Wekelijkse update 3- 9 december

Vanuit een risk-on perspectief hebben de wereldwijde financiële markten deze week een serieuze klap gekregen. Digital assets zoals Bitcoin, EOS en Bitcoin Cash daalden opnieuw, terwijl de aandelenkoersen na een sterke maand november terug naar beneden gingen. De seizoensgebonden invloeden die normaal gesproken gepaard gaan met de feestdagen zijn tot nu toe aan de markt ontgaan, waardoor investeerders een aanzienlijk verlies hebben geleden. De marktspelers die blootgesteld zijn geweest aan cryptovaluta’s, aandelen en ETF’s hebben hun holdings waarschijnlijk zien slinken als gevolg van de bearish trend.

|
Het crypto-bloedbad gaat verder…..

Het bloedbad dat cryptovaluta’s sinds midden november opslokt, verergerde op vrijdag. Bitcoin en andere toonaangevende altcoins zakten naar een nieuw jaarlijks dieptepunt, waardoor de totale marktkapitalisatie volgens CoinMarketCap ongeveer op $106 miljard uitkwam. In de laatste vier weken heeft de marktkapitalisatie meer dan $100 miljard verloren.

De verliezen die we afgelopen vrijdag gezien hebben waren enorm, de tien beste cryptovaluta’s daalden tussen de 7% en een duizelingwekkende 40%. Bitcoin cash behoorde tot deze 40%, hierdoor gingen de prijs voor het eerst in de geschiedenis onder de $100.  Bitcoin SV en Tether’s USDT (stablecoin) zijn zowat de enige twee cryptovaluta’s die ongedeerd bleven van deze bearish markt. Door deze prestatie ging Bitcoin SV even voorbij Bitcoin Cash.

De moeilijkheidsgraad van het minen daalt!

Bitcoin daalde op vrijdag voor het eerst sinds september 2017 onder de $3.400 en een prijs van 3000$ is in de toekomst zeer waarschijnlijk. Aan dit tempo is het minen van Bitcoin een geldverslindende onderneming die weinig rendement oplevert. Volgens Blockchain.com had de moeilijkheidsgraad van het minen van BTC een recordhoogte halverwege oktober, maar is sindsdien met maar liefst 24% gedaald. De volgende grafiek laat zien hoe drastisch de “mining difficulty” de laatste maanden is gedaald.

De prijsdaling die we zien sinds midden november heeft ertoe geleid dat er honderdduizenden bitcoin miners tijdelijk hun activiteiten hebben stopgezet. Zoals eerder gemeld door ons op telegram, hebben de meeste miners een BTC-prijs nodig van $6000 à $7000 om winstgevend te zijn.

De maandlange crash begon op de avond van de hard fork van Bitcoin Cash en deze werd heftiger tijdens de ABC/SV hash oorlog. De markt stabiliseerde zich pas na de officiële splitsing van de chain.

De klanten van State Street hebben grote interesse in crypto

State Street, de op één na oudste Amerikaanse bank (226 jaar oud) en ’s werelds grootste custody service met een beheer van meer dan 33 triljoen dollar, vermeldde op 2 december dat er onder de klanten van State Street “een zeer hoge mate van interesse” heerst voor crypto-assets. Terwijl State Street luistert naar hun klanten om hun belangen te sussen, zei de woordvoerder van de bank ook dat er geen gevoel van noodzaak is om zich nu in deze assets te begeven.

De bankgigant zal dus geen crypto custody oplossing bouwen of een bedrijf overnemen dat reeds een dergelijke oplossing heeft.

Ze zeiden wel dat ze een blockchain-vriendelijke firma zijn en dat zij zeer nauwlettend naar crypto custody kijken:

Wij volgen de assets van onze klanten. We praten wel met onze klanten die hier interesse in hebben en we kijken hier zeer nauwlettend naar. Maar wij geven niet aan dat wij ons openstellen voor de business. Dat gezegd zijnde, zijn we een blockchain-vriendelijk bedrijf.

 

De bank wist ook te vertellen dat ze niet enkel geïnteresseerd zijn in cryptovaluta’s:

Het gaat niet alleen cryptocurrency, het gaat ook over het “tokenizen” en digitaliseren van traditionele assets.

 

Hoewel State Street geen haast heeft om een crypto custody service aan te bieden, toont het bedrijf toch een zeker interesse in cryptovaluta’s.

Zet de FINMA-licentie van Zwitserland nieuwe deuren open?

De Zwitserse financiële toezichthoudende autoriteit (FINMA) heeft een nieuwe strategie opgesteld die het mogelijk maakt om crypto-exchanges te laten functioneren als de banken van het land, in die zin dat zij in staat zullen zijn om publieke deposito’s tot 100 miljoen CHF (100,5 miljoen USD) aan te houden. Dit zal gebeuren onder een nieuwe licentie die vanaf volgend jaar in werking treedt.

Binnen de voorwaarden van de licentie mogen bedrijven de openbare deposito’s niet beleggen of er rente op betalen. Om de licentie te verkrijgen, moet een aanvrager een aantal details verschaffen over zijn fintech project, waaronder een beschrijving van het bedrijf, een financieel bedrijfsplan, een methode voor het opslaan van zijn of haar vermogen, risicobeheer, anti-witwasbeleid (AML), en andere.

Eerder in november gaf FINMA de eerste Zwitserse crypto-licentie uit, die gericht was op crypto asset investment funds. De licentie staat cryptogerelateerde bedrijven toe om legaal een aantal collectieve beleggingsproducten aan te bieden, evenals het volgen van Bitcoin (BTC) en andere crypto-assets, waaronder nationale fondsen.

De overheid van Zwitserland heeft nieuwe technologieën zoals blockchain en cryptovaluta’s altijd zeer snel geadopteerd in vergelijking met andere naties, hierdoor behoort Zwitserland tot één van de topnaties voor crypto en blockchain ondernemingen.

VeChain partnerschap

Fuji MARUMO Tea Garden in Japan is één van de meest historische theeproducenten ter wereld. De samenwerking met VeChain zal het gebruik van geavanceerde traceerbaarheid en Internet Of Things (IoT) mogelijk maken, zodat klanten de herkomst van de theeproducten kunnen controleren met behulp van een smartphone. Zo kan een smartphone de NFC-chip uitlezen die op het pakje thee zit. Met de NFC-chip van VeChain kunnen klanten de herkomst van hun thee nagaan of deze afkomstig is van Fuji MARUMO Tea Garden of niet.

Elk product heeft een unieke ID die er exclusief bij hoort. Een ander voordeel van VeChain’s NFC-chip is de mogelijkheid  om aanvullende informatie over het product te controleren. Gegevens zoals een video met de geschiedenis van de theetuin worden ook getoond. Door de waardering van de chip krijgt de consument ook toegang tot het gepresenteerde en op de VeChainThor Blockchain opgeslagen verificatie certificaat.

De traceerbaarheidsoplossing van VeChain zal de Fuji Tea producenten in staat stellen om informatie over de thee en de rijke cultuur te delen met de consument op een verbeterde en naadloze manier die perfect aansluit bij de visie van de leider van Tea Garden, Mohei Honda.

Ripple (XRP) update

Distributed ledger technology provider R3 heeft de Corda Settler gelanceerd. De nieuwe open source Corda-Dapp is gericht op het vergemakkelijken van wereldwijde crypto-betalingen binnen “enterprise blockchains” en het begint met XRP.

Corda Settler, zou het mogelijk maken om betalingen op de Corda blockchain te kunnen afhandelen via een parallelle “betalingsrail” die cryptovaluta’s of assets ondersteunt, of eender welk ‘traditioneel’ betalingsmodel dat een “cryptografisch bewijs van afwikkeling” kan leveren. Een betalingsrail is een term voor een betaalplatform of netwerk dat geld overmaakt van de ene entiteit (een betaler) naar de andere (een begunstigde).

Dit betekent dat men met behulp van de Corda Settler, XRP of dollars kan versturen en de ontvanger de betaling in een geheel andere valuta kan accepteren. Het zal banken en andere financiële instellingen in staat stellen om hun blockchain netwerken uit te bouwen met minimale overheadkosten. Ze hoeven de R3 technologie niet volledig te integreren. Het enige wat ze nodig hebben is dat ze hun klanten deposito’s laten ontvangen via Corda-enabled services.

IOTA (MIOTA) update

Het versturen van cryptovaluta naar iemand zou net zo gemakkelijk moeten zijn als het versturen van een bericht, of minstens zo gemakkelijk als het betalen met een QR code via WeChat. IOTA Foundation openbaarde dat het van plan is om zijn crypto software wallet Trinity te updaten om dat mogelijk te maken.

IOTA zegt dat het zich richt op een beperkter maar even baanbrekend doel: de mogelijkheid om crypto-waarde over te dragen via de reeds ontwikkelde MAM berichten-app, zodat het functioneert op een manier die vergelijkbaar is met de Tencent-owned WeChat, die al 30% van de mobiele betalingen in China voor zijn rekening neemt.

IOTA’s Trinity software wallet, momenteel beschikbaar in een beta versie, bevat de private keys van de klant en stelt gebruikers in staat om MIOTA, de oorspronkelijke valuta van IOTA, op te slaan en te verhandelen. Tijdens de eerste officiële bijeenkomst in Londen op dinsdag 4 december kondigde de IOTA Foundation aan dat de volgende Trinity update (die nog geen releasedatum heeft), functionaliteiten zal toevoegen waarmee gebruikers MAM kunnen gebruiken om  MIOTA naar elkaar te sturen. Dit wil zeggen dat de gebruiker op dezelfde manier MIOTA zal kunnen versturen als ze afbeeldingen of bestanden zouden versturen via berichten.

IOTA heeft zich gepositioneerd als een ondernemingsvriendelijk platform en heeft al diverse onderzoeks- en ontwikkelingspartnerschappen bekendgemaakt met grote bedrijven die actief zijn op het gebied van IoT-producten, waaronder Bosch, Volkswagen en Fujitsu-hoping

Binance DEX update

Binance, ’s werelds grootste crypto-exchange, heeft een nieuwe demo uitgebracht van zijn gedecentraliseerde exchange, Binance DEX. De langverwachte Binance DEX, evenals een nieuwe blockchain, zullen hun debuut maken in de komende maanden. Binance Chain is de blockchain die Binance DEX van brandstof voorziet  Op basis van de video zal Binance DEX een zeer gelijkaardige interface hebben als de bestaande gecentraliseerde exchange, maar met enkele extra functies.

Het bevat bijvoorbeeld:

 • Optie om een recovery phrase van 24 woorden te genereren voor de private keys van gebruikers
 • Een “saldo-tabblad” om gebruikers te informeren over de status van hun accounts
 • Een “gebruikerspictogram” in de navigatiebalk met individuele wallet-adressen.

De Binance DEX wordt niet gelanceerd met alle toeters en bellen. Het zal op dit moment dus niet evenaren aan de bestaande DEX’s die al een tijdje aanwezig zin in de wereld van crypto. Eén van deze exchanges is IDEX, die ondersteuning geeft aan MetaMask en Ledger. CZ zei op Twitter dat er wordt gewerkt aan de ondersteuning voor crypto hardware wallets, dit in samenwerking met Ledger en Trezor. Hou er rekening mee dat dit kan niet worden verwezenlijkt op één dag.

 

En tot slot

In dit scenario is het moeilijk te bepalen of Bitcoin en ander cryptovaluta’s deze maand nog een herstel zullen zien. De digital asset class zal voorlopig onder druk blijven staan omdat short sellers de marktstromen blijven domineren. Dat gezegd zijnde, kunnen investeerders een stijgende consolidatie verwachten in de komende dagen.

In deze context is het belangrijk om te onthouden dat het fundamentele perspectief van Bitcoin niet zo drastisch is veranderd als de prijs suggereert. De marktontwikkelingen zijn overweldigend positief nu derivaten en custody oplossingen centraal staan. 2019 wordt een belangrijk jaar voor Bitcoin, nieuwe futures producten, gereguleerde exchanges en de druk voor het eerste Amerikaanse ETF product zal waarschijnlijk een invloed hebben voor de crypto-toekomst.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Coinbase voegt gratis PayPal-opnames voor Fiat-valuta’s toe – Onlangs heeft Coinbase een aantal stealth-achtige stappen in de industrie gezet. Na de lancering van haar OTC trading desk voor Institutionele klanten zonder grote aankondiging, heeft de beurs nu in alle rust gratis PayPal opnamemogelijkheden voor haar gebruikers toegevoegd.

Starbucks accepteert Bitcoin – Starbucks zal Bitcoin mogelijk niet accepteren, waarschijnlijk vanwege de regelgeving en volatiliteit. In plaats daarvan zullen ze hun klanten de kans geven om Bitcoin om te zetten naar USD, om koffie te kopen. In principe zullen ze werken als een Bitcoin ATM.

Morgan Creek CEO zegt dat de waarde van Bitcoin x20 van zijn huidige waarde kan worden in de komende 10 jaar – “Als je vandaag inkoopt, denk ik niet dat je lang hoeft te wachten om een mooi rendement te behalen….Over een tiental jaren denk ik ook dat je 20 keer meer dan je investering kunt verdienen”.

Denemarken heeft meer dan 1.500 restaurants die Bitcoin accepteren – Denemarken is misschien meer bekend om zijn gebak en zijn Vikingen, maar het lijkt erop dat het kleine Noord-Europese land weer nieuw terrein aan het verkennen is, net als de voorouders.

Pump-and-dumping-schema’s komen steeds vaker voor op de markten van cryptovaluta’s– Security researchers hebben geleerd hoe ze Pump-and-dumping-schama’s van tevoren kunnen herkennen. Uit een recente studie van het Imperial College London is ook gebleken dat pump-and-dump schema’s goed zijn voor ongeveer $7 miljoen aan maandelijks tradingvolume in cryptocurrency.

Duurzame energie is goed voor 77,6% van het totale energieverbruik van Bitcoin – CoinShares bracht een 19 pagina’s tellend rapport uit dat de geografische distributie, de samenstelling, de efficiency, het elektriciteitsverbruik, en de elektriciteitsbronnen van het Bitcoin miningnetwerk analyseert.

Events deze week:

10 december – 

 • Zcoin – MTP Hard Fork

12 december – 

 • Ethereum Classic – ETC Labs december meetup
 • Bytecoin – Stagenet Hardfork
 • Event – Hard Fork Decentralized

14 december – 

 • Event – USA blockchain conferentie

15 december –

 • Komodo – Hard Fork
 • Nexo – Dividend-uitkering
 • Syscoin – Website redesign
 • Event – Blockchain Day Dubai

 

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

 

What's your reaction?

Leave a comment