Wekelijkse update 3 – 9 mei

Was de parabolische stijging van Bitcoin tussen februari en mei de oorzaak van een natuurlijke rally of werd deze voornamelijk aangedreven door crypto whales die op zoek waren naar de mogelijkheid om te profiteren van een bearish sentiment?

Dat is de vraag die investeerders hebben na de strenge correctie die we maandagavond op 3 juni hebben gezien. Binnen een tijdspanne van een paar uur verloor Bitcoin en de algemene cryptomarkt 20 miljard dollar, met als gevolg dat er weken van gestage groei werden weggevaagd, die tot nieuwe jaarlijkse recordhoogten had geleid. Hoewel er een grotere pull-back werd verwacht, na de Bitcoinpiek sinds december, geloven sommige analisten dat het een uitgebreide short squeeze zou kunnen zijn omdat hedgefondsen op zoek zijn naar een gokje tegen de bearish posities.

De market bulls geven niet zo gemakkelijk op. Op vrijdag stonden de meeste van de 20 belangrijkste coins al weer in het groen, met Bitcoin die terug een opmars naar het niveau van $8.000 maakte.

Is shorting de oorzaak van de recente pull-back?

De langverwachte pull-back van Bitcoin is deze week eindelijk werkelijkheid geworden, met als resultaat een prijsdaling van 19% over een periode van negen dagen. De selloff intensiveerde in de late maandag toen Bitcoin meer dan $1.000 kelderde ten opzichte van zijn intraday piek.

Deze sell-off begon enkele dagen nadat Bitcoin voor de vierde keer op rij een maandelijkse winst had behaald, waardoor Bitcoin zijn langste periode van ononderbroken groei realiseerde.

Volgens cryptocurrency analist Willy Woo, werd Bitcoin’s laatste accumulatie niet gedreven door een “natuurlijke bullmarkt”, maar door hedgefondsen die er op uit waren om de bears te shorten. Woo argumenteert dat hedgefondsen en andere Bitcoin whales al heel vroeg erkenden dat de meeste traders wedden tegen de BTC-prijs. Als reactie daarop kochten ze grote hoeveelheden Bitcoin om hun concurrentie te dwingen hun posities te liquideren. Dat lijkt te hebben plaatsgevonden in de prijsklasse van $8.000-9.000 dollar.

Als de analyse van Woo juist is, kunnen beleggers een nog grotere correctie van de Bitcoinprijs verwachten. Alleen dan zullen we een echte natuurlijke bullrun zien.

De cryptomarkten stabiliseren zich

Ondanks de scherpe correctie aan het begin van de week, werden de meeste grote cryptocurrency’s op vrijdag in een hoog tempo verhandeld. Bitcoin behaalde een hoogtepunt van $8.046,23 op Bitstamp en werd het laatst in de buurt van $7.960 verhandeld. De belangrijkste cryptocurrency blijft een sterke support vinden in de buurt van het 30-daagse Exponential Moving Average (EMA). Zoals de onderstaande grafiek illustreert, heeft de 30-daagse EMA een sterk support level dat teruggaat tot februari.

De totale cryptomarkt dumpte tussen zondag en dinsdag zo’n 38 miljard dollar, en bereikte hierdoor een dieptepunt van ongeveer 241 miljard dollar. Tegen het einde van de week stabiliseerden de cryptomarkten zich terug rond de 255 miljard dollar.

In termen van procentuele winsten en verliezen zijn Bitcoin SV (BSV) en Tron (TRX) deze week de best presterende. EOS was met een daling van 15,2 procent de slechtst presterende speler.

Facebook is klaar om binnenkort zijn whitepaper vrij te geven

Na veel speculaties zal Facebook eindelijk details over zijn langverwachte cryptocurrency bekendmaken, dit via een whitepaper die op 18 juni vrijgegeven zal worden. De nieuwe cryptovaluta, met de codenaam Libra, kan een nieuw digitaal betalingssysteem zijn dat het enorme social medianetwerk van Facebook met elkaar verbindt.

Zoals TechCrunch meldt, heeft de directeur van Facebook niet alleen de releasedatum bevestigd, maar heeft hij ook verklaard dat de nieuwe cryptocurrency gekoppeld zal worden aan een reeks van verschillende valuta’s. Door Libra aan een mandje van valuta’s te koppelen in plaats van aan één enkele, zou de nieuwe coin kunnen helpen om extreme prijsschommelingen te beperken. Deze en andere details zullen in de whitepaper verder worden toegelicht.

Vorige maand, rapporteerde BBC dat het testen van Libra later op het jaar zou beginnen, met een eerste roll-out in een twaalftal landen die in het eerste kwartaal van 2020 worden verwacht. Het social medianetwerk heeft naar verluidt contact opgenomen met creditcardbedrijven zoals Visa en MasterCard om te investeren in de nieuwe onderneming. Het heeft ook het advies ingewonnen van toonaangevende digitale exchanges Coinbase en Gemini om informatie te verzamelen over custody-oplossingen en opties voor de conversie van cryptovaluta. In de aanloop naar de publieke bekendmaking van Facebook’s zeer gesloten crypto-project, is de social media-gigant van plan om zijn blockchainteam uit te breiden, met 40 nieuwe jobs bovenop de meer dan 100 mensen die al met het project bezig zijn.

Bovendien meldde de Financial Times eerder deze week dat Facebook in gesprek is met de United States Commodity Futures Trading Commission (CFTC) over de komende stablecoin. De coin van Facebook kan de toezichthouders er daarom mogelijk ook toe aanzetten om sneller duidelijke cryptocurrency reguleringen in te voeren.

Bloomberg Terminal voegt een op Ethereum-gebaseerd schuldsysteem toe

Cadence, dat commerciële schuld in ERC-20 coins stopt, is nu beursgenoteerd op de Bloomberg Terminal.

In een eerste stap voor een financieel instrument op basis van een blockchain, heeft Cadence een Financial Instrument Global Identifier (FIGI) verkregen. Met deze nieuwe benaming kan Cadence gemakkelijk worden onderzocht en verhandeld voor het brede scala aan financiële professionals die werken met Bloomberg Terminal, de marktleidende software. Elk FIGI record bevat metadata zoals rente, looptijd en het instrument-type.

In Cadence’s geval bevat het ook het smart contract adres op Ethereum.

Cadence werkt met het type schuldbewijzen dat bedrijven nodig hebben om de kortetermijnkloof in de cashflow te overbruggen. Oprichter Nelson Chu zei dat deze industrie heeft gedraaid op Excel-spreadsheets en telefoongesprekken, waardoor het zeer onoverzichtelijk was.

Bloombergs databeheer Richard Robinson, zei in een persbericht:

“De toewijzing van een FIGI aan een digitaal goed is een vanzelfsprekend en eenvoudig voorbeeld van de bruikbaarheid van de standaard. Het bewijst dat FIGI gemakkelijk kan worden uitgebreid naar nieuwe, zelfs esoterische financiële instrumenten.”

De FIGI werd eerst ontwikkeld als de Bloomberg Global Identifier (BBGID) voordat het in 2014 open-source en omarmd werd door het standaardenconsortium van de computerindustrie.

Cadence is een relatief nieuw product, een product dat investeerders in staat zal stellen om deel te nemen aan investeringen van slechts 500 dollar in commerciële schuldinstrumenten met een vrij korte termijn en een hoog rendement. Het is in privé-bèta sinds januari.

Europese Centrale Bank brengt een nieuw crypto-gerelateerd rapport uit en beschouwt Bitcoin, Ripple, ETH en BCH als de belangrijkste

De Europese Centrale Bank heeft in mei 2019 een rapport uitgebracht over de effecten van crypto-activa met betrekking tot financiële stabiliteit, het monetair beleid, betalingen en marktstructuren. Hierin wordt Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP) en Bitcoin Cash (BCH) van de bijna 2000 bestaande crypto-activa als de belangrijkste beschouwd inzake gebruik, marktkapitalisatie en diversiteit van het business model. De marktkapitalisatie wordt “bescheiden” genoemd en merkt op dat de marktkapitalisatie een fractie is van andere bestaande markten.

Het rapport probeert een omschrijving te vormen voor crypto-activa, de ontwikkelingen in de ruimte en de impact die het zou kunnen hebben in onze huidige wereldeconomie.

Om te beginnen wordt crypto-activa als volgt gedefinieerd:

“Een crypto-actief wordt omschreven als een nieuw type asset dat in gedigitaliseerde vorm wordt vastgelegd en dat mogelijk is door het gebruik van cryptografie die geen financiële aanspraak of een verplichting van een identificeerbare entiteit vormt en dat ook niet is”.

In het tweede deel van het document verklaart de ECB dat crypto-activa:

“de functies van geld niet vervullen en geen tastbare gevolgen hebben voor de reële economie en ook geen significante gevolgen hebben voor het monetair beleid”.

ECB concludeert dat de markt in de huidige situatie weliswaar geen risico’s met zich meebrengt, maar dat de markt wel toezicht en medewerking van de autoriteiten nodig heeft om zich voor te bereiden op ongunstige scenario’s.

Walmart sluit zich aan bij farmaceutisch Tracking Blockchain Consortium MediLedger

Walmart heeft zich aangesloten bij MediLedger, een consortium dat een blockchain bouwt om de herkomst van farmaceutische producten te volgen.

Deze stap weerspiegelt een verdere ontwikkeling van Walmart’s betrokkenheid in de blockchaintechnologie. Los daarvan, is dit bedrijf een zeer belangrijke speler in IBM’s Food Trust, een tracking-systeem voor verse producten, dat gebouwd is op het Hyperledger Fabric-platform.

Walmart heeft erop aangedrongen dat haar leveranciers van milieuvriendelijke groene producten ook in IBM’s blockchain integreren, en het zou een gelijkaardige invloed moeten hebben op de supply-chain van MediLedger, waarvan er al farmaceutische fabrikanten zoals Pfizer en de drie grootste farmaceutische groothandels, McKesson, AmerisourceBergen, en Kardinaal Health, lid zijn.

In tegenstelling tot Food Trust, gebruikt MediLedger de bedrijfsversie van de Ethereum blockchain, gebouwd met een aangepaste versie van de Parity-client en een consensusmechanisme dat ‘proof of authority’ wordt genoemd. Het consortium staat onder leiding van het in San Francisco gevestigde bedrijf Chronicled, dat eerder dit jaar een financieringsronde van 16 miljoen dollar heeft afgesloten.

Terwijl MediLedger gebruik maakt van een geprivatiseerde versie van de Ethereum blockchain, kan dit systeem nadelig blijken te zijn omdat het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem gefragmenteerd is als gevolg van de privatisering.

Een openbaar blockchainnetwerk zou beter geschikt zijn voor de adoptie en groei van MediLedger, omdat het zou kunnen profiteren van een grotere interoperabiliteit. Bijkomend zou het voor ieder bedrijf open staan om te gebruiken en te adopteren.

Daarom is het mogelijk dat MediLedger zich uiteindelijk zal aansluiten op de global Ethereum blockchain, om zo de vruchten te plukken van openbare netwerken. Zeker nu dat Nightfall’s privacy mogelijkheden van de Ethereum blockchainfuncties worden vrijgegeven aan het publiek, zal MediLedger in staat zijn om een private enterprise blockchain op Ethereum te onderhouden.

Nederlandse miljardair daagt Facebook voor de rechter voor crytpo-oplichting

John De Mol, een Nederlandse miljardair die verantwoordelijk is voor de lokale Big Brother en The Voice shows, heeft zonder toestemming een rechtszaak tegen Facebook aangespannen over crypto-advertenties, aldus Reuters op 5 juni.

De advertenties promoten volgens het verslag frauduleuze cryptocurrencies door gebruik te maken van het imago van Mol, dit zou zijn reputatie hebben geschaad. In de advertenties wordt naar verluidt geadverteerd over valse crypto-gerelateerde bedrijven of worden gebruikers aangemoedigd om geld te sturen om Bitcoin (BTC) te kopen, met de bewering dat de projecten te maken hebben met Mol’s betrokkenheid.

Volgens Reuters beweren Mol’s advocaten dat de consumenten €1,7 miljoen (meer dan $1,9 miljoen) hebben verloren als gevolg van dergelijke acties, waarbij ze er ook aan toevoegen dat andere Nederlandse beroemdheden het doelwit zijn geweest. Jacqueline Schaap, één van de advocaten, merkte op dat Facebook dergelijke incidenten moet voorkomen en dat het huidige doorlichtingsproces niet voldoende is:

“Ik weet niet in welke realiteit Facebook leeft, maar dit werkt niet.”

Rob Leathern, directeur productmanagement bij Facebook, zou tegen de verslaggevers gezegd hebben dat het bedrijf “misleidende advertenties die in strijd zijn met ons beleid, en die met prominenten, zeer serieus neemt”. Vervolgens concludeerde hij:

“Deze omvatten de advertenties die van invloed zijn op de heer De Mol.”

Zoals Cointelegraph in maart rapporteerde, merkten de Microsoft-zoekmachine en het advertentieplatform Bing op dat het vorig jaar meer dan vijf miljoen cryptocurrency-gerelateerde advertenties blokkeerde.

Onlangs beweerde FinancialTimes dat de Amerikaanse toezichthouder de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in gesprek is met Facebook over de aanstaande stablecoin lancering van het product.

Franse winkelketen gigant Carrefour ervaart stijgend verkoopscijfers door blockchaintechnologie

Carrefour, een Franse winkelketen, heeft een stijging van de verkoopcijfers ervaren als gevolg van de implementatie van een blockchain-based tracking systeem dat in samenwerking met IBM is gebouwd door zich aan te sluiten bij IBM’s blockchain-based food tracking network, Food Trust.

Zoals door Reuters op 3 Juni gemeld werd, zorgt Carrefour’s blockchain tracking systeem voor transparantie in de oorsprong van voedingsmiddelen door klanten in staat te stellen de supply chain van 20 items, waaronder vlees, melk en fruit, op te volgen van boerderij tot winkel.

Het systeem stelt gebruikers in staat om een gezonde levensstijl te behouden door genetisch gemodificeerde producten en producten met antibiotica en pesticiden te vermijden. Aangezien het blockchain-based tracking systeem van Carrefour een succes is geweest, is de retailgigant van plan om dit jaar nog eens 100 producten toe te voegen, waaronder non-food producten.

Met de stijgende verkoopcijfers van Carrefour is het duidelijk dat de klanten zich zorgen maken over de plaats waar hun voedsel vandaan komt en dat de blockchaintechnologie hen in staat stelt om de herkomst ervan te controleren.

Andere winkelketens en retailgiganten aan boord van IBM’s op blockchain gebaseerde food tracking netwerk zijn onder andere Nestle SA, Dole Food Co., McCormick en Co., McLane Co., Tyson Foods Inc. en Unilever NV.

Er is duidelijk een trend in gang gezet waarbij blockchaintechnologie de supply chain-industrie innoveert.

En tot slot

De repressieve omkering van Bitcoin suggereert dat de dominante uptrend die in februari begon, eindelijk zijn hoogtepunt heeft bereikt. De pullback werd alom verwacht en is niet ongewoon bij het analyseren van de vorige cycli van Bitcoin. Dalingen van 30% of meer zijn op elk moment te verwachten en de bredere markt is meer dan verdubbeld aan waarde in een zeer korte periode.

Dit gezegd zijnde, kan de aard van de rally (of het nu gaat om een natuurlijke rally of een rally die voornamelijk wordt gedreven door Bitcoin whales) bepalend zijn voor het gedrag van de markt in de komende maanden. Voor de lange termijn houders verandert er niet veel. Bitcoin is in maand zes van zijn nieuwe vierjarige cyclus, een cyclus die naar verwachting ongeveer een jaar na het halving event van 2020, zijn hoogtepunt zal bereiken.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

Nieuw bewijsmateriaal suggereert dat Satoshi Nakamoto, Paul Solotshi is, de maker van encryptiesoftware E4M en TrueCrypt – Paul Solotshi Calder Le Roux, een 46 jaar oud meesterbrein op crimineel gebied, is de bedenker van encryptiesoftware E4M en TrueCrypt (de coderingssoftware die Satoshi Nakamoto waarschijnlijk gebruikt heeft om zijn 1 miljoen BTC af te sluiten), en is de auteur van een onvoorstelbaar gelijkaardig manifest dat in 1998 verscheen in de whitepaper van Bitcoin.

Ethereum Classic is de code aan het testen voor de ‘Atlantis’ Upgrade van deze maand – De Ethereum classic ontwikkelaars zijn bezig met het versnellen van de plannen voor het testen van een voorgestelde upgrade van het blockchainnetwerk. In plaats van zich te engageren voor een activeringsdatum van het mainnet, die meer dan twee maanden voorafgaat aan de oorspronkelijke geplande tijdlijn, is men het erover eens geworden dat de activering van het Testnet Atlantis kan worden vervroegd naar 19 juni, in plaats van begin augustus.

Wereldwijde farmaceutische onderneming ontwikkelt een DLT-gebaseerd zorgnetwerk voor diabetespatiënten – Het in Duitsland gevestigde Boehringer, één van de 20 grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, en Solve.Care zijn van plan om een blockchain en digitaal netwerk op te bouwen om gegevens over diabetespatiënten op een betrouwbare manier te kunnen delen.

Maleisië begint met het goedkeuren van crypto exchange-registraties – De securities commissie van Maleisië is begonnen met het registreren van cryptocurrency exchanges nadat het eerder dit jaar begon met het reguleren van de cryptoruimte. De eerste drie exploitanten van crypto-exchanges zijn voorwaardelijk goedgekeurd en hebben nu negen maanden de tijd gekregen om te voldoen aan de registratievereisten. Intussen zijn er 19 crypto-exchanges gevraagd om hun activiteiten te staken.

Wetsvoorstel van India pleit voor een gevangenisstraf van 10 jaar voor het gebruik van cryptocurrencies – India heeft een nieuw wetsvoorstel ingediend voor een verbod op de handel in cryptocurrencies, wat tot ernstige strafrechtelijke sancties kan leiden.

Als het uitgewerkte wetsvoorstel tot wet wordt verklaard, dan hebben crypto-eigenaren 90 dagen de tijd om hun cryptocurrencies aan te geven en te vernietigen “in overeenstemming met de voorschriften van de centrale overheid”.

Apple wil CryptoKit introduceren in iOS 13 – Apple maakte op de WWDC 2019 CryptoKit bekend, een nieuw netwerk instaat voor “het veilig en efficiënt uitvoeren van versleutelde bewerkingen”. CryptoKit zal beschikbaar zijn op de komende iOS 13 van Apple.

Events deze week:

10 juni – 

  • Zilliqa – Smart contracts release
  • Stellar – Protocol upgrade 11
  • Neo – Financieel rapport

12 juni – 

Ark – Core update v2.4

  • Event – Digital asset summit

13 juni – 

  • Nem – Blockchain 101

15 Juni –

  • Cardano – Shelley testnet
  • Kin – Migratie naar “native chain”

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment