de legalisatie van de cryptovaluta. Het wetsontwerp is nog niet beschikbaar voor openbare lezing.

Telegram geeft officieel TON Testnet Blockchain Lite Client vrij

De gecodeerde instant messaging service Telegram heeft officieel een testcliënt vrijgegeven voor zijn Telegram Open Network (TON), volgens een recente e-mail aan investeerders.

Het archief van bestanden die beschikbaar zijn om te downloaden op test.ton.org is een distributie van een voorlopige versie van de TON Blockchain Network Lite Client, samen met de relevante delen van de TON Blockchain Library, volgens het readme informatiebestand. De ontwikkeling is een vereenvoudigde stabiele versie van de Lite Client.

Op 25 mei heeft een GitHub-gebruiker schijnbaar een versie van de client geüpload. Het leesmij-bestand op GitHub is de client – mits goed geconfigureerd – verbonden met een volledige node voor het TON-blockchaintestnet en heeft hij er enkele query’s naartoe gestuurd.

Naast de Lite Client zelf kunnen gebruikers ook een configuratiebestand installeren voor de ontwikkeling van smart contracts, dat de lite client verbindt met een speciale server. Gebruikers kunnen zo nieuwe smart contracts aanmaken, de stand van bestaande smart contracts controleren, externe berichten naar smart contracts sturen, naast andere opties. Gebruikers kunnen Fift ook inzetten om smart contracts lokaal te compileren, uit te voeren en te debuggen.

Fift is een nieuwe programmeertaal voor TON die vorige week is uitgebracht. De taal is specifiek ontworpen voor het ontwikkelen en beheren van TON blockchain smart contracts, en de interactie met de TON Virtual Machine.

Telegram lanceerde naar verluidt het privé bètatesten van de TON blockchain aan een beperkt aantal globale ontwikkelaars in April. Terwijl het testen geen specifieke resultaten opleverde, openbaarden twee anonieme meetapparaten dat de blockchain een “uiterst hoge transactiesnelheid” aantoonde.

En tot slot

Met een maandelijks rendement van 57% is Bitcoin bezig met het afsluiten van zijn langste winstgevende periode sinds augustus 2017. De grootste cryptocurrency heeft vier achtereenvolgende maanden een stijging van 162% laten zien ten opzichte van zijn dieptepunt in december. Ook de large-cap altcoins, die de eerste markt-rally van februari in gang hebben gezet, worden steeds populairder.

De Crypto traders zijn op een nieuwe bull-markt aan het convergeren – een markt die verregaande gevolgen kan hebben voor de toekomst van digital assets. In tegenstelling tot de bull-markt van 2017 wordt de versie van 2019 ondersteund door nieuwe infrastructuur die een grootschalige adoptie van digital assets mogelijk zou kunnen maken.

Zoals The Rhythm Trader onlangs tweette, de laatste keer dat Bitcoin de 9.000 dollar oversteeg,

  • Square verkocht het niet
  • Fidelity sloeg het niet op
  • Het congres bestreed het niet.
  • Bakkt lanceerde het niet
  • Microsoft bouwde er niet op
  • TD Ameritrade verhandelde het niet
  • Whole Foods accepteerde het niet

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Chinese blockchain platform Neo zal een mainnet-upgrade uitvoeren op 3 juni om 9:00 uur – Volgens de aankondiging is één van de belangrijkste effecten van deze upgrade de toegevoegde oversize fee – die gemeten wordt in het cryptocurrency GAS op de Neo blockchain – voor transacties van meer dan 1.024 bytes met hoge prioriteit.

De blockchain settlement was traag, duur in de proeftijd, zegt Weidmann – Een proefproject waarbij een blockchain wordt gebruikt om waardepapieren en cash over te dragen en af te wikkelen, bleek duurder en minder snel te gaan dan de traditionele manier, aldus de president van de Duitse centrale bank.

Na Ernst & Young, werkt boekhoud reus Deloitte op Ethereum – Nadat Ernst & Young (EY) aankondigde dat ze deze maand hun ZK-Snarks privacy tool, Nightfall, zouden vrijgeven, lijkt het erop dat een andere Big Four-reus, zijn tanden in de blockchain wil zetten.

Het Institute of Banking (IoB) heeft onlangs een samenwerking aangekondigd met Deloitte in samenwerking met drie Ierse banken, namelijk de Bank of Ireland, AIB en Ulster bank, om een oplossing voor personeelsgegevens te gaan gebruiken die op de blockchain draait.

Coinbase list EOS op zijn platform – De belangrijke in Verenigde Staten-Gebaseerde cryptocurrency exchange en wallet service Coinbase heeft de steun voor EOS toegevoegd, volgens een persmededeling op 30 mei. De nieuwe toevoeging is naar verluidt beschikbaar voor trading en opslag voor de meeste gebieden die onder Coinbase vallen, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk en New York.

IOTA lanceert grote netwerkupgrade Coördicide, en verwijdert de gecentraliseerde netwerkcoördinator – David Sønstebø, mede-oprichter van de IOTA Foundation, heeft in een reactie op de geplande afschaffing van het beveiligingsmechanisme opgemerkt

“We werken al sinds de oprichting van IOTA aan de verwijdering van de coördinator. Met de volwassenheid en groei van het protocol en de kwaliteit van ons onderzoeksteam brengen we die belofte nu in vervulling”.

Yahoo-gesteunde crypto exchange lancering kan bijdragen aan de prijsgroei van BTC en ETH – Een crypto exchange ondersteund door Yahoo, TaoTao, zal naar verwachting worden gelanceerd op 30 mei, aldus Cointelegraph Japan. TaoTao is eigendom van Yahoo Japan’s dochteronderneming Z Corporation, en een door de exchange gepubliceerd document zegt dat geldtransacties in cash zullen worden toegestaan voor Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), en marginetrading voor de bovengenoemde twee naast Litecoin (LTC), Ripple (XRP), en Bitcoin Cash (BCH).

Events deze week:

3 juni – 

  • NEO – Mainnet upgrade

4 juni –

  • Cardano – Roadmap update

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment