wekelijkse update 31 december – 6 januari

De cryptomarkt begon 2019 met een rustige aanloop, aangezien Bitcoin en de belangrijkste altcoins een stabielere trading range lieten zien na weken van volatiliteit. Ethereum was de grootste stijger van de week, dit na een koersstijging van 16%, waardoor het de tweede plaats van XRP kon opeisen.

De cryptocurrency markt toonde deze week een groter stijgingspotentieel, dit omdat Bitcoin meermaals boven de $4.000 kwam. De markt is ten opzichte van vorige week weinig veranderd. Met een hoogtepunt op dit schrijven van 137 miljard.

Bitcoin heeft opnieuw baat bij het positieve sentiment dat verband houdt met de aanstaande BTC futuresmarkt van de Inter Continental Exchange. Met het Bakkt trading platform zal het, in tegenstelling tot CBOE en CME, fysieke Bitcoin futures aanbieden, een stap die volgens velen van de community een stimulans kan zijn voor de institutionele adoptie van digital assets.

Op dit moment wordt Bitcoin net iets boven de $4000 verhandeld.

Ethereum

Ethereum liep deze week voor op de rest van de groep, en steeg met 16%. Door deze stijging wist ETH zijn 2de plaats (in termen van marktkapitalisatie) op CMC terug te winnen. Ripple deed het deze week niet zo goed en kende een verlies van 3% (ten op zichte van de week daarvoor), XRP heeft zijn 2de plaats op CMC 6 weken kunnen vasthouden.

Op dit moment zit de prijs van ether net boven de 155 dollar met een totale marktwaarde van $16.3 miljard.

Voor het eerst in maanden geniet Ethereum van een positieve nieuwsflow in de aanloop naar de langverwachte upgrade van Constantinople. De soft fork, die gepland staat voor 16 januari, zal de broodnodige upgrades voor het protocol introduceren. Het zal ook de block reward voor de ETH mining verlagen, waardoor de vraag naar de digitale valuta zal toenemen.

Bakkt haalt $185.2 miljoen op bij eerste investeringsronde

In tegenstelling tot de meeste crypto-bedrijven, bood Bakkt geen tokens aan om geld in te zamelen. In plaats daarvan volgde het de traditionele venture capital-benadering, waarbij investeerders hun posities aanboden in ruil voor aandelen in het bedrijf. Enkele opmerkelijke belanghebbenden zijn Microsoft’s M12 ventures, PayU, CMT Digital, Pantera Capital en de Boston Consulting Group. Deze ronde werd afgerond op 31 december, met een totaal van 182,5 miljoen dollar. Er zijn weinig details beschikbaar over de verdeling van de aandelen over de verschillende investeerders.

Het project wordt geleid door Kelly Loeffler, voormalig hoofd van communicatie en marketing bij ICE. In het kader van haar opdracht heeft Bakkt deals afgesloten met Microsoft voor hun cloud services en Starbucks om realtime conversie van Bitcoin mogelijk te maken, waardoor in-store koffieaankopen mogelijk worden.

Bakkt’s “killer app” bestaat uit Bitcoin contracten die binnen een dag geleverd worden. Bovendien biedt Bakkt een ‘fysieke’ opslagmogelijkheid aan voor cold storage, in plaats van private keys op te slaan in een exchange cloud server, die vaak niet-transparante veiligheidsnormen hebben.

Wel wordt de lancering van het Bakkt platform opnieuw uitgesteld. Er is op dit moment nog geen datum bekend, deze zal in het eerst kwartaal van 2019 vrijgegeven worden.

Dx.exchange zal vanaf nu gedigitaliseerde aandelen aanbieden

Een nieuwe exchange, DX.Exchange, zal de handel in gedigitaliseerde (of tokenized) aandelen van bedrijven zoals Tesla en Apple mogelijk. Dit heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele markten. Dit is een enorme stap voorwaarts voor de crypto-marktĀ en de blockchainĀ in het algemeen.

EĆ©n van de grootste voordelen van de ā€˜tokenizedā€™ aandelen, is dat ze 24/24 en 7/7 beschikbaar zijn voor de handel. Zoals iedereen weet ben je bij traditionele aandelen markten gebonden aan hun openingstijden en hun sluitingstijden. Dx. Exchange zal vanaf 7 januari deze service aanbieden aan Nasdaq genoteerde bedrijven, zodat ze hun aandelen op elk moment kunnen verhandelen.

Terwijl DX.Exchange een stap in de goede richting zet en moet worden aanbevolen, zijn de tokens niet volledig gedecentraliseerd, omdat er nog steeds gecentraliseerde tegenpartijen zijn. Dit gebrek aan volwaardige decentralisatie kan op termijn risico’s met zich meebrengen. Maar een aantal experts geloven dat aandelen en andere relevante assets uiteindelijk volledig gedecentraliseerd zullen worden.

Cryptocurrencies vormen geen bedreiging voor de financiƫle stabiliteit, volgens de FSB

Op 5 januari heeft de raad voor financiĆ«le stabiliteit, een mondiaal intergouvernementeel orgaan met meer dan 20 lidstaten, geoordeeld dat virtuele valuta’s geen bedreiging vormen voor de wereldeconomie. Deze evaluatie zou een impact kunnen hebben op India, want de centrale bank (van India) maakt deel uit van deze raad van bestuur.

Het bestuur, dat in 2009 werd opgericht naar aanleiding van de wereldwijde financiƫle crisis van 2008, bestaat uit ministers van Financiƫn en centrale bankiers uit alle G20-landen.

Het oordeel van de raad kwam aan het licht nadat RBI het agentschap afgelopen week in een gepubliceerd rapport aanhaalde. De initiƫle beoordeling van de FSB wees erop dat crypto-assets momenteel geen risico vormen voor de wereldwijde financiƫle stabiliteit.

Cryptocurrency enthousiastelingen willen dat fiat op een dag vervangen zal worden door digitale valuta’s. Toch lijkt het erop dat de G20 zich niet al te veel zorgen maakt. Misschien geeft dit crypto meer tijd om te groeien binnen het bestaande economische kader.

SWIFT en Ripple gaan geen partnerschap met elkaar aan

Veel gebruikers in de crypto community, vooral degenen die deel uitmaken van het XRP leger, hebben de afgelopen maanden veel gedebatteerd over een mogelijke samenwerking tussen Ripple en SWIFT. Gezien de lange geschiedenis van consistente prestaties die Ripple heeft laten zien in sociale netwerken, persberichten en gebeurtenissen, beschouwen velen het als een “natuurlijke” stap in de evolutie van de financiĆ«le wereld.

SWIFT gebruikt Hyperledger-technologie om zijn eigen, op blockchain gebaseerde oplossing te ontwikkelen. Een partnerschap met Ripple wordt daarom als overbodig gezien voor deze financiĆ«le provider. Het bedrijfĀ meldde op 20 oktober 2018 al dat de ontwikkelingen van hun blockchain gebaseerdĀ  systeem continu vooruitgang boekt. Het SWIFT GPI systeem verwerkt proactief, probleemloos, goedkoop en snel interbancaire betalingen.

Een woordvoerder bij SWIFT bevestigde op 8 november ook dat het bedrijf weliswaar met blockchain-technologieƫn werkt, maar dat Ripple geen deel uitmaakt van deze ontwikkelingen:

Ik weet niet zeker waar die geruchten vandaan komen, maar de aanstaande release van de normen …. is helemaal niet gerelateerd aan RippleNet. Het primaire doel is om ervoor te zorgen dat alle betalingen een tracking referentie (UETR, Unique End-to-end Transaction Reference) bevatten die banken in staat zal stellen om hun GPI betalingen in real time te volgen.

BitTorrent gaat zijn eigen token lanceren en wil zo het internet decentraliseren

Het peer-to-peer protocol, BitTorrent, maakte op 3 januari 2018 bekend dat het van plan is om hun eigen token BitTorrent (BTT) te lanceren, waardoor gebruikers sneller kunnen downloaden. Het bedrijf dat midden 2018 door Tron werd overgenomen, is geselecteerd als de eerste token die door Binance Launchpad zal worden aangeboden.

De oprichter van het Tron protocol, Justin Sun zei:

“De BitTorrent token is de eerste stap om een gedecentraliseerd internet te ondersteunen. Dit is een enorme sprong voorwaarts, de BitTorrent client kan blockchain introduceren aan honderden miljoenen gebruikers van over de hele wereld en een nieuwe generatie van “contentmakers” de mogelijkheid bieden om hun content rechtstreeks naar anderen op het web te distribueren”.

 

Changpeng Zhao, Binance CEO en stichter, zei:

“BitTorrent is van nature een decentraal project, met een groot aantal gebruikers, dat nu een nieuwe token-economie toevoegt aan hun use-case. Door middel van Launchpad krijgt BitTorrent meer toegang tot bronnen in het hele Binance-ecosysteem. Dit zal een case-studie zijn voor bestaande projecten”.

 

Dit is ook meteen de reden waarom TRON zo hard gestegen is, de coin kende deze week een winstpercentage van bijna 15%.Ā Men gelooft dat Tron en BitTorrent meer details over de BitTorrent token zullen vrijgeven op de niTROn Summit die op 17-18 januari in San Francisco zal plaatsvinden.

Overstock gaan een deel van zijn belastingen betalen in Bitcoin

De crypto-vriendelijke online retailer Overstock, die sinds 2014 Bitcoin-betalingen accepteert, heeft op 4 januari bekendgemaakt via zijn beleggersportaal, dat het ‘een deel’ van zijn belastingen in Ohio zal betalen met Bitcoin.

Deze stap maakt van Overstock het eerste bedrijf dat zijn belastingen in Bitcoin gaat betalen. Patrick Byrne, de CEO van Overstock, was trots om samen te werken met de overheid en ambtenaren van de staat om “een tijdperk van vertrouwen in te luiden door middel van technologie om zo het essentiĆ«le financiĆ«le systemen van onze natie te helpen”.

Vorig jaar, onthulde het bedrijf dat het van plan is om zijn tientallen jaren oude retail business te verkopen zodat het “all-in” kan gaan op cryptocurrencies en blockchain technologie. Dit zal gebeuren met de dochteronderneming van Medici Ventures en enkele andere fondsen. Op het moment van deze aankondiging zijn de aandelenprijzen sterk gedaald.

En tot slot

De cryptomarkten zitten long-term gezien nog altijd in een dalende trend, maar het optimisme voor de toekomst groeit stilaan na het 10-jarig bestaan van de Genesis Block. In de komende weken zal er waarschijnlijk op het gebied van fundamentele zaken een verandering merkbaar zijn, omdat investeerders zich voorbereiden op de lancering van Bakkt, de eerste fysieke futures-markt voor Bitcoin.

Nog enkele opvallende krantenkoppen (met de desbetreffende links):

264 Altcoins slaagden er niet in om 2018 te overlevenĀ –Ā Coinopsy, een website die een actieve catalogus van “dode” cryptocurrencies onderhoudt, schat momenteel dat 264 altcoins er niet in geslaagd zijn om de markt van 2018 te overleven.

Circle’s OTC Crypto Trading Desk zag $24 miljard aan volume in 2018Ā – Circle claimt dat er in 2018 ruim 600 tegenpartijen waren die meer dan 10.000 transacties hebben verricht. Deze transacties omvatten meer dan 36 assets en deze primaire partijen zijn onder andere miners, oprichters, hedgefondsen, eigen handelsfirma’s, cryptofondsen en VC’s.

VeChain heeft de 1e plaats behaald in de categorie informatietechnologie dienstverlenende industrie op “Teaching 2019 Blockchain Value List”

Cardano (ADA) is de meest actuele en actief ontwikkelde coin van 2018Ā –Ā Deze data heeft te maken met munten van januari 2018 tot december 2018. Cardano(ADA), dat momenteel voor ongeveer $0,0427 wordt verhandeld en ongeveer $1,107 miljard aan marktkapitalisatie heeft, heeft in de afgelopen 12 maanden meer dan 45.000 miljard dollar aan code-updates vastgelegd, waardoor Cardano de actiefst ontwikkelde cryptocurrency van de afgelopen 12 maanden is.

Fortnite Oprichter is een grote fan van “gedecentraliseerde technologie” die de basis is van CryptoĀ –Ā Tim Sweeney, de wereldberoemde computer ingenieur en oprichter van Fortnite creator Epic Games, heeft zich onlangs uitgesproken over de “gedecentraliseerde computertechnologie die de basis is van de cryptocurrency”. Dat de officiĆ«le Fortnite merchandise shop zou werken met Monero en een samenwerking aangaat met Globee zijn ENKEL geruchten. Dit is ontkent door Tim Sweeny.

Events voor deze week

7 januari –Ā 

  • Bitcoin Private – hard fork
  • Bankera – Exchange lancering

10 januari –Ā 

  • Ardor, NXT, Ignis – Lightweight contracts

11 januari –Ā 

  • Ethereum – Classic Vision hard fork

12 januari –Ā 

  • Neblio – Tachyon network upgrade

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onzeĀ Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment